dąbrówka 17.01.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Nasz problem dotyczy faktu, że prawdopodobnie będziemy musiali wyjechać na 3 lata z kraju, a jesteśmy w trakcie budowy domu. Obecnie jest w stanie surowym otwartym i mamy dylematy na jakim etapie wykanczania zostawić budowę. Zamierzamy wczesną wiosną wstawić okna (zresztą już zamówione), drzwi i generalnie zamknąć stan surowy, dodatkowo pokryć na gotowo dach i dokończyć ogrodzenie (podmurówki i słupki przygotowane), a poza tym .......... nie wiemy czy dalej wykańczać czy lepiej skończyć to po powrocie. Poradźcie proszę czy:1. rozkładać instalacje elektryczną i CO/CWU;2. tynkować wewnątrz, wylewać posadzki i ocieplać poddasze (planujemy tynki cementowo-wapienne);3. robic elewacje na zewnętrz (styropian+tynk);generalnie czy brnąć do stanu gdzie będziemy ogrzewać dom czy sobie odpuścić i dokończyć po powrocie (w ogóle to nie wiemy za bardzo czy np. można sobie pozwolić na pozostawienie tynków cementowo-wapiennych bez grzania.Prosimy o pomoc, może ktoś miał podobną sytuację albo pracuje w branży budowlanej może coś doradzić od strony technologicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.01.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 jak sie da to bym sie z okien wymiksował nawet tracąc coś kasy, dziury zabił dechami, byleby dach był szczelny i pojachał. Robienie czegoś ponad zamknięcie bez sensu. Za 3 lata będziesz wyburzac działówki i budowac nowe. Z czasem zminiją sie pomysły - wizjie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.01.2010 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 dokładnie, zamknąć, zabezpieczyć i nie robićdobrze też żeby ktoś miał oko na budowę w czasie waszej nieobecności (nie ma to jak dobry sąsiad) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.01.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jak koledzy radzą, pozostawić jak najmniej rzeczy atrakcyjnych dla złodziei. Nie montować okien, drzwi, istalacji wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 18.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 niestety, smutne to, ale najlepiej będzie zostawić SSO, dziury zabić, rezygnacja z okien teraz może kosztować mniej niż straty jeśli wykończycie, wystarczy, że jakiś dzieciak rzuci kamieniem i wybije szybę, jeśli tak będzie stało, to późnij samo się potoczy, ktoś zamieszka, 3 lata to bardzo długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 19.01.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Warszawa - żeby wam się bezdomni nie wprowadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 19.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Chyba że macie dobrych sąsiadów i będą wam pilnować tych okien i drzwi przed kradzieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dąbrówka 08.04.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki bardzo za komentarze i rady, jest to dość trudna decyzja, ale na coś trzeba się zdecydować. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.04.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 ja na czas zimy zabiłem tylko kilka okien. Otwór drzwiowy pozostawiłem otwarty. Namówił mnie do tego znajomy który również budował.O co chodzi????Jak masz zabite zamknięte, kłódka założona tzn ze coś tam masz, a więc warto zajrzeć co.U mnie było łażone bo widziałem to zimą na śniegu.Czasami też grabiłem ziemię przed wejściem i były ślady, że ktoś łaził.Tu w grę wchodzi psychologiczne podejście skro otwarte na oścież tzn, że nic tu cennego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 08.04.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 z tym otwarciem to w sumie nie wiem jak to jest do końca, bo owszem psychologicznie to może działa tak jak napisałeś ale pojawia się ryzyko, że jakieś dziecko wejdzie na niezabezpieczoną budowę bez problemów i już o nie szczęście nie trudno. a odpowiadać możesz ty za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 08.04.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Budowa powinna być zabezpieczona ogrodzeniem. Może być z najtańszej siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 09.04.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 niestety, smutne to, ale najlepiej będzie zostawić SSO, SSO? hmmm... jeśli budują z BK to bym nie ryzykował zostawiać tego na 3 lata bez dachu. Jeśli z ceramiki to może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts