Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczna oczyszczalnia do domu jednorodzinnego

Recommended Posts

• 2 weeks później...

to faktycznie nie ma problemu. Nie pisales, ze w pozwoleniu na budowe jest zgoda, stad moje watpliwosci.

'Oczyszczalnia przydomowa z filtrem piaskowym – bardzo chętnie stosowana jest na gruntach gliniastych i ilastych. Składa się on ze studzienki rozdzielczej, rur drenarskich, rur zbierających oraz studzienki zbiorczej. Filtr ułożony jest na warstwie gliny lub folii nieprzepuszczającej wody. Rury znajdują się na warstwie żwiru, a pomiędzy nim znajduje się warstwa piasku. Filtr zabezpieczony jest warstwą geowłókniny, która przysypana jest warstwą ziemi.

Ścieki po przefiltrowaniu i oczyszczeniu w warstwie żwiru, spływają do drenażu zbierającego, a następnie odprowadzane są do wód powierzchniowych lub do gruntu.'

Witam,

myślę, że ma problemu otrzymania takiej zgody skoro okoliczni sąsiedzi posiadają takie oczyszczalnie. Ponadto w pozwoleniu na budowę jest wymieniona przydomowa oczyszczalnia i jest zaakceptowana przy wydanej zgodzie.

Pozdrawiam,

skoro otrzymałeś zgodę na oczyszczalnię w PnB, to powinieneś mieć projekt tejże oczyszczalni, dołączony do projektu budowlanego, (bo niby na jakiej podstawie gmina wydała zgodę?), a więc i dobrany typ oczyszczalni i sposób odprowadzenia oczyszczonych ścieków.

bielszczanin, mamy podłączoną biologiczną oczyszczalnię ścieków Prox AT-6, bez rozsączania, odprowadzenie ścieków do rowu melioracyjnego. U nas niestety również sama glina. Ponieważ ścieki wychodzą poza działkę musieliśmy mieć operat wodno-prawny. Oczyszczalnię instalowała nam firma EKO-EKSPERT z Bielska-Białej, mają stronę http://www.eko-ekspert.pl. Tę samą oczyszczalnię ma moja szwagierka i moja siostra.