Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tomekn mam małą prośbę, a mianowicie czy mógłbyś wstawić jakieś fotki ze środka? bo widzęże masz kolankową podniesioną tak samo jak ja mam w planach, ale chciałbym zobaczyć jak to wygląda od środka:)

PS: zastanawia mnie jedna sprawa: drzwi wejściowe otwierana do środka czy na zewnątrz?!

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tomekn mam małą prośbę, a mianowicie czy mógłbyś wstawić jakieś fotki ze środka? bo widzęże masz kolankową podniesioną tak samo jak ja mam w planach, ale chciałbym zobaczyć jak to wygląda od środka:)

PS: zastanawia mnie jedna sprawa: drzwi wejściowe otwierana do środka czy na zewnątrz?!

My drzwi wejściowe mamy otwierane na zewnątrz na lewą stronę- miom zdnaiem takie rozwiazanie jest bardzo dobre.

Witam wszystkich, strasznie tu cicho ostatnio. Mam pytanie do tych, którzy już kupili okna, z jakiej firmy wybraliście i za ile? Dostałem wycenę z kilku firm (ceny bez rolet zewnętrznych, w kolorze z zewnątrz), a mianowicie: Sonarol Jedwabne- 11,000zł, Drutex- 9,850zł, Aluplast 4000- 9,750zł, Salamander Streamline- 10,800zł.

Wybraliśmy okna firmy avante koszt ok. 12 tyś.

Ścianka kolankowa została podniesiona bardzo niewiele, postaram się zrobić kilka fotek od środka i w tym tygodniu wrzucić je na stronę.

Jeżeli chodzi o dzrzwi to u mnie będą otwierane na zewnątrz z prawej na lewą, z prawej strony naświetle, drzwi otwierane do środka są chyba rzadko spotykane, może w rejonach gdzie występują duże opady śniegu aby łatwo było wyjść z domu po zasypaniu, poza tym takie drzwi łatwiej wyważyć.

Pozdrawiam,

Tomasz

U mnie to wygląda tak, całość o wysokości 72cm, z tym, że ostatnia warstwa to bloczek o grubości 8cm, który zakrywa murłatę.

2011-07-28 18.28.09.jpg2011-07-28 18.27.54.jpg

mój ARAMIS w chwili obecnej wygląda, tak http://images43.fotosik.pl/1006/29479f294be129de.jpg

i jeszcze jedno pytanie, jak zrobiliście schody? ja po powiększeniu dolnej łazienki w miejsce gdzie w projekcie jest miejsce na szafe zrobiłem pierwsze dwa skośne schodki

Edytowane przez yavol

• 3 weeks później...

a ja się zastanawiam nad tą ścianką i nie mam koncepcji, chyba będę musiał sobie ją ułożyć z cegiełek i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości:)

wiadomo po drugiej stronie ma być kominek, ale to jeszcze daleka przyszłość, myślałem żeby na szerokość kominka ściana byłą normalna do sufitu, a potem taka metrowa, do połowy szerokości okna kuchennego, żeby na niej zrobić blat taki ala barowy, ale nie wiem jak to będzie wyglądać i czy w ogóle ma to sens;)

aha jeszcze chciałem zapytać z czego robićie scianki działowe? zastanawiam się miedzy porothermem 8 i 12 cm?!

a tak obecnie wygląda mój aramisek :DSC_0549.jpg

Edytowane przez yavol

• 4 weeks później...

czy myśleliście już o wykończeniu podłóg?

chodzi mi szczególnie co planujecie robić z izolacją i ociepleniem?

jeśli dobrzę pamietam to w projekcie jest 6cm styro na to wylewka, zastanawiam się czy nie dać 10cm, a pod to papy.

zastanawiam się dlatego że muszę zacząć sie rozglądać za oknami, a do tego muszę znac poziom podłogi, dodam że mam kilka cm zapasu:)

Witam wszystkich budujących, widzę że ostatnio mało postów na forum. Podejrzewam, że każdy jest zajęty teraz budową.

Właśnie przymierzam się do montażu sufitów na poddaszu i mam w związku z tym pytanie.

Jakie są u Was stawki za montaż sufitu wraz z ociepleniem i przygotowaniem do malowania(cena za m2).

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Przy okazji wrzucam kilka fotek z budowy.

Pozdrawiam wszystkich budujących ARAMISA,

Tomek N.

2011-09-11 15.55.00.jpg2011-09-25 14.01.38.jpg2011-09-25 14.02.04.jpg

Witam! My ruszamy z budową dopiero w maju i wszystko będziemy robić własnymi siłami. Nie wiem jak biorą firmy ale mój mąż z teściem za zrobienie sufitu podwieszanego z płyt kart-gips+ ocieplenie wełną + gipsowanie i szlifowanie bierze 20zł/m2 pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź! Muszę stwierdzić, że 20PLN za m2 to bardzo tanio, popytałem trochę i u mnie na prowincji to 35PLN za m2.

POzdrawiam,

Tomek

Witam wszystkich budujących, widzę że ostatnio mało postów na forum. Podejrzewam, że każdy jest zajęty teraz budową.

Właśnie przymierzam się do montażu sufitów na poddaszu i mam w związku z tym pytanie.

Jakie są u Was stawki za montaż sufitu wraz z ociepleniem i przygotowaniem do malowania(cena za m2).

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Przy okazji wrzucam kilka fotek z budowy.

Pozdrawiam wszystkich budujących ARAMISA,

Tomek N.

[ATTACH=CONFIG]76661[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]76659[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]76660[/ATTACH]

Witam przepiękny domek - tylko pozazdrościc , pozdrawiam

tomekn taka mała prośba jakbyś mógł napisać coś o oknach, jakie, za ile i jak się prezentują:p

a ja narazie mam mały przestój gdyż ekipa na innej budowie, ale podejrzewam że w ciągu 2-3 tygodi ruszam z dachem, mam nadzieję że pogoda dopisze:)

aha moi fachowcy stwierdzili że warto dokupić 4 krokwy i dodatkowo wpasować je po zewnętrznej stronie muru na szczycie, w sumie wydatek niewielki, ale mówią że będzie łątwiej jeżeli chodzi o podbitkę i ocieplenia. Robił ktoś może coś takiego u siebie?

• 2 weeks później...
tomekn taka mała prośba jakbyś mógł napisać coś o oknach, jakie, za ile i jak się prezentują:p

a ja narazie mam mały przestój gdyż ekipa na innej budowie, ale podejrzewam że w ciągu 2-3 tygodi ruszam z dachem, mam nadzieję że pogoda dopisze:)

aha moi fachowcy stwierdzili że warto dokupić 4 krokwy i dodatkowo wpasować je po zewnętrznej stronie muru na szczycie, w sumie wydatek niewielki, ale mówią że będzie łątwiej jeżeli chodzi o podbitkę i ocieplenia. Robił ktoś może coś takiego u siebie?

Moje okna to profil Brugmann/Salamander BluEvolution, sześciokomorowe, trzyszybowe o grubości 92mm + dzrzwi tarasowe przesuwane z okuciami GU. Koszt 16tys. Okna kupione z firmy Urzędowski, były to najtańsze tego typu okna jakie znalazłem, podobne sprzedaje firma Vetrex, kilka tys. drożej a następnie Oknoplast, który jest jeszcze droższy. Okna przyjechały z małymi wadami, ale po jakimś czasie doczekałem się serwisu, który usterki usunął.

Pozdrawiam,

Tomek N.