seba7go 19.01.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 chentnie pomogę w problemach od strony praktycznej i teoretycznej Rady dotyczą instalacji - elektrycznych- antenowych- Alarmowych- Monitoringuoraz innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 19.01.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam Co Ty na to? http://forum.muratordom.pl/przylacze-telefoniczne,t178572.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 19.01.2010 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam chłopaki mają rację to są mądre rady i każda z nich jest dobra ale chyba najlepsza według mnie to usunięcie tej warstwy ochronnej i dołączenie kabla za pomocą szybkozłączki żelowanej tak się powinno postąpić w tej sytuacji i pewnie tak by postąpił też pracownik TPSAPozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 19.01.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 dobra no to co zrobić mam instalacje antenową w 4 pokojach , z każdego biegnie osobno kabel na poddasze i teraz przyszedł czas na przeprowadzkę i trza coś oglądać ,antena satelitarna będzie jedna , chce też antenę do telewizji naziemnej powiedz jak to wszystko podpiąć i posłać jednym kablem do 4 pokoi niezależnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 20.01.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Kupując np taki multiswitch http://sklep.delta.poznan.pl/obrazki/sms-5_4_obrazek1_1_duzy.jpg Wejścia 4x 950-2150 MHz i 1x 47-862 MHz Podłączasz 4 osobne kable do tych pokoi , a w pokoju tylko gniazda sat-tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.01.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 a na antenie jakiś specjalny konwerter ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.01.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 a na antenie jakiś specjalny konwerter ? Tak, konwenter typu Quatro np. taki: http://moto.allegro.pl/item879895067_konwerter_cyfrowy_quatro_0_1db_digital_full_hd.html Aby mieć także innego satelitę trzeba albo podwójny konwerter Quatro albo dwa i zeza. Oczywiście do tego inny multiswitch z 9 wejściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.01.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja się zapytam o coś takiego:1) Instalacja głośnikowa do kina domowego - jakim przewodem robicie?2) Czy robicie podłączenie także subbufera i centralnego, czy tylko satelity przód i tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 20.01.2010 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam wszystko się zgadza multiswitch 5/4 pasuje jak najbardziej co do konwertera to też pasuje quattro ale pasuje również quad obydwa typy konwerterów są jak najbardziej komatybilne do tego typu instalacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 20.01.2010 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam co do kina domowego to musimy najperw określić jaką chcemy moc uzyskać ale najpewniejszy kabe to jest 2x2,5 kable rozciągnięte z tyłu lewa i prawa strona i przód lewa i prawa strona to wszystko ładujemy do puszki 4 lub pięcio krotnej - gdy jest jeszcze centeralny głośnik zakańczamy gniazdami głośnikowymi w późniejszej fazie podłanczamy już kino do tych gniazdPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.01.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam wszystko się zgadza multiswitch 5/4 pasuje jak najbardziej co do konwertera to też pasuje quattro ale pasuje również quad obydwa typy konwerterów są jak najbardziej komatybilne do tego typu instalacji Pozdrawiam Konwerter typu quad raczej nie pasuje do tego multiswitcha. Ten konwerter (quad) pozwala bezpośrednio do niego podłączyć dwa oddzielne tunery, a quatro ma podział na pasma wysokie i niskie oraz H i V - dlatego 4 wyjścia. Quatro służy tylko do podłączenia przy multiswitchu, bo bezpośrednio do tunera nie będzie działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 20.01.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witaj, Seba7gochciałbym się dowiedzieć, jak rozwiązać zasilanie grzałek elektrycznych w zbiorniku cwu? Chodzi mi o 3-fazową grzałkę w buforze. Moc grzałki to 3x2kW. Myślę rozwiązać sprawę tak: - Kabel 5x2,5mm2- Zabezpieczenie różnicowo-prądowe P304 30mA, 25A, - Wyłącznik nadprądowy S303 B16A. Wartość prądu to 9,15A na fazę. Pytania mam cztery: Pytanie 1Czy lepiej zastosować jeden trójfazowy wyłącznik nadprądowy czy osobny na każdą fazę? Pytanie 2Czy powyższe rozwiązanie jest poprawne? Pytanie 3Czy sam zbiornik trzeba podłączać do głónej szyny uziemiającej? Zbiornik będzie metalowy, osłonięty 10cm warstwą izolacji termicznej. Pytanie 4Z zupełnie innej beczki. Chcę stworzyć alternatywę: jak chodzi pralka, to nie chodzi zmywarka. I na odwrót. Jakimi urządzeniami rozwiązać sprawę takiego przełączania priorytetowego? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.01.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Moc grzałki to 3x2kW. Myślę rozwiązać sprawę tak: - Kabel 5x2,5mm2 - Zabezpieczenie różnicowo-prądowe P304 30mA, 25A, - Wyłącznik nadprądowy S303 B16A. Wartość prądu to 9,15A na fazę. Pytanie 1 Czy lepiej zastosować jeden trójfazowy wyłącznik nadprądowy czy osobny na każdą fazę? Pytanie 2 Czy powyższe rozwiązanie jest poprawne? Pytanie 3 Czy sam zbiornik trzeba podłączać do głónej szyny uziemiającej? Zbiornik będzie metalowy, osłonięty 10cm warstwą izolacji termicznej. Pytanie 4 Z zupełnie innej beczki. Chcę stworzyć alternatywę: jak chodzi pralka, to nie chodzi zmywarka. I na odwrót. Jakimi urządzeniami rozwiązać sprawę takiego przełączania priorytetowego? Pozdrawiam. 1 - Wystarczy B10A. Ze względu bezpieczeństwa lepszy będzie 3-fazowy wyłącznik, mniejsza szansa na pomyłke przy wyłączeniu zasilania podczas remontu takiego zbiornika. 2 - Poprawne rozwiązanie. Newralgicznym elementem jest tor N. Przy przepaleniu jednej grzałki po torze N pójdzie suma geometryczna prądów z 2 działających grzałek. Normalnie tam nie powinno nic płynąć lub prawie nic. Ja dałbym przekrój większy, ewentualnie wyłącznik w torze N. 3 - Podłącz. Sam zbiornik masz zaizolowany, ale pewnie będziesz miał jakieś króćce, zawory, przyłącza, stopki do podłogi w wykonaniu metalowym. No i przede wszystkim masz do czynienia z wodą/wilgocią i ewentualnymi przeciekami... 4 - Dokładnie chodzi ci o wyłącznik priorytetowy. Znajdź sobie oferte firm F&F lub ZAMEL i poczytaj o tym urządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 20.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 antena satelitarna będzie jedna , chce też antenę do telewizji naziemnej powiedz jak to wszystko podpiąć i posłać jednym kablem do 4 pokoi niezależnie kompletny schemat instalacji - od razu masz sklep http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_domu_jednorodzinnym_schemat02.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 20.01.2010 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam pana robdkwidzę że co do pojęcia o podłanczaniu konwerterów i multiswitcha ma pan bardzo małą wiedzę skoro twierdzi pan że konwerter quada nie zadziała na multiswith zapraszam zatem na naukę do mnie od strony praktycznej i teroretycznej chętnię pomogę ogólne anten na multiswitch zamontowałem już z ponad 500 także myślę ze mam rozeznanie w tej sprawiePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 20.01.2010 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam pana Pezet rozwiązanie pana robertsz jest w miarę sensowe chcociaż ja pokusiłbym się o wył. różnicowo prądowy nie 30 mA tylko 80 mA ponieważ upłynność prądu w takim urządzeniu jakim jest zbiornik cwu jest większemoże być wyłącznik różnicowo-prądowy z wbudowanym s-304 16A ale już jak nie to s-304 16A z torem 0 , a co do szyny uziemiającej PE to jak najbardziej należy uziemić to urządzenie dodatkowym przewodem żółto-zielonym o przeroju min 6mmWyłączniki priorytetowe z grupy F&F lub zamel to najlepsze rozwiązanie do pana zmywarki i lodówkiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 20.01.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ]Witam pana robdk widzę że co do pojęcia o podłanczaniu konwerterów i multiswitcha ma pan bardzo małą wiedzę skoro twierdzi pan że konwerter quada nie zadziała na multiswith zapraszam zatem na naukę do mnie od strony praktycznej i teroretycznej chętnię pomogę ogólne anten na multiswitch zamontowałem już z ponad 500 także myślę ze mam rozeznanie w tej sprawie Pozdrawiam Masz rację, że zadziała, choć czasami zdarzają się przypadki zgubienia pewnych częstotliwości przy wspołpracy quada z multiswitchem. To praktyka, a Bozia i mądre książki polecają stosowanie konwertera quatro do multiswitcha. (cytat z dipol.pl) konwerter quad - to w rzeczywistości konwerter quatro z wbudowanym multiswitchem 4/4. Taki konwerter pozwala na dołączenie do czterech tunerów, które pracują całkowicie niezależnie. http://images.dipol.com.pl/images/kon_quad.gif quatro - jest to konwerter o czterech niezależnych wyjściach: zakres 10,7 - 11,7GHz z polaryzacją pionową, zakres 10,7 - 11,7 GHz z polaryzacją poziomą, zakres 11,7 - 12,7GHz z polaryzacją pionową, i zakres 11,7 - 12,75GHz z polaryzacją poziomą. . http://images.dipol.com.pl/images/kon_quat.gif seba7go Twój ton jest ciut za mocny Ty może podłanczasz kowertery, bo ja je podłączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 20.01.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witama jak się montuje tą szybko szybkozłączkę żelową?Trzeba do tego jakieś specjalne kleszcze czy coś?Sprzedają to na sztuki? Właśnie w tej chwili mam tak połączone kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 20.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam a jak się montuje tą szybko szybkozłączkę żelową? Trzeba do tego jakieś specjalne kleszcze czy coś? Sprzedają to na sztuki? Właśnie w tej chwili mam tak połączone kable. szybko nietrzeba ale można Zaciskarka do szybkozłączek SCOTCHLOCK prawdopodobnie tak wiem,widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 20.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 dobra no to co zrobić mam instalacje antenową w 4 pokojach , z każdego biegnie osobno kabel na poddasze i teraz przyszedł czas na przeprowadzkę i trza coś oglądać , antena satelitarna będzie jedna , chce też antenę do telewizji naziemnej powiedz jak to wszystko podpiąć i posłać jednym kablem do 4 pokoi niezależnie podbijam pytanie z naciskiem na niezależnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts