timel 19.01.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 WitamDrodzy forumowicze, czy moglibyście się podzielić wiedzą na temat linii wysokiego napięcia oraz ich szkodliwości, bądź zalet(jeżeli takowe mają).W odległości ok. 120 metrów od mojej działki przebiega taka linia i nie wiem czy mam się jej bać.Jak dla mnie główne wady to widok ogromnej konstrukcji w pobliżu, oraz w zależności od pogody różne dźwięki słyszalne od strony linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jeśli wady te (i związane z nimi obniżenie wartości działki) Tobie nie przeszkadzają to inną szkodliwością nie powinieneś się przejmować bo nikt nie udowodni, że ma to wpływ. Ja bym takiej działki nie kupował, ale prąd mam i komórki też używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jeśli wady te (i związane z nimi obniżenie wartości działki) Tobie nie przeszkadzają to inną szkodliwością nie powinieneś się przejmować bo nikt nie udowodni, że ma to wpływ. Ja bym takiej działki nie kupował, ale prąd mam i komórki też używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 19.01.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja mam co prawda 110kv ale tylko 13 m od domu i się nie przejmuję.Sąsiedzi od lat mieszkają obok tej linii i szystko jest ok, tak więc 120 m to chyba zupełnie bezpieczna odległość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.01.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja mam co prawda 110kv ale tylko 13 m od domu i się nie przejmuję. Sąsiedzi od lat mieszkają obok tej linii i szystko jest ok, tak więc 120 m to chyba zupełnie bezpieczna odległość moja babcia twierdziła, że przez linie energetyczne kury jajek nie znoszą. będziesz miał kury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Tia... no i krowom w cyckach mleko się zsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frjo 19.01.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 podpinam się pod temat. ''Moja '' linia przebiega jakieś 40 m od przyszłego domu.I zastanawiam się czy jest się czym przejmować. Wiec czekam na opinie ludzików obeznanych w temacie. A może ktoś mieszka tak blisko linii i podzieli się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 21.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 My też mamy działkę jakieś 130 metrów od linii 400kV. Tu w tle widać słup:http://lh5.ggpht.com/_5lAkxItWjfc/Sy4n1m-8fRI/AAAAAAAAJeI/P_-hqhcnCeE/s800/DSC02702.JPGJeszcze nie mieszkamy, ale póki co jedyne co czasami przeszkadza to "buczenie" zwłaszcza przy dużej wilgotności czy po deszczu. Jak przestanie padać mżawka to jeszcze przez pół godziny słychać jak by padało. Innych wad nie dostrzegam, do widoku się przyzwyczaiłem i jakoś mi to nie przeszkadza. Szczerze mówiąc wolę jednak to buczenie czasami niż np szum samochodów non stop. Buczenia jak się jest w domu (aktualnie jeszcze bez okien) to za nic nie da się usłyszeć nawet na siłę. W szkodliwe działanie linii przy takiej odległości nie wierzę - spokój psychiczny jest ważniejszy.Jak już kupisz tą działkę to po pewnym czasie "świadomość" linii przestanie ci przeskadzać - przyzwyczaisz się do tego. Najgorzej i najwięcej wątpliwości jest na początku. Generalnie z perspektywy czasu - za tą cenę za jaką kupiłem tą działkę kupił bym ją jeszcze raz. Gdyby cena była jednak "średniorynkowa" to wtedy szukał bym czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 22.01.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam Drodzy forumowicze, czy moglibyście się podzielić wiedzą na temat linii wysokiego napięcia oraz ich szkodliwości, bądź zalet(jeżeli takowe mają). W odległości ok. 120 metrów od mojej działki przebiega taka linia i nie wiem czy mam się jej bać. Jak dla mnie główne wady to widok ogromnej konstrukcji w pobliżu, oraz w zależności od pogody różne dźwięki słyszalne od strony linii. Ogromna zaleta to ta, że nikt Ci się tam nie wybuduje. Widoki zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 w drzewo w odległości ok 150 metrów od lini 220KV walną piorun, a podobno taka linia jest idealnym zabezpieczeniem odgromowym dla okolicznych budynków no przeca nie walnęło w budynek więc o co Ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 mpoplaw: nie ma czegoś takiego, jak idealne zabezpieczenie przed piorunem Można tylko estymować prawdopodobieństwo, ale i tak zadziała prawo Murphy'ego Naukowcy wciąż się głowią, jak to jest z tymi piorunami i próbują wykoncypować jak spowodować, aby iskra poszła torem przez nas porządanym, a nie wg własnego widzimisię. Pioruny, to wciąż czysta loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 23.01.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Z tą ochroną przed piorunami to jakoś nie wierzę. Podczas jednej burzy z piorunami, walnęło w taki mały zwykły słup (220V? czy jakie one tam są). Słup ten stoi jakieś 30-40m od ogromnego słupa 400kV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miw7073 23.01.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Fajnie bo ja taki słup mam koło swojej działki budowlanej to przebieg jej ukradł mi prawie 30 % działki / plan zagospodarowania- pas ochronny /w którym nic nie można budować x( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 23.01.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Ten wątek przypomina mi głośną dyskusje w latach 80 we Francji. Akurat miałem okazje tam być wtedy. W pamięć zapadło mi zdjęcie w gazecie (30 lat temu - stoi sobie facet pod linią wysokiego napięcia i trzyma świetlówkę. Różnica potencjałów była tak duża na długości tej świetlówki , że wystarczała by ją zapalić. To tyle na temat szkodliwości linii wysokiego napięcia. Pamiętamy oczywiście o malejącym do kwadratu odległości natężeniu (? oj fizyka dawno temu była) prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 23.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam Drodzy forumowicze, czy moglibyście się podzielić wiedzą na temat linii wysokiego napięcia oraz ich szkodliwości, bądź zalet(jeżeli takowe mają). Jeśli wiatry wieją częściej od strony linii to małe dzieci tak do dwóch lat moga miec kłopoty - nadmiar ozonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miw7073 23.01.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 zobaczę czy świeci bo mam jedna do w.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 24.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Różnica potencjałów była tak duża na długości tej świetlówki , że wystarczała by ją zapalić świetlówka włożona do kuchenki mikrofalowej też świeci, czy to powód żeby wyrzucić wszystkie kuchenki mikrofalowe ?? Nie wiem czy zauważyłeś, że kuchenka mikrofalowa jest zabezpieczona. I to dość porządnie, żeby nie siać promieniowaniem elektromagnetycznym. ! Nie zauważyłem czegoś takiego przy liniach wysokiego napięcia Z ciekawostek z tamtego artykułu: - najsilniejsze (fale elektromagnetyczne) urządzenie w domu?- odkurzacz - najbardziej szkodliwe urządzenie? maszynka do golenia (najbliżej organizmu/twarzy) - kuchenka mikrofalowa z racji swych zabezpieczeń- zagrożenie pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timel 27.01.2010 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam Drodzy forumowicze, czy moglibyście się podzielić wiedzą na temat linii wysokiego napięcia oraz ich szkodliwości, bądź zalet(jeżeli takowe mają). Jeśli wiatry wieją częściej od strony linii to małe dzieci tak do dwóch lat moga miec kłopoty - nadmiar ozonu. SS czy mógłbyś napisać coś więcej na temat szkodliwości ozonu? Dlaczego i w jaki sposób szkodzi małym dzieciom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciotka80 27.01.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, nie wpadajmy w panikę, ogólnie życie jest nie zdrowe w naszym środowisku nie tylko pod liniami wn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 28.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 My też mamy działkę jakieś 130 metrów od linii 400kV. Tu w tle widać słup: http://lh5.ggpht.com/_5lAkxItWjfc/Sy4n1m-8fRI/AAAAAAAAJeI/P_-hqhcnCeE/s800/DSC02702.JPG Jeszcze nie mieszkamy, ale póki co jedyne co czasami przeszkadza to "buczenie" zwłaszcza przy dużej wilgotności czy po deszczu. Jak przestanie padać mżawka to jeszcze przez pół godziny słychać jak by padało. Innych wad nie dostrzegam, do widoku się przyzwyczaiłem i jakoś mi to nie przeszkadza. Szczerze mówiąc wolę jednak to buczenie czasami niż np szum samochodów non stop. Buczenia jak się jest w domu (aktualnie jeszcze bez okien) to za nic nie da się usłyszeć nawet na siłę. W szkodliwe działanie linii przy takiej odległości nie wierzę - spokój psychiczny jest ważniejszy. Jak już kupisz tą działkę to po pewnym czasie "świadomość" linii przestanie ci przeskadzać - przyzwyczaisz się do tego. Najgorzej i najwięcej wątpliwości jest na początku. Generalnie z perspektywy czasu - za tą cenę za jaką kupiłem tą działkę kupił bym ją jeszcze raz. Gdyby cena była jednak "średniorynkowa" to wtedy szukał bym czegoś innego. to linia 220 kv a nie 400 kv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts