Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na paliwo stałe i kondensat czy jest sens?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Ponownie prosze o porade i licze na to ze szanowne grono mi pomoze.

stoje przed wyborem "uzbrojenia kotłowni" wczesniej była opcja kominka z pw lecz zrezygnowałam nie bede teraz sie rospisywac dlaczego. Wracajac do tematu upatrzyłam sobie kocioł defro optima komfort plus nowa linia oraz kocioł Vitodens 100-W.Co myslicie o takim zestawie czy to ma sens . Do tego zasobnik 250 l.do ogrzania ok 200m kw , 100 m kw ogrzewanie podłogowe reszta to grzejniki.Chcialabym wiedziec jak to ze soba zgrac jaki wymiennik ,sterownik i cała reszta . A moze ktos wie ile taki zestaw moze mnie kosztowac.Przyznam ze nie mam o tym zielonego pojecia a nie chciałabym zeby instalator wcisnal mi niepotrzebne rzeczy lub nie zawyzył ceny .

Dzieki

Witam wszystkich.

stoje przed wyborem "uzbrojenia kotłowni" wczesniej była opcja kominka z pw lecz zrezygnowałam nie bede teraz sie rospisywac dlaczego. Wracajac do tematu upatrzyłam sobie kocioł defro optima komfort plus nowa linia oraz kocioł Vitodens 100-W.Co myslicie o takim zestawie czy to ma sens . Do tego zasobnik 250 l.do ogrzania ok 200m kw , 100 m kw ogrzewanie podłogowe reszta to grzejniki.Chcialabym wiedziec jak to ze soba zgrac jaki wymiennik ,sterownik i cała reszta . A moze ktos wie ile taki zestaw moze mnie kosztowac.Przyznam ze nie mam o tym zielonego pojecia a nie chciałabym zeby instalator wcisnal mi niepotrzebne rzeczy lub nie zawyzył ceny .

Dzieki

A skąd pomysł na kocioł na węgiel + gaz? po co ten gaz jeszcze, albo po co ten węglowiec :-)?

było to chyba wiele razy na forum poruszane.

Wiec jak ktos ma pod reka link do tematu to poprosze bo ja znalezc nie umie :D :oops:

a chociażby tutaj dyskusja: http://forum.muratordom.pl/gaz-czy-ekogroszek,t175052.htm

nad tym trzeba się zastanowić.

a jeśli jest troche kasy ekstra to już lepiej kolektory - nie trzeba będzie latem kotła węglowego odpalać.

Witam wszystkich.

stoje przed wyborem "uzbrojenia kotłowni"

Dzieki

Według mnie to jak najbardziej ma sens. W czasach, gdy ceny paliw szaleją, warto zapewnić sobie niezależnośc od jednego rodzaju paliwa. Jeśli masz na działce gaz ziemny, jak najbardziej zainstaluj piec gazowy, umożliwi Ci on zapewnienie bezobsługowości kotłowni. Oprócz tego, zainstaluj piec na paliwo stałe, taki tańszy, bez podajnika za 2-3 tyś zł. Jeśli będziesz miał chęć/możliwości/potrzebę zaoszczędzenia, możesz w nim "przepalać" aby naładować bufor i w ten sposób zaoszczędzić sporo kasy. Dodatkowo zapewni Ci to bezpieczeństwo na wypadek awarii pieca lub przerwy w dostawie gazu.

Powyższe opieram na własnym doświadczeniu, w domu rodzinnym miałem właśnie taki układ, normalnie paliliśmy w piecu węglem i drewnem, czasami, np w święta, czy gdy wyjeżdżaliśmy z domu na dłużej, odpalaliśmy piec gazowy. Układ taki doskonale się sprawdza od lat.

W domu, który aktualnie buduję nie mam dostępu do gazu ziemnego, propan-butan jest zbyt drogi więc inwestuję w piec na paliwo stałe z podajnikiem, dodatkowo postawiłem jeden wolny pion kominowy z zamiarem dokupienia pieca gazowego gdy podciągną mi gazociąg.

Każdy robi jak chce - kwestia kasy. Trzeba odpowiedzieć sobie na "za...ście ważne pytanie :-)": gaz czy groszek. lubie bezobsługowość czy jestem w stanie (i mam odpowiednią kotłownię) poświęcić kilka minut co 2-3 dni na obsługę pieca zyskując nieco tańsze paliwo.

przy gazie pamiętać trzeba o kosztach przyłącza, które czasami są tak duże, że instalacja gazowa w ogóle nie ma sensu.

Jak sobie radza osoby tylko z kotłami stałopalnymi gdy chca zima na tydzien wyjechac ? podr adam

Np. włączają grzałkę elektryczną w obwodzie.

Dokładnie, uzasadnianie montażu dodatkowego ogrzewania gazowego (tj. przyłącze, instalacja wewnętrza, kocioł + osprzęt) tylko tym, że chce się zimą wyjechać jest raczej nielogiczne (a na pewno już nieekonomiczne).

Monika,

NIe napisalas czy :

- masz gaz ziemny z rurki czy rozwazasz inny gaz?

- ktore ogrzewanie ma byc podstawowe i dlaczego ?

- czy ten weglowy ma byc jako rezerwa jesli brak gazu ?

- czy masz czas / kogos do palenia w tym piecu weglowym ?

- czy masz odpowiedni sklad na wegiel, groszek zyto czy cos tam jeszcze innego ?

Ale jesli masz gaz ziemny to nie robilbym weglowego pieca.

Jak sobie radza osoby tylko z kotłami stałopalnymi gdy chca zima na tydzien wyjechac ? podr adam

Np. włączają grzałkę elektryczną w obwodzie.

Dokładnie, uzasadnianie montażu dodatkowego ogrzewania gazowego (tj. przyłącze, instalacja wewnętrza, kocioł + osprzęt) tylko tym, że chce się zimą wyjechać jest raczej nielogiczne (a na pewno już nieekonomiczne).

Dlatego zadałem wcześniej pytanie o cel takiego planu. Ekonomicznie to raczej porażka, ale jeśli dla kogoś najważniejsza jest dywersyfikacja to dla niego może być sens.

Gaz mam podprowadzony pod sam dom wiec warto z niego chyba skozystać, pewnie nie raz bedziemy chcieli gdzies wyjechac w okresie zimowym i wtedy kondensat rozwiazał by sprawe .A reszta jak Koledzy Radams i Majki.Wiec chyba zostane przy tym wyborze.Prosiłabym szanownych Kolegow o opisanie jak i czym to wszystko ma byc ze soba połaczone.Bo ja zielona w tym temacie.

Ja mam klasycznie : kocioł CO w układzie otwartym, przez wymiennik grzeje resztę. W ukłądzie zamknięteym "dopięty" kondensat. Ładowanie zasobnika CWU zarówno kondensatem jak i kotłem CO.

Na pewno jakiś w miare rozgarnięty hydraulik, co będzie Wam to robił, wszystko sprawnie podłączy :wink:

pozdrawiam, majki

Monika

Jak masz gaz pod domem (nie doslownie :)) to nie rob zadnego wegla !

Kondensat wyjdzie nieznacznie drozej niz grzanie weglem .... a oplata stala za przylacze gazowe to ponad 60 PLN miesiecznie - nie ma sensu wiec podlaczania gazu i grzania weglem.

Jezeli rozwazasz kondensat (rozwiazanie inwestycyjnie jedno z drozszych) to nie rozumiem po jaka cholere pchac sie w ten wegiel..... ze niby taniej ... masz palacza do tego kotla ? masz sklad na wyngiel ?

W imie dywersyfikacji - kominek. Jak nie bedzie pradu to i tego weglowca nie rozpalisz .... a przy kominku jakos czlowiek przebieduje. :)

Poza tym u mnie we wsi gadajo .....ze te piece weglowe niedlugo zakazane bedo ...

Y

Gaz mam podprowadzony pod sam dom wiec warto z niego chyba skozystać, pewnie nie raz bedziemy chcieli gdzies wyjechac w okresie zimowym i wtedy kondensat rozwiazał by sprawe .A reszta jak Koledzy Radams i Majki.Wiec chyba zostane przy tym wyborze.Prosiłabym szanownych Kolegow o opisanie jak i czym to wszystko ma byc ze soba połaczone.Bo ja zielona w tym temacie.

No więc jeśli jednak bardzo chcesz rezerwować gazem węglowca to nie kupuj kondensata - tylko zwykły dużo tańszy (skoro on ma pracować sporadycznie, na czas nieobecności to z zalet kondensat w ogóle nie skorzystasz. zreszta kondensat wymaga raczej instalacji niskotemperaturowej, a piec węglowy - wysokotemperaturowej i to już od początku się kłóci ze sobą)