Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Tak, to ja.

Pojawiam się wkońcu bo długiej przerwie i myślę, że tu powinnam coś w tym temacie wyjaśnić.

Bardzo, ale to bardzo przepraszam wszystkie osoby, które czekały i mam nadzieję nadal czekają na moje wypocinki wraz ze zdjęciami. Głównym powodem mojej nieobecności nie był ogromny nadmiar pracy, ale mój stan zdrowotny. Zanim okazało się, że coś jest nie tak, mieliśmy z mężem przeprowadzkę do nowego domu, potem nastąpił nawał zleceń przed Świętami i dopiero po tym czasie okazało się, że będziemy mieli dzidziusia. Nie wszystko jest jak należy i to wpłynęło na to, że jakiś czas nie mogłam pozwolić sobie (nawet nie miałam do tego głowy) na jakikolwiek nawet nie tyle wysiłek co myślenie o innych sprawach. Nadal będę poświęcać sporo czasu na forum, aby pomóc innym w najróżniejszych problemach.

Sporo otrzymuję emaili, za które slicznie dziękuję. Przyznam, że jakiś czas mój mężuś na nie odpisywał, oczywiście za moim przyzwoleniem.

Zebrałam nowe siły do pracy i nie zamierzam ustąpić w wyznaczonym wcześniej przez siebie celu.

Przeczytam dokładnie powyższe pytania i od jutra ostro rozpoczynam swoją aktywność.

Jeszcze raz bardzo przepraszam za długą nieobecność i nie powim żeby mi było z tym dobrze, że tak długi czas nie mogłam się pokazać.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Besta77

Powiem Ci całkiem szczerze, ze sporo osób pytało mnie o szkolenie, takie najprostsze i troszkę bardziej skomplikowane. Bardzo się nad tym cały czas zastanawiam. Mam do tego warunki, gorzej z zakwaterowaniem, chociaż to też by się znalazło. Może nie na poziomie hotelu, ale całkiem przyzwoite. Jednak mam na uwadze to, że ktoś musi wydać pieniądze i na podróż, i na jedzenie, i na kurs. Jak to wszystko pogodzić, aby każda osoba była zadowolona oczywiscie pod kątem finansowym, bo zadowolenie z kursu to gwarancja na lata. Ja nie wymagam wiele i jestem w stanie dogadać się z zainteresowanymi osobami. Ciekawa jestem co Wy na to? I jeśli wiecie coś o takich szkoleniach w swoich miastach, a szczególnie o cenach takich szkoleń i co ważne, co obejmują to będę bardzo wdzięczna. A uwazam, ze najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby szkolić Was na Waszych maszynach. Tu natomiast pojawia się problem z dowozem takiej ciężkiej walizkowej maszyny. Ja mam swoją i ona również mogłaby być przeznaczona do szkoleń. Taka myśl nachodzi mnie już od dłuższego czasu.

W lutym byłam na spotkaniu w firmie POLONTEX, gdzie oglądałam nowości w firankach i tkaninach zasłonowych. Była tam spora liczba osób z całej Polski zajmujących się sprzedażą firan i zasłon jak i usługą szycia. To, jakie pytania usłyszałam odnośnie sposobu szycia i cen za szycie poszczególnych operacji, wprawiło mnie w osłupienie. I nikogo nie zamierzam obrażać, ale pytania miały podstawowy charakter. Od takich osób, zwłaszcza zajmujących się tą dziedziną nie powinny one paść.

Było szkolenie na temat rolet rzymskich. Wyszłam. Pan z Warszawy nie miał pojęcia o czym mówi, nie miał pojęcia o najnowszych uchwytach, szkoda gadać. Taką wiedzę to ja posiadałam trzy lata temu!!! Ponad 80 % klientów nie znam, rozmawiam tylko telefonicznie bądź emailem. Wszystko dokładnie tłumaczę i zadaję sporo pytań. Okazuje się, że ogromna rzesza klientów po rozmowie ze mną jest zszokowana, bo nikt np. im nie powiedział że jest za mało miejsca nad oknem aby zmieścić tam roletę. Firmy wykonują zlecenia a potem okazuje się, ze nie można otworzyć okna bo przeszkadza roleta, pomimo że jest podniesiona do samej góry.

Czegoś takiego nie może być miejsca. Jak jest u klientów to nie patrzę aby tylko kasę zarobić, i proponować rolety bo są dobrze płatne. Co tu ukrywać. Ale kurcze, dekoracja musi być przede wszystkim praktyczna i dobrze komponować z wnętrzem. Jeden zadowolony klient to 10 następnych klientów, jeden niezadowolony 20 straconych klientów.

Nie wszystko można przeliczać na pieniądze. Ja swoją wiedzą dzielę się tu dlatego, że doskonale wiem ile firmy wołają za szycie. Jestem tu dlatego aby Was nauczyć szycia a jeśli nie to przynajmniej ustrzec przed błędami szycia, za które nie powinno się płacić!!! Poprawek po znanych firmach mam już wiele na koncie i powiem, że jestem wściekła słysząc ile ktoś za to dał pieniędzy. Skoro się płaci, to chociaż jakość niech będzie na wysokim poziomie.

Asiu, proszę o poradę:

http://images47.fotosik.pl/262/11704cb527106fb4.jpg

mam podobną taśmę do tymczasowej firanki - taka szeroką taśmę przeszywamy na samej górze i na samym dole?

ave.

Nie wiem czy już doszyłaś swoją taśmę ale mimo to odpowiem, może ktoś inny skorzysta.

Wiadomo, że taśmę trzeba doszyć i górą i dołem. Jeśli chodzi o górę to zawsze odstawiam się od brzegu taśmy tak na 1 cm, uważam przy tym aby nie przeszyć "koszulek" agrafkowych" (str.2). Dlaczego taśmę nie doszywam przy samym brzegu? Przyszywam troszkę poniżej tylko dlatego, żeby po zawieszeniu chociaż sama żabka była schowana. Wiadomo, nie każda żabka jest ładna, wolę jak jej nie widać. W 90% jednak doszywam taśmę nie do brzegu firanki lecz poniżej szyjąc tzw. kryzę (str.2). Kryza zasłania całkowicie żabkę i kółko. Firanka wisi tuż pod samą rurką karnisza. Jeśli chodzi o dół doszycia taśmy to trzymam się bokiem stopki tuż obok dolnego sznurka i mam wtedy pewność, że na prawej stronie jest równiutki ścieg.

Chciałam zapytac o takie akcesoria do maszyny - jak "lamownik" i "zwijacz". Można dokupic do maszyny takie stopki - tylko czy efekty szycia będą optymalne? Ja wiem, że porządni fachowcy szyją doskonale zwykłą stopką, ale wiekszośc czytelników tego tematu to pewnie amatorzy chętni do nauki. Chciałabym ładnie zalamowac firankę. Jak to wychodzi laikowi - już sprawdziłam. Popełniłam wszystkie opisane tu błędy - wyszła falbanka, z drugiej strony materiał mi uciekł z lamówki, częśc ze spodniej strony nie załapała się na szew, rety, porażka totalna :oops:

Czy za pomocą lamownika wyjdzie mi lepiej?

Ale i tak nie zamierzam zrezygnowac! Czytam tu pilnie wszystko i próbuję. Taśmę do firanki wszyłam koncertowo - dzięki radom AsiaMariusz.

Dzięki piękne za temat.

Urtica.

Kalia bardzo dobrze wyjaśniła tajniki.

Ja tylko dodam, że najlepiej dotrzyj do kogoś, kto sprzedaje lamowniki (np. na allegro, w sklepie z częściami do maszyn), zapytaj dokładnie co dana osoba musi wiedzieć, aby dobrać do Twojej maszyny odpowiedni lamownik.

Ja mam Sirubę (stębnówka) i do lamowania muszę zmieniać tylko stopkę i dokręcić lamownik. Nie ma możliwości, że coś przy lamowaniu wyjdzie nie tak. No może poza dwiema. Jadna to taka, że lamownik może być źle dobrany (ja tak miałam przy pierwszej próbie zakupu pomimo tego, ze sprzedawca miał odpowiednie dane mojej maszyny) lub lamówka może być źle zaprasowana bądź skręcona.

Zrobię jednak zdjęcia jak lamownik powinien być ustawiony względem stopki. Pokażę różnice w dobrym i złym przykręceniu lamownika. To też jest bardzo ważna rzecz i ma ogromny wpływ na jakość szycia.

A ja mam pytanie trochę z innej beczki choć dotyczy ozdabiania okien :wink: Czy ktoś próbował ozdobić białą plastikową ramę okna? Okno jest mocno wyeksponowane i ta biała rama razi. Gdyby tak czymś ją okleić?

Ola.

A możesz pokazac zdjęcie takiego okna?

Witam, krawcowa ze mnie bardzo poczatkujaca, ale udalo mi się już stworzyć roletkę rzymską. teraz planuję uszycie zaslon i rolet do salonu i kuchni i dlatego zwracam się z bardzo waznym pytaniem. Na elegancką nieprześwitujaca roletę rzymską powinnam użyć jakiego materiału?? Myslę o kolorze ecru ewentualnie popiel - gładki bez ozdób, ponieważ zasłony są szare z tłoczonym czarnym ornamentem (flock).

Czy może to być satyna? Czy raczej gładka tafta? A może jeszcze coś innego?? Z gory bardzo dziękuję za rady i sugestie...

ach, i jeszcze jedna ważna dla mnie kwestia - jesli wnęka okienna ma 152 cm szerokości to jak szerokie powinny być rolety?? Ogladam mnóstwo materiałów, ale większość ma szerokość 150 cm...mam dosztukować materiał? w jaki sposób?

Roleta powinna być szersza od wnęki o około 10-12 cm, czyli po 5 -6 cm z każdej strony. Dlaczego? Ponieważ gdy ją opuścisz i staniesz z boku to nie powinnaś widzieć szyby. Roleta ma funkcję zasłaniającą aczkolwiek coraz częsciej dekoracyjną.

Co do rodzaju tkaniny.

Jak przypuszczam czarny ornament na tkaninie ma strukturę meszku a sama podstawowa tkanina ma lekki połysk. Osobiście widzę tu taftę bo satyna jest za lejąca i za świecąca do tego zestawu. Ale to moja opinia. Przynajmniej ja tak to widzę.

Co do rolety rzymskiej.

Zobaczcie na dekoracji okna gdzieś na początku jest link do uszycia. Osobiście tam nie zaglądałam ale kilka osób z tego juz korzystało.

Jeśli będą kłopoty to pomogę.

Edytowane przez AsiaMariusz

Witam

A ile cm roleta rzymska powinna być powieszona nad wnęką, aby się dało otworzyć okono, czy 25 cm wystarczy?

To bardzo mądre i przede wszystkim ważne pytanie.

Powiem jakie ja przyjęłam zasady, które jak dotąd bardzo dobrze się sprawdzają.

Odległość pomiędzy sufitem a wnęką musi wynosić około 25 cm. Lepiej aby nie było to mniej. Dlaczego właśnie tyle?

Na wygląd rolety i jej jakość wpływają w głównej mierze fałdy. Ściślej mówiąc, wysokość fałd ma ogromne znaczenie na to jak będą się one układać. Im wyższa fałda (większa odległość pomiędzy prętami) tym lepiej się ona " składa". W przypadku, gdy mamy tkaninę dość "twardą", sztywną o tej zasadzie należy pamiętać. Bo jeśli przy takiej tkaninie fałdy są zbyt niskie to stojąc z boku, patrząc na roletę widzimy jak ona "sterczy", innymi słowy odstaje w znacznym stopniu od ściany.

Pamiętać też należy o tym, że sam mechanizm po zamontowaniu odstaje od ściany około 4 cm i w tej odległości odstaje nasza roleta.

Co do szerokości rolety= do szerokości wnęki dodaję około 10-12 cm (czyli od 5-6 cm po obu brzegach) oczywiście jeśli nie ma na ścianie mebli lub innych rzeczy. Ale jeśli chcemy dodać więcej to oczywiście można. Wszystko zależy od nas samych, od naszego gustu.

mi jeszcze 2 mb materiału więc pokuszę się o poszewki na poduszki na kanapę.

Oto moje dzieło - może jeszcze "kanciaste", ale i tak jestem z siebie dumna

http://img64.imageshack.us/img64/162/kwiecie2010141.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/3879/kwiecie2010140.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/6931/kwiecie2010135.jpg

Docelowo zamiast firan będą rolety rzymskie - popiel lub krem, gładkie, z tafty...ale to już po porodzie, więc nieprędko...

Z jakiego materiału sa firany?

Z jakiego materiału sa firany?

Inka, kupowałam ten materiał jakieś 3 lata temu w nomi, nie pamiętam dokładnie jaki to materiał - postaram się wkleić wieczorem zdjęcie z bliska...

Asiu - GRATULUJĘ i życzę spokojnej i zdrowej ciąży!

A tak off topic, to my tydzień temu doczekaliśmy się zdrowego synusia:)

Witam drogie panie. jA TAK TROSZKĘ Z INNEJ BAJKI.

Dostałam niedawno w prezencie bardzo, ale to bardzo starą maszynę i bardzo bardzo rzadko spotkana, jak mi sie wydaje. Niestety nie dołączono do niej instrukcji. Nie jest skomplikowana w uzyciu, ale kiedy przyszlo mi zmienic nici w bębenku, pojawiły sie pewne problemy. Mianowicie, wydaje mi się, że dobrze założyłam nici, ale jednak górna nić nie wyciąga mi tej z bębenka. Może znalazłabym tu jakiegos fachowca, który by mi doradził jak to zrobić, albo moze ktos bylby szczęśliwym posiadaczem intrukcji do tejże maszyny? Byłabym bardzo wdzięczna! Model mojej maszynki do PRIVILEG 210 N

A mój adres to: [email protected]

a to kilka linkow do zdjec maszyny

http://www.speedyshare.com/files/22478791/100_1612.JPG

http://www.speedyshare.com/files/22478817/100_1615.JPG

Pozdrawiam

A.

• 3 weeks później...

Dziekuję za odpowiedź w temacie lamownika. Moja maszyna to Pfaff Hobby 1142. Zakupiłam:

uchwyt do mocowania lamowników i zwijaczy http://www.eti.com.pl/?q=item&id=238

lamownik http://www.eti.com.pl/?q=item&id=239

i cały komplet zwijaczy http://www.eti.com.pl/?q=item&id=421

I nie bardzo wiem, co z tym zrobic.

Mój lamownik jakoś inaczej wygląda, niż w linku, ma jakąś "trąbkę" - może do wkładania lamówki właśnie. Instrukcji przykręcenia do maszyny - żadnej, jak szyc - też nic nie ma.

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia z montażu tych pomocników.