Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany: z Max-a czy z gazobetonu???

Recommended Posts

witam,

mam dylemat który materiał na sciany wybrac:

1.Max - ściany o grubości 288mm

2.Gazobeton - ściany o grubości 240 mm

cenowo wyjdzie podobnie bo na 1m2 sciany zuzycie jest nastepujące:

1. Max ~24 szt/m2 i koszt: 24 x 2zł (w moim rejonie) = 48zł

2. Gazobeton o wym: 24/24/59 ~7 szt/m2 i koszt: 7 x 7=49zł

Pytanie do bardziej doswiadczonych w ktorym wariancie wejdzie mniej zaprawy?

No i rozchodzi sie o izolacyjnosc scian i akumulacyjnosc...

max ~ lambda = 0,225

pustak odmiana 400 np H+H lambda ~ 0,105

pustak na wpust i wypust np H+H mozna murować na kleju max chyba nie jest tak równy i ten wymiar o kórym piszesz muruje się raczej na zaprawę...

wybór dość prosty jeśli nie budujesz jakiegos kilkupiętrowego kolosa...

postów na ten temat jest dość dużo .

Ale chyba i to i to ocieplasz?

Maksy rzeczywiście bywają krzywe, odbija się to czkawką przy tynkowaniu (zwykle murarze licują na zewnątrz). Materiał mocny, sprawdzony, mam i nie narzekam.

BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach. Za to bardzo fajnie się w tym wycina bruzdy, zwykle materiał jest równy.

Bardziej indywidualne upodobania (ja chciałam mieć dom z ceramiki).

przeliczylem jeszcze porotherm

http://www.allegro.pl/item881708558_caly_kraj_pustak_ceramiczny_porotherm_25_cegla.html

na pioro-wpust

na 1m2 wchodzi 11 szt pustaka (jak w linku wyzej)

bo jesli chodzi o porownanie max czy porotherm to chyba ten drugi?...czy sie myle???

do watku wyzej..czyli jednak gazobeton?!...

a ja o tym materiale slyszalem ze z czasem (lat moze i 20) "gazuje" sobie i np tynk nie trzyma sie juz tak dobrze jak na poczatku i miejscami przy pikaniu w sciane slychac pustke...

BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach.

.. :o sugerujesz, że ktoś nie tynkuje ścian?

A w którym miejscu tak sugeruję? Pęknięcia dotyczą samych ścian, częściej występują w przypadku miękkiego gazobetonu (chociaż nie musi ten problem wystąpić, ale się często zdarza - poczytaj).

BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach.

.. :o sugerujesz, że ktoś nie tynkuje ścian?

A w którym miejscu tak sugeruję? Pęknięcia dotyczą samych ścian, częściej występują w przypadku miękkiego gazobetonu (chociaż nie musi ten problem wystąpić, ale się często zdarza - poczytaj).

a to przepraszam źle zrozumiałem , myślałem, że ktoś porysował ściany a Tobie chodzi o pęknięcia :) . Pęknięcia moga się pojawiać faktycznie pod otworami okiennymi ale to zależy już głównie od dokładności wykonawcy i przestrzegania zaleceń producenta systemu (wzmocnienia pod oknami). W ceramice tez występują ...

Jasne że występują, ale rzadziej.

Kazdy materiał ma swoje wady i zalety, tak naprawdę idealnego nie ma, a bardzo dużo zależy własnie od doświadczenia, umiejętności i dokładności ekipy i nadzoru nad nią. Sam wybór rodzaju materiału na ściany ma dużo mniejsze znaczenie niż się nam wydaje na początku budowy.

max ~ lambda = 0,225

pustak odmiana 400 np H+H lambda ~ 0,105

pustak na wpust i wypust np H+H mozna murować na kleju max chyba nie jest tak równy i ten wymiar o kórym piszesz muruje się raczej na zaprawę...

wybór dość prosty jeśli nie budujesz jakiegos kilkupiętrowego kolosa...

postów na ten temat jest dość dużo .

Etam lambda, przeciez i tak to bedzie docieplane styro czy wełną.

Przy wyborze powinno się kierować innymi parametrami a akurat lambde moża sobie darować. Zaraz ktos napisze, ze BK ciągnie wode a ceramika to to czy tamto. Wniosek jest dla mnie prosty - stawiaj z tego co masz tanio w hurtowni.

Postów na ten temat jest full .