Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian

klary1

Recommended Posts

A jak z cenami chemii do ociepleń: kleje, tynki. Przecież koszty kleju+ np. dobrego silikonowego tynku to ponad 50% większa kwota niż cena samego styropianu. Czemu na nie nikt nie zwraca uwagi? Są takie stabilne przez cały sezon?

Tak, tu sie raczej nie zmienia, ceny sa stabilne w wiekszosci przypadkow

• 1 year później...

Cena styropianu zależy od ceny półproduktu (czyli kulek styropianowych), których to cena jest ściśle powiązana z ceną ropy naftowej, z której się go produkuje.

Oczywiste jest, że zawsze materiały są tańsze poza sezonem budowlanym. Ale pewnie większe znaczenie ma cena ropy.

Tak więc trudno spekulować, czy będzie taniej w marcu:-)

• 3 weeks później...

zamierzam przed sezonem zakupić 55m3 styropianu i zastanawiam się czy warto dawać 20cm, czy spasować na 15cm?

W składzie budowlanym znajomy mówił mi, że teraz ceny są jeszcze z lata, bo pogoda się utrzymuje i proponuje poczekać do stycznia, to może cena spadnie.

Proszę o poradę z tą grubością styropianu. Dodam, że chcę kupić styro Genderka 0,40 fasada.

zamierzam przed sezonem zakupić 55m3 styropianu i zastanawiam się czy warto dawać 20cm, czy spasować na 15cm?

W składzie budowlanym znajomy mówił mi, że teraz ceny są jeszcze z lata, bo pogoda się utrzymuje i proponuje poczekać do stycznia, to może cena spadnie.

Proszę o poradę z tą grubością styropianu. Dodam, że chcę kupić styro Genderka 0,40 fasada.

Tak słaby styro(0,04) to na pewno warto dać 20cm,porzuć myśl o 15cm ;)

Ja tam daje 22cm grafitowego :)

Nie generalizujmy. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Jakie okna, jaka wentylacja, czym będzie ogrzewany dom ?

Hmm, ja mysle, ze powinienes zamierzac pokrys iles metrow elewacji, bo jak zmienisz zdanie to te 55 m3 na inna grubosc izolacji moze byc za malo/za duzo :)

Pozdrawiam

ciężko byłoby wyliczyć metry sześcienne nie znając kwadratowych... :)

kwadratowe zostały wyliczone w pierwszej kolejności.

Pisząc, że chcę kupić 55 m3 styro, chciałem podkreślić to, czy jest sens czekać do stycznia na lepszą cenę, bo gra jest warta świeczki - 10zł na metrze daje 550zł, co mogę przeznaczyć już na siatkę, bądź jakąś tam ilość kleju.

Nie zrozumieliśmy się, bo pierwsza część Twojej wypowiedzi była dla mnie "nie po naszemu".

Klejenie styropianu na klej + kołki, czy pianka?

Im lepiej izolujemy tym mniej zapłacimy za ogrzewanie i to niezależnie czym grzejemy :)

Za kilka lat nie będzie takich samych cen mediów grzewczych a trochę większe ;)

Zgadza się. Ale chodzi mi o zwrot inwestycji. Jeżeli damy 20cm super ciepłego styropianu grafitowego który jest powiedzmy o ileś % droższy. To przy ogrzewaniu węglem i wentylacji grawitacyjnej oraz zwykłych oknach ta inwestycja zwróci się po np. 20latach.

Błąd w myśleniu,nie można w ten sposób liczyć zwrotu inwestycji.A ogrzewanie węglem nie jest wcale tanie ;)

Dwa lata temu ekogroch kosztował 400zł/t,dzisiaj 800zł/t a ile będzie kosztował za dwa lata ? Idąc tym tropem to za dwa lata będzie kosztował min.1500zł/t :)

I czy nie warto inwestować w mniejsze zużycie energii ??

Wenylacja grawitacyjna ? Robi się ją jeszcze dzisiaj przy takich cenach energii i nieuchronnych podwyżkach mediów grzewczych w przyszłości ??

Na średnim domu tracimy przy WG ok.3500kWh/rok.Dzisiaj może jest o niewiele ale za kilka lat ?

Dom budujemy nie na kilka a na kilkanaście czy kilkadziesiąt lat ;)

No chyba,że ktoś jest bogaty i za kilka lat chce robić kapitalny remont domu polegający na dodatkowym ociepleniu,wymianie okien,zmianie wentylacji :)

Co będzie za 2 lata? Może koniec świata? Kto wie.

Co do WG tak buduj się jeszcze takie.

A czy Ty budujesz dom pasywny??