Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CENTRALNE OGRZEWANIE NA P LYN BORYGO

SSLAWEK

Recommended Posts

...mam taki układ chłodzenie-grzanie... zalany jakimś glikolem (czerwonym fluoryzującym :wink: ) ...mój kociołek to 2l ...nagrzewam Panu Bogu chmurkę poprzez wymiennik zwany potocznie chłodnicą... układ w mojej omedze działa dobrze :lol:

a teraz poważniej... dwoje moich byłych Inwestorów ma taki układ w domkach "letniskowych" ...kotły na paliwo stałe ...obieg wymuszony ...układ otwarty ...sprawuje się podobno bardzo dobrze

Nie licz Kolego, że Ci ci z pięciocyfrowym licznikiem na koncie odpowiedzą sensownie. To "elyta". Tyle, że w większości - w ilości nabitych durnych postów.

Kolego mały energetyk jesteś na forum od 25 listopada 2009r czyli niecałe dwa miesiące, a już ponad 130 postów nastukałałeś :o

Wróżę rychłe osiągnięcie pięciocyfrowego stanu licznika 8)

Po kilku latach obecności na tym forum grono "pięciocyfrowców" jest dość liczne i nie widzę powodu aby nam to z niesmakiem wytykać.

Sorki za off topic :wink:

re: andre

masz rację, tyle, że post postowi nie równy.

Wchodzę tam, gdzie wiem, że jestem w stanie pomóc lub przynajmniej dostarczyć wiarygodnych informacji.

Wstawki typu ble ble ble albo "było już to sobie poszukaj" w sytuacji, gdzie niekiedy ludzie szukają szybkiej porady, bo coś się dzieje niedobrego, a w ogrzewnictwie może się to skończyć nawet tragicznie - powinny być wg mnie natychmiast przez moderatora wywalane. A jest na tym forum kilku co najmniej tzw. 5 cyfrowych, których ani jednego posta mądrego nie spotkałem. Za to "cudowne fotki" i "przemądre zawołania" przy swoich nickach mają. Po jakiego grzyba włażą i mędrkują nie na temat? Aby sobie jeszcze jednego punkcika dobić?

Ranking na super debila, czy co?

Pozdrawiam

Wchodzę tam, gdzie wiem, że jestem w stanie pomóc lub przynajmniej dostarczyć wiarygodnych informacji.

Wstawki typu ble ble ble albo "było już to sobie poszukaj" w sytuacji, gdzie niekiedy ludzie szukają szybkiej porady, bo coś się dzieje niedobrego, a w ogrzewnictwie może się to skończyć nawet tragicznie - powinny być wg mnie natychmiast przez moderatora wywalane. A jest na tym forum kilku co najmniej tzw. 5 cyfrowych, których ani jednego posta mądrego nie spotkałem. Za to "cudowne fotki" i "przemądre zawołania" przy swoich nickach mają. Po jakiego grzyba włażą i mędrkują nie na temat? Aby sobie jeszcze jednego punkcika dobić?

oj, niemiły jesteś... wystartowałem w 2007, też oskarżyłem o nabijanie punktów (ciekawe czy jeszcze pamięta?), potem przeprosiłem, bo miotałem się wtedy z problemem i skory byłem do oceniania jakości postów... czy tego chcesz czy nie, pewna część postów jest na FM prawie nie albo nie na temat, ale wiesz co ja myślę, że jest tu grupa ludzi, która może i chce pomagać, chce im się wracać, bo lubią to forum, lubią ludzi, którzy tu pisują a trudno byłoby wracać gdyby z wiedzy ich tylko tu "doili", pewna doza swobody dopuszczona przez adminów forum, myślę, że pomaga ludziom zżyć się z tym miejscem w sieci i część czy tego chce czy nie jest w jakiś sposób od tego uzależniona (choć pewnie się do tego nie przyznają), poza tym forum to w odróżnieniu od wielu innych ma swoje spotkania w "realu" co myślę, że dodatkowo wpływa na jakość odpowiedzi, które są tu zamieszczane... Widzisz, ja skończyłem budowę, nadal tu zaglądam, bo wiem, że w wielu momentach budowy mogę się swoimi doświadczeniami podzielić, nie chodzi tu o doradztwo "techniczne", bo od tego są tu znani (forumowiczom) specjaliści, ale zwykłe rzeczy, o których "człowiek z bloku" nie wie, a o których dowiaduje się czasem za późno...

Ja też nie zrozumiałem "zbigmora" widziałem różnicę między ogrzewaniem a schładzaniem, a "hes" zwrócił uwagę, na jeszcze inny aspekt - wyszło trochę tak jak z tymi obrazkami gdzie ktoś widzi staruszkę, a ktoś młodą dziewczynę:

http://mathworld.wolfram.com/images/gifs/young3.jpg

Jeśli to wszystko o czym napisałem masz w nosie, to popatrz na to z tej strony: dzięki tym nieistotnym wpisom wątek jest cały czas na wierzchu i ktoś może w końcu napisze coś co rozwiąże problem, a tak wątek zniknąłby w zamętach forumowych postów... Peace

:)

Pozdrawiam

Ależ drogi kolego, wśród naszej braci forumowej raczej nie ma osób zwracających uwagę na licznik. Jest to forum ludzi przyjaznych sobie, a zatem uczestniczących w towarzyskich pogaduchach i innych "niepoważnych" wątkach co mam nadzieję zdążyłeś zauważyć. Nie jest to forum strikte techniczne, jest natomiast baaardzo wiele tematów ogólnożyciowych. Gdybyśmy gadali tu wyłącznie o sprawach budowlanych dawno by nam się znudziło. A tak, odbyło się już pięć Zlotów Forum, wspólnie przeżywamy wypadek Tomka1950, dodajemy sobie nawzajem otuchy w sprawach trudnych i cieszymy się z pomyślnego ich zakończenia etc, etc.... A licznik bije, bije, bije... i niech sobie bije, kogo to obchodzi 8)

Z pozdrowieniami :D

P.S. Wielu forumowiczów ma w zwyczaju odsyłać nowych użytkowników do wyszukiwarki i nie ma co się na nich wypinać, można się do tego przyzwyczaić 8)

OK

Tyle, że są do tego wątki tematyczne. jak ktoś lubi "uczone" sekwencje typu co poeta miał na myśli lub chce się zaprezentować w fotce typu "prosiak po przejściach", to niech szuka wątku do tego, a nie zaśmieca wątki techniczne, gdzie często ludzie stoją przed faktycznym problemem i nawet kilka godzin może mieć znaczenie.

Lem miał rację. Niestety.

A później "produkcja" niektórych debilowatych 5 cyfrówek rzutuje na ocenę wszystkich tzw. starych forumowiczów. Czy uważasz, że to jest w porządku?

Wracając do meritum tematu proponuję poczytać http://www.proauto.pl/pliki/Borygo%20Nowy.pdf.

W razie nieszczelności układu woda jednak jest bezpieczniejszym medium.

Niestety nie znalazłem informacji na temat różnicy we współczynniku rozszerzalności temperaturowej między tym płynem a wodą. Wielkość tego współczynnika ma wpływ na ciśnienie w instalacji zamkniętej.

• 1 year później...
  • 1 month później...