Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryk pomogę ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odcinasz potrzebną dłuość peszla, a przewód wsuwasz posiłkując się fabrycznie przeciągniętym przez peszel "pilotem". Całość robisz jeszcze przed ułożeniem peszla w podłodze, dobrze jest go do tej operacji wyprostować, choćby prowizorycznie mocując jeden koniec do czegoś.

• 2 weeks później...

Jak rozwiazac przewody TV i Lan

mam 3 pokoje +salon, poddasze nieuzytkowe (ale moze kiedys do adaptacji)

propoycja elektryka to rury na poddasze z kazdego z pokoi i tam moge juz do woli

zmieniac kable itd..

ja jednak myslalem zeby kable w wszystkich pokoi spotkaly sie np. w spizarce i tam zrobic mala

skrzynke i jakis router switch, tylko wtedy kable zatynkowane na amen

rura tylko kawalek w salonie zeby kable od Tv nie wisialy

jak radzicie?

pzdr

• 3 weeks później...

Jedno nie wyklucza drugiego.

Rury (peszle) - tylko w momencie, jeśli będą to proste odcinki, najwyżej z jakimś jednym, dwoma łagodnymi zakrętami po drodze, inaczej trudno będzie potem cokolwiek w to wciągnąć. Już na etapie instalacji peszle należy wyposażyć w piloty ze sznurka (o ile nie mają ich fabrycznie). U "dołu" peszel najlepiej zakończyć w zespole puszek pod gniazdka, a nie jako wychodzącą ze ściany paskudną rurę.

Przewody "oczywiste" warto jednak od razu położyć pod tynkiem. Punkt zbiorczy w spiżarni - czemu nie, ale nie szkoda Ci miejsca w spiżarni? To będzie coś, co w zasadzie nie wymaga obsługi, strych jest znakomitym miejscem na takie urządzenia.

można w specjalnych peszlach o odpowiedniej wytrzymałości na ściskanie.

Tak, można w specjalnych peszlach(cokolwiek by to nie miało oznaczać), bo kto bogatemu zabroni.

Czy można prowadzić przewody do gniazdek pod podłoga?

Tak.

W zwyczajnych peszlach(cokolwiek by to nie miało oznaczać), albo i bez peszli.

Termin " w podłodze" zrozumiałem jako: analogia do podtynkowo (w domu/mieszkaniu nie w hali produkcyjnej, biurowcu ...), tylko nie chodzi o tynk na ścianie ale o tynk w podłodze (wylewkę). Jeżeli na tą wylewkę idzie gąbka plus panele a nie zostaje goły beton, to spoko bez jakichkolwiek peszli. I tej wersji będę się trzymał.

Jak rozwiazac przewody TV i Lan

Wybrałbym tą wersję z poddaszem, bo technologia idzie do przodu i kto wie czy za kilka lat nie wymienisz skrętki na światłowody.

Ale mocnych argumentów przeciwko spiżarni nie potrafię znaleźć, też dobre rozwiązanie.

Nie zapomnij o kablach do tylnych głośników kina domowego w salonie - bo to często się zapomina. Jak nie masz, to kable połóż i zamuruj. Niech czekają aż się przydadzą.

No i te kamery, antywłamaniówka, żaluzje. Nawet jak na razie nie planujesz, to zamuruj skrętkę. Koszt żaden bo skrętka jest tania a może kiedyś się przydać.

• 1 month później...

Witam.

Dołączę się do wątku. Może kiepski ze mnie poszukiwacz, ale do tej pory nie udało mi się znaleźć. Chcę zrobić instalację w domu w stanie surowym własnymi rękoma :) Jednak w planie jest zrobienie w przyszłości instalacji alarmowej i rolety zewnętrzne, natomiast od razu przed tynkami chciałbym położyć przewody. Czy ktoś może podpowiedzieć jak ukryć te kable w ścianach pod tynkiem na przyszłość? Dobrym rozwiązaniem będzie w miejscach np. czujek alarmowych wkuć puszkę i w niej zostawić nieco zwiniętego przewodu?

Pozdrawiam,

Łukasz

Przewody alarmowe są cienkie i dość dyskretne, spokojnie mogą sobie dyndać wystając z tynku. Kwestia tylko miejsc, w których będą wystawać, dobrze byłoby to skonsultować z jakimś alarmiarzem.

Przewody do rolet chyba rozsądnie byłoby zakończyć w puszce.

Zależy jak daleka to będzie przyszłość, albo przewody zostawić na wierzchu, albo przygotować otwory, zawinąć w nich przewody z zapasem, zaizolować końcówki, przysłonić tekturą, styropianem i zagipsować minimalną warstwą tynku, przyłożyć metrówkę, porobić zdjęcia.

Ważne w jaki też sposób masz zamiar sterować roletami - jeżeli miejscowo przy oknie - do tego miejsca doprowadzisz zasilanie, zakończysz puszką głęboką jak typowy wyłącznik czy gniazdo, po malowaniu możesz założyć maskownicę. Z tego miejsca i tak będziesz musiał rozkuwać ścianę w celu połączenia z przewodem od rolety.

Witam. Mam pytanie odnoście prowadzenia kabli w instalacji oświetleniowej. Do lampy prowadzę 2 przewody ( od przełącznika i neutralny). Czy neutralne mogę spiąć w najbliższej puszce , mimo że przełącznik będzie zasilany z innej puszki? Wydaję mi się, że to nie ma znaczenia, ale chciałbym się upewnić. :) Edytowane przez avinx

Zakładam, że nie mówimy o sytuacji, gdy masz na górze puszkę rozgałęźną, od niej idzie przewód do lampy, przewód zasilania, przewód do włącznika i ewentualnie przewód do kolejnego zestawu lampa-włącznik.

Generalnie da się to zrobić, ale:

1) jeśli przypadkiem są różnicówki, to musi być to neutralny tej samej różnicówki (jeśli instalacja stara, to może nie być i sprawy nie ma);

2) po co, instalacja będzie mniej czytelna, jeśli za jakiś czas (10 lat), coś będzie w niej zmieniane, będzie trudniej ją rozgryźć.

Tej instalacji jeszcze nie ma. Dopiero ją powiedzmy "projektuje". Chodzi mi o to, że przełącznik będzie w sąsiednim pomieszczeniu i do niego muszę prowadzić 1 kabel od lampy. Nad tym przełącznikiem będzie puszka a z niej przewód zasilający do przełącznika. Bliżej lampy będzie inna puszka przez którą będzie przechodzić m.inn. lampowy "+" (oczywiście nie będzie łączony z żadnym innym) i w niej chcę spiąć neutralny, żeby nie prowadzić go niepotrzebnie te kilka metrów dalej. Chodzi mi o poprawność mojego rozumowania.

Różnicówkę zamierzam dać jedną w skrzynce rozdzielczej, natomiast bezpieczników kilka. (kilka obwodów).

Wspomniany kabel "PE" zamierzam prowadzić jedynie do gniazdek. W głównej rozdzielni muszę rozdzielić kabel PEN, na PE i N, bo sieć jest TN-C. :)

Chętnie wysłucham rad, bo szczerze mówiąc nie jestem doświadczony w instalacjach elektrycznych.

Edytowane przez avinx

Jak nie jesteś doświadczony to wezwij elektryka bo trochę widać że nie bardzo wiesz co i jak.

Przewód PE musisz poprowadzić w obwodzie oświetlenia. Jak dopiero będziesz układał przewody to nie kombinuj z mieszaniem przewodów N tylko kładź normalnie przewody 3 lub 4-żyłowe i połącz je w tej puszce. Albo zrób to bezpuszkowo czyli połącz przewody pod wyłącznikiem.

Instalacja będzie ciągnięta przewodami 1-żyłowymi w peszlu, -nie dytem. A w lampach, które będę montował nie ma kabla PE, bo nie mają metalowej obudowy, więc nie chcę przeciągać kabla "dla ozdoby" :).

Nie chcę mieszać kabli, chodzi mi tylko o zasadę, czy kabel N lampowy musi być łączony w tej samej puszce, co kabel zasilający do przełącznika czy może to być inna puszka tego samego obwodu.

Edytowane przez avinx