ohh 10.03.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Asiu, bardzo spodobała mi się uszyta przez Ciebie roletka dla jednej z forumowiczek: http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SxJQf_rijrI/AAAAAAAAA6o/T2nn-3-NUY0/s800/rolety%20011.jpg Chciałbym uszyć podobną (tylko na szelkach), ale nigdy nie szyłam rolet rzymskich i nie bardzo wiem, jak ją zrobić. Czy mogłabyś pokazać (najlepiej krok po kroku ) jak się szyje takie rolety. A może któraś z forumowiczek wie, gdzie mogę znaleźć "przepis" na rolety rzymskie. Szukałam w necie i na nic dokładnego (ze zdjęciami) nie trafiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 17.03.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 maszyna znalazła konserwatora już łapki zacieram do nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.03.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Asiu, proszę o poradę:http://images47.fotosik.pl/262/11704cb527106fb4.jpg mam podobną taśmę do tymczasowej firanki - taka szeroką taśmę przeszywamy na samej górze i na samym dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 21.03.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Chciałam zapytac o takie akcesoria do maszyny - jak "lamownik" i "zwijacz". Można dokupic do maszyny takie stopki - tylko czy efekty szycia będą optymalne? Ja wiem, że porządni fachowcy szyją doskonale zwykłą stopką, ale wiekszośc czytelników tego tematu to pewnie amatorzy chętni do nauki. Chciałabym ładnie zalamowac firankę. Jak to wychodzi laikowi - już sprawdziłam. Popełniłam wszystkie opisane tu błędy - wyszła falbanka, z drugiej strony materiał mi uciekł z lamówki, częśc ze spodniej strony nie załapała się na szew, rety, porażka totalna Czy za pomocą lamownika wyjdzie mi lepiej? Ale i tak nie zamierzam zrezygnowac! Czytam tu pilnie wszystko i próbuję. Taśmę do firanki wszyłam koncertowo - dzięki radom AsiaMariusz. Dzięki piękne za temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 22.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Urtica wydaje mi się , że powinnaś podać nazwę maszyny jaką masz bo wtedy będzie łatwiej. Ja mam Pfaffa Select 1548 ona ma system IDT - to taki transporter od dołu . Jest to bardzo mądre bo nie muszę się martwić , że materiał mi się wymskinie trzeba tylko prosto prowadzić no i tu klops bo nie za bardzo mi to wychodzi, jest wprawdzie prowadnik ( taki pogięty pręcik)ale jakoś nie umiem z nim szyć . Ja też uważnie czytam i bardzo dziękuję Asi za poświęcenie Nam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 22.03.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A ja mam pytanie trochę z innej beczki choć dotyczy ozdabiania okien Czy ktoś próbował ozdobić białą plastikową ramę okna? Okno jest mocno wyeksponowane i ta biała rama razi. Gdyby tak czymś ją okleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaMariusz 22.03.2010 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Kochani,chciałabym jak najszybciej odpowiedzieć na Wasze pytania ale niestety zbliżają sie Święta a ja mam bardzo dużo pracy i brakuje mi czasu. Wiadomo, na Święta każy chce mieć coś nowego lub fajnego w domciu.Jak tylko znajdę wolną chwilkę na pewno odpowiem i będę dalej prowadzić ten temacik.Bardzo gorąco Was przepraszam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 22.03.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Przed świętami rzeczywiście każdy ma pełne ręce roboty. Poczekam cierpliwie na opinię o lamownikach i innych sprytnych stopkach. Moja maszyna to Pfaff Hobby 1142 - straśnie fajna po jakimś antyku z demobilu. Choc mam wrażenie, że żadna cud maszyna nie pomoże, jak ktoś szyc nie umie... Pozdrówka świąteczne dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 26.03.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam, krawcowa ze mnie bardzo poczatkujaca, ale udalo mi się już stworzyć roletkę rzymską. teraz planuję uszycie zaslon i rolet do salonu i kuchni i dlatego zwracam się z bardzo waznym pytaniem. Na elegancką nieprześwitujaca roletę rzymską powinnam użyć jakiego materiału?? Myslę o kolorze ecru ewentualnie popiel - gładki bez ozdób, ponieważ zasłony są szare z tłoczonym czarnym ornamentem (flock).Czy może to być satyna? Czy raczej gładka tafta? A może jeszcze coś innego?? Z gory bardzo dziękuję za rady i sugestie... ach, i jeszcze jedna ważna dla mnie kwestia - jesli wnęka okienna ma 152 cm szerokości to jak szerokie powinny być rolety?? Ogladam mnóstwo materiałów, ale większość ma szerokość 150 cm...mam dosztukować materiał? w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 27.03.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam naszą Mistrzynię i wszystkie Panie Proszę, pozwólcie mi na kilka słów ogólnego komentarza. ASIU jesteś WIELKA! Chylę czoła! Wielki szacun Dopiero dzisiaj uważnie przeczytałam całość. Jestem pod ogromnym wrażeniem! Asiu bardzo Ci dziękuję! Jesteś naprawdę niesamowita! Asiu a tak na marginesie chciałam spytać - zdajesz sobie sprawę jaki masz talent? Nie mówię o tym, że znasz się na rzeczy - wszem i wobec niejednokrotnie udowodniłaś, że jesteś fachowcem, doskonale znasz się na tym co robsz, do tego masz ogromne serce, że się tym dzielisz Świetnie wiem, że same dobre chęci nie wystarczyłyby tutaj, bo zdaję sobie sprawę jak bardzo musisz być zajeta. Przed świętami szczególnie A to kolejny dowód, jak dobrze to robisz Wielkie pokłony dla Twojego poszukiwania wolnej chwili, żeby wszystko opisać, wytłumaczyć, sfotografować itd itp. A wiesz jaki masz talent do tłumaczenia?! Do nauczania Ty tu normalny wielogodzinny kurs nam zapodałaś! Mnie już się tu pomysł urodził, że powinnać takie szkolenie nam zrobić - jesteś profesjonalnym wykładowcą, materiały już właściwie masz opracowane, a organizacją mogę się zająć, bo to czynię na co dzień I w ogóle to już miałam takie wizje, że powinnaś firmę rozwijać, zatrudnić młodych adeptów sztuki dekoracyjno-okiennej, którzy pod Twoim okiem tworzyć będą nowe, piękne, porywające na-okienniki A Ty tylko przechadzasz się między kolejnymi rzędami owych dojrzewających speców i mówisz: tu źle, tam poprawić, tu spruć, tu prawie-prawie dobrze A potem w kolejnych miastach powstają kolejne filie i sieć Twa ogarnia cały kraj I jakieś tam eurofirany czy McDonalds to przy niej pikuś.... To było tylko odrobinkę out off topic Asiu będę tu wpadać i pilnie się uczyć! Jestem Tobie i pozostałym dziewczynom, które też dzielą się swoją wiedzą, ogromnie wdzięczna! Pozdrawiam wiosennie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 09.04.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziewczyny szyjące, Asiu - bardzo potrzebuję porady - jestem akurat na etapie nauki wszyswania taśmy do zasłon i mam problem - kupiłam tasmę bawełnianą 10 cm szer 1:25, układa się mniej więcej tak: http://img404.imageshack.us/img404/8743/zaslony003.jpg To jest próbny kawałek uszyty na zupełnie innym materiale - ale mój problem polega na tym, że nie wiem czy taśma nie jest wszysta do góry nogami?? Jak powinna się układać góra (chcę zrobić min. 5 cm-kryzę).Material docelowy to gruby żakard z czarnym flockiem http://img23.imageshack.us/img23/194/zasonysalon.jpg do takiej taśmy mogę kupić jedynie kółka z agrafkami, prawda?? przepraszam, jeśli odpowiedzi na moje pytania są dla Was oczywiste, ale to moje pierwsze zasłony i to do salonu i chciałabym, żeby były dobrze uszyte Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez ana996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 12.04.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziewczyny szyjące, Asiu - bardzo potrzebuję porady - jestem akurat na etapie nauki wszyswania taśmy do zasłon i mam problem - kupiłam tasmę bawełnianą 10 cm szer 1:25, układa się mniej więcej tak: http://img404.imageshack.us/img404/8743/zaslony003.jpg To jest próbny kawałek uszyty na zupełnie innym materiale - ale mój problem polega na tym, że nie wiem czy taśma nie jest wszysta do góry nogami?? Jak powinna się układać góra (chcę zrobić min. 5 cm-kryzę). Material docelowy to gruby żakard z czarnym flockiem http://img23.imageshack.us/img23/194/zasonysalon.jpg do takiej taśmy mogę kupić jedynie kółka z agrafkami, prawda?? przepraszam, jeśli odpowiedzi na moje pytania są dla Was oczywiste, ale to moje pierwsze zasłony i to do salonu i chciałabym, żeby były dobrze uszyte Taśma z tego co widzę to wszyta jest dobrze, powinnaś ją również przeszyć trzy razy żeby się dobrze układała . Jeśli ją u góry przeszyjesz z pół centymetra od brzegu taśmy to o tą pozostawioną krawędź zaczepisz żabkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 17.04.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Taśma z tego co widzę to wszyta jest dobrze, powinnaś ją również przeszyć trzy razy żeby się dobrze układała . Jeśli ją u góry przeszyjesz z pół centymetra od brzegu taśmy to o tą pozostawioną krawędź zaczepisz żabkę. dziękuję za radę, tak wlaśnie zrobiłam...pozostalo mi jeszcze podszyć dół i tak się zastanawiam ile cm nadmiaru zostawić? nie chcę zasłon takich na rowno z podłoga, tylko żeby lekko leżały na podlodze po podwiązaniu chwostami. W tej chwili mam ok 40 cm nadmiaru - zdecydowanie za dużo.... Materiał po wypraniu nie skurczył się, flock nie sprał...ufff...kamień z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 19.04.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Taśma z tego co widzę to wszyta jest dobrze, powinnaś ją również przeszyć trzy razy żeby się dobrze układała . Jeśli ją u góry przeszyjesz z pół centymetra od brzegu taśmy to o tą pozostawioną krawędź zaczepisz żabkę. Jeśli mają się lekko wspierać to zostaw w zapasie 6 cm, a jesli maja być bardziej bufiaste to musisz zostawić około 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 19.04.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Ok, dziękuję, w takim razie zostawię te 20 cm, a do pracy zabiorę się jutro:)Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata11 21.04.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam ,wszystkich podczytuje wasze posty od dłuższego czasu i chwała wam za to ,ze piszecie zaoszczedzilam dzieki temu sporą sumkę przeznaczona dla Pan które miały mi uszyc firanki.Popełniłam już sama(jak to dumnie brzmi) 2 pomieszczenia ,ale przy kuchni stanęłam w miejscu tzn uszyłam dwie roletki i nie mogę nigdzie znależc drazków -obciążników do nich .Wrrrr jak to się fachowo nazywa moze ja żle szukam w sklepie znalazłam jedynie takie prostokątne a widziałam w gotowych roletkach okrągłe z ozdobnymi końcówkami.Na Allegro też nie moge namierzyć.Podpowiedzcie proszę co to jest i jak się toto fachowo nazywa.Pozdrawiam Ps watek zdublowałam ,ale jak już przeczytałam wszystko z dekoracji to znalazłam Was tutaj :)Rolety wiszą ,nie wykończone od świąt podpowiedzcie proszę gdzie kupi te obciążniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 22.04.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam ,wszystkich podczytuje wasze posty od dłuższego czasu i chwała wam za to ,ze piszecie zaoszczedzilam dzieki temu sporą sumkę przeznaczona dla Pan które miały mi uszyc firanki.Popełniłam już sama(jak to dumnie brzmi) 2 pomieszczenia ,ale przy kuchni stanęłam w miejscu tzn uszyłam dwie roletki i nie mogę nigdzie znależc drazków -obciążników do nich .Wrrrr jak to się fachowo nazywa moze ja żle szukam w sklepie znalazłam jedynie takie prostokątne a widziałam w gotowych roletkach okrągłe z ozdobnymi końcówkami.Na Allegro też nie moge namierzyć.Podpowiedzcie proszę co to jest i jak się toto fachowo nazywa. Pozdrawiam Ps watek zdublowałam ,ale jak już przeczytałam wszystko z dekoracji to znalazłam Was tutaj :)Rolety wiszą ,nie wykończone od świąt podpowiedzcie proszę gdzie kupi te obciążniki . Jak szukasz innego rozwiązania to możesz zastosować do obciążenia rolety rzymskiej karnisze mini z ozdobnymi końcówkami ( takie karnisze o małej średnicy rurki) , mam nadzieję że znajdziesz. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana996 03.05.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 mi jeszcze 2 mb materiału więc pokuszę się o poszewki na poduszki na kanapę. Oto moje dzieło - może jeszcze "kanciaste", ale i tak jestem z siebie dumna http://img64.imageshack.us/img64/162/kwiecie2010141.jpg http://img41.imageshack.us/img41/3879/kwiecie2010140.jpg http://img401.imageshack.us/img401/6931/kwiecie2010135.jpg Docelowo zamiast firan będą rolety rzymskie - popiel lub krem, gładkie, z tafty...ale to już po porodzie, więc nieprędko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.05.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Gratuluję pomysłu,a jeszcze bardziej samodzielnego wykonania.Ja niestety jestem "antytalent" jeżeli chodzi o takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 04.05.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 mi jeszcze 2 mb materiału więc pokuszę się o poszewki na poduszki na kanapę. Oto moje dzieło - może jeszcze "kanciaste", ale i tak jestem z siebie dumna http://img64.imageshack.us/img64/162/kwiecie2010141.jpg http://img41.imageshack.us/img41/3879/kwiecie2010140.jpg http://img401.imageshack.us/img401/6931/kwiecie2010135.jpg Docelowo zamiast firan będą rolety rzymskie - popiel lub krem, gładkie, z tafty...ale to już po porodzie, więc nieprędko... Małymi kroczkami a do przodu - popieram ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts