krzyk123 21.01.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 jak się doda do układu: kocioł na paliwo stałe + kocioł na gaz (nieważne czy kondensat) bufor ciepła 1000l to zaczyna to mieć "ręce i nogi". Tylko pytanie do jakich temperatur grzać bufor kondensatem? Jeśli powyżej 60 stopni to kondensat mija się z celem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 to nie tak... kocioł gazowy byłby poza buforem - załączałby się automagicznie jak bufor by się opróżnił z ciepełka... Autor pisał że kocioł gazowy ma być używany sporadycznie. A jak właściciel podładowałby bufor to kociołek gazowy by się wyłączał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 21.01.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W odpowiedzi na pytanie czy jest sens? Nie ma sensu jezeli kociol bedziesz uzywal sporadycznie do palenia ''smieci'. Poniesiony koszt instalacji nigdy sie nie zwroci, a nieuzywany kociol niszczeje w zastraszajacym tempie.Jezeli masz mozliwosc, to jedynie pozostaw sobie wolny przewod spalinowy na wszelki wypadek.Moze Lepiej pomyslec o kominku i nie koniecznie z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 21.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 to nie tak... kocioł gazowy byłby poza buforem - załączałby się automagicznie jak bufor by się opróżnił z ciepełka... Autor pisał że kocioł gazowy ma być używany sporadycznie. A jak właściciel podładowałby bufor to kociołek gazowy by się wyłączał. Widziałeś gdzieś działający taki układ? Diabeł tkwi w tej "automagii" I jak zrealizować podgrzewanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie widziałem.Nie jestem instalatorem a jedynie użytkownikiem ale przy obecnym stanie techniki nie jest to chyba problem nie do przeskoczenia... Prawdopodobnie mało ludzi łączy kocioł gazowy na gaz ziemny z innym sposobem grzania bo nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Co innego jak ktoś pali gazem z butli.Jak ktoś chce wydać dużo kasy na instalację to lepiej postawić PC a jak chce przyoszczędzić to lepiej powiesić tylko kociołek na gaz. Każda hybryda znacząco podniesie koszt instalacji. Ale kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 22.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Jestem na podobnym etapie rozmyślań. Po dość dogłębnej analizie jak na razie doszedłem do wniosku że najprawdopodobniej zrobię kondensat i na tym zakończę pierwszy etap. W drugim etapu MOŻE kominek dla bajeru bo żona chce. Dlaczego wybrałem takie rozwiązanie - odpowiedź jest banalna - z przyczyn EKONOMICZNYCH. Większość inwestorów przy budowie podchodzi do pewnych tematów z dużym luzem budując kolejne instalacje NA ZAPAS. Jaki to ma sens - dla mnie żadnego - czy wydanie dziś kilkunastu tysięcy złotych na "zapasowy" piec ma sens - czy nie lepiej postwić go w momencie kiedy NAPRAWDĘ będzie potrzebny. Policzyłem sobie takie krótkie "widzimisię" inwestora i bzdurne rozumowanie że potrzebny jest nam koniecznie ZAPAS. Po pierwsze mówienie o tym że NIE BĘDZIE GAZU jest debilizmem stosowanym przez żałosnych dziennikarzy Onetu próbujących zwiększyć oglądalność strony. Trzeba sobie uświadomić że od GAZU ZALEŻY stabilność energetyczna nie tylko tego kraju ale milionów osób korzystających na co dzień z gazu w celach grzewczych z czego łatwo wywnioskować że GAZ BYĆ MUSI i decyzje w tej sprawie nie są podejmowane na szczeblu Kowalskich. Po drugie - mityczne straszenie że GAZ BĘDZIE DROGI - a co Wam się wydaje że jak gaz mocno podrożeje to inne nośniki energii również nie podrożeją ?? Z moich obserwacji wynika że w tym przypadku utrzymywana jest pewna "równowaga" cenowa. Na koniec krótka analiza ekonomiczna: - dodatkowy komin np. systemowy do kotła na paliwo stałe - ok 3 tys. pln - dodatkowa wentylacja w kotłowni - policzmy 500 pln - obróbki blacharskie na dachu, zmiana konstrukcji dachu - powiedzmy 2 tys. pln - zakup kotła - 2-3 tys pln - dostosowanie instalacji CO do obsługi 2-ch kotłów - powiedzmy 2 tys. - wskazany bufor ciepła + docieplenie - ok 2 tys pln - konieczność składowania i przygotowania opału BEZCENNA - robocizna przy piecu na paliwo stałe - BEZCENNA Koszt +- 12 000 ekstra - czy bawić się w to niech każdy odpowie sobie sam. Dodatkowo powinienem wspomnieć o skomplikowaniu prostej instalacji grzewczej i konieczności pogodzenia instalacji otwartej z zamkniętą - oczywiście jest to możliwe. Jeśli miałbym kiedykolwiek zbyt wiele kasy i plan budowania na zapas skorzystał bym z pomysłu adama_mk - kondensat + podłogówka + kocioł na wszystko i całość w układzie OTWARTYM - tylko nie wiem kto by mi to zrobił pozdr. zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.01.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Po pierwsze mówienie o tym że NIE BĘDZIE GAZU jest debilizmem stosowanym przez żałosnych dziennikarzy Onetu próbujących zwiększyć oglądalność strony. Trzeba sobie uświadomić że od GAZU ZALEŻY stabilność energetyczna nie tylko tego kraju ale milionów osób korzystających na co dzień z gazu w celach grzewczych z czego łatwo wywnioskować że GAZ BYĆ MUSI i decyzje w tej sprawie nie są podejmowane na szczeblu Kowalskich. Po drugie - mityczne straszenie że GAZ BĘDZIE DROGI - a co Wam się wydaje że jak gaz mocno podrożeje to inne nośniki energii również nie podrożeją ?? Z moich obserwacji wynika że w tym przypadku utrzymywana jest pewna "równowaga" cenowa. Dziś PGNiG poinformował że szuka gazu w Polsce z łupków tak że gazior był jest i będzie. basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.01.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Dziś PGNiG poinformował że szuka gazu w Polsce z łupków tak że gazior był jest i będzie. basta LINK - coby nie być gołosłownym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 mariankossy możesz wyjaśnić dla czego nie można mieć dwóch kotłów (węglowy + gaz) w jednym pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.01.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 mariankossy możesz wyjaśnić dla czego nie można mieć dwóch kotłów (węglowy + gaz) w jednym pomieszczeniu ? Urządzenia na paliwo stałe wymagają pomieszczenia wydzielonego.Do tej pory nie było żadnych problemów aż przyszła nowa firma kominiarska która twierdzi że nie można mieć tych urządzeń w jednym pomieszczeniu. Dostałem nakaz likwidacji pieca CO i zostanę bez ogrzewania!,,,,, Przepisy wymagają wydzielenia na taki kocioł odrębnego pomieszczenia o wysokości nie mniejszej niż 2,2 m (w istniejących budynkach dopuszcza się wysokość 1,9 m), w którym możliwe jest spełnienie następujących warunków: fundament, na którym stanie kocioł, wystaje 5 cm ponad poziom podłogi; w podłodze jest kratka ściekowa; podłogę w całym tym pomieszczeniu wykonano z materiałów niepalnych; jest w nim wentylacja grawitacyjna składająca się z następujących elementów: - nawiewu, zapewniającego stały dopływ powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku przez otwór o przekroju min. 200 cm2 umieszczony nie wyżej niż 1 m nad podłogą, - wywiewu przez oddzielny kanał wentylacyjny o przekroju minimum 14×14 cm, z wlotem umiejscowionym pod sufitem i wylotem wyprowadzonym ponad dach. a na koniec: należy zapewnić dostateczny dopływ powietrza do spalania dla obu tych urządzeń łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 22.01.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Potwierdzam, że nie można mieć dwóch kotłów w jednym pomieszczeniu. Znajomi mają kocioł na ekogroszek i drugi na gaz i są one w osobnych pomieszczeniach w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie mogę do końca zgodzić się z twierdzeniem że nie można w jednym pomieszczenie montować kotła stałopalnego i gazowego Kocioł gazowy na gaz ziemny mogą być w jednym pomieszczeniu przy spełnieniu pewnych warunków głównie odległościowych ale kocioł gazowy na gaz płynny w żadnym wypadku nie może być montowany w tym samy pomieszczenie co stałopalny Wracając do tematu autora generalnie jeśli mamy gaz ziemny i kociołek kondensacyjny i oboje pracują to kociołek stałopalny jest bez sensu chyba że macie dostęp do bardzo taniego opału ( własna stolarnia, własny las lub tartak w okolicy) jeśli tak to jest sens ale zwykły kociołek stałopalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 22.02.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 zamysl byl taki:rozpalam w piecu na paliwo stale i jakas dobe nawet tam nie zagladam konczy sie palic temp.spada uruchamia sie kociol gazowy jesli chce przygotuje sobie nowy zasyp do pieca itd i wlasnie dlatego mam i piec na paliwo stale(mial)i kociol gazowy polaczenie tego nie jest ani skaplikowane ani specjalnie kosztowne(wymiennik ciepla dodatkowa pompa filtry )wiec twierdzenie ze strasznie podnosi to koszt instalacji jest nieprawdziwe i mozna to zrobic w ukladzie zamknietym stosujac piec z wezownica schladzajaca(nie jest wiele drozszy od normalnego)jesli chodzi o strone ekonomiczna hmmm a solary sa ekonomiczne:) ja twierdze ze takie polaczenie jest ekonomiczne(na ile bede wiedzial po nastepnej zimie) ale to moja prywatna opinia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.02.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 zamysl byl taki:rozpalam w piecu na paliwo stale i jakas dobe nawet tam nie zagladam konczy sie palic temp.spada uruchamia sie kociol gazowy jesli chce przygotuje sobie nowy zasyp do pieca itd i wlasnie dlatego mam i piec na paliwo stale(mial)i kociol gazowy polaczenie tego nie jest ani skaplikowane ani specjalnie kosztowne(wymiennik ciepla dodatkowa pompa filtry )wiec twierdzenie ze strasznie podnosi to koszt instalacji jest nieprawdziwe i mozna to zrobic w ukladzie zamknietym stosujac piec z wezownica schladzajaca(nie jest wiele drozszy od normalnego)jesli chodzi o strone ekonomiczna hmmm a solary sa ekonomiczne:) ja twierdze ze takie polaczenie jest ekonomiczne(na ile bede wiedzial po nastepnej zimie) ale to moja prywatna opinia:) Ja mam identycznie jak ty tylko że oba piece w układzie zamkniętym i chyba mam naczynie przeponowe za małe 50ll przy 600l buforze i przy 1000mb alupexa gdy nabije bufor do 70stopni to ciśnienie wzrasta do2bar i wypluwa mi wodę zaworem bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts