wp03 05.05.2007 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 ja żadnej pracy faktycznie się nie boję, uważam , że będzie ze mnie jakiś pożytek na budowie. Skoro tak to mogę Ci tylko pogratulować zdolności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 05.06.2007 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witaj Arkady Dawno jakoś nic obaj nie wpisywaliśmy. Co u Ciebie Słychać? Jak na budowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady147 05.06.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witaj Wojtku, U mnie nic się nie dzieje. Dostałem 2 tygodnie temu ze starostwa projekt do poprawy Kobita jest bardziej papieska niż papież. No ale cóż, trzeba było cicho siedzieć i się lepiej nie odzywać. Ale już za 2 tygodnie decyzja ma sie juz uprawomocnić i ..... do łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 05.06.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witaj Te urzędasy to straszna mafia Ja myślałem, że Twoja budowa jest w stanie zaawansowanym i mury już pną się do góry.... i dlatego nic nie piszesz, bo brakuje Ci czasu. No, ale dwa tygodnie szybko miną i mam nadzieję, że "super"( ) urzędniczki już nic niemiłego nie wymyślą. Biurokracja - straszny wynalazek (coś wiem o tym, choć nie na płaszczyźnie budowlanej) A tak poza tym, zaglądałeś na forum Studia Atrium? Przybyła chyba jedna osoba budująca już GL 191 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady147 19.06.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Wreszcie coś drgnęło. Dziś na plac budowy zajechała ciężarówa z bloczkami fundamentowymi oraz dłużyca z prętami zbrojeniowymi. Jutro odbieram dokumenty ze Starostwa. Aha, jeszcze zostało mi na jutro wybrać się do kierownika budowy i można zaczynać wykopki. Nareszcie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 21.06.2007 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 No to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 03.07.2007 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Witaj Arkady Jak tam "wykopki" - prace idą do przodu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady147 04.07.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witaj, Na razie prace niewiele postępują gdyż od odebrania prawomocnej decyzji i zgłoszenia do Nadzoru Budowlanego musi minąć 7 dni. A moja decyzja uprawomocniła się 28.06 więc mam jeszcze parę dni czasu. Na razie zbijam deski na szalunek ław fundamentowych. Koparkę planuję wynająć na wtorek i..... będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 29.09.2007 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witaj Arkady Dawno nie pisałem (tak się jakoś złożyło, że nie było ani czasu, ani "natchnienia"), ale widzę że Ty również. Co u Ciebie słychać ? Jak budowa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 30.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam jeśli ktoś tu czasem zagląda i może buduje Ulę(wcale nie Brzydulę) to bardzo proszę o odzew.Bardzo poważnie zastanawiam się nad tym projektem i chętnie poznam opinie o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 30.03.2009 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam Radzę zobaczyć ten link:http://forum.muratordom.pl/nasza-ula,t144977.htm To chyba jedyny na forum muratora dzielący się wrażeniami z budowy budowniczy Uli Mnie się niestety nie udało z budową pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 31.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 wp03bardzo Ci dziękuje za podpowiedź.Przykro mi,że nie udało Ci się z budową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 02.04.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 bartyś Jestem tutaj i czekam na Ciebie Kominek zapowiada się bardzo interesująco. Podbitka ma kolor taki jak mi się podoba. Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartyś 03.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 atija kopiuję tutaj mojego posta na temat "wad i zalet " Uli Dla następnych budowniczych " Zgadzam się z Tobą w 100%, że stosunkowo niewielka powierzchnia Uli jest na maksa wykorzystana. Z wyboru projektu jesteśmy bardzo zadowoleni, ale oczywiście znajdzie się parę minusów W tym momencie, po zrobieniu kominka, uważam, że salon mógłby być troszkę większy ( ma tylko 23 metry),ale kosztem jego wielkości mamy bardzo wygodny gabinet/ gościnny ( ten pokój obok- ponad 13 metrów), który kiedyś ( jak dzieci podrosną ) zamieni się w naszą sypialnię. Troszkę ubolewam też, że nie mam takiej osobnej jadalni, gdzie zmieściłby się większy stół z krzesłami zobaczymy, jak będzie funkcjonować "minijadalnia" na granicy kuchni i salonu ... No i jeszcze jedna wada, którą widzieliśmy od samego początku, czyli troszkę za mały wiatrołap ( ma niewiele ponad 2 metry). Oczywiście dopiero jak zamieszkamy, to będę mogła powiedzieć, czy to, co widzę dziś jako wadę będzie mi faktycznie doskwierać ( planowana przeprowadzka w sierpniu ), bo narazie trudno mi sobie wyobrazić ile miejsca zajmą 2 sofy i stolik kawowy w salonie i czy faktycznie dalej będę uważać, że jest za mały Poza tym wszystko w 100% nam odpowiada Duży przedpokój, łazienka na dole też fajnej wielkości ( 4,5 metra ), kuchnia też według mnie wystarczająca, no i cała góra jest super-pokoje przestrzenne i jasne, przedpokój też nam się powiększył po wydzieleniu minigarderoby z łazienki. Łazienka ma teraz 9 metrów po podłodze, więc jest jak dla nas wystarczająca :D" A jeśli chodzi o Twój pomysł powiększenia Uli o metr od strony kuchni i salonu, to myślę, że jest całkiem niezły Powiem Ci, że ja bardziej pomyślałam o tym wykuszu między kuchnią a salonem, bo to nie wiązałoby się z powiększeniem pokoi na górze, które są według mnie naprawdę wystarczające (te dwa większe u nas mają 4,5 m na prawie 4 metry), a wykusz rozwiązałby sprawę minijadalni). Pytałaś chyba jeszcze o strych nad poddaszem. Otóż strych jest naprawdę duży, to przez ten kąt nachylenia dachu.45 stopni sprawia że jest tam naprawdę dużo miejsca. O ile dobrze pamiętam to w szczycie jest chyba 2 metry wysokości. Myślę, co jeszcze przekazać przyszłym budowniczym Uli .... Na pewno radziłabym rozważyć tą opcję skrócenia dachu o jeden rząd dachówek. Mi od początku ta połać dachu wydawała się bardzo duża w stosunku do elewacji i faktycznie dach wydał nam się nieco przytłaczający, no a jak weszłam ledwo do kuchni i już widziałam za oknem dach ( a na dodatek minimalnie podnieśliśmy otwór okienny w kuchni i w łazience, bo nie chciałam mieć blatu w kuchni na równi z parapetem ) to już wiedzieliśmy, że musimy ten dach skrócić, bo cieniowałby nam na 100%. I decyzja była słuszna, teraz dach wygląda dużo lepiej naszym zdaniem. Poza tym polecam odwrócenie biegu schodów i wysunięcie ich na przedpokój ( to wiąże się oczywiście z przedłużeniem tej ścianki w kuchni która nota bene zyskuje fajniejszy kształt ) a to daje możliwość zrobienia schodów z "półspocznikiem" ( tak to nazywam, bo spocznik jest podzielony na dwa duże stopnie), a my baliśmy się tych zabiegowych schodów. Teraz schody są naprawdę wygodne. ( odsyłam do początku mojego dziennika- tam są rzuty ze zmianami jakie wprowadziliśmy ). No i rozsunięcie okien i drzwi balkonowych w pokojach na poddaszu ( pokoje są lepiej doświetlone i ewentualne szafy czy regały mieszczą się bez problemu ) A tu inne zmiany, jakie wprowadziliśmy : a) parter - wydłużenie garażu na całą długość domu i wstawienie dwóch okien na bocznej, zamiast na tylnej ścianie garażu - przesunięcie okna w kuchni od frontu na środek ściany - niewielkie przesunięcia na linii okien w salonie i kuchni ( tak by między salonem a kuchnią powstała dłuższa ścianka przy której kiedyś stanie stół tworząc wspomnianą już "minijadalnię" - wyjście na taras z boku, a nie z tyłu domu - zamiana bocznego okna w kuchni na konto drugiego wyjścia na taras - zamiana dwóch okien po 120 na konto jednego dużego 240 ( zarówno w salonie jak i w małym pokoju ) - rezygnacja z drzwi do kuchni - podniesienie otworu okiennego w kuchni i w łazience b ) poddasze - zmniejszenie łazienki na konto małej garderoby - rezygnacja z okna dachowego w łazience - dwa pokoje naprzeciwko schodów o tej samej szerokości - wyrównanie ścianek działowych przy kominach na stronę pokoi naprzeciwko schodów - umieszczenie wyłazu dachowego na tylnej stronie dachu, a nie z przodu uff, to chyba tyle narazie Mam nadzieję, że ktoś skorzysta pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 03.04.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 no,to cieszę sie,że na stryszku jest sporo miejsca.Pani z biura projektowego namawiała mnie na Dom za rogiem z muratora.Jest fajny,ale chyba wolę Ulę.Zobaczymy jeszcze, jak dostaniemy mapę od geodety co powie architekt.Koniecznie chcę mieć kotłownię z tyłu za garażem.To wiąże się z wydłużeniem garażu. I trzeba pokombinować z dachem od w/w.Ale bezładnie piszę.No cóż piątek o tej godzinie,to i głowka nie pracuje już jak trzeba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 13.05.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 bartyśwołam.... gdzie jesteś?czekam na kolejne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheena84 04.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Podbijam watek, moze ktos zaczal jezcze budowac Ule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 18.01.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Jak w temacie-proszę o opinie,czy ktoś z Was buduje ten domek? http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=newtopic&f=39[/url] Edytowane 15 Października 2010 przez sowa (monikaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 07.04.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Jeszcze raz-ktos buduje Ulę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 30.04.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Jeszcze raz-ktos buduje Ulę? ja jestem na etapie wykończeniówki buduję ulę w odbiciu lustrzanym bardzo ładny i funkcjonalny domek jeśli interesują cię zdięcia napisz na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts