KrzyszTor 27.04.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o nieproszonych gości - ubezpiecz budowę, zawsze odzyska się jakieś pieniądze. Dawniej obcinano złodziejom ręce i ja bym do tego wrócił! Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez KrzyszTor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 27.04.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Współczuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 27.04.2011 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Koszt naszej studni to 6,5tys (robocizna, materiał) + 950 pompa. My też zwlekaliśmy z wierceniem - ale na szczęście mamy serdecznych przyjaciół, którzy użyczyli nam wody ile tylko chcieliśmy. Co do tych bandziorów, to budowa jest ubezpieczona (jestem agentem ubezpieczeniowym i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej). Jednak z materiałami budowlanymi składowanymi na budowie i życiem majstra nie jest tak łatwo. Majster sam musiałby sobie wykupić polisę. Natomiast towar na budowie musi być odpowiednio zabezpieczony, itp. My myśleliśmy, że jak majster śpi na budowie i praktycznie cały czas czuwa, to nikt obcy nie połasi się na naszą własność. Mamy nauczkę! Będziemy teraz przywozić tylko tyle, ile będzie potrzebne danego dnia. Martwi nas jednak majster - jest wystraszony i boi się o swoje życie. Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez mmms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 30.04.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Na budowie trwa ostatnia kosmetyka przed zalaniem stropu. Na 14-stą zamówiona jest grucha z pompą. Będziemy dziś zalewać. Najpierw strop, a potem ... http://1.1.1.4/bmi/smileys.smileycentral.com/cat/5/5_1_120.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 30.04.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Ale dziś był szalony dzień... Mamy strop nad parterem. Nie będę komentować tylko pokażę ... i oczywiście było wiankowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 01.05.2011 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Dziś z rana polewaliśmy strop, ale teraz Bozia nam pomaga. Pada deszcz i ma padać w najbliższych dniach - jak dobrze, że mamy wsparcie "z góry":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela04 02.05.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Gratuluję kolejnego etapu. Fajnie, że deszcz wam pomaga. U nas, jak wylewaliśmy stropy to lał się, ale żar z nieba do + 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 04.05.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Gratulacje stropu:-)Domek nabiera rumieńców!!!Jak ilościowo Wam to wyszło???Tzn. ile betonu z gruchy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 04.05.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Jakoś dużo go wyszło. Liczyliśmy, że będzie max.16m3 (łącznie na garaż, parter i schody), a wyszło 18m3 - i trudno to teraz sprawdzić. Nie "roztrząsaliśmy" tego - ważne, że w 2 godziny strop był wylany. Dziś powstały ścianki kolankowe poddasza, a jutro "urosną" ścianki działowe:). W przyszłym tygodniu będzie przerwa, bo majster będzie się urlopował. Lada dzień przyjedzie więźba, ale wolałabym, żeby tartak się spóźnił, tj, żeby drewno nie czekało na budowie na przypadkowych amatorów cudzej własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 witam wszystkich forumowiczów , od kilku dni śledze Wasze watki, a w końcu postanowiłam się dołączyć. Na razie jako forumowicz, ale kto wie, może niebawem założę dziennik. Niebawem, ponieważ właśnie startujemy z mężem z budową domu wg projektu 27.12 d, tak wiec szczególnie gorąco witam mmms'ów i in. budujących z tego projektu . Pilnie czytam posty i nade wszystko podglądam fotki - tylko pozazdrościc Kiedy my będziemy tak daleko???Na razie kończy się kopać studnia i zbrojenie "się robi" (tzn. robi mój mąż z moim tatą). Bardzo Wam wspólczuję tych przejśc na budowie - ludzka wrednota nie zna granic ;/,3mam kciuki, zeby już nic nie ginęło.My tez obawiamy się lepkich łap :/,ale chyba nie bardzo można się zabezpieczyć (cement np. mamy w postawionym blaszaku, ale dla chcącego nic trudnego). Mam nadzieje, ze za bloczki się nie złapią. mmms, mam pytanko: czy budowa z ytonga jest tańsza? ile Wam wyszło sztuk ytonga?jak koszty budowania z porothermu+ociepleniem styropianem ma się do kosztów budowania z ytonga?Czy docieplaliście ytong?Będę wdzięczna, bo sie wahamy, czy budowac, jak zaleca projekt, czy z pustaków. mmms, szykuj się na wiele pytań ), mogę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 :welcome:oo, np. juz 1 pytanko mi się nasunęło: czy zostawiacie okno na korytarzu, nad schodami - połaciowe? bo my chyba z niego zrezygnujemy, bo myślę, ze kiepsko będzie je myć .I tak jedno jeszcze zostaje. I czy belki stropowe to TERIVA, czy macie jakieś zamienniki?Podobno są na rynku pasujące, a niebo tańsze...ale nie mogę ich znaleźc.:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 hehe, to znów ja (chyba uzalezniam się od pisania )), widze, mmms, że juz odpowiadałaś na pytanie dot. okna na klatce schodowej , dobrze że poszperałam, bo przy okazji zobaczyłam, że kasja83 i Iza i Wiesław tez budują 27.12 d Kibicuję...czekając na swoje... (moze jeszcze to kwestia tygodnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 05.05.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 No proszę, pojawili się kolejni "amatorzy" W-27.12.d. Witam Cię serdecznie colonnahttp://1.1.1.5/bmi/smileys.smileycentral.com/cat/4/4_1_202.gif Dziennik budowy to doskonałe miejsce na wymianę doświadczeń. Tak więc pytaj, a ja zawsze chętnie odpowiem. Sama podczytuję dzienniki i zmagania innych inwestorów, a szczególnie tych, którzy budują lub budowali W-27.12 oraz W-49.12 we wszystkich dostępnych wersjach (projekty te pochodzą z tego samego biura projektowego i są bardzo podobne). W trakcie budowy domku wychodzą drobne błędy, tak więc radzę Ci dokładnie przeczytać dziennik Krisa_pp, który jest skarbnicą wiedzy o W-27.12. My na szczęście mamy bardzo dokładnego majstra, który zanim coś zacznie robić, najpierw myśli i dokładnie śledzi projekt. Co do ścian, to od razu zdecydowani byliśmy na pustaki. Jedno co rozważaliśmy, to czy budować ścianę jedno- czy trójwarstwową (tj. pustak 24 - styropian - pustak 12). Przeważyła ta pierwsza - ze względu na koszty !!!! Co do stropu teriva, to nie szukaliśmy innego. Porównaliśmy tylko koszt wykonania stropu tradycyjnego z terivą i wyszło tako samo, a nawet "ciut" taniej na korzyść terivy. Poza tym "podumaliśmy" nad pracochłonnością i wyszła nam z tego teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 dzięki, mmms - ko, wybacz laikowi , ale...patrząc na Twoje fotki myślałam, ze te biale "pustaki" to ytong własnie, wychodzi na to, że nie. mialam na myśłi pustaki z porothermu - zwykłe, "ceglane", bo zastanawiamy się nad tymi własnie . Interesuje mnie, czy taniej z gazobetonu, czy z porothermu (widze, ze i Wasi znajomi budują z gazobetonu). Może wiesz zatem? No, i dzięki za TERIVE - jesli nie znajdziemy tych zamienników, to będzie TERIVA. A póki co, cierpliwie czekamy, aż studniarzom wreszcie tryśnie woda! Ojj, jak ja czekam na to wielkie budowanie!Jest nadzieja, ze będzie taniej, bo mój tata chyba się podejmie murarki - jest murarzem, ale wciąz czynnym zawodowo, więc jeśli będzie murarka gratis, to za to dłuuużej, bo budował będzie w wolnych chwilach, ale coś za coś... MMMS - ko, czekam na kolejne fotki i prześledzę pozostałe 27.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a mój koszt studni - szacowany, bo woda jeszcze w trakcie szukania, to 600 zł robocizna (tak ma zostać, bo studniarz bierze od roboty, nie od metra), 250 zł material, a pompa (hydrofor właściwie) , 300 zł. Woda ma się pojawić na 7,5 m. Zobaczymy, czy się studniarz pomylił.. Może jutro/pojutrze będzie wiadomo. Kopiemy od razu głębinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 06.05.2011 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Hmmmmm, może ja się na tym nie znam, ale z tego co piszesz to w studni będziecie mieli wodę gruntową, a nie głębinową. U nas też była woda zaraz przy powierzchni gruntu (nie pamiętam na ilu metach), ale my od razu zakładaliśmy wiercenie głębinowej. Woda z takiej studni jest podobno lepsza. Przebadamy ją w sanepidzie i sprawdzimy:rolleyes:. U nas w studnię wpuszczona jest specjalna pompa do studni głębinowych. Co do tych pustaków - to my od razu braliśmy pod uwagę tylko Solbet. Cenowo podobno wychodzą taniej niż porotherm - ale nie sprawdzaliśmy. Ciekawa jestem w jakiej części Polski będziecie budować i z przyjemnością będę śledzić Wasze postępy budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 07.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 mms-ki, mam dwa pytania: 1. Czy budujecie gdzieś w bliskich okolicach Sokołowa Podlaskiego? Wspominaliście o tej miejscowości na pierwszej stronie dziennika. 2. Jeśli tak, to czy w jakiś weekend można by obejrzeć Wasz domek? Oczywiście po wcześniejszym zaanonsowaniu się Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 08.05.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 mmmski te 18m3 to beton na schody plus strop-ale do tego trzeba jeszcze policzyć na wieniec???Dopytuję, bo nie znam dokładnie technologii teriva i w moim mniemaniu to wygląda tak:kładę teriva i zalewam betonem-nie trzeba już stali na zbrojenie.Na wieniec potrzebujemy dodatkowo stal???Jeśli tak to ile??Tak słyszę obiegowe opinie, że teriva to dużo droższa technologia niż klasyczny strop i chciałabym się przekonać, ze tak nie jest:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 08.05.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witamy kolejnych gości w naszym dzienniku:). Jarus05 budujemy dokładnie w Sokołowie Podlaskim i chętnie pokażemy Wam nasz domek w realu. Umówimy na się na priv. A teraz odpowiem na pytania kasja83. U nas na pustakach, przed ułożeniem terivy, wylana została 4-centymetrowa warstwa betonu (ale z pewnością zależy to od majstra). Następnie ułożona została teriva. Zgodnie z projektem, niektóre miejsca w stropie trzeba było dodatkowo przezbroić (zaraz pokażę zdjęcia). Na to wylany został beton, a na tym wymurowane zostały ścianki kolankowe. Żadnego wieńca nie robiliśmy. Nie wiem, czy ja to wszystko dobrze i fachowo opisuję, ale podpytałam KM - i tak mi odpowiedział. Jeśli chodzi o koszty naszego stropu, to przestrzeń nad salonem i kuchnią w W-27.12.d jest duża (my usunęliśmy dodatkowo ścianki działowe i spiżarnię), że przy stropie lanym trzeba by było dać podwójne zbrojenie, czyli kratkę co 15 cm z drutu "12"-stki żebrowanej x 2. Jak policzysz, to stal wyjdzie około 8tys. + beton ok. 5-6tys. + deski na szalunki. Teriva wyniosła nas 6tys. + stal 2tys. + beton 4tys. Tak wygląda u nas 4-centymetrowa warstwa betonu pod terivą ... a to są te dodatkowe przezbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmms 08.05.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A teraz czas na aktualne, świeżutkie zdjęcia z budowy. Początek ścianek kolankowych na poddaszu ... nad garażem wylany już wieniec, wystają śruby do przymocowania więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts