Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wklad kominkowy na wegiel i drewno

Magda i Marek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Palenie węglem w kominku to...bzdura. Nawet w takim, który jest do tego "niby" przystosowany.

1. Smród

2. Kupa dymu

3. Brak płomienia

4. Możliwość zniszczenia szyby (powyżej 800 st. C staje się matowo-mleczna)

5. Szybka deprecjacja samego paleniska (rdzewienie i deformowanie się elementów)

Takie opowieści o tym, że i owszem, można palić, a nawet się da - to tylko mocno naciągany slogan marketingowy, z którego sami użytkownicy próbujący tak palić, szybko się leczą.

Pozdrawiam.

to fakt ze palony wegiel smierdzi i daje duzo dymu...w odroznienu do drzewa.

i to rzeczywiscie moze byc klopot:(

jak do tej pory mialem tylko kominek otwary w ktorym palilem drzewem.

pewnie lepszy bylby wegiel drzewny jesli juz.

Założyłeś topik w który konkretnie zapytałeś:

Czy mozna palic weglem we wkladzie kominkowym czy tylko drewnem?

Szukam wkladu przystosowanego do palenia i tym i tym.

To nie jest mit.Paliwa stałe i te "lotne" :lol: w różnych okresach przybierają na wartości bo ją w postaci ceny ustala człowiek.Wiele przykładów na to.Mniejsza o to.Jak będzie tańsze suche drewno to będziemy palić drewnem,,,jak węgiel to węglem,,,jak gaz to gazem...Gdy rusek zakręci kurek co niejednokrotnie było tu poruszane to pojedziesz na Śląsk i kupisz miał lub węgiel.Technika pójdzie jeszcze dalej i w kominkach będziemy mieć możliwość palenia nie tylko szmatami i śmieciami (by zaoszczędzić na wywożonych frakcjach) ale znanymi paliwami stałymi.Do palenia węglem a raczej miałem w moim przypadku i z moim kominkiem jest to jak najbardziej możliwe.Po co na wyrost mówić ,że to bzdura.To nie lokomotywa ten kominek ale zawsze masz możliwość z której nikt nie zabroni ci skorzystać jak staniesz przed wyborem.Urządzenie przystosowane do tego podda się tobie jeżeli zachowasz odrobinę zdrowego rozsądku.

a paliles juz w nim weglem?

moja idea na razie jest wlasnie taka zeby miec wiecej mozliwosci, choc moze tylko na wyrost - bowiem, jak sam piszesz, w razie jakiegos kryzysu firmy produkujace systemy grzewcze wyspecjalizuja sie i mozna bedzie kupic cos najbardziej odpowiedniego do sytuacji.

czyli inaczej mowiac moze nie warto teraz przeinwestowac ale za kilka moze kilkanascie lat po prostu wymienic wklad kominkowy tak jak dzis wymienia sie stare piece weglowe na np. gazowe

w moim domu kominek ma pelnic bardziej funkcje dekoracyjna i nie bedzie podstawowym zrodlem ciepla. planujemy go sobie odpalac bardziej do zrobienia nastroju:) od czasu do czasu niz do ogrzewania. wiec moze nie warto isc w ten wegiel...

Witam.

Palenie węglem w kominku to...bzdura. Nawet w takim, który jest do tego "niby" przystosowany.

1. Smród

2. Kupa dymu

3. Brak płomienia

4. Możliwość zniszczenia szyby (powyżej 800 st. C staje się matowo-mleczna)

5. Szybka deprecjacja samego paleniska (rdzewienie i deformowanie się elementów)

Takie opowieści o tym, że i owszem, można palić, a nawet się da - to tylko mocno naciągany slogan marketingowy, z którego sami użytkownicy próbujący tak palić, szybko się leczą.

Pozdrawiam.

uważasz, że bodart&gonay nie przemyśleli tego faktu? Dają gwarancję. Paliłem w takim wkładzie. Jest zapach, ale zw na automatyczną regulację dolotu szyba się nie zniszczy.

Witam.

Nie, nie uważam, że nie przemyśleli.

Ale rzeczy o których napisałem skutecznie zniechęcają samych użytkowników kominka od tego by węglem palić.

Palisz w swoim kominku węglem stale, czy próbowałeś tylko?

A rzecz o której piszesz, tylko pogarsza sprawę, bo powoduje spalanie niezupełne węgla. Jak wyglądają kominy przy spalaniu węgla przy niepełnym dopływie powietrza można sobie pooglądać w niektórych wątkach na Forum.

Owszem - kiedyś palenie węglem było popularne w kozach, piecach i pieco-kominkach. Ale wtedy mało komu zależało na podziwianiu ognia i tworzeniu klimatu. Liczyło się ciepło i skuteczne ogrzanie domostwa.

A kominek to jednak przede wszystkim ogień i klimat...

Wypowiedzi w Twoim i "niktspecjaln'ego" stylu, robią tylko ludziom mętlik w głowie. Ale to moje osobiste zdanie.

Zresztą...wolnoć Tomku w swoim domku...Warto tylko, żeby przez takie wypowiedzi nikt nie dołączył znowu do grona niezadowolonych użytkowników kominka..."bo inni mówili"...tyle, że bzdury.

Pozdrawiam.

Nie atakuj mnie, tylko problem. Bogart nie zezwala na palenie wyłącznie węglem, nie pamiętam teraz w jakim stosunku, ale należy przekładać drewnem- i to naprawdę zapewnia piękną wizję ognia. Komin tak czy siak czyści się dwa razy w roku i jeśli kogoś stać na Bodarda nie będzie żałował stówki na szczotkowanie przewodu a co bystrzejszy sam sobie poradzi. I to też tylko moja osobista opinia.

O cenach na priv

Witam

Po raz kolejny miałem długą przerwę i przypadkiem odwiedziłem forum.Żaden producent nie zezwala na palenie węglem z 2 powodów ,szybszego zużywania się kominka i względów bezpieczeństwa.Na własne ryzyko w dobrym kominku można palić ,co czynię już od 5 lat.Początkowo dokładałem po troszku ,coraz więcej ,aż doszłem do pełnego wiadra na raz i nic się nie dzieje ,poza tym że w odległości 1 m podłoga parzy z gorąca od szyby .

Początkowo dokładałem po troszku ,coraz więcej ,aż doszłem do pełnego wiadra na raz i nic się nie dzieje ,poza tym że w odległości 1 m podłoga parzy z gorąca od szyby .

gratuluje :lol:

pożar murowany

prosze pamietać jaka temperature daje drewno a jaką wegiel

wkład i cała obudowa nie wytrzymaja tej temperatury

a co do gwarancji znałem firme co dawała 40 lat gwarancji na okna, no i od kilku lat nie istnieje

PS myślenie ma kolosalną przyszłość

arturrex twoje wypowiedzi nic nie wnoszą "pożar murowany" , "PS myślenie ma kolosalną przyszłość" na jakiej podstawie te wypowiedzi? jesteś fizykiem? jakie możesz mieć pojęcie na temat żeliwnych monolitycznych wkładów kominkowych?

odlewanych z jednego elementu - gdzie korpus w zasadzie nie różni się niczym od kotłów węglowych? jeśli Twoja wypowiedź dotyczy kominków z castoramy to sprecyzuj - a nie gadaj żeby tylko nabijać posty. poczytaj trochę na ten temat i potem się wypowiadaj.Palenie węglem jest wbrew kulturze palenia w kominku i tego nie podważam - to że żaden producent nie daje gwarancji jest rzeczą oczywistą - bo po pierwsze to dodatkowe atesty (które kosztują ) a dwa że kominek jest przeznaczony to palenia drewna.wypowiedziałem się na temat palenia w kominku węglem ponieważ u mnie na budowie jeszcze przed instalacją C.O zainstalowałem dwa kominki Tarnava i aby robotnikom na budowie nie było zimno działały po prostu przez jakiś czas na węglu.Temat został założony przez Magdę i Marka z pytaniem "Czy mozna palic weglem we wkladzie kominkowym czy tylko drewnem? więc podzieliłem się swoją wiedzą na ten temat - a skoro ty nie masz nic sensownego do napisania bo teksty typu "wkład i cała obudowa nie wytrzymaja tej temperatury" nic nie wnoszą do tej dyskusji i jest to po prostu offtop - no chyba że chcesz sprecyzować o jakie wkłady i o jakie obudowy ci chodziło.