Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze telefoniczne

Mikord

Recommended Posts

Witam

Sytuacja wyglądanastępująco:

chciałem sobie zrobić gniazdo telefoniczne jeszcze w innym pomieszcze niż dotychczas, poprowadziłem kabel założyłem puszkę i teraz sprawa połączenia kabli. Połącznie wypada w miejscu przyłącza do budynku. Tzn przyłącze wygląda w ten sposób że kabel dochodzi ze słupa do budynku przechodzi przez ścianę i dopiero wewnątrz jest zrobione przyłącze w puszce.

Przewody są połączone za pomoca kostki oblanej przezroczystym tworzywem - pewnie jest do tego porzebna jakaś zgrzewarka.

Żeby podłączyć moje nowe gniazdko to muszę usunąć te kostki - w tym miejscu zamierzam też założyć gniazdko telefoniczne.

Pytanie:

Czy mogę grzebać w tym przyłączu, czy nie będzie jakichś problemów ze strony TP?

1.odłącz telefony zgłoś z innego tel na 9393 brak sygnału i ... np zerwany kabel ,przyjadą chłopaki daj na przysłowiowe "piwo" i ci sami podłączą

2. możesz poprostu połączyć na "skrętkę " i założyć na to kawałek izolacji (np kawałek zewnętrznej izolacji z kabla) i też będzie dobrze

Zapytam jeszcze dla pewności, W gniazdku podłanczam kable do 2 wewnętrznych "styków" i nie ma znaczenia lewo prawo bo są one symetrzyczne?

A to zależy jakie masz gniazdko i telefon....czy z RJ czy moze jeszce "stare" na poczciwą wtyczke...no i jaki aparat chyba któreś z siemensów miały odwrotny układ przychodzenia sygnałów na RJ (tzn nie srodek a skrajne).

Co do zmaiany +/- czyli który przewód jest który nie ma to znaczenia.

Pawlok