yavol 09.02.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 proszę fotki ale to na razie takie drobne zmiany, ułożone zostały rurki pod centralny odkurzacz mam takie pytanie do tych którzy już skończyli elektrykę - ile was wyniósł koszt całej instalacji elektrycznej i czy opieraliście się na tej z projektu lekka ją modyfikując, czy raczej po swojemu od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivi-a 10.02.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam wszystkich serdecznie. Jestem właśnie na etapie poszukiwania projektu wymarzonego domku i zainteresował mnie bardzo projekt ARAMIS. Przeczytałam cały wątek, obejrzałam wszystkie zdjęcia i powiem szczerze, że coraz bardziej jestem do tego projektu przekonana. Mam pytanie do was jak to wygląda od strony finansowej. Jakie koszty ponieśliście do tej pory i jak uważacie ile będzie kosztował was domek w całości? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 15.02.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 co do kosztów to chyba jednak zapraszam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekn 24.02.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam wszystkich serdecznie. Jestem właśnie na etapie poszukiwania projektu wymarzonego domku i zainteresował mnie bardzo projekt ARAMIS. Przeczytałam cały wątek, obejrzałam wszystkie zdjęcia i powiem szczerze, że coraz bardziej jestem do tego projektu przekonana. Mam pytanie do was jak to wygląda od strony finansowej. Jakie koszty ponieśliście do tej pory i jak uważacie ile będzie kosztował was domek w całości? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Witam, Projekt jak każdy inny, ważne aby był dostosowany do Twoich potrzeb. Koszty budowy zależą w większej mierze od użytych materiałów, mogę się mylić ale minimum to jakieś 250tys. nie licząc kosztów zagospodarowania działki. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obaran 26.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam Od jakiegoś czasu szukamy z mężem projektu domu jednorodzinnego z poddaszem i tak najbardziej zapasował nam projekt Aramis z pracowni dobredomy.pl. Byłby z pewnymi zmianami, tj. z likwidacją balkonu od frontu i co się z tym wiąże zmianą klatki schodowej, tj obniżenie i wydłużenie stopni, ujęcie kilku schodków,zrobienie podestu nad wiatrołapem i później tak ze 3 stopnie w górę jeszcze. Zastanawiamy się też nad ścianą kolankową - z nadesłanych rysunków technicznych niewiele mogę wywnioskować, a jaka jest jej wysokość w projekcie ? mam również pytanie dot. klatki schodowej odnośnie zmian które byśmy planowali- czy zmienialiście szer./dł/wys. stopni ? Co do stropu - robił ktoś normalny lany strop i czy robił ktoś może lany strop nad poddaszem a nie z płyt k-g? będę wdzięczna za wszelkie informacje tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 27.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) tak na szybko, ściana kolankowa z tego co pamiętam w projekcie gotowym nie istnieje, murłata leży na stropie, co do schodów to u mnie powiększyła się dolna łazienka a co za tym idzie dwa pierwsze schody skośne, reszta wymiarów chyba bez zmian:) strop taki jak w projekcie, trochę powzmacniany, ponieważ nie chciałem ścianek działowych z k-g, zabudowa poddasza też standardowa, bez trumny. Edytowane 27 Lutego 2013 przez yavol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obaran 28.02.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 tak na szybko, ściana kolankowa z tego co pamiętam w projekcie gotowym nie istnieje, murłata leży na stropie, co do schodów to u mnie powiększyła się dolna łazienka a co za tym idzie dwa pierwsze schody skośne, reszta wymiarów chyba bez zmian:) strop taki jak w projekcie, trochę powzmacniany, ponieważ nie chciałem ścianek działowych z k-g, zabudowa poddasza też standardowa, bez trumny. hmm no mnie interesuje właśnie taka trumna:cool: domu w sumie to bym nie rozciągała, ale ścianki działowe fakt, nie z k-g ale jakieś murowane. W sumie to obydwa stropy byłby lane. Ile u was brali za zmiany w projekcie ? dzwoniłam wczoraj troche się podowiadywać i powiem szczerze, że jestem w szoku - koszmarnie drogo chcą mówią, że jak sporo zmian to lepiej opłaca się narysować projekt indywidualny za który min. 4000 chcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 28.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 za zmiany zapłaciłem coś kolo 1600, fakt tanie nie jest ale projekt indywidualny nie zamknie się w 4-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obaran 01.03.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 za zmiany zapłaciłem coś kolo 1600, fakt tanie nie jest ale projekt indywidualny nie zamknie się w 4-5 projektanci sami mówią, że bardziej opłaca się kupić gotowy projekt jeśli mają być tylko małe zmiany niż zamawiać indywidualny u nich, ale u mnie to nie byłyby tylko "małe" zmiany. Nie chcę żadnego stropu typu Teriva tylko zwykł lany i strop nad poddaszem też chcę lany, ściany nie jakieś cienizny z k-g tylko zwykłe murowane, no i nośne/działowe nie z bloczków czy porotherma a z pustaka maxa 29cm. No i jeśli mam nie zmieniać klatki schodowej to nie barierka będzie na górze a cienka ściana z cegły szóstki. No i z tego co się dowiedziałam to w projekcie jest ściana kolankowa 61cm (tak mi powiedzieli jak zadzwoniłam) - ją również chciałabym podnieść tak na 120 cm. chyba jednak nie mam wyjścia żeby robili mi tu na miejscu projekt indywidualny w naszym "kochanym" starostwie nie przejdzie praktycznie żaden projekt bez poprawek który jest z poza rejonu powiatu sochaczewskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 01.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 oo Sochaczew to niedaleko, pozdrawiam skąd te 61cm? nie pamiętam dokładnie ale mi się od początku wydawało że murłata leżała od razu na stropie, ale może mi się mylić i musiał być tam przecież wieniec. Czy dobrze rozumiem, ścianki działowe z maxa 29cm? I pamiętaj o jednej rzeczy, a mianowicie mowa była o likwidacji przedniej lukarny, jeśli dobrze pamiętam, ale jak podniesiesz ściankę tp linia dachu wychodzi podchodzi wyżej i jest już problem z oknem w górnej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obaran 04.03.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 oo Sochaczew to niedaleko, pozdrawiam skąd te 61cm? nie pamiętam dokładnie ale mi się od początku wydawało że murłata leżała od razu na stropie, ale może mi się mylić i musiał być tam przecież wieniec. Czy dobrze rozumiem, ścianki działowe z maxa 29cm? I pamiętaj o jednej rzeczy, a mianowicie mowa była o likwidacji przedniej lukarny, jeśli dobrze pamiętam, ale jak podniesiesz ściankę tp linia dachu wychodzi podchodzi wyżej i jest już problem z oknem w górnej łazience. dzwoniłam do tej pracowni i tak mi powiedzieli, że kolankowa ma 61 cm . Ściany działowe to jakieś cienkie , ale jeszcze nie wiem z czego tu już będzie rządził mąż z wujkiem bo aż tak to się nie znam ale zewnętrzne i nośne tak z maxa 29cm no właśnie byłam na rozmowie z projektantem i w sumie po rozmowie z mężem zdecydowaliśmy, że schody zostaną chyba takie jakie są i balkon z przodu też zostanie, tylko też nam mówiła właśnie, że przy podniesieniu schowa się lukarna troche ( a chciałabym kolankową podnieść na 110-120cm). Właśnie zastanawiam się nad tym oknem w łazience górnej, mówiła projektantka, że się podniesie to okno, ale jakby to wyszło dokładnie to sobie nie mogę wyobrazić dokładnie. a tak ze zmian to by była jeszcze likwidacja wykuszu i co za tym idzie balkonu nad nim i zastąpienie tych drzwi dużym oknem tak jak jest tam w drugim pokoju po tej stronie no i zamiana tych dwóch okien w sypialni na jedno duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekn 05.03.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam Od jakiegoś czasu szukamy z mężem projektu domu jednorodzinnego z poddaszem i tak najbardziej zapasował nam projekt Aramis z pracowni dobredomy.pl. Byłby z pewnymi zmianami, tj. z likwidacją balkonu od frontu i co się z tym wiąże zmianą klatki schodowej, tj obniżenie i wydłużenie stopni, ujęcie kilku schodków,zrobienie podestu nad wiatrołapem i później tak ze 3 stopnie w górę jeszcze. Zastanawiamy się też nad ścianą kolankową - z nadesłanych rysunków technicznych niewiele mogę wywnioskować, a jaka jest jej wysokość w projekcie ? mam również pytanie dot. klatki schodowej odnośnie zmian które byśmy planowali- czy zmienialiście szer./dł/wys. stopni ? Co do stropu - robił ktoś normalny lany strop i czy robił ktoś może lany strop nad poddaszem a nie z płyt k-g? będę wdzięczna za wszelkie informacje tutaj Zmiany o jakich piszesz nie są gigantyczne i faktycznie chyba nie opłaca się zamawiać indywidualnego projektu. Przy podnoszeniu ścianki kolankowej zmienią się proporcje budynku (dach uniesie się do góry, wypadałoby wtedy wydłużyć krokwie aby nie wyglądał dziwacznie). Jeżeli chodzi o okno w łazience, to największy problem może być od strony wewnętrznej (ja osobiście nie wyobrażam sobie okna 60 cm wyżej). Przy takim układzie można też zrezygnować z części pokrycia dachowego pod oknem i wtedy problem zniknie, ale w ten sposób znowu nastąpi zmiana w wyglądzie budynku. Ja podniosłem ściankę kolankową o jeden pustak, w wykuszu zrobiłem okno do samej podłogi, w pokoju u góry - to samo, w sypialni zamieniłem dwa okna na jedno oraz powiększyłem wiatrołap kosztem długości holu i nie przypominam sobie abym dopłacił chociaż złotówkę. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly0608 07.03.2013 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Do obaranMy mamy lany strop, i ściankę kolankową podniesioną o parę pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jocekmoniczka 02.06.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witajcie kochani !!Dawno nie pisałam ale jakoś nie było czasu Mam prośbę jeśli ktoś może mi podesłać łazienkę na dole jak wykończył będę wdzięczna. My natomiast kończymy powoli górę jeszcze ściany dopieszczamy i potem malowanie i panele i schody i potem dól. Zaczęliśmy od góry wykańczanie i w sumie dobrze, bo się cholernie kurzy i bez sensu by było inaczej, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 06.06.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 no jak ktoś będzie miał fotki to zachęcam do wrzucenia na forum ja chwilowo walczę z instalacjami, więc tempo raczej skromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria131988 20.07.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria131988 20.07.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Rośnie !!!! Szczęśliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria131988 22.07.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria131988 22.07.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tył domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria131988 22.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam czy sa jakieś pomysły na obniżenie tarasu ponieważ stan zero jest na 1,50 z tego względu ze musieliśmy zrobić spadek do kanalizy a działka idzie cały czas w dół POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts