fighter1983 23.02.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A jak z cenami chemii do ociepleń: kleje, tynki. Przecież koszty kleju+ np. dobrego silikonowego tynku to ponad 50% większa kwota niż cena samego styropianu. Czemu na nie nikt nie zwraca uwagi? Są takie stabilne przez cały sezon? Tak, tu sie raczej nie zmienia, ceny sa stabilne w wiekszosci przypadkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.11.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Podbijam.Jak tam teraz ceny stoją ?Brać teraz czy czekać do stycznia/lutego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.11.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Cena styropianu zależy od ceny półproduktu (czyli kulek styropianowych), których to cena jest ściśle powiązana z ceną ropy naftowej, z której się go produkuje. Oczywiste jest, że zawsze materiały są tańsze poza sezonem budowlanym. Ale pewnie większe znaczenie ma cena ropy. Tak więc trudno spekulować, czy będzie taniej w marcu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKr86 30.11.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 witamJa kupilem miesiac temu 20 kubikow po 127 za jeden, duzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abaddon 01.12.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 W tym tygodniu płaciłem za Termo Organike Standard Dach/podłoga 190zł za 1m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Podbijam. Jak ceny stoją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 zamierzam przed sezonem zakupić 55m3 styropianu i zastanawiam się czy warto dawać 20cm, czy spasować na 15cm?W składzie budowlanym znajomy mówił mi, że teraz ceny są jeszcze z lata, bo pogoda się utrzymuje i proponuje poczekać do stycznia, to może cena spadnie.Proszę o poradę z tą grubością styropianu. Dodam, że chcę kupić styro Genderka 0,40 fasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 zamierzam przed sezonem zakupić 55m3 styropianu i zastanawiam się czy warto dawać 20cm, czy spasować na 15cm? W składzie budowlanym znajomy mówił mi, że teraz ceny są jeszcze z lata, bo pogoda się utrzymuje i proponuje poczekać do stycznia, to może cena spadnie. Proszę o poradę z tą grubością styropianu. Dodam, że chcę kupić styro Genderka 0,40 fasada. Tak słaby styro(0,04) to na pewno warto dać 20cm,porzuć myśl o 15cm Ja tam daje 22cm grafitowego Nie generalizujmy. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Jakie okna, jaka wentylacja, czym będzie ogrzewany dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 zamierzam przed sezonem zakupić 55m3 styropianu i zastanawiam się czy warto dawać 20cm, czy spasować na 15cm? W składzie budowlanym znajomy mówił mi, że teraz ceny są jeszcze z lata, bo pogoda się utrzymuje i proponuje poczekać do stycznia, to może cena spadnie. Proszę o poradę z tą grubością styropianu. Dodam, że chcę kupić styro Genderka 0,40 fasada. Hmm, ja mysle, ze powinienes zamierzac pokrys iles metrow elewacji, bo jak zmienisz zdanie to te 55 m3 na inna grubosc izolacji moze byc za malo/za duzo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 21.12.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 55m3 to idzie na dwa domy, z czego na mój pójdzie 41m3 o grubości zapewne 20cm.Będzie wentylacja mechaniczna i ogrzewanie ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.12.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Chodzilo mi o to, ze z 55 m3 uzyskasz inna ilosc metrow powierzchni do pokrycia dla danej grubosci izolacji: Dla 15 cm grubosci bedziesz mial: 55/0.15, dla 20 cm bedzie: 55/0.2. Licz metry elewacji razy grubosc a nie m3 na calosc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 21.12.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ciężko byłoby wyliczyć metry sześcienne nie znając kwadratowych... kwadratowe zostały wyliczone w pierwszej kolejności. Pisząc, że chcę kupić 55 m3 styro, chciałem podkreślić to, czy jest sens czekać do stycznia na lepszą cenę, bo gra jest warta świeczki - 10zł na metrze daje 550zł, co mogę przeznaczyć już na siatkę, bądź jakąś tam ilość kleju. Nie zrozumieliśmy się, bo pierwsza część Twojej wypowiedzi była dla mnie "nie po naszemu". Klejenie styropianu na klej + kołki, czy pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.12.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Im lepiej izolujemy tym mniej zapłacimy za ogrzewanie i to niezależnie czym grzejemy Za kilka lat nie będzie takich samych cen mediów grzewczych a trochę większe Zgadza się. Ale chodzi mi o zwrot inwestycji. Jeżeli damy 20cm super ciepłego styropianu grafitowego który jest powiedzmy o ileś % droższy. To przy ogrzewaniu węglem i wentylacji grawitacyjnej oraz zwykłych oknach ta inwestycja zwróci się po np. 20latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.12.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Błąd w myśleniu,nie można w ten sposób liczyć zwrotu inwestycji.A ogrzewanie węglem nie jest wcale tanie Dwa lata temu ekogroch kosztował 400zł/t,dzisiaj 800zł/t a ile będzie kosztował za dwa lata ? Idąc tym tropem to za dwa lata będzie kosztował min.1500zł/t I czy nie warto inwestować w mniejsze zużycie energii ?? Wenylacja grawitacyjna ? Robi się ją jeszcze dzisiaj przy takich cenach energii i nieuchronnych podwyżkach mediów grzewczych w przyszłości ?? Na średnim domu tracimy przy WG ok.3500kWh/rok.Dzisiaj może jest o niewiele ale za kilka lat ? Dom budujemy nie na kilka a na kilkanaście czy kilkadziesiąt lat No chyba,że ktoś jest bogaty i za kilka lat chce robić kapitalny remont domu polegający na dodatkowym ociepleniu,wymianie okien,zmianie wentylacji Co będzie za 2 lata? Może koniec świata? Kto wie. Co do WG tak buduj się jeszcze takie. A czy Ty budujesz dom pasywny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts