Depi 22.01.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Bla bla bla... 12kW na 120m2 to nawet najgorzej spartoloną chałupę ogrzeje. Uwierz że nie Nie uwierzę, przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 22.01.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mirella zacznijmy od poczatku. Po co piec? A no po to żeby dostarczać ciepło. Ile tego ciepła? Tyle ile wynoszą straty plus rezerwa na podwyższenie temperatury. Ile wynosza straty ? To powinno byc obliczone w projekcie, ( nie wpisane z sufitu), zakładając że izolacja została wykonana zgodnie z projektem i bez wiekszych błędów. Jeśli dom jest lepiej zaizolowany niż zakłada projekt to mniejsze będą straty ciepła, jesli gorzej lub są mostki to więcej. Zapotrzebowanie na moc cieplną jest liczone dla określonych warunków temp. wewnętrzna 20 st.C, zewnętrzna - 20 st C. I teraz jest kolej na dywagacje z włączaniem i wyłączaniem pieca dużej mocy, czy stala praca pieca mniejszej mocy - patrz posty powyżej. Szacowanie mocy pieca w przeliczeniu na powierzchnię nie ma żadnego sensu! Jednak jest niestety najczęściej stosowane przez "fahofcuf" instalatorów i "chandlofcuf", dlatego że policzenie strat ciepła na ogrzewanie i wentylację jest bardziej skomplikowane niż przemnożenie x razy powierzchnię. rada praktyczna - znajdź kogoś kto robi Świadectwa Energetyczne, niech to policzy bo i tak będziesz musiała kiedyś to ŚCh zrobić. Ja robie takie rzeczy w cenie Świadectwa, czyli koszt ten sam a przynajmniej wiadomo jaka moc jest naprawde potrzebna. Powodzenia. Jak masz to w cenie to tylko sie cieszyc. Ale jakbym mial za audyt zaplacic, to wole poswiecic 10h w OZC i policzyc to samemu. Liczenie strat na wentylacji itp, nie widze zadnego problemu, w ozc mozna zdefiniowac wszystko, tylko trzeba powiecic czas. A jezeli wezmiemy dwa podobne metrarzowo domy i w jednym ocieplenie bedzie o stopien slabsze, to i tak koncowy wynik bedzie porownywalny. Mysle, ze opierasz sie tylko na czystej teori. Mysle, ze Depi ma racje. Oczywiscie wierze, iz mowiac o spartoleniu nie mial na mysli 1cm szpar w scianach czy pod oknami, a raczej biedne ocieplenie stropodachu lub strychu. Jedynie to moze miec najwiekszy wplw na ucieczke ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 25.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dom owszem, ale instalacja? Jak musi byc spaprolona instalacja, aby kociol nie dal rady? Nie chodziło mi o to, że nie da rady tylko o efektywność. Ten sam kocioł w takim samym domu ale z innym układem CO np. "spartolonym" będzie pracował z innym zużyciem gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 25.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Nie chodziło mi o to, że nie da rady tylko o efektywność. Ten sam kocioł w takim samym domu ale z innym układem CO np. "spartolonym" będzie pracował z innym zużyciem gazu. Po prostu będzie pracował z większą mocą tudzież dłużej. Mając Dietrecha MCRII z modulacją min bodajże 5,6 KW - obserwuje jego prace na minimum nawet przy aktualnych 17 stopniowych mrozach . Niestety z z miejszą mocą na poziomie 4 kW jest mało kotłów - a ich cena nieporównywalna z Dietrechem, Stąd min taki a nie inny wybór. Gdy pomyślę że w poprzednim domu mając kocioł bez modulacji bodajże 14KW tyle samo gazu szlo mi na ogrzanie 3 razy mniejszej powierzchni to jednak aż tak tej zimy nie przeklinam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts