Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]177585[/ATTACH]

Witam wszystkich. Ja również jestem tutaj nowa, ale wątek jest fantastyczny.

Znalazłam niedawno kilka zdjęć z takimi cudeńkami i nie mam pojęcia jak zabrać się za ich uszycie. Pomocy.

[ATTACH=CONFIG]177586[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]177587[/ATTACH]

Udało mi się coś dowiedzieć na temat szycia tych firanek-mówi się na nie PANELE V-ki :)

Taki jeden panel można szyć z jednego długiego pasa materiału (wtedy składamy go na pół), lub z dwóch części. Taki pas ma kształt prostokąta, ale krótsze boki - czyli w tym przypadku szerokość firanki - są krojone po skosie z jednej i z drugiej strony. Skosy idą w tę samą stronę i są przesunięte o 10 cm. Jeśli szyje się go z jednego pasa, to przed złożeniem trzeba cały ten pas na szerokości ułożyć w fałdy. Jeśli chcemy, aby końcowa szerokość jednej części wynosiła np. 40 cm, to materiału powinno być przed zmarszczeniem 3x tyle plus naddatek na podwinięcie. Jeśli już firanka jest zmarszczona, to wtedy można ją złożyć na pół tworząc literę V. Na dole należy doszyć ozdobną dekorację, w którą wkładamy obciążnik. Dekoracja wg uznania - na zdjęciach jest taka ładna ażurkowa w paski.

Jeśli komuś nie chce się układać fałd, to zamiast tego można wszyć taśmę marszczącą, ale w stosunku 1:3.

Nie wiem, czy któraś z Was zrozumiała to,co tu piszę:rolleyes: Najlepiej by było,gdyby Asia albo któraś z dziewczyn,która szyje firanki zawodowo to przeczytała i naniosła ewentualne poprawki :cool:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam,

Chciałabym bardzo polecić forumową Asię, która uszyła nam rolety rzymskie do kuchni i gabinetu. Rolety są bardzo starannie wykonane i dokładnie takie, o jakie mi chodziło - materiał wybierałam z otrzymanych próbek.

Pozdrawiam,

Sylwia

DSC_1806.jpgDSC_1808.jpg

• 2 weeks później...

Dzięki wspaniałym podpowiedziom Asi uszyłam firankę do sypialni :) Kolejne czekają. Wkrótce pokażę Wam efekty

Cześć, chciałabym uszyć zasłonki takie jak na zdjęciu poniżej, na dół zasłony zaplanowałam biały woal, ale nie mam pomysłu na materiał na górze. może koś może coś polecić, ja jestem w tym temacie kompletnie zielona.

tutaj może tafta?

Edytowane przez joliska

tutaj może tafta?

Witam, właśnei chciałabym coś nie świecącego się i nieprześwitującego, nad oknem mam białą skrzynkę plastikowa od mechanizmu rolety zewnetrznej i chcialabym takim pasem ją zakryć. byłam w leroymerlin i była tam taka tkanina, nazywała się u nich Panama ale tylko w niebieskim kolorze, na tkaninie było napisane 100% bawełny, ale nic więcej i szukaj tu teraz igły w stogu siana.

• 2 weeks później...
Zagląda tu jeszcze forumowiczka Asia?????

Witam,

odpowiadając na pytanie powiem jedno: Asia w tej chwili ma bardzo dużo pracy i tak naprawdę to wie co dzieje się na forum

tylko z moich opowieści. Dostajemy jednak bardzo dużo maili z pytaniami i staramy się odpowiadać na bieżąco.

Myślę, że koniec sierpnia lub początek września będzie trochę luźniejszy i wtedy Asia na spokojnie poczyta forum.

W razie pytań prosimy pisać na [email protected] . Niestety dla nas doba ma tylko 24 godziny, 2 małych dzieci i dużo pracy

wstrzymują nas w odpowiedziach.

Pozdrawiam wszystkich

Mariusz

• 5 weeks później...

pytania do Asi

szukam materiału na zasłony do pokoju syna, wymyśliłam sobie zasłony z filcu ale nie wiem gdzie kupić taki materiał.

Zasłony takie ma moja znajoma, ale miał projektantkę wnętrz, która współpracuje z krawcową iszyje z ich materiałów.

I pytanie odnośnie ceny uszycia rolety rzymskiej o wymiarach szer 170 wys.165.

• 1 month później...

Witam po długiej przerwie. Widzę,że Asia pewnie nadal zapracowana,bo nie pisze już na forum,ale wierzę,że zagląda :-))

Ja postanowiłam założyć bloga o szyciu dekoracji okiennych i nie tylko :-)) Krótko go mam,bo dopiero trzeci dzień ;-D, ale i tak zapraszam przy wolnej chwili do czytania i oglądania moich twórczych zapędów :-))

Szczególnie Ciebie,Asiu,bo nauczyłam sie dzięki Tobie bardzo,bardzo dużo,za co Ci jeszcze raz dziękuję!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich!!!!

http://firannaszyje.blogspot.com/

Prudella, wstawiłaś link do swojego bloga, więc musisz ścierpieć teraz kilka opinii :) Wszystko co przeczytasz to z życzliwości.

Jak dla mnie używasz materiałów popularnych wśród starszych pań. Tiule, tafty i inne nie naturalne. Generalnie taki osiedlowy sklepik z wzorami z poprzedniej epoki.

Podoba mi się ta biała z pomysłem jej "zaciągnięcia" natomiast reszta to lekko kiczowate :) Wiem, że jestem surowy w opinii, ale poszukaj bardziej naturalnuych materiałów, klasycznych wzorów, pstrokacizna nie jest dobra. Musisz też pamiętać, że firana/ zasłona ma pasować do pokoju, a nie pokój do firany. Reasumując - mniej babcinych rozwiązań - więcej twórczości i awangardy. A potem robisz biznes - proste :)

Podziwiam ludzi, którzy szyją na maszynie; chciałbym kiedyś sam coś stworzyć, ale chyba bozia nie dała talentu aż takiego.

Trzymaj się, rób swoje, a opiniami takimi jak moja się nie przejmuj (choć bierz pod uwagę)

(nie, nie jestem schizofrenikiem ) :)

Prudella, wstawiłaś link do swojego bloga, więc musisz ścierpieć teraz kilka opinii :) Wszystko co przeczytasz to z życzliwości.

Jak dla mnie używasz materiałów popularnych wśród starszych pań. Tiule, tafty i inne nie naturalne. Generalnie taki osiedlowy sklepik z wzorami z poprzedniej epoki.

Podoba mi się ta biała z pomysłem jej "zaciągnięcia" natomiast reszta to lekko kiczowate :) Wiem, że jestem surowy w opinii, ale poszukaj bardziej naturalnuych materiałów, klasycznych wzorów, pstrokacizna nie jest dobra. Musisz też pamiętać, że firana/ zasłona ma pasować do pokoju, a nie pokój do firany. Reasumując - mniej babcinych rozwiązań - więcej twórczości i awangardy. A potem robisz biznes - proste :)

Podziwiam ludzi, którzy szyją na maszynie; chciałbym kiedyś sam coś stworzyć, ale chyba bozia nie dała talentu aż takiego.

Trzymaj się, rób swoje, a opiniami takimi jak moja się nie przejmuj (choć bierz pod uwagę)

(nie, nie jestem schizofrenikiem ) :)

Wszelkie uwagi będę brać pod uwagę :yes:

Postaram się być bardziej twórcza, chociaż czasami nie mam zbyt dużego pola do popisu...

Ale i tak się cieszę,że mnie podziwiasz :D:D:D:wave:

Pozdrawiam!