Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny remont domu !!!! Szukam pomocy

medziaa

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie jestem tu nowa i szukam pomocy Razem z mężem planujemy gruntowny remont domu odziedziczonego po babci, wiec ma już sporo lat i zastanawiamy się, jak najlepiej zagospodarować nasze mieszkanie, żeby było przestronne i funkcjonalne. Zależy nam na tym, aby na piętrze każde z dwojga naszych dzieci miało własny pokój, a jednocześnie chcielibyśmy zachować oddzielną sypialnię dla nas, najlepiej z kątem do pracy oraz małą ubikację. Natomiast na parterze chcielibyśmy salon, jadalnie, kuchnie oraz łazienkę. W łazience chcielibyśmy zainstalować zarówno wannę, jak i kabinę prysznicową. Prosimy również o propozycje kuchennej zabudowy. Potrzebujemy też wielu szaf. A może uda się znaleźć miejsce na garderobę? Bardzo proszę o pomoc, bo za bardzo nie wiemy co z tym domem możemy zrobić. Oto plan domu nie jest może za dokładny ale wygląda mniej więcej

http://images44.fotosik.pl/249/808347052c319db4m.jpg

http://images35.fotosik.pl/104/301195e8dde2fc40m.jpg

Jest jedna ściana nośna i przebiega poziomo miedzy jednym pokojem a drugim oraz miedzy pokojem i holem ze schodami. Wiatrołap, łazienka i kuchnia zostały 25lat temu dobudowane do domu. Ściany są zrobione z kamienia, natomiast dobudówka z pustaka żwirowego. Wszelkie pomysły mile widziane :)

Witam , faktycznie jest tam pole do popisu.Podane jest troszkę za mało szczegółów .Ja miałam 4 ściany na parterze i 4 na poddaszu wymarzyłam swoje lokum i przelałam to na papier. Oddałam projektantowi musiałam żeby uzyskać pozwolenie na budowę , ale zastrzegłam ze ma być po mojemu.Okazało sie że wiele przeróbek nie było projektant dołożył tylko 2 garderoby także mam jak chciałam.Myślę że po pierwsze trzeba wiedzieć co się chce,u mnie każdy na swój azyl, mamy salon jak i jadalnie ,2 łazienki każdy m2 mieszkania był wielokrotnie konsultowany z potrzebami domowników.Uważam że trzeba zrobić raz a dobrze.Pomoc specjalisty też jest na miejscu. Oni połączą całość tak funkcjonalnie i przede wszystkim zgodnie z prawem budowlanym także warto się zastanowić .Wiele nie pomogłam . Powodzenia życzę.

• 3 weeks później...

witam,

myślę, że warto by było zrobić jakiś fajny projekt tego domu. taki, który byłby zgodny z Waszymi oczekiwaniami. Można znaleźć wiele fajnych i ciekawych rozwiązań :) zapraszam na gg /2531429/ chętnie podejmę się takiego projektu /jestem studentką 4tego roku WA/

no to możliwości wielkie ale informacji za mało, np z czego jest dach, wymiarów itd, nie dajcie sie nabijać w butelką różnym "fachowcom" od dociepleń i przeróbek i nie kupujcie od nich haseł typu "bo tak wszyscy robią" lub "zawsze tak robiłem i było dobrze" nie jestem specem od wykończeń tylko od przeróbek mających na celu uzyskanie maksymalnej szczelności i energooszczędności budynków więc w aranżacji kuchni i kolorze mebli nie pomogę z resztą kobiety są w tym lepsze :), jeśli jednak przeróbka ma byc gruntowna to pomyślcie o montażu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, pozbędziecie się w ten sposób dziur, którymi ucieka ciepełko z domu a i miejsca przybędzie tam gdzie kominy poznikają, nie kupujcie byle jakiego kominka o ile taki ma się u was znaleźć itd itp :) w razie pytań o szczegóły techniczne służę swoją wiedzą gg 2528984 wieczorami bo w ciągu dnia jestem zajęty powyższymi sprawami

dziękuję wszystkim za pomoc jeżeli chodzi o sprawy techniczne to muszę mojego męża posadzić przed komputerem bo ja za bardzo nie znam się na tych sprawach. Narazie nie ma czasu ale postaram się jakoś go do tego nakłonić

kasienk_a napewno się do ciebie odezwę i dzięki ze do mnie napisałaś :)