mirela99 20.01.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mam wycenę instalacji c.o. Nurtuje mnie tylko jedna sprawa: fachowiec zaproponował piec HOVAL o mocy 12 kW. Kondensacyjny, gazowy , jednofunkcyjny z zasobnikiem. W całym domu bedzie podłogówka (bez kaloryferów). I mam pytanie, czy przy około 130 m2 mieszkania taki piec jest wystarczający ? Facet twierdzi, że nie ma sensu kupować większego (uważa, ze ludzie za duże piece kupują), ale jak wypisywałam wniosek o warunki w gazowni to "pani" zrobiła wielkie oczy jak przeczytała tą moc. Powiedziała, ze się z taką nigdy nie spotkała i że klienci zawsze wpisuja 21 kub 24. Zaczęłam się więc zastanawiać czy to nie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 20.01.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Przecież w projekcie masz podaną moc pieca, wystarczy przeczytać!Zwykle piece (dwufunkcyjne) mają moc 21-24kW ze względu na CWU, które takiej mocy potrzebuje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.01.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jeśli dom jest dobrze zrobiony (izolacja itp) to wystarczy. Mój 14kW na ogrzewaniu chodzi na minimum czyli coś koło 3-4kW a ustawione dla c.w.u 7,2kW sobie radzi ze zbiornikiem 200l Dom 137 użytkowej. W projekcie też miałem 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 20.01.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja tez planuje kupno kotla kondens, ale o mocy 14kW, dlo powierrzhni 200m2 + cwu 120-160l. W projekcie mam zapisane 20kW minimum. Nie wiem czemu, ale sie nie zgodzam z projektantem. Ludzie kupuja 24 bo wg mnie nie maja pojecia. Kupisz 40kW i tez bedzie dzialalo. Gazowce nie dzialaja jak stlopalniaki, ich zaleta jest to ze sie mogo wylaczyc jak juz nie musza grzac. Za duzy kociol bedzie sie po prostu zalaczal i wylaczal nonstop. Wydaje mi sie ze mozna to porownac do jazdy samochodem. Jaki samochod spali wiecej paliwa:- taki ktory ruszy raz i jedzie ''jednostajna'' predkoscia- czy taki, ktory bedziesz rozpedzala do danej predkosci i gasila, po czym znow ruszala z miejsca i tak w kolko nim dojedziesz do celu Wydaje mi sie, ze lepsza opcja pod wzgledem ekonomicznosci i komfortu bedzie jazda samochodem pierwszym. No moze dojedziesz szybciej do celu (bo bedziesz cisnela na maksa), czytaj - szybciej rozgrzejesz grzejnik. Nie jestem fachowcem i tez mam dylemat co do doboru mocy kotla. Jednego jestem pewien - duzy kociol szybko rozgrzeje wode w instalacji poczawszy od 0. Ale przeciez jak zalaczysz kociol na sezon, to w instalacji nie masz wody o tak niskeij temp oraz jak juz taki koiol chodzi, to nie potrzeba zbyt wiele energi aby ta wode podgrzac o te kilkanascie stopni. Dodatkowo uza moc jest potrzeban wtedy jak chcesz przeplywowo grzac cwu. Ale majac zasobnik o odpowiednim litr, bedziesz miala i tak ciepla wode. Poki co masz teraz troche inf od laika. Pytaj sie dalej i skladaj relacje.Duzo inf jest w temacie:http://forum.muratordom.pl/jaki-piec-kociol-gazowy,t122326.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 20.01.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Tak, z tego co zapamiętałam to wspominał o tym, ze ten piec nie będzie włączał i wyłączał ciagle (jak te no 24kW). Coprawda logicznie sobie tego nie potrafię wyjasnić . I właśnie wspomniał że jego zaletą jest to, ze on dłuzej będzie chodził na małej mocy. Tylko jak do tego dojdzie zasobnik większy (300l) bo w przyszłosci chcemy solary, to jakoś może wpłynąc na zmiejszenie jego mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 20.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Tak, z tego co zapamiętałam to wspominał o tym, ze ten piec nie będzie włączał i wyłączał ciagle (jak te no 24kW). Coprawda logicznie sobie tego nie potrafię wyjasnić . I właśnie wspomniał że jego zaletą jest to, ze on dłuzej będzie chodził na małej mocy. Tylko jak do tego dojdzie zasobnik większy (300l) bo w przyszłosci chcemy solary, to jakoś może wpłynąc na zmiejszenie jego mocy ? Przeczytaj moją odpowiedź to będziesz wiedzieć odnośnie mocy i zasobnika. Co do ciągłego włączania/wyłączania im dłużej pracuje na małej mocy, zamiast krótkich włączeń tym lepiej, mniej gazu idzie. Są inne wątki na ten temat nie na sensu tego po raz n-ty pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fileiro 20.01.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mam właśnie Hovala 12 kW - dom większy 179 m2 - zapotrzebowanie na moc cieplną <7 kW - więc nawet w duże mrozy kocioł pracuje na minimum ale ciągle (bez taktowania). Fajny kocioł bo ma spory zakres modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mój dom 135m2 + garaż.Jednofunkcyjny Vaillant 18kW + zasobnik 120l.Skręcony na 8kW. Grzejniki na 50m2 - reszta podłogówka. W projekcie było 21kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johna2 20.01.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dom 230m podlogówka 105 w projekcie mamy 19kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.01.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Moc w projektach to wartość często "wyssana z palca"Dobrze jak ktoś nam oceni indywidualnie zapotrzebowanie na ciepło bo za duży piec to często większy koszt jego zakupu i grzania zdeterminowani pogorszeniem sprawności.Moim zdaniem z punktu widzenia ekonomiki dobrze jest mieć zestaw czyli główny piec tzw. "na mirę", który sprosta większości zim w naszym klimacie i kominek jako element przeważnie rekreacyjny i do dogrzania domu w razie nadejścia "zimy" stulecia, które bywają jednak częściej niż co 100lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirasek66 21.01.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Mirella zacznijmy od poczatku. Po co piec? A no po to żeby dostarczać ciepło. Ile tego ciepła? Tyle ile wynoszą straty plus rezerwa na podwyższenie temperatury. Ile wynosza straty ? To powinno byc obliczone w projekcie, ( nie wpisane z sufitu), zakładając że izolacja została wykonana zgodnie z projektem i bez wiekszych błędów. Jeśli dom jest lepiej zaizolowany niż zakłada projekt to mniejsze będą straty ciepła, jesli gorzej lub są mostki to więcej. Zapotrzebowanie na moc cieplną jest liczone dla określonych warunków temp. wewnętrzna 20 st.C, zewnętrzna - 20 st C. I teraz jest kolej na dywagacje z włączaniem i wyłączaniem pieca dużej mocy, czy stala praca pieca mniejszej mocy - patrz posty powyżej. Szacowanie mocy pieca w przeliczeniu na powierzchnię nie ma żadnego sensu! Jednak jest niestety najczęściej stosowane przez "fahofcuf" instalatorów i "chandlofcuf", dlatego że policzenie strat ciepła na ogrzewanie i wentylację jest bardziej skomplikowane niż przemnożenie x razy powierzchnię. rada praktyczna - znajdź kogoś kto robi Świadectwa Energetyczne, niech to policzy bo i tak będziesz musiała kiedyś to ŚCh zrobić. Ja robie takie rzeczy w cenie Świadectwa, czyli koszt ten sam a przynajmniej wiadomo jaka moc jest naprawde potrzebna.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Bla bla bla... 12kW na 120m2 to nawet najgorzej spartoloną chałupę ogrzeje. Ja niestety wziałem 24kW i strasznie żałuję. Przy moim domu 220m2, w połowie nieocieplonym i obecnych mrozach zazwyczaj chodzi na minimalnej mocy 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dokładnie większość ludzi ma niepotrzebnie przewymiarowane kotły. Ja też , ale świadomie bo planuję akumulator ciepła dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Chcesz akumulować ciepło z kotła gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 22.01.2010 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam wycenę instalacji c.o. Nurtuje mnie tylko jedna sprawa: fachowiec zaproponował piec HOVAL o mocy 12 kW. Kondensacyjny, gazowy , jednofunkcyjny z zasobnikiem. W całym domu bedzie podłogówka (bez kaloryferów). I mam pytanie, czy przy około 130 m2 mieszkania taki piec jest wystarczający ? Facet twierdzi, że nie ma sensu kupować większego (uważa, ze ludzie za duże piece kupują), ale jak wypisywałam wniosek o warunki w gazowni to "pani" zrobiła wielkie oczy jak przeczytała tą moc. Powiedziała, ze się z taką nigdy nie spotkała i że klienci zawsze wpisuja 21 kub 24. Zaczęłam się więc zastanawiać czy to nie za mało ? Fachowiec widzę z górnej półki jak taki kociołek poleca - modulację przy tej mocy ten kociołek ma piękną i firma z renomą - dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirasek66 22.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Bla bla bla... 12kW na 120m2 to nawet najgorzej spartoloną chałupę ogrzeje. Uwierz że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 22.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Chcesz akumulować ciepło z kotła gazowego? Nie, węglowy mam, ale tak napisałem bo mi się skojarzyło że też mam w zasadzie przewymiarowany. W projekcie wpisany mam w domku 114m2 piec gazowy 24 KW!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 22.01.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 przykład z życia ,pow. domu 150 m2 , 50 podłogówka , reszta grzejniki( dobrane do niskiej temp zasilania czyli duże ), temp na piecu 39 st. przy dzisiejszych temp. ( -10 st) piec chodzi na minimum ( 1300 obr w instrukcji jest tabelka pokazująca obroty i moc pieca ) piec de ditrich II jakis tam ( moc od 7,2 kw do chyba 20 kw albo coś bardzo blisko ) , i pali ok 9-11 m3 gazu, jakbym miał mniejszą moc minimalną to było by wiele mniej gazu . Tak jak napisałem przy takich mrozach dzia.ła na minimum . Dom nowy w miarę dobrze docieplony , wentylacja grawitacyjna . Temp w domu 21 od 6 do 23 /19 reszta dobyPiec dobierany także przez instalatora ( ale niestety nie był tak mądry jak Twój )Więc bierz spokojnie jak najmniejszy. Mnie korci żeby sprzedać ten mój piec i kupić mniejszej mocy , ale trochę pozbawione sensu ekonomicznego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 22.01.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 przykład z życia ,pow. domu 150 m2 , 50 podłogówka , reszta grzejniki( dobrane do niskiej temp zasilania czyli duże ), temp na piecu 39 st. przy dzisiejszych temp. ( -10 st) piec chodzi na minimum ( 1300 obr w instrukcji jest tabelka pokazująca obroty i moc pieca ) piec de ditrich II jakis tam ( moc od 7,2 kw do chyba 20 kw albo coś bardzo blisko ) , i pali ok 9-11 m3 gazu, jakbym miał mniejszą moc minimalną to było by wiele mniej gazu . [/b] Nie jest to takie pewne. Przy mrozie -10 to i ten o małej mocy będzie musiał ją podnieść żeby podgrzać wodę. Co innego w ciepłe dni np +5C to taki zmniejsza mocą moze dać oszczędności. Skoro o autach była mowa to tak jakby porównać te same auta z silnikami w tej samej technologii np 1,4 i 2,0 dopóki jadą po mieście do 50 km/h to 1,4 jest ekonomiczniejszy ale kiedy trzeba pocisnąc autostradą 180 km/h to ledwo zipie i wcale mniej nie spali. Co do DD MCR II to min moc jest 6kW. O zużyciu gazu w głównej mierze decyduje nie piec ale dom i instalacja CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 22.01.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie jest to takie pewne. Przy mrozie -10 to i ten o małej mocy będzie musiał ją podnieść żeby podgrzać wodę. Co innego w ciepłe dni np +5C to taki zmniejsza mocą moze dać oszczędności. Skoro o autach była mowa to tak jakby porównać te same auta z silnikami w tej samej technologii np 1,4 i 2,0 dopóki jadą po mieście do 50 km/h to 1,4 jest ekonomiczniejszy ale kiedy trzeba pocisnąc autostradą 180 km/h to ledwo zipie i wcale mniej nie spali. Co do DD MCR II to min moc jest 6kW. O zużyciu gazu w głównej mierze decyduje nie piec ale dom i instalacja CO. Dom owszem, ale instalacja? Jak musi byc spaprolona instalacja, aby kociol nie dal rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts