fisii 13.02.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam:) przejrzałam cały wątek z nadzieją, że może ktoś ma podobne okno... wyszło mi że neistety nie:/ (albo kiepsko szukałam) Asia chciałam Cię prosić o pomoc, może jakiś pomysł mi podsuniesz? Jeśli idzie o szycie to mogę powiedzieć śmiało, że przygodę z szyciem miałam... nawet maszynę sobie zakupiłam i na tym się skończyło;) Wkleję zdjęcie to będzie jaśniej. http://imageshack.us/photo/my-images/641/dsc08674s.jpg/ Mam prośbę wszystko oprócz okna nie powinno zabierać Pasńtwa uwagi;)zdjęcie robione dawno temu:) Widzisz jakieś światełko w tunelu??? Problem w tym, że nie mam pojęcia nawet jak karnisz zamontować, musi być tam coś zaciemniającego bo to okno od wschodu to raz, a dwa od samego zmroku do pokoju zagląda latarnia:/ będę wdzięczna za pomoc! pozdrawiam fisii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 14.02.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 witaj Asiu! wykreśliłam wstępnie wykrój mojej firanki. Czy mogłabyś spojrzeć, czy tak to powinno wyglądać? Chcę żeby ta woda była nisko opuszczona bo jak wcześniej pisalam mam dość nisko osadzone okno, no i nie chcę mieć bardzo odsłoniętego okno. Jak myślisz będzie to dobrze wyglądać? Ostatnie zdjęcie to moja pierwsza uszyta samodzielnie firanka. Ja jestem zadowolona, jak założe rolety to i zaslonka zniknie, na razi musi tak zostać bo zasłonki są intensywnie używane. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Witam. Według rysunku wszystko powinno wyjść ok. Dla upewnienia sprawdź jeszcze jedną rzecz. Na rysunku jest podany wymiar 300 cm (z lewej strony, to wymiar wiszącej wody i jej wewnętrzny zwis). Przymierz sznurek do karnisza dokładnie tak, jak ma zwisać woda według twojego uznania i dodatkowo opuść go tak jak będzie zwisał ten wewnętrzny zwis. Zmierz sznurek i juz masz ten wymiar. Pozostałe wymiary są ok. Jeśli nie zrozumiesz tego co napisałam to zrobię zdjęcie lub rysunek jak ten sznurek przymierzyć. To najpewniejsza metoda na wykrój wody. Firanka, którą sama uszyłaś jest dość trudna do uszycia i tym bardziej cieszę się, że tak Ci wyszła, bo wyszła bardzo ładnie. Do wody użyj wąską taśmę tą na 2cm, ale nie na górę, na górę użyj szerszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 14.02.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam:) przejrzałam cały wątek z nadzieją, że może ktoś ma podobne okno... wyszło mi że neistety nie:/ (albo kiepsko szukałam) Asia chciałam Cię prosić o pomoc, może jakiś pomysł mi podsuniesz? Jeśli idzie o szycie to mogę powiedzieć śmiało, że przygodę z szyciem miałam... nawet maszynę sobie zakupiłam i na tym się skończyło;) Wkleję zdjęcie to będzie jaśniej. http://imageshack.us/photo/my-images/641/dsc08674s.jpg/ Mam prośbę wszystko oprócz okna nie powinno zabierać Pasńtwa uwagi;)zdjęcie robione dawno temu:) Widzisz jakieś światełko w tunelu??? Problem w tym, że nie mam pojęcia nawet jak karnisz zamontować, musi być tam coś zaciemniającego bo to okno od wschodu to raz, a dwa od samego zmroku do pokoju zagląda latarnia:/ będę wdzięczna za pomoc! pozdrawiam fisii Ja pierdziu. Takie okna są "naszą" zmorą, niezmiernie trudno uszyć dekorację na tak skośne okno, ale coś pomyślimy. Za chwilkę poszukam coś w swoich rysunkach może uda mi się coś pokazać abyś miała chociaż obraz jak to "ugryźć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 14.02.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 witam, wszytkie kobietki i nie tylko, wątek jest fantastyczny, pomijam juz fakt że pewnych rzeczy nie rozumiem i nie zrozumiem jak np uszyć tą wode, czytałam 3 razy i nadal nic. ale mam pytanko jaki karnisz polecaie nie chodzi mi o firme tylko czy zwykły podwójny, szynowy czy taki osobno na firankę i na zasłonki jaki pokazywała AsiaMariusz na zdjeciach, a karnisz szukam do kuchni. prosze o podpowiedzi co jest praktyczniejsze? Aguśka, a możesz powklejać zdjęcia tego okna? Poczekaj jeszcze chwilkę i jak wkleisz zdjęcia to bardzo dokładnie Ci powiem na co zwrócić uwagę i jak ja to widzę może też ktoś również powie coś od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 14.02.2012 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 barto. Wiesz ile bym chciała rzeczy tu pokazać.......... wiecznie brakuje mi czasu, przy domowych obowiązkach, dzieciach i pracy jest trudno to zrealizować, a kiedy już mam chwilkę to padam na twarz. Mam nadzieję, że uda mi się pokazać zaległe firanki, wiele innych i nie tylko. Chcę pokazać wymianę zamka w spodniach czy w kurtce, pokrowiec na krzesło i inne tam drobiazgi. Ale jestem uparta i prędzej czy później to zrobię. Jeśli kilka dni tu nie zaglądam to z góry przepraszam, mimo to nie ma takiej możliwosci, że nie odpiszę, za kilka dni ale odpiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 14.02.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Asiu, wiem, że o wielu rzeczach gadam, a jeszcze nic nie zrobiłam:oops: ale obiecuję, że w czasie ferii szyję pierwsze moje zasłony. I będą to zasłony do sypialni;) Zauroczyły mnie te satynowe. Jaką tą satynę mam kupić? Na co zwrócić uwagę? Chciałabym uzyskać taki efekt, tylko na przelotkach. Chcę połączyć 2 kolory: czarny i srebrny/szary/stalowy. Jak najlepiej się za to zabrać? Wymyśliłam, ze uszyję 2 niezależne zasłony i założe je na 1 karnisz na przemian, tylko czy one będą się ładnie układać??? Czy może te pod spodem na jakiś rzep przymocować? Tylko jak będą na kółkach, to będę mogła je też niezależnie wykorzystać... I czy np. taka satyna http://allegro.pl/satyna-gruba-z-lycra-na-zaslony-doskonala-18-kolor-i2064110305.html albo taka http://allegro.pl/satyna-tkanina-na-zaslony-gruba-polysk-kolory-i2053287755.html się nadaje? Bo dosyć tania jest... Pamietałam, że ktoś pytał o satynę. Ta tutaj na allegro za 7,50 to troszkę jakaś podejrzana. Przypuszczam, że jednak jest cienka bo za taką kwotę to nawet producenci nie sprzedają. Jednak dlaczego by nie sprawdzić. Możesz kupić najpierw na jedno okno, uszyć i sprawdzić jak będzie ona wyglądała. Dwie zasłony niezależne od siebie to bardzo dobry pomysł, coraz cześciej szyję takie zestawy, ze wiszą dwa kolory zasłon obok siebie. Wygląda to bardzo ładnie. Wiesz, za taką cenę to nawet jak coś nie wyjdzie nie będzie szkoda. Spróbować warto. Podejrzewam, ze jest to cieniutka satyna, którą wykorzystuje się np. do szycia sukien ślubnych lub wizytowych. Mogę się mylić ale jednak cena sugeruje jakość tkaniny. Jakościowo może być dobra tyle, że cienka. Satyna na zdjęciu jest taka "mięsista" czuć w rękach, że jest gruba. Kosztuje około 50-55 zł, już nie pamiętam dokladnie. Wcześniej opisywałam jaką tkaninę na zasłony najlepiej kupić, chodzi mi o wymiary. Zobacz kilka postów wcześniej, to ważne bo możesz zaoszczędzić kilka złotych. Edytowane 14 Lutego 2012 przez AsiaMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 14.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Asiu, przyszalałam;) i kupilam taką grubszą satyno-taftę za 12,99. zrobiłam dokładnie tak jak piszesz, uszyłam:oops: na jedno okno, wyszło tak: http://i44.tinypic.com/o72fsn.jpg Tkanina jak dla mnie super jak ją zobaczyłam, to zmieniłam zdanie i nie uszyłam 2 niezależnych, bo ona sama w sobie jest dwukolorowa, http://i41.tinypic.com/2zf8y2p.jpg ma jednak jedną wadę, myślę, że dla początkujących dosyć istotną Trochę się ciągnie i wykurcza pod żelazkiem, a chłodniejszym ciężko zaprasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 15.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Asiu, nie wiem czy było opisywane (jeśli tak, to napisz), jak można uszyć w prosty sposób panele? Jestem osobą początkującą, jednak czasami na maszynie coś podszyłam, ale to tyle z mojego doświadczenia z maszyną.Jaki najlepiej materiał? woal, organza, organtyna, czy może coś innego?czy lepiej brać materialy o szerokości np. 60 cm, czy ciąć z metra?a robiłaś może jakiś taki panel na całe okno 1,5 szerokości? Jak to wygląda? czy może lepiej uszyć 3 szt. po 0,5 m każdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.02.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Asiu chcę powiesić do okien firany długie z gładkiego woalu - jaką taśmę kupić,żeby uzyskać efekt ładnego, równomiernego marszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 15.02.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Chyba zaczne od przywitania się bo podczytuje tu regularnie ale siedze cicho jak myszka Asiu, jest na allegro taki woal z ołowianką http://allegro.pl/woal-batyst-francuski-z-olowianka-300cm-i2094273997.html ja wiem ze to sztuczne ale widziałam zasłony z tego i bardzo mi sie podobały i cena ludzka... Powiedz o co chodzi z ta ołowianka? czy to naprawde jest potrzebne, czy pomaga ? czy ładniej sie układaja ? czy niekoniecznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 15.02.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Asiu, przyszalałam;) i kupilam taką grubszą satyno-taftę za 12,99. zrobiłam dokładnie tak jak piszesz, uszyłam:oops: na jedno okno, wyszło tak: http://i44.tinypic.com/o72fsn.jpg Tkanina jak dla mnie super jak ją zobaczyłam, to zmieniłam zdanie i nie uszyłam 2 niezależnych, bo ona sama w sobie jest dwukolorowa, http://i41.tinypic.com/2zf8y2p.jpg ma jednak jedną wadę, myślę, że dla początkujących dosyć istotną Trochę się ciągnie i wykurcza pod żelazkiem, a chłodniejszym ciężko zaprasować... No masz..........mucha nie siada. Jak na TAKĄ cenę to rewelacja, serio - wyglądają super, szycia się nie czepiam bo nie widać A jednak mówiłam, że coś mi tu śmierdzi z tą ceną za długo już w tym siedzę. Ale zrobiłaś je bardzo ładnie i powiem, że na zdjęciu robią wrażenie. Kilka wątków temu mówiłam o zakupie tkanin, że bardzo trzeba uważać na wykurcze, dobrze jest zakupić troszkę więcej tkaniny i wyprać ją przed szyciem. Jeśli tego nie zrobimy to może spotkać nas niemiła niespodzianka, bo podczas prasowania dekoracji już na gotowo może się ona skurczyć o kilka centymetrów. Można też przed wykrojeniem wyprasować tkaninę aby sie wykurczyła i dopiero potem ją wykroić. Normalnie szok, wyszły na serio nieźle i to za jaką cenę..................i to za jaką cenę. Widzę coś, widzę. Ostatnie przelotki (tuż przy samym boku zasłon) są chyba nabite za daleko. Środek ostatniej przelotki powinien być około 7-8 cm od boku zasłony, wtedy ładnie sie układają. Ale się czepiam, ale się czepiam, wredna małpa jestem. Nie wiem jednak czy rzeczywiście są nabite za daleko (obstawiam tą wersję) czy ta tkanina powoduje, że boki się wywijają na karisz. To jest moje czepianie i nie zwracaj uwagę na nie, bo jestem okropna. .........i za jaką cenę. Za swoją taftę dałam po 40 zł za 1 mb i nie mogę patrzeć na swoje zasłony bo są za cienkie, za lekkie. Obstaję jednak przy wersji, że satyna wygląda najlepiej i układa się jak powinna. Edytowane 15 Lutego 2012 przez AsiaMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 15.02.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Chyba zaczne od przywitania się bo podczytuje tu regularnie ale siedze cicho jak myszka Asiu, jest na allegro taki woal z ołowianką http://allegro.pl/woal-batyst-francuski-z-olowianka-300cm-i2094273997.html ja wiem ze to sztuczne ale widziałam zasłony z tego i bardzo mi sie podobały i cena ludzka... Powiedz o co chodzi z ta ołowianka? czy to naprawde jest potrzebne, czy pomaga ? czy ładniej sie układaja ? czy niekoniecznie ... Mugatka. Zawsze będę powtarzała, że nawet najtańszy woal jest lepszy od drogiej organzy lub innych tkanin firanowych. Woal nigdy się nie wykurcza, jak włożysz do pralki to nic się z nim nie dzieje, trudno go pozaciągać np. pierścionkiem. Ołowianka na dole ma za zadanie obciążyć gotowy wyrób. Uszyta firana z ołowianką na dole wisi w idealnym pionie, nie przykleja się do kaloryferów, nie sterczy z dala od okna, wygląda lepiej niż bez ołowianki. Ale tu jest drugie dno. Mianowicie nie zawsze jest doszyta ładną nitką, która jest widoczna i od Ciebie zależy, czy podoba Ci się obszycie czy też nie. Zawsze przy ołowiance a bardziej przy obciążniku (tak się nazywa) firana jest pomarszczona właśnie na skutek doszycia obciążnika. Bardzo często jednak wycinam go i robię szersze podwinięcie. Teraz musisz sama zadecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 15.02.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Asiu chcę powiesić do okien firany długie z gładkiego woalu - jaką taśmę kupić,żeby uzyskać efekt ładnego, równomiernego marszczenia? poszukaj w necie "taśmy firanowe", zobacz taśmę "ołowianka" 10 cm, wygląda elegancko i prezentuje się okazale. Fałdy układaja się pionowo od góry do dołu. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza Ariadny gdyż miałam kiedyś zaszczyt testować ich taśmy i wydać opinię na ich temat. Potrafię rozpoznać jakiej firmy mam taśmę jak tylko wezmę ją w rękę. Wiem, że brzmi to niewiarygodnie ale nawet nie macie pojęcia jakie są drastyczne różnice w żyłce, chwycie, splocie i jaki ma to ogromny wpływ na jakość marszczenia, układania sie fałd. Zobacz też taśmy innych firm i będziesz miała chociaz rozeznanie co jest na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 15.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 dziękuję Asiu lecę szukać aaa.., jak liczyć woal, dwie szerokości okna, czy lepiej trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 15.02.2012 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Asiu, nie wiem czy było opisywane (jeśli tak, to napisz), jak można uszyć w prosty sposób panele? Jestem osobą początkującą, jednak czasami na maszynie coś podszyłam, ale to tyle z mojego doświadczenia z maszyną. Jaki najlepiej materiał? woal, organza, organtyna, czy może coś innego? czy lepiej brać materialy o szerokości np. 60 cm, czy ciąć z metra? a robiłaś może jakiś taki panel na całe okno 1,5 szerokości? Jak to wygląda? czy może lepiej uszyć 3 szt. po 0,5 m każdy? Odnośnie paneli już pisałam wcześniej ale powiem jeszcze raz, nic nie szkodzi. Najpierw podwiń boki. Wyprasuj dokładnie boki i cały kawałek tkaniny. Wyrównaj dół i podwiń np. szeroko aby później włożyć obciążnik, wyprasuj. Na koniec odmierz w kilku miejscach gotową wysokość plus podwinięcie i zaznacz. Narysuj kreskę i dopiero odetnij nadmiar wraz z narysowaną kreską. Podwiń górę lub wykończ ją według swojego uznania. To tak w skrócie. Inaczej jest gdy doszywasz inną tkaninę do boków, dołu i góry. Polecam jednak na początek próbę z jednej tkaniny. Najważniejsze jest to, aby po uszyciu taki panel miał jednakową wysokość w dowolnym zmierzonym miejscu. Z tymi szerokościami bywa różnie. Fajnie wygląda np szeroki panel a na nim z przodu inny, w innym kolorze troszkę krótszy i węższy. Co do szerokości to wcale nie jest powiedziane, że szerszy szyje się gorzej niż węższy. Wszystko zależy jednak od tkaniny, nie może być za sztywna, za wiotka, za cienka, za gruba i nie może być zeskosowana. Łatwo powiedzieć, wiem. Powiem tak, woal jest trudny do uszycia panelu bo jest wiotki, lejący jednak w efekcie końcowym wygląda nieźle. Organtyna jest gorsza od woalu ponieważ jest o wiele cieńsza, trudniej ją opanować w szyciu. W efekcie końcowym równie jak woal wygląda nieźle. Bardzo dobry na panele jest np. batyst. Jest troszkę sztywny ale nie aż tak bardzo. Trzeba pamiętać, że się wykurcza więc warto go najpierw wyprać lub wyprasować dość ciepłym żelazkiem ale bez przesady. Strukturą przypomina naturalną tkaninę więc jest bardzo popularny. Możesz zrobić 3 sztuki paneli, każda z nich po 60 cm (żeby zachodziły na siebie) innej wysokości lub boczne tej samej a środkowy krótszy. Inna wersja to taka, że wszystkie 3 sztuki tej samej wysokości ale każda z nich nachodząca na siebie bokami. Proponuję jeszcze trzecią czyli szerszy panel a na przodzie węższy i krótszy. Opcja wybierana coraz częściej. Ilość tkaniny musisz dobrać do szerokości paneli dodając na podwinięcia. Nie ma znaczenia jaką szerokość ma tkanina, dobierz taką, żebyś zapłaciła jak najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 15.02.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 dziękuję Asiu lecę szukać aaa.., jak liczyć woal, dwie szerokości okna, czy lepiej trzy? znaczenie ma tutaj szerokość karnisza i marszczenie taśmy. Jeśli np. karnisz masz 2 mb i kupisz taśmę co marszczy 1:2 to musisz mieć 4 mb firanki (2 mb karnisza x 2), lub jeśli taśma marszczy 1:2,3 to musisz mieć 4,60 mb firanki (2 mb karnisza x 2,3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 16.02.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) znaczenie ma tutaj szerokość karnisza i marszczenie taśmy. Jeśli np. karnisz masz 2 mb i kupisz taśmę co marszczy 1:2 to musisz mieć 4 mb firanki (2 mb karnisza x 2), lub jeśli taśma marszczy 1:2,3 to musisz mieć 4,60 mb firanki (2 mb karnisza x 2,3). wszystko jasne Asiu, znalazłam takie taśmy z Ariadny http://www.ariadna.com.pl/tl_files/!produkty/TASMY/foto%20katalogowe/FM.100.2M.jpg http://www.ariadna.com.pl/tl_files/!produkty/TASMY/foto%20katalogowe/FM.100.2S.jpg nie wiem - teraz. która będzie lepsza? Edytowane 16 Lutego 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 16.02.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Yuka - a skąd ten materiał na zasłony? bo cena bardzo mi się podoba:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 16.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) Yuka - a skąd ten materiał na zasłony? bo cena bardzo mi się podoba:P Też by mnie interesowała bo fajnie sie prezentuje Czy może tu kupowałas?: http://allegro.pl/satyna-tafta-2-str-tkanina-na-zaslony-modne-kolor-i2123709661.html Edytowane 16 Lutego 2012 przez barto307cc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguśka2012 16.02.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) oto moje okno, troche bałagan ale jestesmy w trakcie remontu. ponawiam pytanie jaki karnisz polecacie do kuchni? http://img215.imageshack.us/img215/5462/img00162i.jpg Edytowane 17 Lutego 2012 przez aguśka2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts