longajlent 18.01.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać, jestem nowy na tym forum i nie mam doświadczenia przy budowach pracach remontowych itp. tak więc proszę o wyrozumiałość kolegów mających większe doświadczenie w tym temacie. Mamy przygotowany wstępny projekt (rysujemy od podstaw) ale żeby go przygotować włąściwie musimy zastanowić się jak rozwiązać kłopty z działką. Dostaliśmy ją od teściów jest długa na ok 40m szeroka na ok 20m. Mieszkamy w górach i działka jest ze spadem w kierunku drogi wz dłuż droki mamy zrobione odpływy. Oprócz spadu który wynosi ok 2.5 również teren jest podmokły ze względu na spływającą wodę z gór. Z drugiej strony działki jest miedza na wysokość ok 1,5m. Spadek przypada na szerokość domu. I teraz takie pytania od strony praktycznej. Czy lepiej w podobnych sytuacjach wyrównać teren - zebrać z tyłu umocnić miedzę nadłożyć z przodu i umocnić skarpę od strony ulicy i jak to wpłynie na wykonanie fundamentów? Czy jeżeli już wychodzą takie klocki zrobić tak jak powiedziałem ale wówczas z przodku przygotowac piwnice może nawet z garażem? Tą druga opcję ze względu na podniesienie kosztów budowy chciałbym ominąć, ale najbvardziej zależy mi na najwłaściwszym wykonaniu wstepnych robot budowlanych. Czy może jakieś inne rozwiązanie, bo jeżeli mam już zainwestować w takie przygotowanie to tak żeby miały one ręce i nogi. Jeżeli są jakieś aspekty, które jeszcze muszę wyjaśnić proszę zadawać pytania, jednoczesnie prosząc o praktyczne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 19.01.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Podobają mi się domy na zboczach. Rozejrzyj się po okolicy. Na pewno już ktoś sprytnie taki spadek wykorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longajlent 19.01.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 No witaj, Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz mapkę sytuacujną i okazuje się, że na szerokości domu spadek wynosi mniej bo 1,5m. Co juz zmienia postać rzeczy. Postaram się wykorzystać te zbocza co mam pod ogród natomiast z domem... - Wkopie go około 1m zabezpiecze skarpe za domem ponieważ zrobie ja bardziej stromą oraz metr spadu z boków domu usunę, jakoby przedłużając skarpę. Z przodu nadsypię 0,5 metra, w tym miejscu będę musiał nieco wyższe ogrodzenie zrobic oraz fundamenty głębsze o 0,5m aby leżały na rodzimym gruncie. Nie widze innego rozwiązania, piwnic nie chce robić ponieważ są to dość spore koszty pozatym nie jestem do niej przekonany. Jak tylko rozwiąże ten problem to dam znać na forum, bedzie to pewnie na wiosne, ponieważ jak narazie nie znalezałem konkretnych odpowiedzi na mój i podobne problemy z działkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 03.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam dom na stoku, działka 19x50m, różnica wzniesień ok.4,5 m. Na dole droga- po płaskim wjeżdżam do garażu (piwnica), z drugiej strony domu, na parterze po płaskim wychodzę na taras. Jest wygodnie. Zastanów się z tą piwnicą , jeżeli chcesz garaż wolno stojący to też kosztuje, prace ziemne też. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 03.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 no ruznica 4.5 to nie to samo co 1.5 ale to i tak mozna pomyslec nad samym garazem z kotlownia niema tez przeszkod co do fundamentow mozna zrobic schodkowe a garaz osobno nie polaczony z fundamentami moze byc traktowany przez gmine jako pomieszczenie gospodarcze i nalozone wyzszym podatkiem ten sam garaz przy domu lub pod domem traktowany jest jak garaz i placimy mniejszy podatek jak dlamnie paranoja ale zawsze to kilka setek mniej podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
longajlent 04.03.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Przemyślałem całą sytuacje. Prace ziemne i tak muszą być zrobione. Postanowiłem wkopać delikatnie dom ok 80 cm a przód nadsypać. garaż zrobie osobno do 20 mkw. obejdzie sie wowczas bez projektow i dodatkowych oplat. Oszczedze na piwnicach i podatku. Postaram sie tak wykorzystac ta nierownosc aby nabrała wygladu, ta niedogodnosc zamienie na przewage nad plaskimi działkami. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 04.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 A jestes pewny ,że pkopiąc fundamenty nie będziesz musiał kopać tak głęboko jakbyś robił piwnicę? Zastanów się, bo skoro już wykopiesz, to lepiej zasypać, czy zrobić piwnicę? Ja tak miałam. Kopaliśmy dosyć głęboko fundamenty i zdecydowaliśmy zrobić piwnice, bo zrobiło się nam żal zasypać całe fundamenty. A miało być bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalewka 04.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Uważaj na wodę spływającą ze stoku prosto na twój dom. Drenaż dookoła fundamentów, porządna izolacja muru, może drenaż metr czy dwa powyżej domu, odpływ wody, wszystko to musisz brać pod uwagę. Ja się na tym nie znam, ale u nas różnica poziomów wynosiła jakieś trzy metry na szerokości domu, wyrównaliśmy więc kilka metrów od ścian na płasko z każdej strony domu, dzięki czemu można po równym dojść do drzwi wejściowych i na tarasy, a tylko z jednej strony jest zrobiony wjazd do piwnicy / garażu, wjeżdża się z dołu na płasko niby tunelem, jego ściany to dość strome skarpy z trawą i krzewami, a górne krawędzie tego tunelu rozchodzą się w prawie płaski trawnik i pod oknami rabatki z kwiatkami i dzikim winem Piwnica nie musi być pod całym domem. Ale bardzo się przydaje, bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts