szila 16.01.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witam,Zdecydowałam się na gotowy projekt domu oczywiście z pewnymi poprawkami.Kosztorys który przedstawił mi Archon opiewa na 430 tyś. Podobno wszystkie kosztorysy firm projektowych są zawyżone o 30%-40% , ale czy to prawda? Czy dam radę zbydować ten dom za mniej? Nie ukrywam, że liczę na to:)Będę wdzięczna za wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.01.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Przynajmniej nie będzie problemu z kredytem. Rzeczywiste koszty budowy systemem gospodarczym mogą być nawet o połowę niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Wszystko IMHO zależy od tego jaki dom, z czego budujesz i wykańczasz. I jak to się ma do tego co jest w kosztorysie. Przykład: różnica pomiędzy łączną wartością okien w moim przypadku (najtańszy-najdroższy) sięga 40%. W moim kosztorysie jest przestrzał ok. 15-20% i to jest mniej więcej tyle ile udało mi się średnio utargować od wszystkich dostawców (materiały, ekipa etc). Inaczej mówiąc, kosztorysiarze liczą materiały "po stawkach wywoławczych". Kolejną sprawą jest gdy budujesz własnym siłami lub "dziwną" ekipą - wtedy zjazd jest jeszcze widoczniejszy. U mnie np. robocizna stanowi mniej więcej 30-40% wartości domu. Podsumowując, jak wszystko zrobisz sama i masz talent negocjacyjny, zbijesz koszty budowy baaardzo mocno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 30.01.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Ten wyżej to ja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts