Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Mialy byc proste firany na patykach... zaczęłam oglądac i zchorowalam na roletę rzymską do sypialni. I pierwsze pytanie: jako, ze nie mam jeszcz nic, żadnego karnisza, to podpowiedzicie, proszę, czy kupic kanisz i zawiesic roletę na szelkach, czy naczej? jak będzie latwiej do zdejmowania?

I drugi problem: w salonie mam 4 okna balkonowe, jedno non stop otwarte. Co tu zawiesic? zupelnie nie mam pomyslu. Można uszyc roletę rzymską i zamontowac ją bezposrednio na ramie okna, zeby otwierala się razem z oknem? utrzyma się?

Witaj Asiu

Napisałam do Ciebie w twoim dzienniku ale może już tam nie zaglądasz. Mam pytanie jak zaaranżowałaś okno w tej trójkątnej lukarnie. Ja mam identyczne i nie mam pojęcia co w nim zawiesić. Nie chcę rolety ani typowej firanki. Może jakiś lambrekin.... Dodam że to sypialnia. Jeśli znajdziesz chwilę to odpisz.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Asiu, biję brawa i czoła chylę. Rzadko spotyka się ludzi, którzy otwarcie chcą się dzielić tym, co umieją. Ja nigdy większych zapędów do szycia nie miałam, ale ostatnimi czasy popełniłam pokrowiec na fotel. I to przy użyciu sprzętu, który na miano maszyny do szycia nie zasługuje, bo to zwykły ręczny "zszywacz" :) I co do niego mam pytanie - wchodzi do niego 32 milimetrowa igła, czyli jak już się w pasmanterii dowiedziałam, krótsza niż standard. Próbowałam poszukać na allegro takich igieł, ale tam zupełnie nieznana numeracja. Mogłabyś w wolnej chwili szepnąć słówko o igłach?

• 5 months później...

Asia to fantastyczny fachowiec. Przyjechała do mnie, zdjęła miarę, doradziła co pasuje do naszego wnętrza i jeszcze podpowiedziała gdzie szukać ładnych i niedrogich tkanin na rolety. Uszyła mi przepiękne rolety, które podziwiają wszyscy moi goście, a ja jestem nimi zachwycona. Nawet mój mąż, który się nieco opierał, teraz przyznaje, że te rolety to strzał w 10.

Rolety są super, wkrótce wrzucę kilka zdjęć, abyście mogli podziwiać dzieło Asi.

Witam!

Planuję uszyć rolety rzymskie lub austriackie ale takie z woalu. Mam karnisze na zabki/ haczyki i moje pytanie: jak rozwiązać tą kwestię zawieszenia rolety.- firany? Rolet nie będę wielce ruszać więc może być zawinięta na stałe. Okno to trójdzielne tarasowe szer. 130 cm każde a środek przesuwny wiec wiele rozwiązan odpada. Pomyślałam tak że po bokach zostawię rozwinięte (ewentualnie trochę zmarszczone u dołu ) a środek podciągnę pod górę by latem nie było problemu z wychodzeniem na taras( tylko czy tego materiału nie będzie zbyt dużo namarszczonego) - może zrobic jako normalen firany i zmarszczyć wciągając przeźroczyste troczki? Tylko co z ta górą czy to trzeba jakoś usztywnić tzn. coś wsunąć w tunel? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Dorota

• 3 weeks później...
Doczytałam iż założycielka postu baardzo zajęta ale podbijam może ktos inny coś doradzi!?

Góra musi być usztywniona usztywnieniem do rolety jeśli nie masz je na mechanizmach. Są dwie zasadnicze różnice pomiędzy roleta rzymska a austryiacką , więc nie wiem którą chcesz ( poniżej zdjęcia jednej i drugiej ) . Czy rolety maja być atrapami , bo bez mechanizmów trochę trudno je będzie obsługiwać zwłaszcza, że maja być na oknie balkonowym.

2d076030a328.jpg

107_c052f4064b9676e.jpg

Rolety chyba nawet muszą być atrapami ponieważ środkowe okno jest przesuwne i chcę je powiesić na karniszu z haczykami. Nie potrzebuje się zasłaniać bardziej chodzi o ozdobę w pomieszczeniu i ruszać też ich wielce nie będę. Bardziej odpowiadałyby mi austriackie tylko czy do nich muszę usztywniać górę i czy mogę podciągnąć to środkowe prawie do samej góry by nie ruszać rolety a swobodnie wychodzić na taras. Czy tego materiału na górze nie bedzie zbyt wiele? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Cześć, Asiu możesz polecić jakąś fajną tkaninę o fakturze lnu na uszycie rolet rzymskich w salonie? Chodzi mi o taką grubą, jasną tkaninę, bez wzorów.

Bardzo dużo Pań szuka właśnie rozwiązań nowatorskich, naturalnych, delikatnych. Podstawą jest tutaj dobór tkaniny. Powiem tak, ogromne branie ma tkanina o nazwie etamina, lecz nie należy ona do tkanin zbyt grubych. Musisz sama poszukać w sklepach, ponieważ każdy sklep narzuca swoje własne nazwy i czasami jak jestem z klientaki w sklepie w celu doboru tkaniny i wymieniam nazwę to Panie otwierają oczy. Pamiętaj o ważnej rzeczy, tkanina do rolet nie może być podatna na zagniecenia. Jak to sparwdzić? Proste, złap w rękę koniuszek tkaniny z belki i poprostu ją zgnieć w ręce i chwilę potrzymaj. Po puszczeniu tkaniny powinna sie ona w miarę wyprostować ale zagniecenia małe pozostaną. W niektórych tkaninach zaś zagniecenia pozostana dość spore. Jeśli kilka tkanin podotykasz to będziesz miała obraz "zagnieceń" i sama dojdziesz o co mi chodzi. Dlaczego to takie ważne. Właśnie dlatego, że w dzień roleta jest podciągnięta do góry i fałdy niestety ulegną zagnieceniu. Nie wyprostują się jeśli roletę zostawisz opuszczoną na noc.

Przy zakupie tkanin na cokolwiek warto też zwrócić uwagę na jej skład. Konkretnie mam na myśli to, żeby unikać "ala haftów" z innych nitek niż z tkaniny zasadniczej. Bardzo często można spotkać teraz tkaniny tureckie, tajlandzkie itp. z takimi haftami. Podczas prania nitka z haftu i tkanina zasadnicza mogą inaczej się wykurczyć, ale nie muszą.

Widziałam już różne cuda.

Przepraszam za taki język, ale staram się tłumaczyć najprościej jak potrafię. Ostatnio kupowałam (wreszcie) tkaninę dla siebie do salonu i takie "barachło" chciano mi wcisnąć, że troszkę Panie wyprostowałam ale bardzo grzecznie. Najbardziej wkurza mnie to, że ktoś ma na stanie za dużo belek jednej tkaniny i próbuje to wcisnąć pierwszej napotkanej klientce. A już uwielbiam jak Pani w sklepie mądrzy się na temat ilości jaką potrzeba zakupić na daną dekorację. Oczywiście nie wszystkie Panie, zeby było jasne.

Witaj Asiu

Napisałam do Ciebie w twoim dzienniku ale może już tam nie zaglądasz. Mam pytanie jak zaaranżowałaś okno w tej trójkątnej lukarnie. Ja mam identyczne i nie mam pojęcia co w nim zawiesić. Nie chcę rolety ani typowej firanki. Może jakiś lambrekin.... Dodam że to sypialnia. Jeśli znajdziesz chwilę to odpisz.

Pozdrawiam.

Ha, ha, ha Madzia jesteś wielka. Ile ja się nad tym oknem "namyślałam" !!!!!

Daj spokój, wiedziałam już mając w ręku projekt domu, ze tu będzie jazda jak trzeba.

Nie mam jeszcze nic w tym oknie, ale wiem co na nim można wykombinować. Napisz do mnie na priv to podam Ci mój nr telefonu i wszystko dokładnie powiem i wytłumaczę.

Mialy byc proste firany na patykach... zaczęłam oglądac i zchorowalam na roletę rzymską do sypialni. I pierwsze pytanie: jako, ze nie mam jeszcz nic, żadnego karnisza, to podpowiedzicie, proszę, czy kupic kanisz i zawiesic roletę na szelkach, czy naczej? jak będzie latwiej do zdejmowania?

I drugi problem: w salonie mam 4 okna balkonowe, jedno non stop otwarte. Co tu zawiesic? zupelnie nie mam pomyslu. Można uszyc roletę rzymską i zamontowac ją bezposrednio na ramie okna, zeby otwierala się razem z oknem? utrzyma się?

Alfa, roleta zawieszona na ramie okiennej oczywiście, ze się utrzyma bo te uchwyty są bardzo masywne (przynajmniej ja takie mam). Problem jest inny, może głupio zapytam, ale wazny jest jeden szczegół. Czy masz 4 podwójne okna, czy to są 4 pojedyńcze okna? Trzeba tu uważać aby nie przesadzić z dekoracją.

Napisz jak to dokładnie wygląda to poradzę Ci coś innego, bo na takich dużych oknach roleta zawieszana na skrzydle nie będzie ładnie wyglądać. Uwierz mi.

Asiu, biję brawa i czoła chylę. Rzadko spotyka się ludzi, którzy otwarcie chcą się dzielić tym, co umieją. Ja nigdy większych zapędów do szycia nie miałam, ale ostatnimi czasy popełniłam pokrowiec na fotel. I to przy użyciu sprzętu, który na miano maszyny do szycia nie zasługuje, bo to zwykły ręczny "zszywacz" :) I co do niego mam pytanie - wchodzi do niego 32 milimetrowa igła, czyli jak już się w pasmanterii dowiedziałam, krótsza niż standard. Próbowałam poszukać na allegro takich igieł, ale tam zupełnie nieznana numeracja. Mogłabyś w wolnej chwili szepnąć słówko o igłach?

Wyanna, a czy ten "zszywacz" ma jakąś nazwę?

Poszukaj dobrze i daj nzać to zapytam się fachowców od maszyn.

Z igłami jest własnie taki problem, jak będzie za krótka lub rowek w igle przekręcimy nie w tym kierunku co powinien być to nie ma szans aby maszyna szyła. Są to najczęstsze przyczyny kiedy maszyna źle szyje, bądź w ogóle nie chce szyć.

Witam!

Planuję uszyć rolety rzymskie lub austriackie ale takie z woalu. Mam karnisze na zabki/ haczyki i moje pytanie: jak rozwiązać tą kwestię zawieszenia rolety.- firany? Rolet nie będę wielce ruszać więc może być zawinięta na stałe. Okno to trójdzielne tarasowe szer. 130 cm każde a środek przesuwny wiec wiele rozwiązan odpada. Pomyślałam tak że po bokach zostawię rozwinięte (ewentualnie trochę zmarszczone u dołu ) a środek podciągnę pod górę by latem nie było problemu z wychodzeniem na taras( tylko czy tego materiału nie będzie zbyt dużo namarszczonego) - może zrobic jako normalen firany i zmarszczyć wciągając przeźroczyste troczki? Tylko co z ta górą czy to trzeba jakoś usztywnić tzn. coś wsunąć w tunel? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Dorota

Doziolko

Jeśli chodzi o tą górę to coś poradzę znacznie prostszego, tańszego i szybszego.

Imitację rolety weneckiej można zrobić bardzo prosto i jak najbardziej z woalu. Dół tkaniny wylamować, boki podwinąć a co około 40-50 cm naszyć od lewej strony taśmę do rolet - transparentną, pionowo. Pozostawić należy około 10 cm od góry i 5 cm od dołu. Taka taśma ma co kilka cm luźne nitki. One są właśnie po to, aby je chwytać zapinkami w zależności jakie chcemy otrzymać fałdy. Taśmę najlepiej ropocząć naszywać 5 cm od dołu, nie od samego brzegu dołu. Lepiej się układa. Pozostaje jeszcze góra. Na górę naszyj normalną taśmę marszczącą 1:2 i zmarszcz firankę. Potam zapinkami pozapinaj taśmę np. co 4 lużną nitkę. Doszyta taśma na górze a właściwie jej ściśnięcie spowoduje że powstaną załamane fałdy.

Dodam zdjęcie, zobacz jak to wygląda.

Ta firana jest bardziej złapana zapinkami środkiem a po bokach mniej. Stąd taki kształt.

Edytowane przez AsiaMariusz

doziolko

Jeśli chcesz roletę zawiesić na karniszu tu najlepiej uszyć ją na tunel. Aby taka roleta była usztywniona górą zrób jeszcze jeden tunel tuż pod tym przeznaczonym na karnisz i włóż tam jakiś obciążnik. Mam tu na myśli coś w stylu "ala bezbarwnej linijki" lub bezbarwnego prętu, takiego jaki używa się do rolet. To spowoduje, iż roleta nie będzie się "łamać" na karniszu lecz sztywno będzie wisiała.

Edytowane przez AsiaMariusz

Dodaję zdjęcia rolet. Te też są fajne i tańsze w realizacji niż rzymskie. Mają pionowo naszywane taśmy a dołem są częściowo podciągnięte do góry.

http://images35.fotosik.pl/404/24194197587f11d1.jpg

http://images43.fotosik.pl/588/926d5037c91eafa3.jpg

Witam:)

Bardzo proszę, żebyś podpowiedziała mi w kwestii PRZELOTEK !

Chcę uszyć zasłony na przelotkach (tzn. krawcowa nie ja ;) ale ich koszt mocno mnie przeraził i wyczytałam w wątku o dekoracji okiennej, że gdzieś podawałaś samodzielny sposób na nabijanie przelotek????? Czy to rzeczywiście mozna zrobić samemu? Czy potrzebna jest odpowiednia maszyna do nabijania?

Próbowałam znaleźć ten temat , ale oczy mi już wypływają a tu dalej nic nie mogę znaleźć.... wiec bardzo proszę o fachową radę :))))

Czy trzeba znać jakieś specjalne tricki, aby nie zniszczyć materiału?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na szybka odpowiedź, bo lada moment mamy spotkanie z pania krawcową i może powinnam się jeszcze wycofać z tej imprezy i zrobić to sama???? ;)