mea 06.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Asia, wszystkiego dobrego w Nowym Roku, niech nigdy nie braknie Ci cierpliwości do nas:D:D:D Mea, pełen szacun. Wprowadziłyśmy się w podobnym czasie, a Ty okna poubierałaś już... I to jak!!! Podziwiam Cię Ja niestety muszę trochę "oddechu zlapać" nim wezmę się za szycie (a właściwie za kupno tkanin, karniszy...) P.S. Podobną kuchnię mamy (kolorystyka;)) hehe dzis uporalam sie z mini roletka do kolejnego pokoju - odprasuje i powiesze jutro no i wylicytowalam sliczne kremowe zaslonki na przelotkach za 5 zl za sztuke!! dam je do sypialni zamiast tych dlugich no i walcze jeszcze z panelami na okno tarasowe ale braklo mi sztywnika a w hurtowni byla inwentaryzacja ... kupie co trzeba po weekendzie a co mi tam pochwale sie ... upolowalam je za 17zl smiech na sali ... jedna byla za 5 druga za 12 zl /identyczne/ Edytowane 6 Stycznia 2012 przez mea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 07.01.2012 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jesteś boska ))).A ten rulon to ma być to ''coś pomarańczowe''ozdobne tak??? A tego materiału nie ma byc więcej niż 2 metry? bo skoro te marszczenia sa na końcu a mam odmierzyć dwa razy 50cm to zostanie na karnisz metr,czy źle rozumię??? A co do mojej firany to góra miała być sama turkusowa ale jakoś za szerokie paski chyba wszyłam tego turkusu i nie chciało się to fajnie układać i w środek wszyłam jeszcze srebrna taftę i wyszło takie właśnie coś,hahha.Do profesjonalizmu mi daleko,ale i tak jestem dumna z siebie,hahahha Barto, zmieniłam wymiar z 200 cm na 250 cm, po prostu pomyliłam się w obliczeniach bo 150 +50+50 daje 250. Bardzo przepraszam ale błąd już naprawiony. Widzisz jak myślisz!!!!!!!! Masz rację jak zabierzesz po 50 cm to musi Ci zostać szerokość karnisza czyli 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałgorzataK 07.01.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Mam kolejne pytanko, ponieważ pomyślałam o satynie na zasłony do salonu, zasłona do parapetu, na przelotkach lub szelkach, czy ktoś z was ma zasłony z tego materiału, jeśli tak to czy mogłabym prosić o fotki oraz info czy pełnią tylko funkcję ozdobną czy porządnie zasłaniają okno (w sensie że nie widać co się za nimi dzieje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 07.01.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Mam kolejne pytanko, ponieważ pomyślałam o satynie na zasłony do salonu, zasłona do parapetu, na przelotkach lub szelkach, czy ktoś z was ma zasłony z tego materiału, jeśli tak to czy mogłabym prosić o fotki oraz info czy pełnią tylko funkcję ozdobną czy porządnie zasłaniają okno (w sensie że nie widać co się za nimi dzieje). Małgosia. Satyna jak najbardziej nadaje się na zasłony. Spotkałam dwa rodzaje: cienką (ale i tak super w porównaniu z taftą) oraz grubszą. Powiem Ci szczerze, że obie wyglądają fantastycznie zwłaszcza na przelotkach. Są to dość "gęste" tkaniny więc nie sądzę, aby sąsiedzi mieli na co popatrzeć wieczorową porą. Moim zdaniem to wspaniała tkanina na zasłony, cenowo porównywalna do tafty (około 45,00 -50,00 zł/1mb). Szukaj satynę wysoką na 280cm, ponieważ w takim wariancie wyjdzie Ci połowa ceny, niż jakby satyna miała mieć szerokość 140 cm. Tłumaczyłam to na prostym przykładzie kilka stron wcześniej (2 albo 3, nie pamiętam dokładnie). Nie mam zdjęć z zasłonami z satyny (o w mordę, jak to możliwe....), mogę je powklejać dopiero w czwartek, ponieważ zrobię je u klientów w środę. Może ktoś ma i również się pochwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 07.01.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Mea. Chcesz żebym cierpiała na "zanik pamięci" z powodu cen, które podałaś!!!!!!!!! Natychmiast o nich zapominam, właściwie już zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 hehe sie wie gdzie polowac snajper rzadzi !! jak bym miala sile je jeszcze dzis uprasowac to bym je zaraz powiesila a tak poczekaja chyba do jutra bo PADAM NA RYJEK !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 07.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Uszyłam tą firanę ''wodę'' wg przepisu AsiaMariusz,stanowczo za mało tej zielonej wstawki(ale już mi się nie chce pruć )zrobiłam rulon 10cm,a chyba mogło być conajmniej 20cm,na drugi raz będę już wiedzieć .Jak na moje poczatki szycia to i tak nawet,nawet,hahhah. http://images35.fotosik.pl/1111/07fc66ced0ec426cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 ladna!! gratulacje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałgorzataK 07.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Uszyłam tą firanę ''wodę'' wg przepisu AsiaMariusz,stanowczo za mało tej zielonej wstawki(ale już mi się nie chce pruć )zrobiłam rulon 10cm,a chyba mogło być conajmniej 20cm,na drugi raz będę już wiedzieć .Jak na moje poczatki szycia to i tak nawet,nawet,hahhah. http://images35.fotosik.pl/1111/07fc66ced0ec426cmed.jpg Firaneczka super, początki ?? jak tak to rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałgorzataK 07.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Małgosia. Satyna jak najbardziej nadaje się na zasłony. Spotkałam dwa rodzaje: cienką (ale i tak super w porównaniu z taftą) oraz grubszą. Powiem Ci szczerze, że obie wyglądają fantastycznie zwłaszcza na przelotkach. Są to dość "gęste" tkaniny więc nie sądzę, aby sąsiedzi mieli na co popatrzeć wieczorową porą. Moim zdaniem to wspaniała tkanina na zasłony, cenowo porównywalna do tafty (około 45,00 -50,00 zł/1mb). Szukaj satynę wysoką na 280cm, ponieważ w takim wariancie wyjdzie Ci połowa ceny, niż jakby satyna miała mieć szerokość 140 cm. Tłumaczyłam to na prostym przykładzie kilka stron wcześniej (2 albo 3, nie pamiętam dokładnie). Nie mam zdjęć z zasłonami z satyny (o w mordę, jak to możliwe....), mogę je powklejać dopiero w czwartek, ponieważ zrobię je u klientów w środę. Może ktoś ma i również się pochwali. W takim razie czekam na fotki po środzie i dziękuję za info. Mam również nadzieję że inne osoby też podzielą się fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 08.01.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Firaneczka super, początki ?? jak tak to rewelacja No początki,moja druga firana )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basik. 08.01.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam, wszystkie forumowiczki;-) Mam prośbę do bardzej doświadczonych pań ode mnie, chciałabym uszyć wodę z woalu o wymiarach 80x300, na karnisz 130. Tylko nie wiem jaka ma być forma wykroju. Dziękuję bardzo za pomoc:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 08.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) http://images47.fotosik.pl/1296/752acee6560ac08emed.jpg Tu masz przykładowy wykrój, dla swojej dekoracji musisz przyjąć 2/3 szerokości z karnisza dla jednej firanki i np. 1/3 dla drugiej. Ten wymiar to "a". Jak doszyjesz taśmę to zmarszcz ją mocno, osiągniesz lepszy efekt niż na tym zdjęciu. Odcinek po skosie gdzie będziesz doszywała taśmę najpierw zaprasuj a dopiero potem naszywaj i pamiętaj, nie rozciągaj tkaninę!!!!!! Zmniejsz również wysokość firanki, czyli "h". W razie wątpliwości pytaj śmiało, nawet o proste rzeczy. Teraz chciałabym uszyć firanki na okno salonowe o szerokości 2,10,wysokość okna to ok.1,60tzn samą górę -tak jak na zdjęciu to fioletowe: http://images40.fotosik.pl/1286/a0a139d78cc026dcmed.jpg Czy może mi ktoś doradzić ile tej organzy powinnam mieć i jak wszyć ta taśme pod skosem???? Z góry dziękuje za pomoc Witam, więc ja zapytam.Chcę uszyć dokładnie taką firankę jak na zdięciu z fioletem.Dwie wody jako lambrekin i firanka zwykła biała zbierana po boku. Rozumiem że ''a'' ma być 2razy dł karnisza jeśli jest szyty na taśmie 1;2. Najpierw wszywamy tą wąską taśmę marszczącą czyli ''d''?jaka to ma być taśma? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez krab32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimona 08.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 AsiauMariuszu wasz wątek jest naprawdę świetny. Myślę że niedługo będę go studiować krok po kroku i za pomocą waszych rad uda mi się samej przystroić okna:)....oby więcej takich forumowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 09.01.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Trochę dopracowałam moja firanę ''wodę',haha tzn bardziej ją pomarszczyłam i rozciągłam na konkretny wymiar i odrazu się lepiej prezentuje http://images46.fotosik.pl/1259/49309b0824e0356emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 11.01.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Trochę dopracowałam moja firanę ''wodę',haha tzn bardziej ją pomarszczyłam i rozciągłam na konkretny wymiar i odrazu się lepiej prezentuje http://images46.fotosik.pl/1259/49309b0824e0356emed.jpg Hej, hej a czy Ty czasem nie zrobiłaś tych wstawek zielonych na mniej niż 10 cm, bo coś mi za małe wyglądają ? Powinny mieć 10 cm lub nawet 15 cm (ale w przypadku, gdy mamy bardzo sztywną tkaninę bo inaczej boki się położą, a muszą odstawać). Zawsze szyłam około 10 cm i nie wyglądało tak "kuso". Musisz poukładać ładnie te wstawki na boki i na żabkach równo przypiąć firankę. Odległości pomiędzy żabkami muszą być takie same, bo szkoda takiej firanki brzydko upinać, oj szkoda. Popraw taśmę od lewej strony, bo chyba ma wybrzuszenia. Teraz to pojechałam z tymi wybrzuszeniami, co to w ogóle jest? Taśma jest wtedy dobrze pościągana, kiedy na lewej stronie nie ma wybrzyszeń, to znaczy kiedy spojrzymy na nią z boku to ma płaską powierzchnię. Jeśli jest źle ściągnięta to ma takie wystające brzuszki, które trzeba popchać palcem do środka. Taka niby głupota, ale już na prawej stronie zmniejsza optycznie powiechnię naszycia taśmy i poza tym nie wygląda efektownie. Chylę nisko czoła, firaneczka nie łatwa do uszycia, a jednak dałaś radę, i co najważniejsze nadal masz "werwę" do szycia. Jestem pod wrażeniem, a jeśli Ty jesteś z niej zadowolona to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 11.01.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Basik. Wodę miałam szyć po Świętach i pokazać Wam dokładną technologię ale troszkę plany się pozmieniały. Mam już wykrojoną ale będę szyła we wtorek i albo wieczorem albo w środę wkleję zdjęcia. Jeśli poczekasz to zobaczysz co i jak się szyje. Natomiast musisz mi dokładnie wyjaśnić wymiary Twojej wodu abym mogła Ci pokazać wymiary wykroju. Karnisz masz szeroki na 130 cm, teraz musisz określić jaka ta woda ma być wysoka, czyli odległość od dołu żabki do końca wody.Wodę będę szyła również z woalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 11.01.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam, więc ja zapytam.Chcę uszyć dokładnie taką firankę jak na zdięciu z fioletem.Dwie wody jako lambrekin i firanka zwykła biała zbierana po boku. Rozumiem że ''a'' ma być 2razy dł karnisza jeśli jest szyty na taśmie 1;2. Najpierw wszywamy tą wąską taśmę marszczącą czyli ''d''?jaka to ma być taśma? Taśma wąska obojętnie jaka, byle by tak samo ściągała jak ta na górze, może to być tzw."smok" lub tradycyjna marszcząca na prosto. Każda taśma standardowa ma szerokość 5 cm, musisz poszukać taśmy węższej chyba na 2 lub 3 cm teraz nie pamiętam. W każdym razie ma je Ariadna i Magam. Dziewczyny mogę uszyć taki zestaw na karnisz 200 cm ale dopiero po 21 stycznia. W następnym tygodniu muszę uszyć dla siebie i dla męża stroje na imprezę karnawałową. Wcześniej nie dam rady, ponieważ muszę wykonać i pokazać obiecaną "wodę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 11.01.2012 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 W kwestii ciekawostek odnośnie strojów karnawałowych. Dwa lata temu ubrałam mojego męża w strój baletnicy. Miał uszytą sterczącą białą spódniczę z tiulu, białe rajstopki, obcisłą podkoszulkę na ramiączkach, opaseczkę na głowę i na nogach baletki. Normalnie szał, oczywiście wygrał, a gdy na salę wkroczył z rękoma do góry z figórą z Jeziora Łabędziego, to wszyscy popłakali się ze śmiechu. Chciałam wam pokazać zdjęcie ale się nie zgadza.Mam kolejny świetny pomysł dla męzusia ale powiem dopiero po imprezie (znajomi mogą czytać forum) bo ma to być niespodzianka. Dla siebie nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 11.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 AsiaMariusz te moje wstawki zielone są z organzy i nawet zrobiłam 15cm .Pomarszczę dokładnie wszystko jak będę wieszać koleżance na okno bo to dla niej szyłam.Ale teraz szyję druga dla siebie i już te wstawki zrobię 30cm żeby były widoczne . Dziś uszyłam sobie zazdroski do kuchni,takie proste ale jaka radość,że samodzielnie zrobione ,hahah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts