Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryk pomogę ...

Recommended Posts

Tak jak pisal kasprzyk: do lacznika 3x1,5 (ale to juz masz) a nastepnie przewod 4x1,5 do lampy i 4x1,5 z lampy do lampy. Wyszukaj sobie lampe jaka chcesz podlaczyc i jak bedziesz juz ja miec to zobacz jakie ma zaciski do podlaczenia bo podejrzewam, ze bedzie ci jednego zacisku brakowac ale oczywiscie to nie problem.

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam "Crisiano" ponieważ jestem zielony jak ogórek w tym temacie, dlatego właśnie zwracam się do was specjalistów w danej dziedzinie o rady. Czy kolejność ma jakieś znaczenie? Jeśli tak to jaka powinna być?

Zdjęcia podglądowe pomieszczenia:

[ATTACH=CONFIG]258192[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258199[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258200[/ATTACH]

Dziękuje za odpowiedz!!!

Z poważaniem

zalecałbym wizytę elektryka, ale takiego z prawdziwego zdarzenia, dla niego nic trudnego a sam twierdzisz ze nie znasz sie na tym, a od tego zależy, życie twoje i twojej rodziny!

• 2 weeks później...

Witam

Pytanie, wiadomo że niezależnie od dostawcy, "pożyczanie" prądu od sąsiada jest raczej źle widziane. ALE. Ja biorę prąd z domu w którym jestem zameldowany (sąsiadujące działki, przed uzyskaniem pozwolenia podzielone z jednej). Miał ktoś podobny przypadek? Akurat ja podlegam pod Energę Gdańsk.

pzdr

witam

Chciałbym maksymalnie uprościć swoja instalecję , będę miał ogrzewanie elektryczne ,konwektory prosto do gniazdek i teraz czy kazdy taki grzejniczek musi miec osobny obwód zabezpieczający? A jesli nie to ile na jednym obwodzie moge ,,zmieścić,,? Druga sprawa to gniazdka ...ile sztk mozna połaczyć pod jeden obwód?

Bojler elektryczny 2 kW czy powinien mieć osobny obwód i jakies dodatkowe zabezpieczenie?

Kolejna kwestia,strop mam na drewnianej konstrukcjii,płyty GK itd. czy bez obaw moge poprowadzić sobie kable przy tych krokwiach ,oczywiscie w peszlu?

Kolejna sprawa mam przyłącze do domku na 12 kW - 3 fazy,samo ogrzewanie elektryczne to będzie 5,5 kW,bojler 2kW(ale w taryfie nocnej,reszta to lodówka,pralka,zmywarka,2 komputery,1 TV,aha..pompa wody w studni 750 W. Wiadomo ze jednoczesnie to wszystko chodzic raczej nie będzie ale ..czy te 12 kW powinno wystarczyć czy wykupić sobie jeszce kilka kW od energetyki ?

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

5,5kW na ogrzewanie? Mało jakoś, domek taki malutki, czy to ma być dogrzewanie jedynie, a grzejesz czymś jeszcze, bądź nie wiem, dom pasywny budujesz i jesteś pewien, że on pasywny będzie naprawdę?

Tak czy tak, stale podłączone odbiorniki o dużej mocy powinny mieć swoje wydzielone obwody. Jak to zrobić, czy każdy grzejnik na własnym bezpieczniku, czy jakoś je pogrupować , robiąc do nich dedykowane obwody przewodem odpowiedniej średnicy, zabezpieczone bezpiecznikiem odpowiednio dużym - to już zależy od konkretnych warunków na miejscu, elektryk powinien to jakoś sensownie rozplanować.

12kW przyłącze to trochę mało przy ogrzewaniu elektrycznym. Weź 17kW, to zwiększy tylko opłatę przyłączeniową, potem już płacisz tyle samo, a nie masz ryzyka, że zimą całość zdechnie.

Witam.

Poproszę o poradę:) . Jakie wymiary ma gniazdko podłogowe ( jakieś na dwie wtyczki) ? to znaczy ile miejsca zabezpieczyć na ten cel w wylewce ?

Szukam , szukam i nie umiem znaleźć odpowiedzi .Poratujcie proszę :yes:

np. coś takiego:http://www.kontakt-simon.com.pl/strona,connect,kat=3,id=8

podłoga z płytek gresowych

Edytowane przez modena

witam

Chciałbym maksymalnie uprościć swoja instalecję , będę miał ogrzewanie elektryczne ,konwektory prosto do gniazdek i teraz czy kazdy taki grzejniczek musi miec osobny obwód zabezpieczający? A jesli nie to ile na jednym obwodzie moge ,,zmieścić,,? Druga sprawa to gniazdka ...ile sztk mozna połaczyć pod jeden obwód?

Bojler elektryczny 2 kW czy powinien mieć osobny obwód i jakies dodatkowe zabezpieczenie?

Kolejna kwestia,strop mam na drewnianej konstrukcjii,płyty GK itd. czy bez obaw moge poprowadzić sobie kable przy tych krokwiach ,oczywiscie w peszlu?

Kolejna sprawa mam przyłącze do domku na 12 kW - 3 fazy,samo ogrzewanie elektryczne to będzie 5,5 kW,bojler 2kW(ale w taryfie nocnej,reszta to lodówka,pralka,zmywarka,2 komputery,1 TV,aha..pompa wody w studni 750 W. Wiadomo ze jednoczesnie to wszystko chodzic raczej nie będzie ale ..czy te 12 kW powinno wystarczyć czy wykupić sobie jeszce kilka kW od energetyki ?

pozdrawiam

Prosiłbym o opinię załozyciela wątku,a nie przypadkowe osoby.

Założyciel wątku, szanowny kolego był aktywny na forum przez miesiąc od założenia niniejszego wątku, działo się to mniej więcej cztery lata temu. Od tamtego czasu się nie logował , a wątek prowadzą "przypadkowe osoby", jak to ładnie określiłeś, często również elektrycy.

Założyciel wątku, szanowny kolego był aktywny na forum przez miesiąc od założenia niniejszego wątku, działo się to mniej więcej cztery lata temu. Od tamtego czasu się nie logował , a wątek prowadzą "przypadkowe osoby", jak to ładnie określiłeś, często również elektrycy.

Rozumiem dzięki za wyjasnienie.To mam tylko prośbę zeby w moim temacie wypowiedzial się elektryk-praktyk konkretnie na kazdy punkt pytania. Chodzi mi o to ze jako swiadomy inwestor przy rozmowie z elektrykiem na budowie którego bede miał zatrudnic,żebym miał troszkę podstawowych informacji.

dzieki i pozdrawiam

p.s

Przypadkowe osoby to takie ktore tutaj elektrykami nie sa lub takie które zmieniaja temat na np. ile ja zuzyje energii ,ile mój dom spali czy jest pasywny itd.:D..bez urazy,chodzi o niezasmiecanie . Domek malutki 82 m2 ,217m3 kubatury,przewidywany ,,pobór energii,, na ogrzewanie około 65kwh/m2/rok/sezon

Moja "zmiana tematu" nie była przypadkowa. Masz mały domek i takie zapotrzebowanie na energię - super, ale wiem to teraz. Wtedy nie wiedziałem, wolałem spytać. Ludzie mają czasami naprawdę przedziwne informacje na temat swoich instalacji bądź ich potrzeb i lepiej o to spytać zawczasu, zamiast potem się dowiadywać, że to jednak nie miało być 5kW, tylko 15.

Tak czy tak, stale podłączone odbiorniki o dużej mocy powinny mieć swoje wydzielone obwody. Jak to zrobić, czy każdy grzejnik na własnym bezpieczniku, czy jakoś je pogrupować , robiąc do nich dedykowane obwody przewodem odpowiedniej średnicy, zabezpieczone bezpiecznikiem odpowiednio dużym - to już zależy od konkretnych warunków na miejscu, elektryk powinien to jakoś sensownie rozplanować.

Taka drobna uwaga, że nawet jak dasz gruby przewód, to nie powinieneś dawać zabezpieczenia większego niż obciążalność gniazdka, a ta wynosi 16A.

Jak dasz oddzielne obwody, to łatwo Ci będzie dołożyć przekaźniki priorytetowe, które będą chronić przed przeciążeniem, ale to przestanie być "jak najprostsza instalacja"

JarkuP, a mógłbyś sie odnieść do mojego pytania z dziennika? http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=22056&view=findpost&p=422362

Zastanawiałem się nad umiejscowieniem rozdzielnicy i jak nic wychodzi mi na ścianie na której ma być 10cm styropianu (między garażem a częścią mieszkalną) i do końca nie wiem jak to rozwiązać.

sugerowane umiejscowienie rozdzieli na dole, ewentualnie na tej samej ściany ale na poziomie zejścia do piwnicy.

http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/dweg_zpse7e31f7e.jpg

Zastanawiam się też czy wszystko wrzucić do jednej (albo dwóch obok siebie) czy zrobić drugą na górze

ewentualne umiejscowienie górnej - ściany działowe z 12 białej

http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/s49n_zps8cec1c2f.jpg

Od końca zaczynając - rozdzielni na poddaszu bym nie robił. Taka tablica na ścianie niekoniecznie ładnie wygląda, a właściwie jedyne, co dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujesz, to oszczędność parudziesięciu metrów przewodu. Przewód (w skali wydatków na całą elektrykę) jest tani, nie ma go co żałować. Więc o ile nie ma innych czynników, typu zbyt mało miejsca w rozdzielni na dole, bez możliwości jej powiększenia, rozdzielnię na poddaszu bym odradzał.

I teraz parter. Szczerze mówiąc poszukałbym innej lokalizacji. Nie jestem pewien, co na to mówią przepisy, może koledzy bardziej na bieżąco z nimi będący coś podpowiedzą, ale od technicznej strony zagadnienia styropian nie powinien być przeszkodą, ludzie mają złącza i tablice licznikowe montowane w elewacji, w styropianie, specjaliści z ZE odbierają i wszystko działa.

Bardziej jednak nie podoba mi się lokalizacja przełącznicy względem reszty domu. Ona powinna być dostępna, w miarę możliwości bezproblemowo, tak żeby w razie awarii typu "ciemność w całym domu" nie wybijać sobie zębów, nie przeciskać się przez jakieś zagracone miejsca, tylko nawet po omacku bez problemu trafić, gdzie trzeba. U Ciebie nie za bardzo jest miejsce na tą przełącznicę w samym domu, ale może choć w tym łączniku między holem a garażem? Tam jest do dyspozycji piękna, gruba ściana...

Na boku dyskusji zupełnie - dlaczego w projekcie masz dwa wiatrołapy jeden za drugim??? Ten drugi co prawda nazywa się sień, ale pełni tą samą funkcję, to ma jakiś cel?

Edytowane przez Jarek.P

Dziękuje za odpowiedź.

Przedsionek wystawiony przed obrys to typowy wiatrołap.

To w środku przerobiliśmy na otwary korytarz z dużą szafą z przesuwanymi drzwiami, mamy taką tam gdzie mieszkamy i chcemy ją przenieść. Finalnie będzie to inaczej wyglądało niż na rysunku.

Tam generalnie jest pare zmian (kuchnia-spiżarka, układ drzwi), ale nie miałem pod ręką aktualnego a chciałem na szybko wrzucić rysunek z rozdzielnicą.