semen 20.01.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam wszystkich !Mam pytanie jaka tepmeratura dolnego żródła (wymiennik gruntowy poziomy)powinna wynosić przy obecnej zimie jeśli wszystko jest ok. Temperatura mojego dolnego żróła wynośi około -2 stopni czy to dobrze i czy ma wpływ na pracę pompy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 20.01.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 W wątku o pompach ciepła przewijał się ostatnio ten temat, tam poczytaj. U mnie temp wchodząca 0,8stC, wychodzi -1,9stC. http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-10740.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 08.04.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 W marcu na powrocie z ziemi było 0,8st teraz jest 1,1 czyli zawsze lekko na plusie.Temperatura na wylocie zależy od wielkości i biegu pompy. Jeden z producentów zaleca aby delta t była 4- 5 stopni . U mnie na wylocie jest -3,6 st ( drugi sezon grzewczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.04.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 U mnie obecnie +4.5/+2 tak, że mój duży kolektor juz się zaczął regenerować po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.04.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 3,8/0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.04.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 W marcu na powrocie z ziemi było 0,8st teraz jest 1,1 (.....) U mnie na wylocie jest -3,6 st ( drugi sezon grzewczy ) Na Twoim miejscu zmniejszyłbym Dt, powinno poprawić efektywność. Jeśli można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 09.04.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Na Twoim miejscu zmniejszyłbym Dt, powinno poprawić efektywność. Jeśli można oczywiście że można nawet do 1,8 st ale to wcale nie zwiększa efektywności . liczy się temperatura na dolocie do parownika.a w obu przypadkach będzie taka sama. Za to zyskuję ok 100 wat na pracy pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.04.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Mylisz się, zyskujesz co prawda te 100W, ale więcej "tracisz" na mocy grzewczej i na COP. Miałem klienta który po moim wyjściu zawsze zmniejszał wszystkie pompy obiegowe do których miał bezpośredni dostęp (chciał zaoszczędzić), dopiero jak mu pokazałem na mierniku mocy to zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 09.04.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Jak kupię miernik to sprawdzę to .Jakie delta T uznajesz za optymalne bo solis podaje co innego :http://www.solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/dobor_pomp_zrodla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.04.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (...) to wcale nie zwiększa efektywności . liczy się temperatura na dolocie do parownika Pewnie te sprawy były już dyskutowane na forum, ale spójrz na taką sytuację. Z chęci zaoszczędzenia na energii dla pompy obiegowej wymieniasz swoją pompę pobierającą np. 150W na pompę o mocy 40W, dodatkowo ustawiasz ją na najniższy bieg. Spada przepływ, na wyjściu z parownika masz dajmy na to -12C. Parowanie tak na oko powiedzmy -15C. W obu przypadkach masz bardzo podobną temperaturę wejścia do parownika, ale niższe wyjście. Uważasz że COP będzie taki sam? Tylko t. zasilania parownika decyduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts