Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ULA S-GL191 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

Skoro projekt Ci odpowiada to szkoda byłaby wielka gdybyś faktycznie musiał zrezygnować. Wydaje mi się, że zmiana wysokości (powiększenie) ścianki kolankowej (przy jednoczesnym zachowaniu wysokości budynku) zmieni kąt nachylenia dachu i może nie będziesz musiał rezygnować... :wink:

Przemyśl sprawę, może skonsultuj się z architektem, a w razie czego przecież zawsze możesz wrócić do poszukiwań innego projektu.

Wybór należy oczywiście wyłącznie do Ciebie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawialem, oczywiscie mozna cos takiego zrobic, zmiana w projekcie to koszt 600 zl jednak zarowno ta osoba jak i inni z ktorymi rozmawialem na ten temat odradzaja taka zmiane gdyz jak powiedzieli "moze to spowodowac koniecznosc dokonania kolejnych zmian itd."

Teraz szukamy cos alternatywnego, chyba zostaniemy przy wyborze projektu ze Studia Atrium bo nam sie najbardziej podobaja :D np. GL 253 SANDRA

Mamy tez "opcje", tyle ze jeszcze nie sprawdzona u zrodla - nasi znajomi maja ekipe gorali i bedziemy jeszcze rozmawiac o domu z bali :lol:

• 2 weeks później...

W sobotę odebrałem projekt od architekta no i proszę oto efekt:

http://images20.fotosik.pl/271/8c7022a09d82fa02m.jpg

Trochę mnie przeraziła ilość czerwonych kresek na poziomie fundamentów. :o Niestety koszt "taniego domu" nie zaczął sie optymistycznie. :cry: Nici z wykopów w gruncie - czeka mnie jednak szałowanie ław fundamentów bo to jest chyba prostrze rozwiząnie. W tartaku gościu zaśpiewał mi 500 zł/kubik i dostawę za min. miesiąc.

Niestety pierwsze podejście w celu uzyskania pozwolenia na budowę skończyło się wynikiem 1:0 dla pani z urzędu. Niestety okazało się, ze nie mialem projektu ani co za tym idzie zgody na wykonanie wjazdu z posesji na drogę gminną. Znowu jakieś 3 tygodnie w "plecy".

Dziś musze wyliczyć ile kubików drzewa muszę zamówić na te deskowanie oraz ile wyjdzie mi tej stali. Oj chyba duuużo.

W sobotę odebrałem projekt od architekta no i proszę oto efekt:

http://images20.fotosik.pl/271/8c7022a09d82fa02m.jpg

Trochę mnie przeraziła ilość czerwonych kresek na poziomie fundamentów. :o Niestety koszt "taniego domu" nie zaczął sie optymistycznie. :cry: Nici z wykopów w gruncie - czeka mnie jednak szałowanie ław fundamentów bo to jest chyba prostrze rozwiząnie. W tartaku gościu zaśpiewał mi 500 zł/kubik i dostawę za min. miesiąc.

Niestety pierwsze podejście w celu uzyskania pozwolenia na budowę skończyło się wynikiem 1:0 dla pani z urzędu. Niestety okazało się, ze nie mialem projektu ani co za tym idzie zgody na wykonanie wjazdu z posesji na drogę gminną. Znowu jakieś 3 tygodnie w "plecy".

Dziś musze wyliczyć ile kubików drzewa muszę zamówić na te deskowanie oraz ile wyjdzie mi tej stali. Oj chyba duuużo.

Z czego wynikają tak liczne zmiany w projekcie?

Dzięki Wojtku za wskazanie postów.

Na razie zajme się szukaniem materiałów a za jakiś czas spróbuję napisać pisemko w sprawie zwrotu kosztów.

Na razie potrzebuje: tonę stali do utopienia w ławy fundamentowe, 2 kubiki desek na szalunki, 15m3 betonu b20 i ze 2000 bloczków fundamentowych. Muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić i zamawiam.

Aha, w sobotę przychodzi geodeta wyznaczyć budynek. :D

Sporo tego:

tonę stali do utopienia w ławy fundamentowe, 2 kubiki desek na szalunki, 15m3 betonu b20 i ze 2000 bloczków fundamentowych.

Dobrze, że nie mieszkam na Śląsku :D

Mam nadzieję, że w natłoku spraw jakie masz nie zapomnisz robić zdjęć z placu budowy. I oczywiście jak czas Ci pozwoli opisuj wszystko na forum

Pozdrawiam :D

Dzięki Wojtku za przesłanie linków. Ja niestety nie mam tyle czasu aby buszować po necie.

Dziś złożyłem pismo w Starostwie w sprawie pozwolenia na zjazd z drogi gminnej na posesje oraz zamówiłem bloczki fundamentowe (3,42zł brutto z transportem) z dostawą na czerwiec. W przyszłym tygodniu załatwiam pręty oraz deski na szalunki do ław fundamentowych. Stal po 3450 zł/tonę a tarcica o długości 2,5 - 3,0 m w cenie 500 zł, natomiast 3,0 - 3,5 w cenie 550 zł/kubik. Jedynie co zmieniłem jeszcze w projekcie to strzemiona. Konstruktor wyliczył strzemiona fi8 co 30 cm ale udało się "wynegocjować" fi6 co 20 cm. Niestety problem się zrobił z gładkim prętem fi8 - po prostu nigdzie nie na takiego w hurtowniach. A propos strzemion to jedna z hurtowni wykonuje strzemiona wg projektu w cenie 50 gr/szt. + koszt materiału. Chyba dam im do zrobienia.

Nie ma za co - nie robię tego absolutnie bezinteresownie :wink: :D (wiesz ta lektura do poczytania, którą serwujesz w odcinkach i może kiedyś zdjęcia... krótko mówiąc bardzo opłacalny interes zrobiłem :D :D :D :D :D ) A całkiem poważnie mówiąc miło mi, że mogę choć trochę pomóc.

Swoją drogą to droga ta stal ....:evil:

W temacie prętów: znalazłem kilka adresów mniej więcej część z "Twoich okolic"

1. http://www.metale.eu/wykaz/listafirm.php?w=p&t=2&k=112

2. http://ww3.budmat.pl

Pewnie wszystkie już sprawdziłeś, ale na wszelki wypadek przesyłam

Zamówić gotowe strzemiona jest znacznie wygodniej niż samemu się tym zajmować, co do ceny to się nie wypowiadam, bo nie mam rozeznania.

Pozdrawiam :D

Sprawdziłem dziś ceny betonu B20. Najtaniej okazało się u gościa u którego zamówiłem bloczki fundamentowe tj. 250 zł/m3. No i na szczęście jest tylko 5 km od budowy. Na razie zastanawiam sie gdzie wyładować te betoniki. 2000 szt po 60 na palecie to są raptem 33 palety :o

Firma w której zamawiam bloczki to firma DOMBUD z Warszowic.

Przechowanie to jest czasami problem - gdybym u siebie zostawił jakieś materiały niechybnie w ekspresowym czasie zmieniłyby właściciela :evil: Co za czasy i co za ludzie. :evil:

Podoba mi się wariant z przechowywaniem u sprzedającego i dostawą partiami w trakcie budowy, bo tak na działce to zawsze ryzyko, nawet w najlepszej okolicy.

Firma z Warszowic więc chyba Ci się całkiem nieźle udało - nie wydasz fortuny za transport :D

A u mnie na razie ciepło i sucho - słońce sobie świeci 8) (obym nie wykrakał, bo zapowiadali deszcz i właśnie zaczęło się trochę chmurzyć... :-? a ja właśnie muszę jechać na działkę)

Ciekawe jaki jest aktualny cennik geodety?

Tylko murarz, bez pomocnika lub pomocników? Czy to ma oznaczać, że będziesz zdobywać nowy zawód - budowlańca? :wink: :D

Pomiary zacząłem w strugach deszczu. Pod koniec na szczęście się wypogodziło i można było dokończyć pracę w bardziej przyjaznych warunkach. Nie odpowiem Ci jaki jest cennik geodety bo wiesz jak to jest gdy robi Ci to kolega.

A co do murarza to zalatwiłem majstra a on już ma tam swoich ludzi do pomocy. A ja żadnej pracy faktycznie się nie boję, uważam , że będzie ze mnie jakiś pożytek na budowie. :wink: