Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga OSD na legarach

scrapp2004

Recommended Posts

Witam,

Jestem po remoncie domu z 1928 roku. generalnie wszystko poszło OK ale mam problem (realny albo wyimaginowany) z podłoga na piętrze. Podłoga została ułożona na legarach (płyta OSB 22 na pióro/wpust). Niestety po kilku miesiącach skrzypi i ''chodzi''. Wiem że gdzieś popęłniłem błąd ale nie wiem jak usunąć problem. Będę wdzięczny za wskazanie linka lub poradę.

czy jestes pewnien ze to z braku filcu skrzypi a nie np.ze zlego wypoziomowania slabego dokrecenia?mialem podloge z desek nic nie skrzypialo mimo ze nie bylo tam nic podkladane a teraz mam czesc nowych legarow jest zrobiona kratownica zasypane wszystko keramzytem i czas na plyte i tak czytam i nie wiem co robic:)

A jak gęsto muszą być przekładki z filcu lub gumy na legarach pod płytę ?

Kładziesz pasy na legarze. Nigdzie nie może być możliwości tarcia płyty o legar bo to zawsze będzie wcześniej czy później skrzypieć.

Czyli na całej długości legara musi być filc czy guma?

Nikt się nie wypowie? :(

• 2 weeks później...
Mam wykonać taką podłogę na legarach 50x50 płyta 22mm. To wszystko na stropie betonowym-lanym. Czy mocować legary kołkami rozporowymi do stropu czy zostawić je luźno? Bo przy sztywnym ich połączeniu ze stropem po jakimś czasie zaczną ponoć skrzypieć właśnie przy kołkach rozporowych. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie :wink:

Witam, podkleję sie pod temat. :) Również zamierzam remontować stary strop, ale ja mam legary roztawione co 90 cm. I tu jest problem z płytami osb, ile warstw i jakiej grubości położyć, aby również nie okazało sie, że będzie skrzypiało. Ponato, co położyć od dołu, jako sufit, czy bezpośrednio do legarów przykręcić płyty k-g, oczywiącie na stelarzu, czy terz najpierw osb??