nania 19.01.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jak w temacie, czy możecie mnie oświecić w tym temacie, bo dziś mi mój glazurnik już po zrobieniu płytek =de facto kolega męża = strzelił taką cenę za narożniki zrobione pod kątem że głowa małą i chciałam wiedzieć jakie ceny obowiązują(dodam tylko że nie dokońca się dogadaliśmy z tymi narożnikami ale to mniej ważne i uważam że cena przez niego rzucona jest za wysoka ale może się mylę będę wdzięczna za info! A i jak już w temacie to ile za dekory płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 19.01.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Układanie 45zł/m2, tyle samo za metr bieżący szlifu i tyle samo za metr bieżący dekorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 19.01.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja płaciłem:- szlifowanie krawędzi płytek pod kątem 45st na narożnikach - 40 zł/mb- dekor z środkiem wklejanym - 8 zł/szt- dekor taki jak płytka tylko w inny wzorek - razem z innymi płytkami 50 zł/m2 moje zdanie jest takie że z płytkarzami nie da się "do końca dogadać" bo niby na początku operują ceną za m2 a de facto za każdą pierdółkę doliczają - a to za otworek, a to za listewkę, a to za grubiej kleju a to za cieniej, a to silikonik a to akrylek... Przy tak szczegółowym "cenniku" trzeba wymagać dokładnego kosztorysu na początku bo później jest niemiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 20.01.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja tak często czytam wątki o cenach kładzenia płytek i jestem osobiście zdania, że glazurnik na początku powinien usłyszeć co ma zrobić i dać cenę. A nie za każdy centymetr dodatkowego przycięcia liczyć nie wiadomo ile.Ja rozumiem, że szlifowanie (cięcie) jest upierdliwe i wymaga dokładności ale bez przesady. Można oszacować wcześniej ile tego jest. Jak się o 1m pomyli chłopak to jego problem. Raz na plus wyjdzie a raz na minus. A już nie mówiąc o otworkach. Moim zdaniem w łazience zawsze jest:umywalka co daje 3 otworki, kibelek jak podwieszany to daje 4, grzejnik 2, kabina czy wanna też ze 2 lub 3. I co? Za każdy płatne ekstra. Głupota i tyle. Ekstra to powinno być za ekstra rzeczy, które inwestor wymyśla na biegu - to rozumiem. Ale standard wiercenia pod podstawowe przybory sanitarne powinien być. Jak się ma sprzęt to przecież żadna sztuka. Sam wierciłem wiertełkiem regulowanym za 14 zł i wyszło dobrze. Więc ktoś, kto na tym zarabia powinien mieć lepszy sprzęt, wprawę i nie pałować się dłużej niż 2 min na dziurkę. Podobnie silikony. No zastrzelić. Chyba oczywiste jest że płytki się kładzie, fuguje i uszczelnia w rogach, przy futrynie i paru innych miejscach silikonem. Dla mnie silikony to część fugowania i tyle a nie kolejne cenki od metra. O dekorach nie mówiąc, czym niby one się różnią, że liczone są osobno? Nawet jak mają wklejany środek, albo są mniejsze to przecież układa się je tak samo jak resztę. A wielu ich nie ma bo ceny powalają inwestorów. Trzeba by fliziarzy nauczyć podawać cenę na początku i ostateczną przy utrzymaniu pewnego zakresu prac standardowych. Inaczej będą drzeć kasę z inwestorów do bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 20.01.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Za m2 25 zł. Niezależnie jaka płytka i jaki dekor. Szlif 50 zł. Bardzo dokładny i sumienny. Nie mogę złego słowa powiedzieć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.01.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 My zawieźliśmy gres do firmy która profesjonalnie szlifuje pod kątem, wymagało to od nas trochę inwencji twórczej i od kafelkarza, bo najpierw musieliśmy pozaznaczać które krawędzie mają być szlifowane. Płaciliśmy coś koło 20 zł/mb, po 2 dniach odebraliśmy zeszlifowane płytki.W dodatku musieliśmy je pozabezpieczać na czas transportu żeby nie popękały, oj bawiliśmy się z tym trochę, ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 20.01.2010 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 no to mnie oświeciliście i pocieszyliście , cena wyjściowa była u mnie 70 zł po niemal avanturze 50 zł! ale ja i tak uważam że i tak to nie jest warte bo płytki z jednej strony są poszczerbione- to te które są przycinane i dopiero szlifowane, bo podobno szkliwo słabe i tak odpryskuje! Co do dekorów to też uważam że to przesada z cenami, bo wklejenie dekoru o szerokość np 8 cmx40 to żadene wielkie coś! nie wspominając o dekorze wielkości płytki- o to też się prawie pokłóciłam - bo to już zdrzierstwo, wiem bo sama wykafelkowałam kotłownie/wc gdzie docinałam płytki na 8 cm i robiąc z nich dekory! i to najzwyklejszą maszynką do cięcia z leroy, są pewne niedociągnięcia ale robiłam to pierwszy raz w życiu! a to efekt http://images46.fotosik.pl/249/ef68a5243581c9d8med.jpg http://images49.fotosik.pl/250/b577cc6f3798e4eamed.jpg http://images43.fotosik.pl/250/4aabfdabfc4f34f5med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.01.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja płaciłam :płytki 45zł/m2otwór 8złszlifowanie 10zł/mb płytek (czyli jak jest narożnik to 1mb narożnika liczymy jako 2mb płytek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 20.01.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ceny z 2007roku, ale relacja ważna pomiędzy nimi: - 40zł za m2, - 28zł/mb szlifu (ale widziałam, że każda płytka była cięta pod kątem i potem obrabiana dwoma grubościami papieru ściernego -jest idealnie), - 40zł/mb układania płytek po łuku (wanna + kabina + bok blatu na fragmencie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.01.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jak rozliczasz się po mb to liczony jest każdy szlif, jeśli masz 1 płytkę (30x60)szlifowaną z 3 stron to liczy 30+30+60 = 120 cm.u mnie wyszło w sumie około 40 mb do szlifowania na 2 łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts