pawellukasz 19.01.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 witam,mam dylemat który materiał na sciany wybrac:1.Max - ściany o grubości 288mm2.Gazobeton - ściany o grubości 240 mm cenowo wyjdzie podobnie bo na 1m2 sciany zuzycie jest nastepujące:1. Max ~24 szt/m2 i koszt: 24 x 2zł (w moim rejonie) = 48zł2. Gazobeton o wym: 24/24/59 ~7 szt/m2 i koszt: 7 x 7=49zł Pytanie do bardziej doswiadczonych w ktorym wariancie wejdzie mniej zaprawy?No i rozchodzi sie o izolacyjnosc scian i akumulacyjnosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 max ~ lambda = 0,225pustak odmiana 400 np H+H lambda ~ 0,105 pustak na wpust i wypust np H+H mozna murować na kleju max chyba nie jest tak równy i ten wymiar o kórym piszesz muruje się raczej na zaprawę... wybór dość prosty jeśli nie budujesz jakiegos kilkupiętrowego kolosa... postów na ten temat jest dość dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ale chyba i to i to ocieplasz? Maksy rzeczywiście bywają krzywe, odbija się to czkawką przy tynkowaniu (zwykle murarze licują na zewnątrz). Materiał mocny, sprawdzony, mam i nie narzekam. BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach. Za to bardzo fajnie się w tym wycina bruzdy, zwykle materiał jest równy. Bardziej indywidualne upodobania (ja chciałam mieć dom z ceramiki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Dodam jeszcze - cieńsza ściana - więcej m2 przy tym samym obrysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 19.01.2010 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 przeliczylem jeszcze porothermhttp://www.allegro.pl/item881708558_caly_kraj_pustak_ceramiczny_porotherm_25_cegla.htmlna pioro-wpustna 1m2 wchodzi 11 szt pustaka (jak w linku wyzej) bo jesli chodzi o porownanie max czy porotherm to chyba ten drugi?...czy sie myle??? do watku wyzej..czyli jednak gazobeton?!...a ja o tym materiale slyszalem ze z czasem (lat moze i 20) "gazuje" sobie i np tynk nie trzyma sie juz tak dobrze jak na poczatku i miejscami przy pikaniu w sciane slychac pustke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.01.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach. .. sugerujesz, że ktoś nie tynkuje ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach. .. sugerujesz, że ktoś nie tynkuje ścian? A w którym miejscu tak sugeruję? Pęknięcia dotyczą samych ścian, częściej występują w przypadku miękkiego gazobetonu (chociaż nie musi ten problem wystąpić, ale się często zdarza - poczytaj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.01.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 BK 400 jest dosyć miękki, sporo osób narzeka później na rysy na ścianach. .. sugerujesz, że ktoś nie tynkuje ścian? A w którym miejscu tak sugeruję? Pęknięcia dotyczą samych ścian, częściej występują w przypadku miękkiego gazobetonu (chociaż nie musi ten problem wystąpić, ale się często zdarza - poczytaj). a to przepraszam źle zrozumiałem , myślałem, że ktoś porysował ściany a Tobie chodzi o pęknięcia . Pęknięcia moga się pojawiać faktycznie pod otworami okiennymi ale to zależy już głównie od dokładności wykonawcy i przestrzegania zaleceń producenta systemu (wzmocnienia pod oknami). W ceramice tez występują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jasne że występują, ale rzadziej. Kazdy materiał ma swoje wady i zalety, tak naprawdę idealnego nie ma, a bardzo dużo zależy własnie od doświadczenia, umiejętności i dokładności ekipy i nadzoru nad nią. Sam wybór rodzaju materiału na ściany ma dużo mniejsze znaczenie niż się nam wydaje na początku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 19.01.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 max ~ lambda = 0,225 pustak odmiana 400 np H+H lambda ~ 0,105 pustak na wpust i wypust np H+H mozna murować na kleju max chyba nie jest tak równy i ten wymiar o kórym piszesz muruje się raczej na zaprawę... wybór dość prosty jeśli nie budujesz jakiegos kilkupiętrowego kolosa... postów na ten temat jest dość dużo . Etam lambda, przeciez i tak to bedzie docieplane styro czy wełną. Przy wyborze powinno się kierować innymi parametrami a akurat lambde moża sobie darować. Zaraz ktos napisze, ze BK ciągnie wode a ceramika to to czy tamto. Wniosek jest dla mnie prosty - stawiaj z tego co masz tanio w hurtowni. Postów na ten temat jest full . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 19.01.2010 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 a czy ktos jest w stanie podać ile można oszczedzic zaprawy np na 100m2budując z pustaka na zamki pionowe i to samo budując zaprawą (porównania: porotherm vs pustak max) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts