PRUDELLA 02.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 [ATTACH=CONFIG]177585[/ATTACH] Witam wszystkich. Ja również jestem tutaj nowa, ale wątek jest fantastyczny. Znalazłam niedawno kilka zdjęć z takimi cudeńkami i nie mam pojęcia jak zabrać się za ich uszycie. Pomocy. [ATTACH=CONFIG]177586[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]177587[/ATTACH] Udało mi się coś dowiedzieć na temat szycia tych firanek-mówi się na nie PANELE V-ki Taki jeden panel można szyć z jednego długiego pasa materiału (wtedy składamy go na pół), lub z dwóch części. Taki pas ma kształt prostokąta, ale krótsze boki - czyli w tym przypadku szerokość firanki - są krojone po skosie z jednej i z drugiej strony. Skosy idą w tę samą stronę i są przesunięte o 10 cm. Jeśli szyje się go z jednego pasa, to przed złożeniem trzeba cały ten pas na szerokości ułożyć w fałdy. Jeśli chcemy, aby końcowa szerokość jednej części wynosiła np. 40 cm, to materiału powinno być przed zmarszczeniem 3x tyle plus naddatek na podwinięcie. Jeśli już firanka jest zmarszczona, to wtedy można ją złożyć na pół tworząc literę V. Na dole należy doszyć ozdobną dekorację, w którą wkładamy obciążnik. Dekoracja wg uznania - na zdjęciach jest taka ładna ażurkowa w paski. Jeśli komuś nie chce się układać fałd, to zamiast tego można wszyć taśmę marszczącą, ale w stosunku 1:3. Nie wiem, czy któraś z Was zrozumiała to,co tu piszę Najlepiej by było,gdyby Asia albo któraś z dziewczyn,która szyje firanki zawodowo to przeczytała i naniosła ewentualne poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 24.05.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Chciałabym uszyć firanę z łuku. Gdzie obciąć materiał i jak dużo ,moze ktos mi podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatiana_x 29.05.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Z łuku? Tzn miałaś na myśli po skosie czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noriczka 25.06.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, Chciałabym bardzo polecić forumową Asię, która uszyła nam rolety rzymskie do kuchni i gabinetu. Rolety są bardzo starannie wykonane i dokładnie takie, o jakie mi chodziło - materiał wybierałam z otrzymanych próbek. Pozdrawiam, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 30.06.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 a to moja własnoręcznie uszyta roleta rzymska - do ideału sporo jej brakuje, ale to moja pierwsza http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/P6308569_d_zpsb43d190a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 30.06.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Zdolna bestia! Ładnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 01.07.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 jeżeli to do mnie to dziękuję Fajna Kobieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatiana_x 13.07.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Zagląda tu jeszcze forumowiczka Asia????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC82 14.07.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Cześć, chciałabym uszyć zasłonki takie jak na zdjęciu poniżej, na dół zasłony zaplanowałam biały woal, ale nie mam pomysłu na materiał na górze. może koś może coś polecić, ja jestem w tym temacie kompletnie zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariama 16.07.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki wspaniałym podpowiedziom Asi uszyłam firankę do sypialni Kolejne czekają. Wkrótce pokażę Wam efekty Cześć, chciałabym uszyć zasłonki takie jak na zdjęciu poniżej, na dół zasłony zaplanowałam biały woal, ale nie mam pomysłu na materiał na górze. może koś może coś polecić, ja jestem w tym temacie kompletnie zielona. tutaj może tafta? Edytowane 17 Lipca 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC82 16.07.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 tutaj może tafta? Witam, właśnei chciałabym coś nie świecącego się i nieprześwitującego, nad oknem mam białą skrzynkę plastikowa od mechanizmu rolety zewnetrznej i chcialabym takim pasem ją zakryć. byłam w leroymerlin i była tam taka tkanina, nazywała się u nich Panama ale tylko w niebieskim kolorze, na tkaninie było napisane 100% bawełny, ale nic więcej i szukaj tu teraz igły w stogu siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariama 17.07.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Panama powinna się nadać, aczkolwiek nie będzie zbyt cienka. Len też może być. Może być strech, czyli cienka garbardyna, bo i tak musisz go usztywnić taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariama 18.07.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 a to moja własnoręcznie uszyta roleta rzymska - do ideału sporo jej brakuje, ale to moja pierwsza http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/P6308569_d_zpsb43d190a.jpg świetnie Ci wyszła. Baterię mam identyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 28.07.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Zagląda tu jeszcze forumowiczka Asia????? Witam, odpowiadając na pytanie powiem jedno: Asia w tej chwili ma bardzo dużo pracy i tak naprawdę to wie co dzieje się na forum tylko z moich opowieści. Dostajemy jednak bardzo dużo maili z pytaniami i staramy się odpowiadać na bieżąco. Myślę, że koniec sierpnia lub początek września będzie trochę luźniejszy i wtedy Asia na spokojnie poczyta forum. W razie pytań prosimy pisać na [email protected] . Niestety dla nas doba ma tylko 24 godziny, 2 małych dzieci i dużo pracy wstrzymują nas w odpowiedziach. Pozdrawiam wszystkich Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 03.08.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Ariama bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 02.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 pytania do Asi szukam materiału na zasłony do pokoju syna, wymyśliłam sobie zasłony z filcu ale nie wiem gdzie kupić taki materiał.Zasłony takie ma moja znajoma, ale miał projektantkę wnętrz, która współpracuje z krawcową iszyje z ich materiałów.I pytanie odnośnie ceny uszycia rolety rzymskiej o wymiarach szer 170 wys.165. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatiana_x 09.09.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam Chciałabym uszyć wachlarz o wymiarach: 60cm szerokość i 120cm wysokość. Czy ktoś wie jak go uszyć? Bo ja jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRUDELLA 13.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Witam po długiej przerwie. Widzę,że Asia pewnie nadal zapracowana,bo nie pisze już na forum,ale wierzę,że zagląda ) Ja postanowiłam założyć bloga o szyciu dekoracji okiennych i nie tylko ) Krótko go mam,bo dopiero trzeci dzień ;-D, ale i tak zapraszam przy wolnej chwili do czytania i oglądania moich twórczych zapędów ) Szczególnie Ciebie,Asiu,bo nauczyłam sie dzięki Tobie bardzo,bardzo dużo,za co Ci jeszcze raz dziękuję!!!!!! Pozdrawiam wszystkich!!!! http://firannaszyje.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 13.10.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Prudella, wstawiłaś link do swojego bloga, więc musisz ścierpieć teraz kilka opinii Wszystko co przeczytasz to z życzliwości. Jak dla mnie używasz materiałów popularnych wśród starszych pań. Tiule, tafty i inne nie naturalne. Generalnie taki osiedlowy sklepik z wzorami z poprzedniej epoki. Podoba mi się ta biała z pomysłem jej "zaciągnięcia" natomiast reszta to lekko kiczowate Wiem, że jestem surowy w opinii, ale poszukaj bardziej naturalnuych materiałów, klasycznych wzorów, pstrokacizna nie jest dobra. Musisz też pamiętać, że firana/ zasłona ma pasować do pokoju, a nie pokój do firany. Reasumując - mniej babcinych rozwiązań - więcej twórczości i awangardy. A potem robisz biznes - proste Podziwiam ludzi, którzy szyją na maszynie; chciałbym kiedyś sam coś stworzyć, ale chyba bozia nie dała talentu aż takiego. Trzymaj się, rób swoje, a opiniami takimi jak moja się nie przejmuj (choć bierz pod uwagę) (nie, nie jestem schizofrenikiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRUDELLA 18.10.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Prudella, wstawiłaś link do swojego bloga, więc musisz ścierpieć teraz kilka opinii Wszystko co przeczytasz to z życzliwości. Jak dla mnie używasz materiałów popularnych wśród starszych pań. Tiule, tafty i inne nie naturalne. Generalnie taki osiedlowy sklepik z wzorami z poprzedniej epoki. Podoba mi się ta biała z pomysłem jej "zaciągnięcia" natomiast reszta to lekko kiczowate Wiem, że jestem surowy w opinii, ale poszukaj bardziej naturalnuych materiałów, klasycznych wzorów, pstrokacizna nie jest dobra. Musisz też pamiętać, że firana/ zasłona ma pasować do pokoju, a nie pokój do firany. Reasumując - mniej babcinych rozwiązań - więcej twórczości i awangardy. A potem robisz biznes - proste Podziwiam ludzi, którzy szyją na maszynie; chciałbym kiedyś sam coś stworzyć, ale chyba bozia nie dała talentu aż takiego. Trzymaj się, rób swoje, a opiniami takimi jak moja się nie przejmuj (choć bierz pod uwagę) (nie, nie jestem schizofrenikiem ) Wszelkie uwagi będę brać pod uwagę Postaram się być bardziej twórcza, chociaż czasami nie mam zbyt dużego pola do popisu... Ale i tak się cieszę,że mnie podziwiasz :D:D:wave: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts