scrapp2004 19.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam,Jestem po remoncie domu z 1928 roku. generalnie wszystko poszło OK ale mam problem (realny albo wyimaginowany) z podłoga na piętrze. Podłoga została ułożona na legarach (płyta OSB 22 na pióro/wpust). Niestety po kilku miesiącach skrzypi i ''chodzi''. Wiem że gdzieś popęłniłem błąd ale nie wiem jak usunąć problem. Będę wdzięczny za wskazanie linka lub poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 19.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 a pioro i wpust bylo klejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 19.01.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Podłoga została ułożona na legarach (płyta OSB 22 na pióro/wpust). Niestety po kilku miesiącach skrzypi i ''chodzi''. Dałeś fiilc pomiędzy legary i dolne płyty ? Górną warstwę płyt układałeś na mijankę i poskręcałeś gęsto z dolnymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrapp2004 20.01.2010 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Filcu nie dałem (i to juz sie domyslam ze mój błąd), na mijankę jest kładzione, a czy gęsto? A co ile jest gęsto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 20.01.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Filcu nie dałem (i to juz sie domyslam ze mój błąd), na mijankę jest kładzione, a czy gęsto? A co ile jest gęsto? 16 wkrętów na m2 to już jest wystarczająco gęsto. Rozumiem, że masz płyty 2x22mm a co ile legary ? 60cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrapp2004 21.01.2010 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Tak legary co 60 ale wkrętów to mam raczej rzadko niż gęsto - tak 6 na mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 26.01.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A jak gęsto muszą być przekładki z filcu lub gumy na legarach pod płytę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.01.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A jak gęsto muszą być przekładki z filcu lub gumy na legarach pod płytę ? Kładziesz pasy na legarze. Nigdzie nie może być możliwości tarcia płyty o legar bo to zawsze będzie wcześniej czy później skrzypieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 26.01.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 czy jestes pewnien ze to z braku filcu skrzypi a nie np.ze zlego wypoziomowania slabego dokrecenia?mialem podloge z desek nic nie skrzypialo mimo ze nie bylo tam nic podkladane a teraz mam czesc nowych legarow jest zrobiona kratownica zasypane wszystko keramzytem i czas na plyte i tak czytam i nie wiem co robic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 27.01.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A jak gęsto muszą być przekładki z filcu lub gumy na legarach pod płytę ? Kładziesz pasy na legarze. Nigdzie nie może być możliwości tarcia płyty o legar bo to zawsze będzie wcześniej czy później skrzypieć. Czyli na całej długości legara musi być filc czy guma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 04.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A jak gęsto muszą być przekładki z filcu lub gumy na legarach pod płytę ? Kładziesz pasy na legarze. Nigdzie nie może być możliwości tarcia płyty o legar bo to zawsze będzie wcześniej czy później skrzypieć. Czyli na całej długości legara musi być filc czy guma? Nikt się nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ja bym się starał dać na całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 04.02.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 pewnie ze na calym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 05.02.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 To trochę tej gumy,albo filcu do tego pójdzie... Można gdzieś np.w Casto kupić taki filc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 16.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam wykonać taką podłogę na legarach 50x50 płyta 22mm. To wszystko na stropie betonowym-lanym. Czy mocować legary kołkami rozporowymi do stropu czy zostawić je luźno? Bo przy sztywnym ich połączeniu ze stropem po jakimś czasie zaczną ponoć skrzypieć właśnie przy kołkach rozporowych. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekf_ne 21.02.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam, podkleję sie pod temat. Również zamierzam remontować stary strop, ale ja mam legary roztawione co 90 cm. I tu jest problem z płytami osb, ile warstw i jakiej grubości położyć, aby również nie okazało sie, że będzie skrzypiało. Ponato, co położyć od dołu, jako sufit, czy bezpośrednio do legarów przykręcić płyty k-g, oczywiącie na stelarzu, czy terz najpierw osb?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts