Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do kotłowni

yaro672

Recommended Posts

jeżeli norma (dot wbudowanych kotłowni na paliwa gazowe) nie mówi inaczej, nie masz kotłowni, kocioł do 30kW może być montowany w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na pobyt stały ludzi, a do takich pomieszczeń nie ma wymogów

dalej nie mam czasu szukać

poszukaj sobie normy/komentarzy do normy

ja jej nie mam, nie będę tu strzelał, ale wydaje mi się, że nie ma żadnych wymogów i w normie

Może ktoś wytłumaczy mi czy mam kotłownie czy nie mam, bo na razie to mam mętlik w głowie :( . I jak jest w końcu z tymi drzwiami. Wymiary mojej kotłowni/niekotłowni to 1.8mx3m.

Jak masz kocioł to masz kotłownię.I masz ogień.I może być wybuch.Z tego to powodu drzwi otwierane na zewnątrz.

Ja słyszałem (nie pamiętam gdzie i czy źródło jest wiarygodne), że jeżeli kotłownia jest "ślepa" czyli bez okna to drzwi muszą otwierać się na zewnątrz, a jeżeli jest tam okno to mogą do środka. Chodzi o to by w razie wybuchu (odpukać) siła eksplozji miała się gdzie rozprzestrzenić - być może były to teorie któregoś z "fachowców", nie pamiętam.

Ja mam okno w kotłowni, ale w projekcie, pomimo kolidowania z drzwiami wejściowymi do garażu, mam otwierane na zewnątrz. Ja zrobiłem do środka by mi drzwi się nie obijały jedne o drugie.

Może ktoś wytłumaczy mi czy mam kotłownie czy nie mam, bo na razie to mam mętlik w głowie :( . I jak jest w końcu z tymi drzwiami. Wymiary mojej kotłowni/niekotłowni to 1.8mx3m.

no dobra

wyszukiwarka faktycznie do kitu

a przepisy w sprawie drzwi - takie sobie ...

o tym czy pomieszczenie zalicza sie do kotłowni decyduje nie metraż, a moc kotła

/Ty masz - prawie graniczną - wartośc kW/

ale miescisz sie w dolnej granicy czyli montujesz jak Ci pasuje /tak jak podał wczesniej Barbossa/

ze względów bezpieczenstwa /ewentualny wybuch kotła/ bezpieczniej jest mieć drzwi otwierane na zewnątrz

/wybuch wyłamuje wtedy zamek i drzwi stoja otworem/

ale nikt Cie do tego nie jest w stanie zmusic - w mysl przysłowia "czyje małpy - tego cyrk" czy cos w tym stylu ...

• 1 year później...