bielszczanin 20.01.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, zamierzam podłączyć ekologiczną oczyszczalnię na gruncie niestety glinianym. Proszę o pomoc w postaci informacji jaką oczyszczalnię i kontakt na sprawdzonego rzetelnego wykonawcę z rejonu Bielska. Dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 30.01.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 z tego co wiem, na gruncie glinianym nie otrzymasz zgody gminy, a to podstawa projektu na taka oczyszczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielszczanin 31.01.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam,myślę, że ma problemu otrzymania takiej zgody skoro okoliczni sąsiedzi posiadają takie oczyszczalnie. Ponadto w pozwoleniu na budowę jest wymieniona przydomowa oczyszczalnia i jest zaakceptowana przy wydanej zgodzie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 31.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 to faktycznie nie ma problemu. Nie pisales, ze w pozwoleniu na budowe jest zgoda, stad moje watpliwosci.'Oczyszczalnia przydomowa z filtrem piaskowym – bardzo chętnie stosowana jest na gruntach gliniastych i ilastych. Składa się on ze studzienki rozdzielczej, rur drenarskich, rur zbierających oraz studzienki zbiorczej. Filtr ułożony jest na warstwie gliny lub folii nieprzepuszczającej wody. Rury znajdują się na warstwie żwiru, a pomiędzy nim znajduje się warstwa piasku. Filtr zabezpieczony jest warstwą geowłókniny, która przysypana jest warstwą ziemi. Ścieki po przefiltrowaniu i oczyszczeniu w warstwie żwiru, spływają do drenażu zbierającego, a następnie odprowadzane są do wód powierzchniowych lub do gruntu.' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 31.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, myślę, że ma problemu otrzymania takiej zgody skoro okoliczni sąsiedzi posiadają takie oczyszczalnie. Ponadto w pozwoleniu na budowę jest wymieniona przydomowa oczyszczalnia i jest zaakceptowana przy wydanej zgodzie. Pozdrawiam, skoro otrzymałeś zgodę na oczyszczalnię w PnB, to powinieneś mieć projekt tejże oczyszczalni, dołączony do projektu budowlanego, (bo niby na jakiej podstawie gmina wydała zgodę?), a więc i dobrany typ oczyszczalni i sposób odprowadzenia oczyszczonych ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciotka klotka 02.02.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 bielszczanin, mamy podłączoną biologiczną oczyszczalnię ścieków Prox AT-6, bez rozsączania, odprowadzenie ścieków do rowu melioracyjnego. U nas niestety również sama glina. Ponieważ ścieki wychodzą poza działkę musieliśmy mieć operat wodno-prawny. Oczyszczalnię instalowała nam firma EKO-EKSPERT z Bielska-Białej, mają stronę http://www.eko-ekspert.pl. Tę samą oczyszczalnię ma moja szwagierka i moja siostra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts