Darek G 28.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 to linia 220 kv a nie 400 kv Po czym to wnioskujesz? Może jeszcze inne "ujęcie" słupa: http://lh5.ggpht.com/_5lAkxItWjfc/S2Fy7YrqRZI/AAAAAAAAJq8/Sd2E6MZfwMQ/s720/DSC00176.JPG Twierdzisz, że to jest linia 220kV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zgrocca 16.04.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 http://www.pse-operator.pl/index.php?dzid=80&did=23 sam zobacz gdzie mieszkasz , pod którą linią Twoja jest na pewno dwutorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 16.04.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Przy takiej odległości od domu nie ma żadnych czynników szkodliwych, obok mojego nowo powstającego domu przebiega linia 30kV w odległości ok 10 m i się zbytnio nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ujemny 13.10.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Czytam wszystkie możliwe wątki o liniach 400kV i sam nie wiem co myśleć.Mam możliwość kupienia działki 500 metrów długą z czego po 50 metrach na mapce jest zaznaczona linia 400kV i w sumie zachacza o te 50 metrów długość w jednym rogu kilkanaście centymetrów. Działka jest szeroka 30 metrów więc w przeciwległym rogu gdzie bym się budował odległość od lini (chyba początku tak wnioskuje po mapce) jest już większa niż 50 pewnie jakieś*60-70mZatem teraz mam pytanie co szanowni forumowicze sądzą o takim ułożeniu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.10.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Pierdu, pierdu. Gdyby tak bylo to poszedłbym pod taką linię rozłożył ręce na długość tej świetlówki i musiało by mnie pierdyknąć aż bym zaczął się dymić pewnie. A jakoś ja ciągle żyję.. A taka krowa to ze 3 tazy dłuższa jest od tej świetlówki pewnie i też nie widziałem aby świeciła pod linią. Ja np uwielbiam gapić sięna linie elektroenergetyczne. Czym większa tym piękniejsza dla mnie. A jeszcze jak mruczy to istna poezja. Obcowanie z taką mocą- łał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 13.10.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Panie Marcinie, kłaniają się zjawiska fizyczne. Co do świecenia świetlówki rozkładanie rąk nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. To nie antena tylko promieniowanie elektromagnetyczne. Człowiek jest tylko biegunem. Równie dobrze tą świetlówkę można wbić w ziemię i też będzie świecić pod linią wysokiego napięcia. Nie będzie to światło widzialne za dnia, albo takie, dzięki któremu oświetlimy drogę ale będzie. Proponuję wbicie w ziemię świetlówki przy linii 400kV i obserwacja w nocy. Drobna uwaga - nie każda linia która wydaje się być wysokiego napięcia taką jest. Dla przykładu w Warszawie jest kilka linii WN, które służą jako SN ale nie są zmieniane bo pozostają na wypadek awarii. Ewentualnie osobiście znam linię, która ze względu na wiek i niechęć do jej modernizacji przeszła na SN ale stoi i straszy a nóż kiedyś się ją odremontuje bo będzie potrzebna. Świetlówka zaświeci przy wielu urządzeniach. Niektóre urządzenia przemysłowe produkują taką ilość pola, że świetlówka trzymana w ręce zaświeci światłem zdatnym do oświetlenia pomieszczenia. Nie radzę nikomu pracy w pobliżu zgrzewarek.... Nikt z powyższych wypowiadających najwyraźniej nigdy nie pracował przy elektronice a tym bardziej na stacji radarowej i nie wie co potrafi pole elektromagnetyczne... mniejsza o większość ale na stacji radarowej jest super zabawa jak na metalową siatkę skieruje się wiązkę radarową. Bardzo polecam zabawę w montera urządzeń radiolinii i innego badziewia typu GSM. Czy wiecie czemu na każdym urządzeniu z anteną jest ostrzeżenie przed stanięciem przed nią? Ciekawe czy wiecie, że każde wejście na dowolny maszt to wyłączenie lub obniżenie mocy nadawania... a i tak dziwnie duża część tej bardzo niewielkiej grupy zawodowej po kilku latach ma poważne problemy zdrowotne. Co do wspomnianej wcześniej kuchenki mikrofalowej - i tu kłaniają się prawa fizyki - jest ona względnie bezpieczna, gdyż jest klatką faradaya. Dla niezorientowanych w fizyce odsyłam do wikipedii Co ciekawe Polska daje dziwną wolność a Polacy są bardzo beztroscy w kwestiach odległości od linii wysokiego napięcia. Nie wiem czy wiecie ale była taka konferencja w 2005 roku ze słynnym raportem, po którym praktycznie we wszystkich krajach unii (nie wliczamy tu Polski) zabroniono budowania linii i przebywania dzieci w odległości mniejszej niż 100metrów od nich gdyż jest udowodniona zależność pomiędzy wzrostem zachorowań na białaczkę a stałym przebywaniem w odległości mniejszej niż 600metrów od linii wysokiego napięcia. Jako elektronik i człowiek, który przez pięć lat pracował przy różnych urządzeniach radiowych, co zakończyło się dla mnie bardzo źle mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że bezpieczna odległość przy której bym zamieszkał i z czystym sumieniem pozwolił bawić się dzieciom to dla linii 400kV - 500 metrów a dla linii 220kV - 300 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.10.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Mi nie chciało się rozpisywać jakie zjawiska występują pod linią elektroenergetyczną. Wyśmiałem tylko stwierdzenie, że pod linią 400kV występuje taka różnica potencjałów czyli napięcia na długości świetlowki, że ta zaswieciła. Chyba przyznasz, że to wierutna bzdura jest. Jednocześnie zauważę, że jest istotna różnica między polem EM wysokich częstotliwości jakie występują w radiofonii, radarach komórkach a polem EM 50 Hz wytwarzanym przez linie elektroenergetyczne. Pole to bardzo szybko zanika i wg. mnie dzisiejsze przepisy środowiskowe w pełni zabezpieczaja sąsiadów urządzeń elektroenergetycznych. Znaczy to, że jeśli jesteś w przepisowej odległości od danego urządzenia to nic ci nie zaswieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.10.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Nie wiem czy zauważyłeś, że kuchenka mikrofalowa jest zabezpieczona. I to dość porządnie, żeby nie siać promieniowaniem elektromagnetycznym. ! Nie zauważyłem czegoś takiego przy liniach wysokiego napięcia Z ciekawostek z tamtego artykułu: - najsilniejsze (fale elektromagnetyczne) urządzenie w domu?- odkurzacz - najbardziej szkodliwe urządzenie? maszynka do golenia (najbliżej organizmu/twarzy) - kuchenka mikrofalowa z racji swych zabezpieczeń- zagrożenie pomijalne. I dodał bym jeszcze suszarkę do włosów ponieważ trzymamy ją przy samej głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 16.10.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Dokładnie. Nikt sobie nie zdaje sprawy z emisji pola EM suszarki czy golarki w porównaniu z liniami elektroenergetycznymi czy nadajnikami telefonii komórkowej. Ale to nie jest medialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 19.03.2019 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 zaczelem budowac dom jakies 200m od lni 400kVnie swiadomy co to za linie , chyba sprzedam dom jak go skoncze , i tak jeszcze mieszkam za granica narazie nie wracam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts