Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wklad kominkowy na wegiel i drewno

Magda i Marek

Recommended Posts

ponieważ u mnie na budowie jeszcze przed instalacją C.O zainstalowałem dwa kominki Tarnava i aby robotnikom na budowie nie było zimno działały po prostu przez jakiś czas na węglu.

Ciesze sie ze to napisales:) Jestem akurat w podobnej sytuacji. Polozylem wlasnie tynki, grzalem caly czas koza ale teraz koze chca mi zabrac wiec zastanawialem sie czy nie kupic juz wkladu kominkowego (bo i tak bede go musial niebawem kupic) i nie grzac dalej az mroz popusci...

ADAMOS48 mozesz powiedziec co to sa za kominki dokladnie z tej Tarnavy)?

Zdaje sie to jest polski produkt.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Adamos - dlaczego namawiasz innych, by kupili coś, co kosztuje kilka tysięcy złotych i następnie stracili z miejsca gwarancję? I to dziesięcioletnią...

Tajemnicą poliszynela jest fakt, że wkłady te potrafią pęknąć. Zwłaszcza modele większe. Bo wbrew pozorom monolit żeliwny to nie najlepsze rozwiązanie dla korpusów o sporych rozmiarach, które mogą nagrzewać się nierównomiernie.

Ty kupiłeś dwa paleniska i jest OK. Ja zamontowałem ich kilkadziesiąt i miałem...dwa przypadki pęknięcia korpusów. I to w prawidłowo użytkowanym i zabudowanym wedle wymagań instrukcji montażu wkładzie. Pierwsze co było zrobione to badania na AGH w Krakowie, które miały za zadanie wykryć czy było palone węglem...bardzo łatwo to zrobić. Potem dopiero reklamacje zostały uznane.

No sory, ale na własne życzenie robi się tutaj wątek, z którego wynikną tylko same problemy dla inwestora.

Spytam wprost - czy mając nowy i piękny kocioł węglowy podpięty do nowego i eleganckiego komina, będziecie w nim palić oponami? Nie? Dlaczego? Przecież też się spalą...a i niektórzy palą takimi rzeczami.

Pozdrawiam.

Witam.

Dobra rada - kupcie za 100-150 zł kozę w markecie i ładujcie w nią co tylko się Wam podoba. Podepnijcie ją do 2,3 czy 4 metrów rury "FAL". Jak się przepali - wyrzucicie. Jak będzie ok, to ją za połowę ceny oddacie sąsiadowi budującemu się obok. Będzie uszczęśliwiony.

Jak będziecie demontować rury i kozę, to obejrzycie jak by wyglądał Wasz wkład po budowie, w którym paliło by czym popadnie kilka ekip. Nie będziecie sobie pluli w brodę że kilka tysięcy złotych mające cieszyć Wasze oko, niszczało przez czas budowy i nie wiedzieliście co i kto z nim robi.

No i oczywiście obowiązkowe czyszczenie komina przed wykonaniem kominka. Kilka wiader sadzy wyjętej z przewodu dymowego utwierdzi Was w przekonaniu, że te 150 zł było dobrze zainwestowane.

Powyższe obserwacje też z doświadczenia i...remontu kapitalnego kilku wkładów ogrzewających budowy przed ich ostatecznym zamontowaniem.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Jakieś 15 lat temu po naszej " wsi " rozniosła się wieść , że ktoś pali w kominku węglem. Opinia moja i kilku moich konkurentów była jedna - ktoś próbuje "zarżnąć " wklad w okresie gwarancyjnym celem bezpłatnej wymiany. Parę lat później klient poprosił mnie o wymianę uszczelki - opowiedziałem mu tą historię a on z rozbrajającym uśmiechem przyznał , że on jest owym kotłowym :D I bynajmniej nie chodziło o wykończenie wkładu a o ogrzewanie domu na nowym osiedlu ( Świdnik - Olimpijczyków ), gdzie gazyfikacja obiecana przez urzędasów przeciągnela się o 3-4 lata :lol: Fakt, że wkład wytrzymał 3 lata palenia węglem był cudem i tym, że dotyczył jednego z najdoskonalszych technicznie wkładów na rynku ( moje prywatne zdanie ).

Generalnie nie znam renomowanego producenta , który dopuszczałby palenie węglem w kominku.

Jeżeli chodzi o tarnawę , to ich pierwsze produkty " zadziwiająco " :lol: podobne do wyrobów szwedzkiej firmy Keddy wyrobiły im dobrą opinię , ale przy wiekszych , tak jak pisał Forrest już jest troche gorzej.

pzdr.

ps. czy dokładanie co 1-6 h oznacza jakąś rewelacje- bo dla mnie to tragedia...

Magda i Marek,

Koza w castoramie to koszt ok 110pln. Uwaga na cenę rury, można się naciąć. Rura w casto... może kosztować 40pln, a w żelaźniaku w gminie - 6pln. Tak było w moim przypadku.

Forest-Natura, Bader,

BTW, czy możecie podać marki kominków, na jakie warto zwrócić uwagę? Chodzi mi o kominek do palenia ciągłego (klasa C?)

I co lepsze: żeliwny czy stalowy??? Moc: 14kW

Magda i Marek,[/

BTW, czy możecie podać marki kominków, na jakie warto zwrócić uwagę? Chodzi mi o kominek do palenia ciągłego (klasa C?)

I co lepsze: żeliwny czy stalowy??? Moc: 14kW

Problem z wyborem jest złożony. Jestem zwolennikiem dobrego jakościowo żeliwa, ale musisz pamiętać ,że na rynku jest dużo żeliwnej tandety :( Pierwsze co powinieneś zrobić ,to określić dokładnie priorytety wyboru i użytkowania kominka. Prawdziwa klasa C jest droższa i czasami nie warto wydawać pieniędzy na wkład , który odpalisz parę razy w roku. Dlatego usiądź sobie spokojnie i zastanów się w jakim celu potrzebny Ci kominek ( podstawowe ogrzewanie, wspomaganie innego sys. grzew., okazjonalne dogrzewanie, wyłącznie " klimatyczne " palenie). Jak to ustalisz daj znać a podam Ci na priw. parę dobrych , wg. mnie wkładów , które znajdziesz bez problemów w Wawie, obejrzysz, dotkniesz i wybierzesz.

pzdr.

,,, Jak to ustalisz daj znać a podam Ci na priw. parę dobrych , wg. mnie wkładów , które znajdziesz bez problemów w Wawie, obejrzysz, dotkniesz i wybierzesz.

pzdr.

Dlaczego na PRV? - to jest forum ogólne - podaj na forum swoje typy dla wskazanych wymagań - to może się przyda jeszcze kilku innym osobom

pozdr M.

Dlaczego na PRV? - to jest forum ogólne - podaj na forum swoje typy dla wskazanych wymagań - to może się przyda jeszcze kilku innym osobom

pozdr M.

Myślisz, że tak łatwo. Nie jestem zwolennikiem reklamowania producentów lub ich wyrobów na takich forach.

Większość ich produktów to wyroby tworzone dla estetyki, a nie jako wydajne urządzenie grzewcze :( Forumowicze mają dość określone poglądy i zmienianie ich na siłę prowadzi jeno do typowych zwad i "bicia piany" . Ot, choćby jak mantra powtarzana przez wielu " zamknięta komora spalania" - jeżeli nie planujesz reku to po co??? ( każdy podręcznik wentylacji odpowie )

Wkład powinien być dobierany do domu, przeznaczenia, estetyki.

Jeżeli chcesz traktować go jako podstawowe źródło ogrzewania powinieneś kierować się kryteriami :

1 . Moc grzew.

2. Sprawność

3. Elastyczność mocy grzew. ( zakres miedzy mocą min., nom.a max )

4. Potencjalnie maksymalny czas spalania jednego, pełnego ładunku drewna

5.Czystość szyby ( brak widoku ognia może mocno zniechęcić :( )

6.Możliwość usuwania popiołu bez wygaszania paleniska ( niby oczywiste a...)

Spełnienie tych kryteriów może bardzo zaboleć finansowo, co kończy się zazwyczaj zakupem wkładu za 3-4tyś. i późniejszym zniechęceniem do tego typu ogrzewania.

Wkład (konwekcyjny) , który instalowałem u siebie detalicznie kosztuje ok 14 tyś i jako,że nie jestem synem szejka, powiem- mocno zabolało :(

Dlatego nie jestem szalony , by narażać na wydatki, nie wiedząc czy po roku rezygnując z " kotłowni w salonie " :lol: :lol: :lol: klient nie będzie winił mnie za poniesione koszta.

pzdr.

pozdr M.

Myślisz, że tak łatwo. Nie jestem zwolennikiem reklamowania producentów lub ich wyrobów na takich forach.

Większość ich produktów to wyroby tworzone dla estetyki, a nie jako wydajne urządzenie grzewcze :( Forumowicze mają dość określone poglądy i zmienianie ich na siłę prowadzi jeno do typowych zwad i "bicia piany" . Ot, choćby jak mantra powtarzana przez wielu " zamknięta komora spalania" - jeżeli nie planujesz reku to po co??? ( każdy podręcznik wentylacji odpowie )

Wkład powinien być dobierany do domu, przeznaczenia, estetyki.

Jeżeli chcesz traktować go jako podstawowe źródło ogrzewania powinieneś kierować się kryteriami :

1 . Moc grzew.

2. Sprawność

3. Elastyczność mocy grzew. ( zakres miedzy mocą min., nom.a max )

4. Potencjalnie maksymalny czas spalania jednego, pełnego ładunku drewna

5.Czystość szyby ( brak widoku ognia może mocno zniechęcić :( )

6.Możliwość usuwania popiołu bez wygaszania paleniska ( niby oczywiste a...)

Spełnienie tych kryteriów może bardzo zaboleć finansowo, co kończy się zazwyczaj zakupem wkładu za 3-4tyś. i późniejszym zniechęceniem do tego typu ogrzewania.

Wkład (konwekcyjny) , który instalowałem u siebie detalicznie kosztuje ok 14 tyś i jako,że nie jestem synem szejka, powiem- mocno zabolało :(

Dlatego nie jestem szalony , by narażać na wydatki, nie wiedząc czy po roku rezygnując z " kotłowni w salonie " :lol: :lol: :lol: klient nie będzie winił mnie za poniesione koszta.

pzdr.

Wymienione przez ciebie punkty niestety w praktyce trudne są do osiągnięcia ale niestety trzeba na nie zwrócić uwagę.Choćby punkt 3.W kzpłw trudno sterować tak by np. przy max załadunku drewna osiągać temp w takiej rozpiętości,bo albo musisz cały czas dokładać (co się tragicznie nie opłaca) ,palić bardzo dobrym paliwem,itp.Punkt 4 .Jak to wyliczyć sprawdzić?Punkt 5 nie dotyczy tych którzy chcą w "kotłowni" z TV i nie tylko, :D :D :D mieć ciepło.Brudna szyba nie zniechęci gdy przy -30 stC w domku będzie odczuwalne ciepełko a kominek będzie jako pierwszy.Wreszcie 6 .Usuwanie popiołu nie trwa przecież długo a komora,komin tak od razu się nie wychładza.

Wymienione przez ciebie punkty niestety w praktyce trudne są do osiągnięcia ale niestety trzeba na nie zwrócić uwagę.Choćby punkt 3.W kzpłw trudno sterować tak by np. przy max załadunku drewna osiągać temp w takiej rozpiętości,bo albo musisz cały czas dokładać (co się tragicznie nie opłaca) ,palić bardzo dobrym paliwem,itp.Punkt 4 .Jak to wyliczyć sprawdzić?Punkt 5 nie dotyczy tych którzy chcą w "kotłowni" z TV i nie tylko, :D :D :D mieć ciepło.Brudna szyba nie zniechęci gdy przy -30 stC w domku będzie odczuwalne ciepełko a kominek będzie jako pierwszy.Wreszcie 6 .Usuwanie popiołu nie trwa przecież długo a komora,komin tak od razu się nie wychładza.

Ale jest to możliwe. Nawet w kzpłw są wersje wkładów ze sterowaniem elektronicznym szybkości procesu spalania, regulacji temp. wody itp. W wersjach dla leniwców jest nawet opcja sterowania pilotem :D a czas spalania możliwy do osiągnięcia jest naprawdę dłuuugi. Z drewienkiem masz rację - to podstawa. Pkt. 4 - znasz orientacyjne zapotrzebowanie budynku na kW ciepła i lekkie przewymiarowanie i po kłopocie :D . Problemem większym są bzdury, wysane z brudnego palucha producentów jeżeli chodzi o moc wkładu ( szczególnie pw. ) Przejrzystość szyby w świecie , w którym rządzą małże ma kapitalne znaczenie :lol: :lol: :lol: Wiem o tym dobrze, bo przy wyborze musiałem się m.in. tym kierować :cry:

ad. 6 Przy pw. masz rację - bezwładność wody na to pozwala ( chociaż nie do końca ) ale już przy konwekcji + wymaganiu stabilności temp. przez wiadomą silę wyższą :lol: już się to nie uda.

I przy tym wszystkim potrzeba ok 2 sezonów szkolenia na etat " palacza kotłowego " :D , ale naprawdę warto.

pzdr.

pozdr M.

...

.

Na tym forum przecież jest mnóstwo polecanych (lub nie polecanych) materiałów, wykonawców. Jedni polecają inni polemizują a laik szukający porady ma szanse wyrobić sobie opinie na jakiś temat - lub zwariować od nadmiaru sprzecznych porad ;). Ja osobiście wolę jednak taką sytuację niż tylko być skazanym na ulotki reklamowe

Oczywiście jak ktoś coś poleca to musi się niestety liczyć z tym , że ktoś inny go zmiesza z błotem - bo ma inną wizję. Ale tak już się zdarza i nie ma co o to szat drzeć.

pozdr M.

Na tym forum przecież jest mnóstwo polecanych (lub nie polecanych) materiałów, wykonawców. Jedni polecają inni polemizują a laik szukający porady ma szanse wyrobić sobie opinie na jakiś temat - lub zwariować od nadmiaru sprzecznych porad ;). Ja osobiście wolę jednak taką sytuację niż tylko być skazanym na ulotki reklamowe

Oczywiście jak ktoś coś poleca to musi się niestety liczyć z tym , że ktoś inny go zmiesza z błotem - bo ma inną wizję. Ale tak już się zdarza i nie ma co o to szat drzeć.

pozdr M.

W pewnych sytuacjach dobrze położony i zaizolowany dom może być ogrzewany nawet wyrobem marketowym. Nie mam monopolu na " jedynie słuszne rozwiązania" ani chęci obrażania ludzi na tym forum, którzy wybrali i są zadowoleni z danego wkładu, tylko dlatego , że mi nie odpowiada. Nie miałbym racji - ich zadowolenie jest miernikiem trafnego wyboru a nie moje "widzimisie".

pzdr.

forest natura zgadzam sie z toba w 100000000000%

ruznica kominka w ktorym niby mozna palic weglem a tym co nie mozna jest jakies 2 000 a koze z szamotem w srodku i rora spora mozna nabyc za 350 zl i wtedy wzucic co czlowiekowi w rece wpadnie ( byle nie granat lub sprey jakis )