Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja podłogi

ptak01

Hydroizolację podłogi mam wykonaną z:  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Hydroizolację podłogi mam wykonaną z:

Recommended Posts

Mam wylany chudziak, ale są miejsca, gdzie mi beton się wykruszył z wierzchu i powstały albo wklęśnięcia, albo dziury - np ślady po rusztowaniu.

Pytanie:

Jeśli miałbym kłaść papę termozgrzewalną, to czym te wklęśnięcia niwelować? Zaprawą cementową? Klejem do płytek?

• 2 years później...
Folia nie jest najszczęśliwszym pomysłem na hydroizolację kładzioną na chudziak. Teoretycznie super, ale zawsze jest jakieś ale. Super byłoby wtedy jakby chudziak był wyszlifowany, a tak to struktura chudziaka przypomina tarkę. Łażenie po folii powoduje jej przecieranie i izolacją jest na niby - wilgoć wnika sobie bez problemu. A reszta folii powoduje że ta wilgoć może się tylko powiększać. Wtedy izolacyjność styro zaczyna szybko maleć.

moje majstry chciały pominąć ten etap i kładli styro bezpośrednio na chudy beton. Kupiłem folię ale zastanawiam się, czy połączyć ją z papą pod ścianami? czy raczej wywinąć w górę?

Najlepiej byłoby i połaczyć z papą i wywinąć do góry ale nie wiem jak to jest wykonalne przy użyciu foli. Przy użyciu papy jest to proste.

Dylematy któż ich nie ma .Ja też stoję przed tym wyborem : papa czy folia o to jest pytanie ?

Jeszcze mam jedno mały dylemat : podbeton wylewany był polami i pomiędzy nimi nie był dobrze zatarty(między wylaniem jednej i kolejnej części upływało trochę czasu) więc są maluteńkie pęknięcia - na ok 0,5 mm - czym i czy je zabezpieczyć przed położeniem folii lub papy ?

Czy ktoś ma takie doświadzenia ?