jarecki78 18.01.2010 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Wiem ze do rozbiórki potrzebne jest pozwolenie ktore moge usyskac w starostwie.Wiem również ze nie potrzebujemy takiego pozwolenia gdy roboty budowlane wykonywane sa w istniejacym starym juz budynku i nie naruszaja jego konstrukcji{z wyjatkiem zabytków}.Ale co w przypadku rozbiórki starego budynku który narusza przepisy budowlane pod wzgledem odleglosci od drogi i wybudowanie nowego budynku.Inaczej piszac,chcialbym rozebrac i wybudowac plus przesuniecie o pare metrów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.01.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ale co w przypadku rozbiórki starego budynku który narusza przepisy budowlane pod wzgledem odleglosci od drogi Zapewne został wybudowany w czasach kiedy przepisy te nie obowiązywały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 18.01.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Wiem ze do rozbiórki potrzebne jest pozwolenie ktore moge usyskac w starostwie.Wiem również ze nie potrzebujemy takiego pozwolenia gdy roboty budowlane wykonywane sa w istniejacym starym juz budynku i nie naruszaja jego konstrukcji{z wyjatkiem zabytków}.Ale co w przypadku rozbiórki starego budynku który narusza przepisy budowlane pod wzgledem odleglosci od drogi i wybudowanie nowego budynku.Inaczej piszac,chcialbym rozebrac i wybudowac plus przesuniecie o pare metrów.... Przerabiam trochę podobny przypadek, z tą różnicą, że u mnie konserwator musi swoje 3gr dołożyć i moim zdaniem wygląda to tak, że występujesz o pozwolenie na rozbiórkę i potem pozwolenie na budowę (albo nawet jednocześnie) Być może wystarczy pozwolenie na budowę nowego obiektu, gdzie będzie zaznaczone, że ten stary jest do rozbiórki - wszystko zależy od tego jakich papierków w starostwie oczekują. To, że budynek narusza przepisy to może oznaczać, że: a) był wybudowany przed wejściem przepisów w życie b) jest samowolą Jeśli jest to punkt a) to może to być argument w razie jakiś 'ale' ze strony władz , że chcesz dostosować się do obowiązujących zapisów planu, poprawa ładu i estetyki (ja to wykorzystałem podczas rozmów z konserwatorem ) Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki78 21.01.2010 02:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ok dzieki za podpowiedż..co zrobic z prądem w tym moim przypadku jest podłączony z słupa do szczytu.odciąc i potem na nowo zgodnie z przepisami padciągnoć???czy istnieje jakiś prostszy sposób z wodą to może sobie jakoś poradze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.01.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 co zrobic z prądem w tym moim przypadku jest podłączony z słupa do szczytu.odciąc i potem na nowo zgodnie z przepisami padciągnoć???czy istnieje jakiś prostszy sposób z wodą to może sobie jakoś poradze... A co konkretnie masz na myśli (co chcesz zrobić)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 21.01.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ok dzieki za podpowiedż..co zrobic z prądem w tym moim przypadku jest podłączony z słupa do szczytu.odciąc i potem na nowo zgodnie z przepisami padciągnoć???czy istnieje jakiś prostszy sposób z wodą to może sobie jakoś poradze... A skąd weźmiesz prąd na budowie jak go odetniesz ??? Z punktu widzenia elektrowni może i nie było by problemu, prąd mogą odciąć i mogą go pewnie potem podłączyć a co się działo w tzw ' międzyczasie' (np. wyburzenie i budowa nowego budynku) to ich nie powinno interesować, bo w końcu budynek był i budynek jest - numer ten sam, posesja ta sama..... Problem może być z uzyskaniem pozwolenia na budowę, bo do tego jest wymagany prąd (między innymi ), a jak zgłosisz rozbiórkę to mogą stwierdzić, że prąd też odcięty i go brak tzn pozwolenia nie dajemy. Ja bym się udał do starostwa i wypytał jak to zrobić, żeby było 'po bożemu'. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki78 22.01.2010 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Moze jednak wstrzymac sie z rozbiórką i zacząć od budowy aż bede mógł podłączyć prąd i podprowadzić wode.Wystarczy przykryć dachem dom i juz można prądzik odciąć i podpiąć{łatwo sie pisze}problem w tym że nie wiem czy zmieszcze sie z nowym budynkiem i czy pozwolenie dostane na coś takiego bo było by ciasno..{im ciaśniej tym przyjemniej}...jak mi sie uda to wrzuce to wkrótce na rysunku...pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki78 22.01.2010 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 co zrobic z prądem w tym moim przypadku jest podłączony z słupa do szczytu.odciąc i potem na nowo zgodnie z przepisami padciągnoć???czy istnieje jakiś prostszy sposób z wodą to może sobie jakoś poradze... A co konkretnie masz na myśli (co chcesz zrobić)? Kupilem dzialke z starym budynkim i gospodarczym.ten drugi jest ok.ten pierwszy nie do zamieszkania ale jest prąd woda nawet linia telefoniczna podłączona..chciałem to na początku zrównać z ziemia ale przemyślałem i pytam jak najwiacej ocalić z tego co mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Moze jednak wstrzymac sie z rozbiórką i zacząć od budowy aż bede mógł podłączyć prąd i podprowadzić wode. Tak chyba będzie korzystniej. Będziesz mógł korzystać z energii, wody i innych dobrodziejstw, które masz w budynku. Nie wiem czy wiesz ale np. taryfa za energię elektryczną budowlaną jest wyższa niż za tą którą już masz (prawdopodobnie założyliby ci nowy licznik i za jegu używanie też byś płacił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts