Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ULA S-GL191 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt dość "skondensowany". Mi się podoba. Przy niecałych 120 mkw. wykorzystujesz praktycznie całą dostępną powierzchnię.

http://www.studioatrium.pl/res/191/pod.png

http://www.studioatrium.pl/res/191/par.png

Kostrukcja budynku pozwala na wybudowanie w pierwszej kolejności domu, a póżniej ewentualnie garażu. Chociaż zachęcam do budowy garażu od razu. Przy pracach wykończeniowych przydaje się jako dodatkowa powierzchnia magazynowa dla materiałów.

Pomieszczenia i urządzenia wymagające przewodów kominowych są zaprojektowane blisko siebie, a dzięki temu praktycznie w domku będą tylko 2 kominy - jeden wspólny dla kuchni i kominka, oraz drugi dla toalety, łazienki i kotłowni. Sporo to obniża koszty budowy. Zrezygnuj tylko z okna połaciowego nad schodami. Będzie za wysoko aby je umyć. A na schodach nie postawisz drabiny aby do niego się dostawać. Nie potrzebny wydatek, który za dużo nie poprawi w funkcjonalności domku, a jedynie będzie straszył wiecznie nie domytymi szybami.

Ja również biorę pod uwagę ewentualne zmiany. Po pierwsze wspomniane już podpiwniczenie (to koniecznie). Myślę też o zrobieniu pokoju nad garażem (też dach dwuspadowy), ale w tym przypadku aby zrobić przejście do tego pokoju zamyślam zmniejszyć łazienkę i (ewentualnie) w razie konieczności pokój. Nie wiem tylko czy z łazienki nie zrobi się straszna klitka. Pierwotnie myślałem aby powiększyć salon przez połączenie go z sąsiednim pokojem, ale z tego zrezygnowałem. Dwie ostatnie zmiany raczej pozostaną tylko teorią, ponieważ dla moich potrzeb pasuje tak jak jest w projekcie - ewentualnie pozostawię to na czas może przyszłej rozbudowy. Natomiast piwnica jest niezbędna - przynajmniej tak sądzę. 8) :wink:

Toni był pierwszym projektem, który nam (tzn. mnie i mojej żonie) się spodobał. Ula jest równie ładna i co bardzo ważne większa. Zastanawiam się jeszcze nad Adelą GL 344, która jest tylko nieznacznie mniejsza od GL 191, a ma podpiwniczenie i garaż z dachem dwuspadowym. Po analizie obu nadal jednak stawiam na Ulę, no chyba że koszty adaptacji i wprowadzenia zmian będą znaczne to do łask powróci Adela (zwłaszcza jeżeli okaże się, że powiększenie budynku będzie tańsze niż podpiwniczenie) lub nawet jakiś inny projekt. Prawdę mówiąc wszystko jeszcze jest możliwe.

• 2 weeks później...

Już po świętach a tu dalej cisza...:-? :( :cry:

Czy nikt nie buduje lub nie budował wg. tego projektu?

Pewnie tak źle nie jest.:wink:

Budujący i Ci którzy już zbudowali, a także Ci którzy dopiero zabierają się do budowy podzielcie się swoja wiedzą, uwagami i wątpliwościami.

Stawiajcie pytania - razem będzie nam łatwiej znaleźć odpowiedź.

Zapraszam do dyskusji również innych forumowiczów, którzy zechcieliby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego projektu i budowy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Biało wszędzie :-?

Głucho wszędzie :(

Z tego wątku nic nie będzie! :evil:

Dokładnie nic, jeżeli budujący/ już mieszkający nie zechcą podzielić się swoją wiedzą.

Komu spodobał się GL 191 - proszę o wpis.

Komu się nie spodobał też proszę o wpis.

Wdzięczny będę za dołączenie argumentów do powyższych wpisów.

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

Wewnątrz planuje takie zmiany:

poddasze - wersja maksymalna z pokojem na garażem dwustanowiskowym:

http://foto2.m.onet.pl/_m/42015a2294944cdcae7a5de4b3a093aa,10,19,0.jpg

Zastanawiam się tylko (zresztą pisałem już o tym) czy po takich zmianach łazienka nie będzie za mała. Czy taka zmiana jest możliwa do zrobienia?

Co o tym sądzicie?

Przepraszam, że męczę stale o wasze opinie, ale moja sytuacja się trochę zmieniła i zaczynam od początku (zmieniam działkę) i chce jak najlepiej wykorzystać czas na dobre wybranie i jeszcze lepsze obmyślenie projektu.

Dlatego jeszcze raz:

Napiszcie co sądzicie o powyższych zmianach. Każda krytyka byle konstruktywna mile widziana.

Dla mnie robienie pokoju nad garażem - w tym projekcie - to sztuka dla sztuki, koszty makabrycznie wielkie, a uzysk .... no cóż minimalny. Zyskasz kilka m2 pow. (i to pod sporym skosem) a tracisz piękną łazienkę - łazienka po twoich zmianach to... z całym szacunkiem, ale kicha pod skosem, gdzie nie zmieścisz nawet prysznica - bo o pełnowartościowej łazience to możesz wtedy zapomnieć.

Ale decyzja należy zawsze do inwestora.

Wg. mnie - jak chcesz dokonać tak znaczącej zmiany w projekcie, to poszukaj sobie innego projektu gotowego - najgorsza rzecz jaką możesz zrobić to starać się poprawiać projektanta - ale to moja opnia - ja poprawiłąm projektanta, ale nie w takim zakresie (ścian nie ruszałam).

Do AldonkaS:

Bardzo dziękuję za opinie, też mam wątpliwości co do wielkości tej łazienki.

Co do kosztów to mnie zaciekawiłaś(przeraziłaś). Niestety sens moich zmian uzależniony jest również od kosztów. Jak wysokie mogą być koszty w stosunku do ceny samego projektu?

Konsultowałem się nawet ze Studioatrium i porównywałem z innym projektem o podobnych wymiarach zewnetrznych - ma być to możliwe. Tylko dla mnie możliwe to nie równoznaczne z zachowaniem odpowiednich wielkości pomieszczeń, stąd też przedstawiłem swój zamysł na forum aby poddać go Twojej i innych ocenie.

AldonkaS jeszcze raz dziękuję i nam szczerą nadzieję, że Twoja wypowiedź nie jest odwetem za mój post w wątku: "LUKRECJA - ATRIUM - skrytykujcie proszę:) BO ZWARIUJĘ" - przynajmniej na to nie wygląda.:wink:

Może Ci trochę namieszam ale spójrz jeszcze na ten projekt:

GL330 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-330,358,61,parter.html

W zasadzie bardzo podobny rozkład pomieszczeń. Zaletą jest większa kotłownia , która można wykorzystać na schowek dla dziwnych rzeczy ogrodowych.W tym przypadku poszerzenie garażu nie będzie stanowić żadnego problemu.