Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zajmuję się szyciem wszelkich dekoracji okiennych takich jak firany, zasłony, lambrekiny, rolety rzymskie i weneckie, panele itp. Poza dekoracjami wykonuję także inne "dodatki " do wnętrz jak: obrusy, nakładki, serwetki, narzuty, jaśki i inne. Zakładając tą stronę postawiłam sobie duży cel. Jaki? Nauczyć Was korzystania z maszyn domowych i udowodnić, że na zwykłych maszynach, które być może chowacie w Waszych szafach, można bardzo prosto z odrobiną chęci i czasu stworzyć wspaniałe wnętrze nowego domu czy mieszkania. Aby rozpocząć ten etap, za pomocą zdjęć i opisów, postaram się dokładnie wytłumaczyć schemat i zasady działania maszyny "domowej". Pokażę jak prawidłowo powinna przebiegać nitka górna i dolna, jak wygląda ścieg i jakie są jego rodzaje. Obiecuję, że wszelkie nazewnictwo będzie bardzo proste i postaram się w miarę dokładnie wszystko tłumaczyć. Potem objaśnię zasady dokładnego szycia. Mam nadzieję, że moje porady spowodują to, iż uwierzycie w siebie i odkryjecie to, co jeszcze nie odkryte. Czasami może być tak, że przez kilka dni nie pojawię się na forum a to tylko z racji tego, że mam sporo pracy. Ale zawsze staram się nadrabiać zaległości. Ci co zaglądają na inny temat: Dekoracja okna, gdzie również się udzielam to doskonale wiedzą co mam na myśli. W razie potrzeby podaję mój email: [email protected].

A więc zaczynamy.................

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie jakiś czas temu znalazłam wątek ''dekoracja okna '' i od czasu do czasu wchodze i zobaczyłam że otwierasz nowy wątek :D Super poniewaz zamierzam z niego korzystac pomału...

na razie z pomoca siostry zrobilam sobie zaslonki ale używanie maszyny to dla mnie czarna magia wiec prosze o super rady i pozdrawiam serdecznie Asiu :D

http://www.oliwcia2007.republika.pl/MONIA/zaslona.jpg

Może jakaś rada :D

Witam

AsiaMariusz wspaniale :lol: ja bardzo chętnie pisze się na takie zajęcia bo mam fisia na punkcie wystroju okien a mam ich 6 :D . Bo dla mnie jak jest ładne okno i podłoga to resza się "ułoży" . Do tej pory kupowałam na Allegro ale to trochę kosztuje a mam maszynę NewLife elegance 4084D oraz coverlock Pfaff 4852 więc brakuje mi tylko wskazówek co i jak . A to moje okienko w "salonie" hi hi

http://images8.fotosik.pl/173/23ef8283c40bcf01.jpg

http://images8.fotosik.pl/173/23ef8283c40bcf01med.jpg

Melduję się :lol:

ja tez :)

Ja to już nawet mam pierwsze pytanie :oops:

Ale na początek chyba dobre :lol:

Jak się zabrać do krojenia materiału (żakard - żeby nie było za letko) o powierzchni 2,8 x 2m :o

Muszę cholerstwo skrócić, ale nie wiem, czy jednoosobowo to w ogóle jest sens podchodzić do tego, czy lepiej wezwać posiłki :lol:

Witajcie i ja chętnie będę zaglądać na ten wątek :wink: Może uda się coś samodzielnie zmajstrować.

oliwia07 mam pytanie jaki to rodzaj taśmy? Super się prezentuje.

Taki jak w prawym dolnym rogu. Są w sklepach dostępne.

Witajcie i ja chętnie będę zaglądać na ten wątek :wink: Może uda się coś samodzielnie zmajstrować.

oliwia07 mam pytanie jaki to rodzaj taśmy? Super się prezentuje.

Taki jak w prawym dolnym rogu. Są w sklepach dostępne.

A może tak :D , taśma nazywa sie kielichowa :wink:

O tak, to nazewnictwo taśmowe mnie przerasta :lol:

I ja, i ja... super by było się czegoś nauczy. Mama krawcowa a jakos nigdy nie siedziałam przy maszynie-nie licząc dziecięcej, która jeden prosty ścieg potrafiła :lol:

Wczoraj własnie myślałam, że fajnie by było potrafic coś uszyc z tym, że konkretnie pomyślałam o pikowaniu kapy na łóżko.Czy w tej kwestii też mogę liczyc na jkieś rady?

Pozdrawiam panią psorkę :wink:

I ja, i ja... super by było się czegoś nauczy. Mama krawcowa a jakos nigdy nie siedziałam przy maszynie-nie licząc dziecięcej, która jeden prosty ścieg potrafiła :lol:

Wczoraj własnie myślałam, że fajnie by było potrafic coś uszyc z tym, że konkretnie pomyślałam o pikowaniu kapy na łóżko.Czy w tej kwestii też mogę liczyc na jkieś rady?

Pozdrawiam panią psorkę :wink:

Kapa na łóżko - też będzie, będą też pokrowce na krzesła. Właśnie takie szyję z kokardami z tyłu. Robię zdjęcia od samego początku żeby potem je wykorzystać.

z tymi nazewnictwami jest bardzo cieżko. Nie chodzi o to jak co się nazywa, ale problem w tym że w każdym sklepie to samo mogą (choć nie muszą)nazywać inaczej. Często się z tym spotykam przy zakupie tkanin. Nawet ostatnio same Panie w sklepie przyznały, że same się już gubią. Ja będę opisywać dokładnie o co mi chodzi (dotyk, chwyt, rodzaj) i myślę, że z takimi informacjami poradzicie sobie same.

Tymczasem idę porobić zdjęcia maszyny i kilku jej elementów.