mmms 19.01.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów oraz pozostałych czytelników Nazywamy się mmms - od pierwszych liter naszych imion, czyli Marzena (ja), Marta (córcia), Mateusz (synuś), Sławek (mąż). Już od 10 lat jest z nami marzenie o własnym, małym domku. Zawsze jednak były inne ważniejsze sprawy, niejasna sytuacja z pracą, małe dzieci i strach, czy podołamy z budową i spłatą kredytu (niestety nie mamy wolnych środków na inwestycję). Poza tym ceny działek w Sokołowie Podlaskim są przerażające Dzieci szybko nam urosły (bliźniaki mają teraz 11 lat) i nasze mieszkanko (38m kw) stało się za ciasne. Dzieci mają wspólny pokój (dziewczynka z chłopcem). Podczas tegorocznego Sylwesta, którego spędzaliśmy u naszch przyjaciół (Agnieszki i Jacka) znów pojawił się temat domku. Od słowa do słowa okazało się, że oni też po cichu myślą o własnym domku. Trochę pożartowaliśmy, pomarzyliśmy co by było gdyby... i na tym się skończyło ehhhhhhhhhhhhhhhhhh 4 stycznia zadzwonił do nas Jacek z super wiadomością. Znalazł 2 piękne działki oddalone od centrum miasta o 2km, 10 arów, za rozsądną cenę. Pojechaliśmy, obejrzeliśmy i daliśmy sobie tydzień czasu na podjęcie decyzji. Przez tydzień nie myslałm o niczym innym. Już planowałam jak to będzie, jak załatwić kredyt, jak będzie wyglądał nasz domek. I jak myślicie jaka była nasza decyzja..... 12 stycznia podpisaliśmy przedwstępną umowę na zakup działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 19.01.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ps. zapomniałam dodać, że gdyby nie Jacek, to jeszcze długo szukalibyśmy działki i nie zdecydowalibyśmy się na budowę. A tak jest już pierwszy mały "schodek" do naszego domku. Wybieramy projekt! Bardzo podoba nam się projekt W-27.12d z pracowni dobreprojekty. Mamy jednak sporo zmian do tego projektu i nie wiem czy lepiej kupić gotowy projekt z małymi zmianami, czy zaprojektować wszystko od początku, zgodnie z naszymi marzeniami. Myślę, że to nie jest jedynie kwestia ceny, ale na ile będzie można dokonać zmian w projekcie. Jeszcze dziś wyślę zapytanie do pracowni dobreprojekty, a jutro podzwonię do lokalnych archtektów. Pożyjemy zobaczymy. http://1.1.1.1/bmi/www.dobreprojekty.pl/w2712dVZ.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 19.01.2010 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jeszcze jedna próba wstawienia zdjęcia. Może teraz się uda... http://lh3.ggpht.com/_G7RqI030Jo8/S1YK82VlhVI/AAAAAAAADRY/VBcqlKm8GZY/s128/w2712dVZ.jpg A działka wygląda teraz TAK http://lh4.ggpht.com/_G7RqI030Jo8/S1YKUe_wUrI/AAAAAAAADRI/TVTVtPrGnlw/s288/Zdj%C4%99cie017.jpg ale ja już widzę, jak to będzie wyglądało za 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 19.01.2010 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Znalazłam na forum taki harmonogram. To jest dla mnie coś ważnego, szkielet, zarys czekających mnie prac! Wklejam do dziennika i pewnie często będę go studiować. HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIAwybór działkiwypis i wyrys z planu zagospodarowaniawarunki zabudowyprojekt budowlanybadanie geotechniczne gruntuumowa z gazowniąumowa z energetykąumowa z MPWiKsprawdzenie księgi wieczystej, ...zakup działkipozwolenie budowlanewybór kierownika budowywybór ekipy budowlanej STAN ZEROWYzgłoszenie rozpoczęcia robótusunięcie humusuutwardzenie drogiwytyczenie budynkuustawienie sławojkiwykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowewykonanie wykopu pod ogrodzenierozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazuprzepust dla doprowadzenia powietrza do kominkaprzepust dla czerpni powietrzaprzepusty dla okurzacza centralnegostabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławamiwylanie chudziaka pod ławy i stopyizolacja pozioma na chudziakuszalowanie ław, stóp i gankuszalowanie ogrodzeniawykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomyzalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomówizolacja pozioma na ławachszalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepustyzbrojenie ścian fundamentowychzalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomówusunięcie szalunkówizolacja pozioma na ścianach fundamentowychizolacja pionowa ścian fundamentowychocieplenie ścian fundamentowychusypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncierozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacjiwykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacjeizolacja podłogi na grunciepołączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężeniadrenaż odwodnieniowy (opcja)zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowychzamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTYmurowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomówmurowanie ścian nośnych i nadproży parterumurowanie ścian działowych parterumurowanie kominazbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznychwykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych,belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropustęplowanie i ułożenie belek stropowychdeklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowychszalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropuoraz mocowanie murłat garażuzalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodówusunięcie szalunkówmurowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomówmurowanie ścian nośnych i nadproży poddaszamurowanie i wykończenie kominawykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowejszalowanie wieńca W2zalanie wieńca W2rozszalowanie wieńca W2izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłatyimpregnacja więźbypodłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia gankuwykonanie więźbypołożenie wiatroizolacji domu i garażułaty + kontrłatypołożenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskieinstalacja odgromowa dachumontaż rynien poziomychzabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTYosadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowejosadzenie okien dachowychocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZparoizolacjamontaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostatymontaż płyt osb stryszkurozprowadzenie kanalizacjiwykonanie szambaprzyłącze wodyrozprowadzenie instalacji zwu + cwurozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp.instalacja skrzynek rozdzielaczyrozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostatyrozprowadzenie rur odkurzacza centralnegotynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznychprzyłącze energetyczneocieplenie i izolacja podłogi na gruncierozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejnikówprzyłacze gazu + montaż zbiornikamontaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowniwykonanie dylatacji wylewkiwylewka z plastyfikatorem + zbrojeniemontaż balustrady antresoli, balkonu i schodówmontaż kominkazamontowanie rekuperatoramalowanie ścianmontaż grzejnikówułożenie kafli, biały montażułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietumontaż gniazdek elektrycznychmontaż oświetleniauzbrojenie instalacji alarmowejosadzenie drzwi wewnętrznychmontaż listew przypodłogowychosadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznychmontaż szaf garderobymontaż mebli kuchennych + AGDmontaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNEocieplenie budynku + czerpnia powietrzatynki zewnętrznemontaż i malowanie podbitkimontaż rynien spustowychmontaż okiennicmontaż płyt osb poddasza garażumontaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENUgeneralne sprzątaniewjazd na działkę, podjazd i chodnikwykonanie tarasubudowa śmietnikapołożenie kafli na gankumarkizaścieżki ogrodoweoświetlenie zewnętrzneinstalacja nawadniająca ogroduzagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 20.01.2010 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Przygotowujemy dokumenty do złożenia wniosku o wydanie warunków zabudowy. Ale do tego potrzeba nam architekta, który naniesie zarys budynku na mapkę. Nie możemy wybrać odpowiedniego człowieka, za odpowiednią kasę. Jutro ciąg dalszy naszych poszukiwań. Musiałam zmienić ten wpis, gdyż wniosku nie udało nam się złożyć. Był plan, ale w realu nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 21.01.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dziś na naszej "budowie" pewnie nic się nie wydarzy. Ale ja jestem na forum muratora codziennie - chyba się zakochałam Nadal szukamy projektanta. Mamy już parę kontaktów. Musimy jeszcze ich odwiedzić - nie ma na nic czasu... Poza tym śledzię na forum Wasze dzienniki budów. Szukam kogoś, kto jest na tym samym etapie co my (i oczywiście Agnieszka i Jacek - o którch pisałam na wstępie). Ach, jeszcze jedno, czekam na dziennik Agnieszki i Jacka - może też się zdecydują. Ps. Likwiduję link do komentarzy. Zauważyłam, że wygodniej mi będzie, jeśli komentarze będą w dzienniku. Jeżeli chcecie - proszę komentujcie w dzienniku, radźcie, krytukujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 21.01.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Pierwsza Witam się Czytać obiecuję.... Taki optymizm bije z kart tego dziennika My też na początku tej drogi ale trochę dalej, na wiosnę ruszamy, mamy już prawomocne PNB i materiał na działce... Projekt bardzo fajny, wstaw rzuty jeszcze Pozdrawiam i kibicuję P.S. Psiak cudny, tylko taki hmm wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 21.01.2010 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dziękuję za komentarz i dobre słowo yuka. Piesek (Mikunia) jest już prawidłowych rozmiarów. Byłam w trakcie dopasowywania rozmiaru zdjęcia, gdy do nas zajrzałaś. Sama się przeraziłam, gdy zobaczyłam efekt. No. ale teraz jest OK. Wstawiam rzuty - jednak są to rzuty jeszcze przed retuszem, czyli wg gotowego projektu, który będziemy dopasowywać do NAS. Parter http://lh5.ggpht.com/_G7RqI030Jo8/S1YLAx8zLGI/AAAAAAAADRc/cR2NEU9k_YI/parter-w27d.jpg Poddasze http://lh6.ggpht.com/_G7RqI030Jo8/S1YLEeUWLaI/AAAAAAAADRg/aUjc-0X_MpE/poddasze-w27d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 21.01.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam My jesteśmy troszeczkę za wami, czekamy na tel. od notariusza na zakup działki Warunki zabudowy już mamy więc na wiosnę ruszamy (z papierologią, pewnie zejdzie do jesieni Wstępnie wybraliśmy projekt Calineczka - 2 http://www.archeton.pl/projekt-domu-calineczka2-769-845-opisogolny-7499a5dd8bc8dde83710fbcb6cdefa42 z Archetonu tylko przerobiona i rozciągnięta Dziennik też założę jak tylko wyjdę od notariusza Puki co będę Wam kibicował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 21.01.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Miałam skomentować wpis od qnik111 tutaj, ale nie wiem jakim cudem przeszłam do komentarzy. Ehhhhhhhh, poćwiczę i nauczę się. Tymczasem pozdrawiam Was serdecznie i życzę powodzenia, czasu i samozaparcia w codziennym tworzeniu dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 21.01.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Nie wytrzymałem i dziennik założyłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 21.01.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Wciągają... wciągają nas te dzienniki - i jak dla mnie to jestem bliżej tego wymarzonego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 22.01.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Dziś wydarzyło się niewiele. Wybraliśmy architekta, który będzie adaptował projekt naszego domku. Nuda............................. A tak bym chciała, żeby coś już się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 22.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witaj mmms..Śliczny domek macie, taki przytulny i zgrabniutki..Trzymam kciuki za powodzenie w załatwianiu wszystkich spraw i.. oczywiście będę Wam kibicować..Pozdrawiam cieplutko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 23.01.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Dziś sobota. Byliśmy u Kazia, który będzie budował nasz dom. Doradził przesunięcie komina, wentylacji i kilka innych ważnych zmian w planach budynku. W poniedziałek zawieziemy te zmiany do architekta. Mamy już wypis z rejestru gruntów, mapkę z naniesioną adnotacją odnośnie doprowadzenia wody (część dokumentacji do wniosku o warunki zabudowy}. Ustaliliśmy też jak ustawimy na działce nasz domek. 8m od granicy domku Agnieszki i Jacka. Ogródek będzie za garażem. Tak bardzo bym chciała, żeby na budowie zaczęło się coś dziać. A tu zima, śnieg i mróz -25 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta_S 23.01.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, pozdrawiam z Mazowsza my tez czekamy na rozpoczęcie mamy już pozwolenia, zalany fundament i czekamy, czekamy, czekamy .. pozdrawiam i oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 23.01.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Cieszę się, że powstanie nowy domek w niedalekiej okolicy. Trzymam kciuki za szybkie załatwienie papierologii i rozpoczęcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 25.01.2010 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dziś z rana moje Kochanie odwiedziło Zakład Energetyczny - mamy ostatni "papierek" i możemy złożyć wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Architekt naniósł zarys naszego domku na mapkę i wniosek został złożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 25.01.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Cześć Jeszcze z właściwą budową nic się nie dzieje, a Wy już idziecie jak burza Ciekawe jak to będzie, jak już budowa ruszy (tzn czy nadążę zdjęcia oglądać ) Super!!!! Oby tak dalej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 25.01.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jasne jak budowa ruszy to na forum czasu braknie teraz to wszyscy przed monitorem siedzimy i dni odliczamy Pozdrowionka i pod kocyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts