madd 31.03.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 To moze ja sie wypowiem co do ciepla i temperatury w domu.Dom z bala 25 cm, przez 5 zim ogrzewany jedynie kominkiem z rozprowadzeniem cieplego powietrza. Rozpalalismy okolo 19, palilo sie do 24 powiedzmy. Przy mrozach kolo -15, -10 tempertura rano spadala do 10-13 stopni. Przy wyzszej temperaturze na zewnatrz bylo troche lepiej. Rano, przed praca, czasami rozpalalismy w kominku jak juz nie dalo sie wytrzymac. W weekend, gdy bylismy w domu bylo nieco lepiej - 20 stopni uzyskiwalismy spokojnie, ale przez noc potrafilo sie mocno wychlodzic - tak do 15 stopni. Klelam na czym swiat stoi, ze zimno, ze dom bez sensu. Palilismy przez zime okolo 10-15 metrow drewna plus brykiety od czasu do czasu. W tym roku zalozylismy ogrzewanie gazowe - jest o niebo lepiej, dzienna temperature mam nastawiona na 21 stopni, nocna na 20 ( mamy male dziecko i mniej raczej nie moze byc). Jest kolosalna roznica - dom wydaje sie byc dogrzany, rachunki za gaz za okres zimowy (ogrzewanie plus ciepla woda) to okolo 600-650 zlotych).Czyli de facto wychodzi taniej niz grzanie kominkiem i jest w koncu cieplo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.04.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 madd, jesli Twój dom to ten z avatara, to całkiem zrozumiale, ze tak mialas. Sorry, ale co do szczelności domów mszonych mam swoje zdanie i go nie zmienię. Wszędzie tam, gdzie istnienie łączenie dwóch tych samych materiałów poprzez łącznik zewnętrzny, zawsze wystąpi nieszczelność. w dumu z bala 26 cm zamontowane mam ogrzewanie podłogowe elektryczne 5,4 kW. tylko na parterze, poddasze grzane grawitacyjnie powietrzem z dolu. w kuchni i łazience termo nastawione na 23 stopnie, w salonie 20 . rachunek za sezon grzewczy tej zimy wyniósł 850 zł. Od listopada do 15 marca. Dom ma 80 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 01.04.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Madd- świetnie to opisałaś, .... mniej więcej coś jak u nas, czekam u siebie na rachunek za prąd- całościowa cena łącznie z oświetleniem, kuchenka elektryczna no i podłogówka w duże mrozy...., stawiam na ok. 1500zł, za ostatnie 6miesięcy łącznie Zbyszek - dom to ja mam zdecydowanie szczelny jak na dom drewniany!! to nie jest kwestia nieszczelności w pierwszym rzędzie tylko braku akumulacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.04.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ANNNJA..no skoro tak twierdzisz.Na pewno znasz sie na tym lepiej niz ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.04.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 hura hura..przyszedł rachunek od ZE., ale hura na cześć jego wysokości a nie na sam fakt nadejściado dopłaty 500zł, całościowo z zaliczkami wychodzi 980zł, za: kilka/może naście dni podłogówka zimą, boiler elektr, kuchnia ind. no i oświetlenie, no i cała reszta domowych gratów elektr.oświetlenie: energooszczędne, graty też AA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts