tomekn 28.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Po konsultacjach z murarzem kupiem:-1330 sztuk gazobetonu 24cm-140 sztuk gazobetonu 12cm-1000 bloczkow betonowych o wysokosci 14cm-2 tony staliPrzy budowie planuje male zmiany: rezygnuje z podpor na zewnatrz budynku - maja funkcje tylko dekoracyjna, wyrzucam male okno w sypialni a te, ktore pozostanie mam zamiar powiekszyc (nie rozumiem czym sie kierowal projektant projektujac dwa okna o zupelnie innych rozmiarach obok siebie), zamiast wentylacji grawitacyjnej zastosuje mechaniczna z odzyskiem ciepla plus GWC, dodaje jedno okno dachowe w pokoju corki (pokoj nr 2/3), z powodow finansowych waham sie pomiedzy blachodachowka a dachowka ceramiczna.Co do gazobetonu - klejowy gazobeton rozni sie od tego, ktory muruje sie uzywajac zaprawy - jest bardziej rowny(tak jest w H+H). Jezeli macie pustaki, ktore mozna laczyc klejem radzilbym wybrac ta metode, glownie ze wzgledu na grubosc spoiny i ewentualne przemarzanie - minimalizuje sie tutaj mozliwosc powstania mostkow termicznych. Bede wdzieczny za Wasze refleksje dotyczace projektu ARAMIS i jego budowy. Zachecam wszystkich do jak najczestszych wizyt na forum - na pewno nikomu z nas nie zaszkodzi wymiana doswiadczen zwiazanych z budowa domu.Pozdrawiam wszystkich,Tomek N. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez tomekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekn 28.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedna propozycje: jezeli nie sprawi Wam to problemu, podajcie stawki za robocizne poszczegolnych etapow budowy, pomoze nam to w negocjacjach z wykonawcami. Na poczatek podaje stawki, ktore ustalilem:-prace murarskie lacznie z fundamentami - 16tys.-polozenie wiezby dachowej - 3,5tys.-deskowanie + papa - 1,8tys.-pokrycie blachodachowka - 5tys.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi,Tomek N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka77 30.01.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 To "zarodek" Naszego Aramiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rbs 30.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Jeżeli chodzi o ceny za robociznę u mnie sytuacja wygląda następująco:-prace murarskie łącznie z fundamentami + ustawienie więźby dachowej - 14 tyś ( to jest zapłata dla majstra któremu muszę dostarczyć jeszcze pomocnika)-deskowanie i papa - w cenie j.w (oczywiście z pomocą własną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek2g 02.02.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mam jeszcze jedna propozycje: jezeli nie sprawi Wam to problemu, podajcie stawki za robocizne poszczegolnych etapow budowy, pomoze nam to w negocjacjach z wykonawcami. Na poczatek podaje stawki, ktore ustalilem: -prace murarskie lacznie z fundamentami - 16tys. -polozenie wiezby dachowej - 3,5tys. -deskowanie + papa - 1,8tys. -pokrycie blachodachowka - 5tys. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi, Tomek N. Witam wszystkich! Bardzo sie ciesze, że liczba budujacych Aramisa powieksza się. Na robociznę wydaliśmy w sumie 34 tyś: fundamenty 3 tyś, stan surowy z wieźbą dachowa z odeskowaniem dachu i papowaniem 31 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka77 02.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam wszystkich My za wymurowanie 5 warstw bloczka betonowego zapłaciliśmy 1,5 tysiąca. Na ławy weszło 27 metrów betonu za 6500 zł Pozostałe prace murarskie wykonawca wycenił na jakieś 17 tysięcy. Jeśli chodzi o dach zastanawiamy się nad blachodachówką,a gontem. Mam prośbę do gosiaczek2g o jakieś zdjęcia z wewnątrz domku. [email protected] Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 05.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 ja po długich poszukiwaniach i konsultacjach, jednak zdecydowałem się na Aramisa, miał być Portos, ale wyszły pewne problemy, więc jest Aramis zmiany jakie planuję to: -zamiana pralni na garderobę -likwidacja okna w garderobie -likwidacja małego okna w głównej sypialni -powiększenie duzego okna w sypialni w szerokości o 60cm -podniesienie ściany kolankowej o 3 pustaki -powiększenie okna w kotłowni do rozmiarów garażowego to chyba tyle, a może jednak zapomniałem o czymś ważnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekn 05.02.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam wszystkich My za wymurowanie 5 warstw bloczka betonowego zapłaciliśmy 1,5 tysiąca. Na ławy weszło 27 metrów betonu za 6500 zł Pozostałe prace murarskie wykonawca wycenił na jakieś 17 tysięcy. Jeśli chodzi o dach zastanawiamy się nad blachodachówką,a gontem. Mam prośbę do gosiaczek2g o jakieś zdjęcia z wewnątrz domku. [email protected] Z góry dziękuję Przylaczam sie do prosby o zdjecia - moj e-mail: [email protected] Pozdrowienia, Tomek N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 20.02.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 projekt mam od niedawna, narazie go przeglądam i tak wypytrzyłem cos na co wcześniej nie zwróciłem uwagi, a mianowicie dojście do kominów. nie ma żadnego nawet mini stryszku i wyłazu, tylko są stopnie od krawędzi dachu. jak wy sie na to zapatrujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareckiboss10 24.02.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam ja także mam prośbę do gosiaczek2g o zdjęcia z wnętrza domu podaje adres [email protected]. Z góry wielkie dzięki - pozdrawiam Wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek2g 07.03.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam ja także mam prośbę do gosiaczek2g o zdjęcia z wnętrza domu podaje adres [email protected]. Z góry wielkie dzięki - pozdrawiam Wszystkich forumowiczów Oto kilka zdjec srodka Aramisaholl dholl d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek2g 07.03.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Oto kilka zdjec srodka Aramisa i kolejna zdjęciapokpokpokpok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azurek 13.04.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Bardzo podoba mi sie projekt Aramis i już z mężem złożyliśmy wszystkie dokumenty. Mam nadzieję że na jesień uda nam sie ruszyć z budową. Jedynie co mnie niepokoi w tym projekcie to zbyt wąski hall, a może mi się tylko wydaje. Gosiaczek bardzo cie proszę napisz mi jak to jest w realu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka77 15.04.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 To Nasz Aramisek podczas zalewania stropu:-) http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka77 15.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jesteśmy już po etapie zalewania tropu i nie żałujemy wyboru projektu. Przed budową również obawialiśmy się zbyt wąskiego hallu,ale po wymurowaniu okazało się to złudzeniem. W projekcie dokonaliśmy następujących zmian: -zmieniliśmy kształt wykuszu na trapezowy dzięki czemu mamy więcej miejsca na stół. -balkon delikatnie zaokrąglony -schody 10 cm przesunięte do przodu -zamiast garażu pokój -wejście do pokoju przed schodami -w projekcie brakowało nam spiżarni . Zrobiliśmy ją 2m\1,1m znajduje się pomiędzy kotłownią ,a pokojem.Wejście do kotłowni z domu znajduje się w spiżarni dzięki czemu część mieszkalna oddzielona jest od kotłowni dwojgiem drzwi. Wymurowanie pod strop i wylanie chudego betonu wykonawca wycenił na 6 tysięcy. Wylanie stropu,schodów i balkonów na 5,5 tysiąca. Pozdrawiamy wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jocekmoniczka 16.04.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam wszystkich budujących Aramisa lub mających go budować. My też zaczęliśmy budowę narazie mamy zalane fundamenty. Po świętach zaczynamy dalszą budowę. My tak jak gosiaczek2g wybraliśmy lustrzane odbicie tego projektu. Na górze zamiast pralin będzie garderoba. Oprócz tego będą z przodu 2 kolumny i okrągły balkon oraz schody do domu też okrągławe. wstawiajcie zdjęcia!!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek2g 19.04.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Nasz Aramisek ma już okna, drzwi garażowe, do kotłowni, dach pokryty blachodchówką, elektrykę hydraulikę, wylane posadzki, po świętach wielkanonych będą montowane drzwi wejsciowe. W maju tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek2g 19.04.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 zdjęcia są sprzed 3 tygodni i brakuje drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 05.05.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ludziska ile płaciliście za robociznę?!dzisiaj dostałem wycenę za SSO od ekipy w opiewa ona na 58000 i zastanawiam się jak to się ma do rzeczywistości?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 06.05.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ja mam dokładnie taką wycenę:ławy+bloczek+chudziak 12tysmury parter 13tysstrop+wieniec+schody 11tysmury poddasze 12tysdach krokpy+deskowanie+papa 10tysrazem 58tys jak myślicie jak to wygląda? wiem że ekipa dobra, sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts