Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie buduję ale według mnie projekt bardzo fajny. Ostatnimi czasy szukałam projektu z poddaszem użytkowym i właśnie Aramis był jednym z moich faworytów. (podoba mi się też hektor ale chyba będzie droższy w budowie i salon troszkę mało ustawny). Aramis wydaje się domem praktycznym, z dużymi sypialniami i bez zbędnych "udziwnień" które znacznie obniżają koszty budowy. Na górze fajnie wydzielona pralnia. Dodatkowo duża kotłownia - co jest atutem przy ogrzewaniu na paliwo stałe. Ja sama mam problem który dom budować gdyż waham się cały czas czy parterówka czy z poddaszem. Jeśli z poddaszem to najprawdopodobniej Aramis a jak parterówka to Irys z domnahoryzoncie.pl

Jeśli jesteś zdecydowana na dom z poddaszem to myślę, że Aramis to świetny wybór :p

My długo nie mogliśmy się zdecydować na konkretny projekt i też mieliśmy dylemat między domem parterowym a z poddaszem jak również co do wielkości. O poddaszu zadecydował fakt lepszego oddzielenia części sypialnianej od dziennej i to, że chcę mieć balkon. Ten projekt dlatego, że jest w miarę prosty w budowie, a tym samym tańszy. I ostatecznie na coś musieliśmy się zdecydować. Hektora też rozważaliśmy - bardzo podoba mi się zadaszony taras, ale ma małą kotłownie i na parterze tylko wc i masz rację salon mało ustawny. Irysa wcześniej nie widziałam, ale całkiem przyjemny domek - tylko to przejście z kuchni do kotłowni i garażu jakoś mi nie pasuje. Braliśmy pod uwagę jeszcze takie projekty jak bella, tymek, wenecja, LK&603 z większych małgosia z hb studio. A tak osobiście to myślę, że te wszystkie udziwnienia w projektach owszem niektóre całkiem ładne, ale niestety w wielu przypadkach są bardzo niepraktyczne. a dom powinien być przedewszystkim wygodny. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Co do Irysa to będzie u mnie mała zmiana. Z pom gosp. za kuchnia będzie pralnia ze spiżarnią a kotłownię wydzielę za garażem, który zamierzam troszkę poszerzyć. Dodatkowo jeszcze dodaję oddzielne WC:)

Ja cały czas się dumam czy Aramis czy Irys hehe miałam tez jeszcze kilka innych na oku, ale jak na początku próbuję sama sobie przetłumaczyć który domek jest lepszy- parterówka czy poddasze. Wspomniałaś o oddzieleniu części sypialnej od nocnej- jak jest dobre zrobiona parterówka to i w niej da się ładnie wszystko fajnie oddzielić. Ktoś kiedyś mi wspominał, że jak jest dom z poddaszem to dzieci się "izolują" gdyż zazwyczaj nie siedzą z rodzicami w salonie. W przypadku parterówki jest wszystko na 1 poziomie więc jest to mniej odczuwalne. Kolejna sprawa schody- naczytałam się o tylu wypadkach na schodach..., że sama nie wiem:) Zawsze chciałam mieć sypialnie na poddaszu ale z perspektywy czasu (a projekty przeglądam już ponad rok) zmienia mi się zdanie :wink:

Ps z tych wszystkich projektów co podałaś Aramis wydaje mi się najbardziej praktyczny :p no chyba, że potrzebujesz jeszcze gabinet!

Nie chcę ci namieszać w głowie, ale jeśli chodzi o schody i o "izolowanie się" dzieci to jakoś się z tym nie zgadzaam. Wychowałam się w pietrowym domu i na schodach nigdy nikomu nic się nie stało. Wypadki zdarzają się wszędzie i na równej powierzchni też można się połamać. Co do "izolowania się" no cóż to już kwestia sposobu spędzania czasu razem, od relacji z dzieckiem. Raczej rozmieszczenie pokoi nie ma tu nic do rzeczy.

Ale najważniejszy jest komfort psychiczny, jeśli schody mają ci spędzać sen z powiek i miałabyś ciągle się bać, ze coś tam się może wydarzyć to zdecydowanie zostań przy parterze. Po prostu musisz się zastanowić na ile ważne są argumenty za i przeciw.

Domek Irys jest naprawdę ładny i po zmianach jeszcze lepszy. Oczywiście mój Aramis też jest piękny:) Tylko zastanawiam się dlaczego nikt go nie buduje... A ja już kupiłam projekt...

• 7 months później...

Cześć:) fajnie, ze wreszcie się ktoś odezwał kto również buduje lub będzie budował domek Aramis:)

My aktualnie złożyliśmy projekt w Starostwie i czekamy na pozwolenie. Mieliśmy zamiar zacząć jeszcze w tym roku ale chyba

nic z tego bo nasz projektant zwlekał ze złożeniem dokumentów i wszystko się przedłuża.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to również z garażu chcemy zrobić dodatkowy pokój i gdzies tam wcisnąć spiżarkę ale jeszcze nie wiem jak to będzie.

Zmieniliśmy też kształt wykuszu żeby był w trakcie trapezu, to chyba tyle jeśli chodzi o zmiany.

A może już ktoś wybudował ten domek bo bardzo chcielibyśmy zobaczyć jak będzie wyglądał jeśli byłaby taka możliwość.

pozdrawiam:)

Witam !

My też zdecydowalismy sie na projekt domu Aramis!

Mamy już zrobiony tzw. stan "0", a już niedługo ruszamy z murami (ok. 27 września)

W aramisie zmieniliśmy niewiele: dodaliśmy filary z przodu domu, przedłuzyliśmy balkon, poza tym myslę na zmainie przeznaczeniu pralni na garderobę i zrobieniu wejscia do garderobu z pokoju, a nie z łązienki jak jest w planie.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
ok. 120 tyś

wwgg84 dostałeś zdjęcia na e-maila?

Witam!

My również budujemy Aramisa, mamy wszystkie pozwolenia, ale zaczynamy dopiero na wiosnę. Kupiliśmy już część materiałów. Do projektu dodaliśmy podpiwniczenie ale tylko pod częścią domu. Mam pytanie: ile poszło wam pustaka ile bloczka, ile m3 betonu, ile cegły na kominy. Jeżeli nie sprawiłoby problemu czy moglibyście wrzucić zdjęcia ze środka poszczególnych pomieszczeń na e-maila?

Witam wszystkich budujacych i tych co beda budowac dom Aramis. Ja mam juz wszystkie pozwolenia i zaczynam wczesna wiosna, kupilem juz nawet stal i gazobeton H+H. Bede wdzieczny za szczegolowe informacje na temat budowy od tych co juz zaczeli no i jak najwiecej zdjec na zewnatrz jak i wewnatrz. Jak rozpoczne budowe postaram sie odwdzieczyc tym samym i zamiescic jak najwiecej informacji dla osob, ktore beda zaczynac.

Pozdrawiam wszyskich i z gory dziekuje za wszelkie informacje.

Tomek

Witam Tomek!

My też budujemy z gazobetonu, na początek kupiliśmy 1200 szt ale wybraliśmy gazobeton z Solbetu i 1200 szt bloczka betonowego. Mamy majstra który będzie murował na zaprawę o kleju nie chce słyszeć. Mam też już gotowe drewno na konstrukcje dachu i deskowanie, drzewo mam z własnego lasu sosnowe więc trochę zaoszczędziliśmy. Mam wszystkie pozwolenia więc ruszamy na wiosnę. teraz umawiam powoli ludzi do centralnego, tynków i posadzek. piszcie ile czego kupiliście. pozdrawiam