Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny dachowe

mars19

Recommended Posts

• 3 weeks później...
sprawdzilem i moje są PLASTMO, odradzam ta firme

Jakiś krzak - nie ma się co dziwić jak widać - u mnie podobnie jak u andre - Kanion Vavina - ciemny brąz - czwarty rok na dachu - wyglądają jakbym je wczoraj założył - żadnych śladów zużycia czy odbarwień koloru , czy czegokolwiek ...

Natomiast w kwestii rynien LINDAB / rainline / - mam kolegę co założył takowe - pierwsza klasa - bez dwóch zdań .

Brałem niby nadroższe - z Marleya.

Miedziane.

Sa tak drogie, że nawet ostatnio Praktker je wysprzedał i juz nie ma.

Są extra i jak nowe.

Ale jest jedno ale.

Uchwyty do rur spustowych.

Za delikatne, popękały.............

Dorobiłem opaski z blachy nierdzewki - a na wierzch takie maskowanie popękanymi

Ale same rynny - nie mam nic do zarzucenia

sprawdzilem i moje są PLASTMO, odradzam ta firme

Jakiś krzak - nie ma się co dziwić jak widać - u mnie podobnie jak u andre - Kanion Vavina - ciemny brąz - czwarty rok na dachu - wyglądają jakbym je wczoraj założył - żadnych śladów zużycia czy odbarwień koloru , czy czegokolwiek ...

Natomiast w kwestii rynien LINDAB / rainline / - mam kolegę co założył takowe - pierwsza klasa - bez dwóch zdań .

"Jakiś krzak" :lol: panie lider postudiuj trochę zanim dyrdymały wysmarujesz, co do Wavina faktycznie są niezłe

"Jakiś krzak" :lol: panie lider postudiuj trochę zanim dyrdymały wysmarujesz, co do Wavina faktycznie są niezłe

Postudiowałem i co ?? -

"posiadam rynny z PVC ale ledwie wytrzymały 5 lat i są całe popękane, zniszczone od słońca " - to cytat z założyciela wątku - i co - jak pięć lat rynny nie wytrzymują , odbarwiają się i pękają - to nie jest krzak ?? - ja osobiście nazwałbym to jeszcze bardziej dosadnie ...

Oglądnąłem sobie stronkę producenta :

http://images43.fotosik.pl/257/f138c4b66d7c3cde.jpg

"System rynnowy PVC charakteryzuje się niezwykłą paletą barw, spośród której każdy jest w stanie wybrać propozycję, która go zadowoli. Dodatkowo Klient może na specjalne życzenie, zaprojektować swój własny, unikalny system w bogatej kolorystyce."

W sumie z ich strony można się dowiedzieć że ich produkty charakteryzują się niezwykłą paletą barw - może to dla tej firmy jest najważniejsze - a nie jakość i trwałość ...

Ale jak widać i kolorystyka zbyt trwała nie jest ...

i co z tego że oglądnąłeś sobie ich stronkę ? to już uważasz że ich wina, bo tylko kolorki pokazują ? Plastmo to największy stażem na rynku w PL producent rynien pcv, osobiście nie znam dachu z tymi rynnami założonymi ponad 15 lat temu, aby były zniszczone i popękane(są odbarwione to fakt) potrafią czasem przeciekać , też fakt ale obstawiam nieprawidłowy montaż

Witam, posiadam rynny z PVC ale ledwie wytrzymały 5 lat i są całe popękane, zniszczone od słońca. I muszę je wymienić. Jakie byście polecili aby były trwalsze? Aluminiowe, ocynk? Muszą być w kolorze czerwonym i nie za wysokiej cenie.

kup jakiś system ze stali powlekanej Siba , Rukki, Wijo, Lindab, Raiko, Niagara, Galeco, wszystkie na równi godne polecenia, wybierz najtańszy z nich lub kolor który najbardziej ci odpowiada

i co z tego że oglądnąłeś sobie ich stronkę ? to już uważasz że ich wina, bo tylko kolorki pokazują ? Plastmo to największy stażem na rynku w PL producent rynien pcv, osobiście nie znam dachu z tymi rynnami założonymi ponad 15 lat temu, aby były zniszczone i popękane(są odbarwione to fakt) potrafią czasem przeciekać , też fakt ale obstawiam nieprawidłowy montaż

No i co z tego że największy stażem ?? I tylko dlatego trzeba przed nim klękać ?? - to bardzo niedobrze bo jak widać jakość nie idzie w parze ze stażem - skoro takie opinie o ich produktach ...

Pewnie ze jedna krytyczna opinia wiosny nie czyni - ale jest to niewątpliwie jakiś sygnał .

Być może kilkanaście lat temu jakość była dla nich priorytetem - teraz jak widać nie ...

Możesz obstawiać na co chcesz - skoro kolor rynien się odbarwił - winny jest producent - oczywiście popękanie rynien może być skutkiem złego montażu - ale odbarwienie raczej nie - i to jest jasne - i choćbyś nie wiem jak się naprężał - tego nie zmienisz ...

idac tym sladem ze jedna opinia i szlak trafil renome firmy to czytajac dokladnie marley tez niema dobrej opini od bobiczka nazeka na uchwyty

ja bym sie zastanowil czy czasem nie moze byc dodup.... montaz i zarazem jakas wadliwa partia pozdrawiam

kolego niewiem przed kim miałbym się naprężać , bo ani nie polecam Plastmo, i tym bardziej z PCV, niemniej uważam że to dobry producent, zresztą kilka lat i Twoje się odbarwią, choćbyś niewiem jak się naprężał nad Kanionem :wink: pcv to tylko pcv, niby ma dodatek przeciw Uv a i tak po paru czasem kilkunastu latach z brązu - sraka :lol: zresztą koszt stalowych powlekanych jest praktycznie taki jak PCV, a trwałość bez porównania, dlatego nie podniecałbym się zbytnio , że moje PCV jest git, a inne be, to tylko pcv (dla mnie)

kolego niewiem przed kim miałbym się naprężać , bo ani nie polecam Plastmo, i tym bardziej z PCV, niemniej uważam że to dobry producent, zresztą kilka lat i Twoje się odbarwią, choćbyś niewiem jak się naprężał nad Kanionem :wink: pcv to tylko pcv, niby ma dodatek przeciw Uv a i tak po paru czasem kilkunastu latach z brązu - sraka :lol: zresztą koszt stalowych powlekanych jest praktycznie taki jak PCV, a trwałość bez porównania, dlatego nie podniecałbym się zbytnio , że moje PCV jest git, a inne be, to tylko pcv (dla mnie)

No skoro tak mówisz to tak być musi ... 8)

Teraz pozostaje mi tylko czekać jak się i moje odbarwią ??

- następny wszystkowiedzący ...

:D

oj to ja zle wybralem

mam marleya pcv i teraz tylko czekam kiedy sie odbarwia

a tak na marginesie miedziane to nie zmieniaja koloru na zielony a stalowe to czasem nawet te z ocynkowane i malowane proszkowo oile takie sa tam to czasem tez farba sie nie odbarwia

pytanie tylko kiedy ? ja by mnie bylo stac zrobilbym z kwasowki tylko po co

oj to ja zle wybralem

mam marleya pcv i teraz tylko czekam kiedy sie odbarwia

nie odbarwią się.

Błędnie napisałem że mam MArleya miedzianego.

No nie, mam PCV - tylko w kolorze miedzianym.

Od 7 lat są wciąż jak nowe.

Zastrzeżenia mam tylko do obejmek rur spustowych - za delikatne i połowa z nich popękała w miejscu skręcania.

Innych zastrzeżeń nie mam