Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy włącza sie zbyt czesto

now.acc01

Recommended Posts

Piec gazowy włącza sie zbyt czesto - co 10 minut!

Piec to Saunier Duval Semca ze sterowaniem Exa Control e7

Przy zadanej temperaturze - np 22 C wlacza sie co 10 min mimo iz temperatura nie spada. Po obnizeniu na sterowniku temperatury na 21 C.... 22 C stopnie utrzymują sie przez ok. 45 minut. Nie rozumiem po co piec wlacza sie co 10 minut jak i tak nie traci temperatury. grzejniki maja ustawione termostaty na 5(jednak tutaj nie widzialbym przyczyny). Jakis reset? Aha - sąsiadom wlacza sie tak jak napisalem wyzej - co ok 40-45 minut. Co jest?

• 4 years później...
zbyt szybko schładza Ci się instalacja

Odświeżę temat, mam ten sam problem, który opisuje autor tematu.

Temperatura w mieszkaniu nie spada, regulator ustawiony na 21 st. C.

Na piecu mam 55 st. C

Jeżeli problemem jest zbyt szybko schładzająca się woda w instalacji, to jak można temu zaradzić?

Czy jest możliwość ustawienia parametru temperatury, przy jakiej miałby się uruchamiać piec?

Pozdrawiam

Drugi sezon teraz będzie jak wprowadziłem się do mieszkania, w którym jest ten piec (Vaillant VU/VUW PL 240/3-3M).

Mam wrażenie, że w zeszłym roku też tak często się uruchamiał.

sterownik mam na zasadzie pokrętła (VRT 40),

pstryknięcie słychać dopiero po podwyższeniu temp/przesunięciu pokrętła o 1-1,5mm

dodam, że tak jak teraz jest ustawiony piec na 55 st. C to grzeje on wodę do 43-44 st. i się wyłącza.

Po kilkunastu minutach uruchamia się ponownie, mimo braku spadku temperatury w pokoju.

Przy sterowniku powiesiłem elektroniczny termometr.

a czy te wasze sterowniki nie sterują na podstawie regulacji adaptacyjnej proporcjonalno-całkujęcej tzw. PI (autoadaptacja) ? Objawy wskazują właśnie na to. Gdyby był sterownik z możliwością ustawienia histerezy to by załączał dopiero po ustawionym spadku temp.

tu można poczytać i zobaczyć wykres jak to działa >> http://pl.immergas.com/media/10._zarzadzanie_cieplem_termostaty_sterowniki.pdf

Edytowane przez montixe