Jarek EM08 18.01.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witajcie, były już na tym forum nie raz prowadzone dyskuje nad przewagą ocieplania skosów poddasza wełną a nie styropianem (albo na odwrót). Obie strony wyjaśniały sobie za i przeciw, a ja chciałem tym razem zapytać co sądzicie o lekkim pogodzeniu tych dwóch światów i zastosowaniu do ocieplenia nie wełny w rolkach a wełny w płytach np. takiej jak Rockmin plus http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/produkty-ogolnobudowlane/rockmin-plus.aspx Na Alledrogo/Alletanio można kupić takie płyty w cenie 20 zł/m2/20cm więc niedrogo, płyty takie można by chyba ładnie sobie przycinać piłą elektryczną, lambdę ma to to całkiem OK (0,037). Mimo że są to płyty, to chyba nie są takie twarde jak styropian, więc będą chyba lepiej pracować między krokwiami w porównaniu do styro, a z racji tego, że są to płyty a nie miękka wełna z rolki, nie będzie problemu z jej rozprężaniem się po zamontowaniu i zatykaniem szczeliny wentylacyjnej między nią a folią oraz nie będzie niebezpieczeństwa zbijania się jej z biegiem czasu, przez co zachowane będą jej parametry izolacyjne... Dużo zalet nie sądzicie? Co wy na to?Nie miałem nigdy w rękach takich płyt więc nic więcej nie mogę na ten temat powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 18.01.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Mam ocirplone najpierw wełną z rolki 18 cm a na to wełna twarda 7 cm.Moi panowie woleli wełnę twardą, łatwiej się rozkłada jest już w małych kawałkach. Miękką wełne lepiej upchać po szczelinach jest w jednym kawałku więc mostków cieplnych mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ameryki nikt tu nie odkrył. Nic to nie godzi bo wełna skalna w płytach, czy rolkach to prawie to samo, a w tym przypadku "prawie" nie robi różnicy. Wełna szklana więcej się różni, ale nie dlatego, że jest w rolkach.Wełna w płytach ma na tyle niską gęstość, że ma zalety wełny w rolce, choć z reguły ma więcej łączeń między kawałkami wełny, ale przy wełnie nie ma to żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 18.01.2010 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 No cóż, nie twierdzę, że odkryłem jakąś Amerykę, nie mniej jednak tyle się naczytałem różnych argumentów w wojnie wełna-styro, a chyba nikt nie wspomniał właśnie o płytach z wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.01.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 No cóż, nie twierdzę, że odkryłem jakąś Amerykę, nie mniej jednak tyle się naczytałem różnych argumentów w wojnie wełna-styro, a chyba nikt nie wspomniał właśnie o płytach z wełny... niemniej jednak minę masz jakbyś jednak coś poważnego odkrył a te płyty, miałeś je w rękach? bo ja co prawda nie miałem rockmin plus 20cm o których piszesz ale inne produkty rockwoola to i owszem i za nic nie znajduje dla nich zastosowania piły elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.01.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ja wypraktykowałem, że świetnie tnie się wełnę takim długim, prostym nożem kuchennym z drobnymi ząbkami - chyba do chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.01.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 najlepiej nie ciac welny a ocieplac mozna nawet "gaciami tesciowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 18.01.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 co sądzicie o lekkim pogodzeniu tych dwóch światów i zastosowaniu do ocieplenia nie wełny w rolkach a wełny w płytach np. takiej jak Rockmin plus Na Alledrogo/Alletanio można kupić takie płyty w cenie 20 zł/m2/20cm więc niedrogo, płyty takie można by chyba ładnie sobie przycinać piłą elektryczną, lambdę ma to to całkiem OK (0,037). Z tego co mi się zdaje to wełna TOPROCK jest w bardzo podobnej cenie. Jest w rolkach i ma lambda = 0,035. Moi wykonawcy nie chcieli płyt bo jest dużo odpadów przy dopasowywaniu. A z rolki wycinają sobie w poprzek dokładnie takie kawałki jak potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Uważam że jest to najlepszy wybór."Twardsza" wełna daje mniej mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 18.01.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 co sądzicie o lekkim pogodzeniu tych dwóch światów i zastosowaniu do ocieplenia nie wełny w rolkach a wełny w płytach np. takiej jak Rockmin plus Na Alledrogo/Alletanio można kupić takie płyty w cenie 20 zł/m2/20cm więc niedrogo, płyty takie można by chyba ładnie sobie przycinać piłą elektryczną, lambdę ma to to całkiem OK (0,037). Z tego co mi się zdaje to wełna TOPROCK jest w bardzo podobnej cenie. Jest w rolkach i ma lambda = 0,035. Moi wykonawcy nie chcieli płyt bo jest dużo odpadów przy dopasowywaniu. A z rolki wycinają sobie w poprzek dokładnie takie kawałki jak potrzeba. Ale ja wiem, że można kupić wełnę o ciut lepszych parametrach niż te 0,037 ale nie o to tu chodzi... A o co chodzi, to już pisałem, że moim zdaniem płyty są chyba lepszą alternatywą - przynajmniej jeśli chodzi o mój dach... i ja się będę ku tej alternatywie raczej skłaniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.01.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ja mam cały dach tylko płytami Isolight. Tnie się to zwykłym nożem kuchennym ostrzonym co jakiś czas. Wystarczy dokładać po 2 cm do rozstawu krokwi i trzyma się samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts