Magda i Marek 18.01.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam:) Czy mozna palic weglem we wkladzie kominkowym czy tylko drewnem?Szukam wkladu przystosowanego do palenia i tym i tym.Choci mi o taki wklad z szyba.Moze ktos wie cos na ten temat.Dziekuje za pomoc:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.01.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 To można znaleźć w google http://www.bmpartner.pl/77_Bodart___Goney.htm http://www.walma.pl/32,bodartgonay.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 18.01.2010 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 DZIEKI:)SZUKALEM TAM ALE PEWNIE ZA SZYBKO ODPUSCILEM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam.Palenie węglem w kominku to...bzdura. Nawet w takim, który jest do tego "niby" przystosowany.1. Smród2. Kupa dymu3. Brak płomienia4. Możliwość zniszczenia szyby (powyżej 800 st. C staje się matowo-mleczna)5. Szybka deprecjacja samego paleniska (rdzewienie i deformowanie się elementów)Takie opowieści o tym, że i owszem, można palić, a nawet się da - to tylko mocno naciągany slogan marketingowy, z którego sami użytkownicy próbujący tak palić, szybko się leczą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 18.01.2010 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 to fakt ze palony wegiel smierdzi i daje duzo dymu...w odroznienu do drzewa.i to rzeczywiscie moze byc klopot:(jak do tej pory mialem tylko kominek otwary w ktorym palilem drzewem.pewnie lepszy bylby wegiel drzewny jesli juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.01.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 to fakt ze palony wegiel smierdzi i daje duzo dymu...w odroznienu do drzewa. i to rzeczywiscie moze byc klopot:( jak do tej pory mialem tylko kominek otwary w ktorym palilem drzewem. pewnie lepszy bylby wegiel drzewny jesli juz. Założyłeś topik w który konkretnie zapytałeś: Czy mozna palic weglem we wkladzie kominkowym czy tylko drewnem? Szukam wkladu przystosowanego do palenia i tym i tym. To nie jest mit.Paliwa stałe i te "lotne" w różnych okresach przybierają na wartości bo ją w postaci ceny ustala człowiek.Wiele przykładów na to.Mniejsza o to.Jak będzie tańsze suche drewno to będziemy palić drewnem,,,jak węgiel to węglem,,,jak gaz to gazem...Gdy rusek zakręci kurek co niejednokrotnie było tu poruszane to pojedziesz na Śląsk i kupisz miał lub węgiel.Technika pójdzie jeszcze dalej i w kominkach będziemy mieć możliwość palenia nie tylko szmatami i śmieciami (by zaoszczędzić na wywożonych frakcjach) ale znanymi paliwami stałymi.Do palenia węglem a raczej miałem w moim przypadku i z moim kominkiem jest to jak najbardziej możliwe.Po co na wyrost mówić ,że to bzdura.To nie lokomotywa ten kominek ale zawsze masz możliwość z której nikt nie zabroni ci skorzystać jak staniesz przed wyborem.Urządzenie przystosowane do tego podda się tobie jeżeli zachowasz odrobinę zdrowego rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 18.01.2010 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 a paliles juz w nim weglem? moja idea na razie jest wlasnie taka zeby miec wiecej mozliwosci, choc moze tylko na wyrost - bowiem, jak sam piszesz, w razie jakiegos kryzysu firmy produkujace systemy grzewcze wyspecjalizuja sie i mozna bedzie kupic cos najbardziej odpowiedniego do sytuacji. czyli inaczej mowiac moze nie warto teraz przeinwestowac ale za kilka moze kilkanascie lat po prostu wymienic wklad kominkowy tak jak dzis wymienia sie stare piece weglowe na np. gazowe w moim domu kominek ma pelnic bardziej funkcje dekoracyjna i nie bedzie podstawowym zrodlem ciepla. planujemy go sobie odpalac bardziej do zrobienia nastroju:) od czasu do czasu niz do ogrzewania. wiec moze nie warto isc w ten wegiel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tristan1988 19.01.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jeżeli dekoracja i nastrój to tylko drewno i to dobrze sezonowane. Nic innego nie przyniesie takiego efektu i satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 19.01.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam. Palenie węglem w kominku to...bzdura. Nawet w takim, który jest do tego "niby" przystosowany. 1. Smród 2. Kupa dymu 3. Brak płomienia 4. Możliwość zniszczenia szyby (powyżej 800 st. C staje się matowo-mleczna) 5. Szybka deprecjacja samego paleniska (rdzewienie i deformowanie się elementów) Takie opowieści o tym, że i owszem, można palić, a nawet się da - to tylko mocno naciągany slogan marketingowy, z którego sami użytkownicy próbujący tak palić, szybko się leczą. Pozdrawiam. uważasz, że bodart&gonay nie przemyśleli tego faktu? Dają gwarancję. Paliłem w takim wkładzie. Jest zapach, ale zw na automatyczną regulację dolotu szyba się nie zniszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Marek 19.01.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 a mozesz powiedziec ile dales za ten wklad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.01.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam.Nie, nie uważam, że nie przemyśleli.Ale rzeczy o których napisałem skutecznie zniechęcają samych użytkowników kominka od tego by węglem palić.Palisz w swoim kominku węglem stale, czy próbowałeś tylko?A rzecz o której piszesz, tylko pogarsza sprawę, bo powoduje spalanie niezupełne węgla. Jak wyglądają kominy przy spalaniu węgla przy niepełnym dopływie powietrza można sobie pooglądać w niektórych wątkach na Forum.Owszem - kiedyś palenie węglem było popularne w kozach, piecach i pieco-kominkach. Ale wtedy mało komu zależało na podziwianiu ognia i tworzeniu klimatu. Liczyło się ciepło i skuteczne ogrzanie domostwa.A kominek to jednak przede wszystkim ogień i klimat...Wypowiedzi w Twoim i "niktspecjaln'ego" stylu, robią tylko ludziom mętlik w głowie. Ale to moje osobiste zdanie.Zresztą...wolnoć Tomku w swoim domku...Warto tylko, żeby przez takie wypowiedzi nikt nie dołączył znowu do grona niezadowolonych użytkowników kominka..."bo inni mówili"...tyle, że bzdury.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 20.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie atakuj mnie, tylko problem. Bogart nie zezwala na palenie wyłącznie węglem, nie pamiętam teraz w jakim stosunku, ale należy przekładać drewnem- i to naprawdę zapewnia piękną wizję ognia. Komin tak czy siak czyści się dwa razy w roku i jeśli kogoś stać na Bodarda nie będzie żałował stówki na szczotkowanie przewodu a co bystrzejszy sam sobie poradzi. I to też tylko moja osobista opinia. O cenach na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ...a paliles juz w nim weglem? .. paliłem-próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.01.2010 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam. Nie "atakuję", po prostu jest to marketingowa bzdura i trzeba ją "nazwać po imieniu" a nie "pleść bajeczki" potencjalnemu klientowi. Na tym polega rzemieślnicza rzetelność Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 21.01.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Informuję o możliwościach jakie daje producent, potwierdzając to instrukcją obsługi. To moja rzetelność- nie wybiegam przed szereg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Moim zdaniem temat jest prosty.Skoro producent daje gwarancję na sześć lat to na pewno się da i szyba nie robi się biała, bo "z torbami by poszedł"Inna sprawa to to , że od palenia węglem to jest kotłownia, bo nie wszystko co się da jest jednocześnie korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 21.01.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Świetnie, że powiedziałeś nam do czego służy kotłownia, nikt by na to nie wpadł. Chodzi o efekt, jaki daje żar węgla i temperatura przy naprawdę niewielkiej ilości. Stanowczo bronie sprawy bo WIDZIAŁEM I WIEM, naprawdę nie widzę sensu się wymądrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.01.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 WitamPo raz kolejny miałem długą przerwę i przypadkiem odwiedziłem forum.Żaden producent nie zezwala na palenie węglem z 2 powodów ,szybszego zużywania się kominka i względów bezpieczeństwa.Na własne ryzyko w dobrym kominku można palić ,co czynię już od 5 lat.Początkowo dokładałem po troszku ,coraz więcej ,aż doszłem do pełnego wiadra na raz i nic się nie dzieje ,poza tym że w odległości 1 m podłoga parzy z gorąca od szyby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 21.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Początkowo dokładałem po troszku ,coraz więcej ,aż doszłem do pełnego wiadra na raz i nic się nie dzieje ,poza tym że w odległości 1 m podłoga parzy z gorąca od szyby . gratuluje pożar murowany prosze pamietać jaka temperature daje drewno a jaką wegiel wkład i cała obudowa nie wytrzymaja tej temperatury a co do gwarancji znałem firme co dawała 40 lat gwarancji na okna, no i od kilku lat nie istnieje PS myślenie ma kolosalną przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 22.01.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 arturrex twoje wypowiedzi nic nie wnoszą "pożar murowany" , "PS myślenie ma kolosalną przyszłość" na jakiej podstawie te wypowiedzi? jesteś fizykiem? jakie możesz mieć pojęcie na temat żeliwnych monolitycznych wkładów kominkowych?odlewanych z jednego elementu - gdzie korpus w zasadzie nie różni się niczym od kotłów węglowych? jeśli Twoja wypowiedź dotyczy kominków z castoramy to sprecyzuj - a nie gadaj żeby tylko nabijać posty. poczytaj trochę na ten temat i potem się wypowiadaj.Palenie węglem jest wbrew kulturze palenia w kominku i tego nie podważam - to że żaden producent nie daje gwarancji jest rzeczą oczywistą - bo po pierwsze to dodatkowe atesty (które kosztują ) a dwa że kominek jest przeznaczony to palenia drewna.wypowiedziałem się na temat palenia w kominku węglem ponieważ u mnie na budowie jeszcze przed instalacją C.O zainstalowałem dwa kominki Tarnava i aby robotnikom na budowie nie było zimno działały po prostu przez jakiś czas na węglu.Temat został założony przez Magdę i Marka z pytaniem "Czy mozna palic weglem we wkladzie kominkowym czy tylko drewnem? więc podzieliłem się swoją wiedzą na ten temat - a skoro ty nie masz nic sensownego do napisania bo teksty typu "wkład i cała obudowa nie wytrzymaja tej temperatury" nic nie wnoszą do tej dyskusji i jest to po prostu offtop - no chyba że chcesz sprecyzować o jakie wkłady i o jakie obudowy ci chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts