Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Według rysunku wszystko powinno wyjść ok. Dla upewnienia sprawdź jeszcze jedną rzecz. Na rysunku jest podany wymiar 300 cm (z lewej strony, to wymiar wiszącej wody i jej wewnętrzny zwis). Przymierz sznurek do karnisza dokładnie tak, jak ma zwisać woda według twojego uznania i dodatkowo opuść go tak jak będzie zwisał ten wewnętrzny zwis. Zmierz sznurek i juz masz ten wymiar. Pozostałe wymiary są ok. Jeśli nie zrozumiesz tego co napisałam to zrobię zdjęcie lub rysunek jak ten sznurek przymierzyć. To najpewniejsza metoda na wykrój wody. Firanka, którą sama uszyłaś jest dość trudna do uszycia i tym bardziej cieszę się, że tak Ci wyszła, bo wyszła bardzo ładnie. Do wody użyj wąską taśmę tą na 2cm, ale nie na górę, na górę użyj szerszą.

dziękuję Asiu za odpowiedz. Od przedwczoraj moja firanka już wisi:D. Zaraz wkleję zdjęcie choć uważam że w rzeczywistości o wiele ladniej wygląda. Zmniejszyłam wymiał 300 na 250 i bardzo dobrze bo gdybym zrobila 300 to wydaje mi się teraz że nie wyglądaloby to dobrze. Ale proszę ocen sama i śmiało "wal" z krytycznymi uwagami :yes:

P2160025.jpg

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No masz..........mucha nie siada. Jak na TAKĄ cenę to rewelacja, serio - wyglądają super, szycia się nie czepiam bo nie widać :)

A jednak mówiłam, że coś mi tu śmierdzi z tą ceną:) za długo już w tym siedzę. Ale zrobiłaś je bardzo ładnie i powiem, że na zdjęciu robią wrażenie.

Dziękuję Asiu, pochwała z Twoich ust... bardzo Ci dziękuję:D:D:D Specjalnie zdjęcie zrobiłam tak, zeby największych mankamentów nie było widać;)

Kilka wątków temu mówiłam o zakupie tkanin, że bardzo trzeba uważać na wykurcze, dobrze jest zakupić troszkę więcej tkaniny i wyprać ją przed szyciem. Jeśli tego nie zrobimy to może spotkać nas niemiła niespodzianka, bo podczas prasowania dekoracji już na gotowo może się ona skurczyć o kilka centymetrów. Można też przed wykrojeniem wyprasować tkaninę aby sie wykurczyła i dopiero potem ją wykroić.

Następnym razem tak zrobię, bo na pewno ją jeszcze kupię na cały salon:D:D:D

Normalnie szok, wyszły na serio nieźle i to za jaką cenę..................i to za jaką cenę.

Widzę coś, widzę. Ostatnie przelotki (tuż przy samym boku zasłon) są chyba nabite za daleko. Środek ostatniej przelotki powinien być około 7-8 cm od boku zasłony, wtedy ładnie sie układają. Ale się czepiam, ale się czepiam, wredna małpa jestem.

Nie wiem jednak czy rzeczywiście są nabite za daleko (obstawiam tą wersję) czy ta tkanina powoduje, że boki się wywijają na karisz. To jest moje czepianie i nie zwracaj uwagę na nie, bo jestem okropna.

To nie jest czepianie!!! Ja je nabijałam 7cm od brzegu i jak powiesiłam, sama zauważyłam, że są za daleko nabite i przy następnych planowałam jakieś 3-4cm. Myślisz, że to za mało?

.........i za jaką cenę. Za swoją taftę dałam po 40 zł za 1 mb i nie mogę patrzeć na swoje zasłony bo są za cienkie, za lekkie. Obstaję jednak przy wersji, że satyna wygląda najlepiej i układa się jak powinna.

Ja fachowcem nie jestem, ale dla mnie jest naprawdę rewelacyjna:yes:

Asiu, bardzo dziękuję Ci, że pokazałaś jak to zrobić:hug:

I pozwolę sobie jeszcze na małą prywatę: zgłosiłam swoją sypialnię do konkursu waentynkowego i przeszła do 2 etapu:D

Bardzo proszę o głosiki. To ta w samym środku:D http://www.domoplus.pl/d_konkursy.html

Yuka - a skąd ten materiał na zasłony? bo cena bardzo mi się podoba:P

Też by mnie interesowała ;) bo fajnie sie prezentuje

Czy może tu kupowałas?:

http://allegro.pl/satyna-tafta-2-str-tkanina-na-zaslony-modne-kolor-i2123709661.html

http://allegro.pl/tkanina-satyno-tafta-gruba-z-lycra-32kol-hit-i2061857991.html

Tu kupowałam, aukcja już zakończona, ale oni wystawiają co jakiś czas, ja napisałam im maila i wystawili:)

Naprawdę polecam

Odnośnie paneli już pisałam wcześniej ale powiem jeszcze raz, nic nie szkodzi.

Najpierw podwiń boki. Wyprasuj dokładnie boki i cały kawałek tkaniny. Wyrównaj dół i podwiń np. szeroko aby później włożyć obciążnik, wyprasuj.

Na koniec odmierz w kilku miejscach gotową wysokość plus podwinięcie i zaznacz. Narysuj kreskę i dopiero odetnij nadmiar wraz z narysowaną kreską. Podwiń górę lub wykończ ją według swojego uznania. To tak w skrócie. Inaczej jest gdy doszywasz inną tkaninę do boków, dołu i góry. Polecam jednak na początek próbę z jednej tkaniny. Najważniejsze jest to, aby po uszyciu taki panel miał jednakową wysokość w dowolnym zmierzonym miejscu.

Ostatnie pytanie Asiu, będę próbowała z jednym panelem na każde okno - jako taka firana - prosta gładka. Przy szerokości 140 cm i wysokości 120 cm albo 140 cm (do parapetu mam 160 cm i ciągle się nie mogę zdecydować jak długie), jakiej szerokości byś widziała tunel na dole, a ile na górze?

oto moje okno, troche bałagan ale jestesmy w trakcie remontu. ponawiam pytanie jaki karnisz polecacie do kuchni?

http://img215.imageshack.us/img215/5462/img00162i.jpg

Aguśka.

Rozumiem, ze karnisz chcesz umieścić nad oknem.

Polecam karnisz firmy "Karnix". Myślę, że wystarczy jedna rurka. Sprawdź w internecie co oferują - warto.

Wystaw karnisz po 10 cm na ścianę. Jeśli planujesz upięte, krótkie zasłony wystaw karnisz po 20 cm na ścianę i wtedy potrzebujesz dwie rurki. Możesz również na jednej rurce zawiesić zasłony i firankę. W tym przypadku zasłony służą wyłącznie w celu dekoracyjnym. Firankę chowasz za zasłoną kilka centymetrów aby po upięciu zasłony nie utworzyła się "pusta dziura" na dekoracji. Wszystko zależy od Ciebie. Teraz modna jest taka różnorodność, że ciężko określić trend obecnie panujący. Ważne abys sama dobrze się czuła tam gdzie przebywasz.

Ostatnie pytanie Asiu, będę próbowała z jednym panelem na każde okno - jako taka firana - prosta gładka. Przy szerokości 140 cm i wysokości 120 cm albo 140 cm (do parapetu mam 160 cm i ciągle się nie mogę zdecydować jak długie), jakiej szerokości byś widziała tunel na dole, a ile na górze?

Magda.

Do paneli używam obciążników, które wyglądają jak gruba linijka lub inna wersja to mini karnisze. Mini karnisze mają określone szerokości np od 80-100 cm. Znaczy to, ze się rozszerzają jak te "tanie" patyki do zazdrostek. Można je montować do ram okien. To rodzaj karniszy tyle, że znacznie cieńszych. Prezentują się bardzo okazale u dołu panelii i ładnie je obciążają.

Ale do rzeczy. Szerokość podwinięcia zależy od Twojego obciążnika, a właściwie jego wymiarów. Jednakże fajnie panel wygląda, gdy ma szersze podwinięcie np na 5-10 cm. Im większy panel tym szersze podwinięcie. Boki również można szerzej podwinąć ale bez przesady.

Co do góry paneli. Możesz podwinąć tak samo jak dół ale nie musisz. Wszystko zależy od tego, co się Tobie podoba. Górę i dół proponuję zrobic tak samo z uwagi na wygląd ostateczny panelu, według mnie wprowadzenie trzeciej szerokości nie będzie zbyt dobrym posunięciem. Ale pamiętaj, że to tylko moje zdanie. Pamiętaj aby na górze panelu doszyć taśmę a w nią włożyć mały obciążnik w postaci prętu. Tak szeroki panel powinien być "wyprostowany" górą jakimś prętem, w innym przypadku będzie się ściągał do samego środka.

Wysokość panelu. Do parapetu masz wysokość 160 cm. Jeśli chcesz zasłonić całe okno i nie masz kwiatków lub innych dodatków, które chesz pokazać to zrób panel wiszący 5 cm nad parapetem. Jeśli chcesz pokazać parapet i to co na nim stoi, zrób panel 20 cm krótszy.

Jak będziesz juz szyła to pytaj o każdą rzecz, kto pyta nie błądzi, nawet po kilka razy. Zrób zdjęcia, będziemy łagodni w opiniach :)

Witaj Asiu!

Szukam tkaniny na zasłony. Ma być nie błyszcząca i raczej gładka.

Czy możesz polecić jakąs dobrą tkaninę?

Hmmmmmm :)

Powiem jaka powinna być tkanina na zasłony i na co zwrócić uwagę. Przede wszystkim nie może byc za cienka i za gruba. Jak weźmiemy tkaninę w ręce to musi poddawać się ruchom naszej ręki, musi być wiotka. Jeśli zgnieciemy ją w ręce i potrzymamy kilka chwil, nie powinna być bardzo pognieciona. Najlepiej zrobić test na kilku tkaninach dla porównania efektu. Warto wybrać kilka tkanin i porównać jak się zachowują na wisząco. Należy zwrócić uwagę na samą strukturę tkaniny, na hafty a przede wszystkim na sposób jej prania.

Asiu czy mogłabys zaprezentowac szycie powyższych roletek? Ewentualnie jeśli już pokazywałaś gdzie mogę szukac?

pozdrawiam

Mimona, pamiętam o tych roletkach, może zrobię taką małą wersję dla pokazania jak to zrobić? Mam nadzieję, że się nie pogniewasz.

Dziewczyny, było gdzieś pokazane trójkątne okno. Nie mogę je znaleźć. Szukam i nic. Pomóżcie mi bo chciałam coś poradzić a nie widzę tego zdjęcia.

Proszę bardzo:D

Witam:)

przejrzałam cały wątek z nadzieją, że może ktoś ma podobne okno...

wyszło mi że neistety nie:/ (albo kiepsko szukałam)

Asia chciałam Cię prosić o pomoc, może jakiś pomysł mi podsuniesz?

Jeśli idzie o szycie to mogę powiedzieć śmiało, że przygodę z szyciem miałam... nawet maszynę sobie zakupiłam i na tym się skończyło;)

Wkleję zdjęcie to będzie jaśniej.

http://imageshack.us/photo/my-images/641/dsc08674s.jpg/

Mam prośbę wszystko oprócz okna nie powinno zabierać Pasńtwa uwagi;)zdjęcie robione dawno temu:)

Widzisz jakieś światełko w tunelu???

Problem w tym, że nie mam pojęcia nawet jak karnisz zamontować, musi być tam coś zaciemniającego bo to okno od wschodu to raz, a dwa od samego zmroku do pokoju zagląda latarnia:/

będę wdzięczna za pomoc!:)

pozdrawiam fisii

Magda.

Pamiętaj aby na górze panelu doszyć taśmę a w nią włożyć mały obciążnik w postaci prętu. Tak szeroki panel powinien być "wyprostowany" górą jakimś prętem, w innym przypadku będzie się ściągał do samego środka.

to jakaś specjalna taśma do paneli? możesz pokazać co masz na myśli? I rozumiem, że taśmę się doszywa już na koniec od spodu panela? Czy może jakoś wszywa wcześniej?

i jeszcze jedno pytanie. Pisałaś, że

Do paneli używam obciążników, które wyglądają jak gruba linijka (...) fajnie panel wygląda, gdy ma szersze podwinięcie np na 5-10 cm. Im większy panel tym szersze podwinięcie.

Czy w tak szerokim podwinięciu, obciążnik nie będzie próbował się kłaść do poziomu, zamiast stać w pionie?

Czy o takim obciążniku pisałaś? http://allegro.pl/show_item.php?item=207752525

Edytowane przez Magda i Michał

a ja takie mam pytanie któregoś dnia zaszalałam i na wszystkie okna w domu zakupiłam sobie cienkie zasłonki na szelkach.Planuje je powiesić bliżej wiosny ale jest jeden problem wszystkie karnisze które mam są skręcane więc żeby powiesić zasłonki muszę demontować rurki.I tu pojawia się pytanie czy zasłonki na szelkach można przerobić tak żeby były zapinane na rzepy lub guziki? I w jaki najłatwiejszy sposób to zrobić? Mam nadzieję że ktoś już coś takiego robił i podzieli się swoim patentem

Hmmmmmm :)

Powiem jaka powinna być tkanina na zasłony i na co zwrócić uwagę. Przede wszystkim nie może byc za cienka i za gruba. Jak weźmiemy tkaninę w ręce to musi poddawać się ruchom naszej ręki, musi być wiotka. Jeśli zgnieciemy ją w ręce i potrzymamy kilka chwil, nie powinna być bardzo pognieciona. Najlepiej zrobić test na kilku tkaninach dla porównania efektu. Warto wybrać kilka tkanin i porównać jak się zachowują na wisząco. Należy zwrócić uwagę na samą strukturę tkaniny, na hafty a przede wszystkim na sposób jej prania.

Planuję materiał kupić przez internet,więc nie sprawdzę.

Dzięki

Witam serdecznie za oknami prawie wiosna i naszła mnie wizja zmiany firan:D postanowilam uszyc nowe....niestety niesama bo mam lewe ręce do szycia choc bardzo mnie korci...tym razem mają byc to firany na przelotkach ktorych potrzebuje coś kolo 130 sztuk na moje 5 okien w salonie cena troche mnie przeraza i mam pytanie techniczne czy uzywał ktoś tasmy z przelotkami ostanio znalazlam taką na Alledrogo 40 mb tasmy z przelotkami za 99 zl wszywa sie jak zwyklą tasme wycina sie dziurki przy tej cenie to i wycinak do dziur sie oplaca zakupić ;) i wtyka przelotki..wszytsko łądnie pieknie tylko jak jest naprawdę?Czy uzywał juz ktoś takiego rozwiazania i czy sprawdza się?

Cenowo roznica dosc spora tasmy ma moje okna potrzeba ok 23 mb czyli cos kolo 60 zl+wszycie tasmy ok 23 mb x 1,5 zl=35 zl razem cos kolo 100 zl a tradycyjne przelotki 130 szt x 1,90=247 zl+nabicie 130 szt x 3 zl=520 razem 637 zl roznica 537 zl to w zasadzie za roznice kupie firanę.Prosze o opinie na temat tej tasmy.

Aha na plus moim zdaniem sa te plastikowe zaczepy ktore szczepiaja faldy na stale'czyli podczas przesuwanie odleglosci fald od siebie sa takie same...wiem wiem to wszystko teoria a praktyka moze byc inna......

A tak wyglada ta tasma zdjecia zaporzyczone z alledrogo...

mini02.jpg

dsc063291.jpg

dsc05925z.jpg

dsc063231.jpg

dsc063271.jpg

Edytowane przez escape

• 2 weeks później...

po pierwsze witam , jestem tu nowa

super watek

chcialam spytac o sposob poprowadzenia sznurkow w rolecie rzymskiej

nie ma problemu jesli sa tylko 2 pionowe rzedy koleczek (na bokach) a co jesli sa np 4??

co nalezy zrobic z tymi dwoma srodkowymi sznurkami? dowiazac je tylko do tych dwoch zewnetrznych z tylu rolety czy rowniez wyprowadzic na zewnatrz i w efekcie tego przy podciaganiu rolety musze pociagac za 4 sznurki??

placement.jpg

Edytowane przez dag

a ja takie mam pytanie któregoś dnia zaszalałam i na wszystkie okna w domu zakupiłam sobie cienkie zasłonki na szelkach.Planuje je powiesić bliżej wiosny ale jest jeden problem wszystkie karnisze które mam są skręcane więc żeby powiesić zasłonki muszę demontować rurki.I tu pojawia się pytanie czy zasłonki na szelkach można przerobić tak żeby były zapinane na rzepy lub guziki? I w jaki najłatwiejszy sposób to zrobić? Mam nadzieję że ktoś już coś takiego robił i podzieli się swoim patentem

Najłatwiej jest chyba po prostu obciąć szelkę i do wewnętrznej strony doszyć albo przykleić na specjalny klej rzepy. Rzepy muszą być dość płaskie, żeby to ładnie wyglądało :)

• 4 weeks później...

Witam serdecznie :)

Z przyjemnością przebrnęłam przez cały wątek - AsiaMariusz bardzo dziękuję :hug:

Zainspirowana waszymi próbami samodzielnego uszycia dekoracji okiennej chcę też spróbować. Kupiłam maszynę Łucznik model Ewa 2014 oraz wyposażenie dodatkowe obejmujące dodatkowe stopki. Muszę przyznać, że ściegi coraz bardziej proste mi wychodzą, no ale....

Chcę w salonie mieć zarówno rolety rzymskie(na mechanizmie standardowym sznurkowym oraz z wszytym tunelem i zawieszone na karnisz) jak i zasłony.

Pytanie nr 1: Czy rolety rzymskie zawieszone tunelowo na karniszu w jakiś sposób można regulować? Zależy mi za zachowaniu funkcjonalności tej samej jaką miałyby na standardowym mechanizmie. Czy pozostaję mi uszycie rolety udającej rzymską, której wysokości w szybki sposób nie da się regulować?

Pytanie nr 2: Asiu czy byłabyś uprzejma krok po kroku przedstawić jak poprawnie uszyć zasłony na kontrafałdzie podszytą tunelem?

• 2 weeks później...
Witam, jestem tu nowa. Troche szyje , ale mam pytanie do Asi Mariusza- chodzi mi o lambrekin boa. Na prosto wiem jak go uszyc, ale widziałam taki tylko tkanina jest jakby skoszona. Mysle ,że wiecie o co chodzi.Jesli tak , bede bardzo wdziecznao za instrukcje. Pozdrawiam