Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec do komina 10,5 m, fi 15

Recommended Posts

Też mam komin 15cm, ok 9m wysoki i do niego szukałem kotła, znalazłem "Ogniwo" 17kW bez automatyki (pod miarkownik), ma czopuch o średnicy 14,5. Z większym kotłem może być problem, ale czy potrzebny Ci taki duży? Według mnie i kominiarza - ciąg w kominie wystarczający. A odkąd zacząłem palić "ekonomicznie"- od góry, mniej sadzy i lepsza stałopalność.

netbet kein problem :lol: :lol: :lol: tylko przez ten mróz jakiejś febry dostałam i się telepię - młota w ręku utzrymać nie mogę :roll: :oops:

Zastanawiam się czy u mnie się to da zrobić jako kolejne źródełko ciepełka - otworów kominowych Ci u mnie dostatek. Tylko jeden pod kominek (i już musi być), jeden pod olej no i zostaje mi ten fi 16 :roll: :roll: :roll:

Ostatnio tak głęboko nad tym myślałam :roll:

Poprawka komin jest fi 16 - zmierzyłam :wink: :roll:

Cholera według projektu potrzebuję co najmniej 22,5 KW.

... Czy da się podłączyć pod to piec na paliwo stałe 25KW???

na stronach producentów kotłów powinny byc podane dane jakich szukasz

/jesli nie ma - jest telefon /

p.s.

nie ma w tym względzie reguł, ze moc kotła przekłada sie na srednice komina

czym zamierzasz palić ?

taaaa

miała bys myszy /całkiem spore stadko/ w domu

/ o paleniu owsem czy wierzba energetyczną rozpisuja sie wyłacznie ci, którzy o paleniu pojęcia nie mają - to taka dygresja/

popatrzyłem na projekt Twojego domku /ale moge sie mylic, podaj dla pewności kubature lub choc powierzchnie do ogrzania/

gdybys zamierzała palic drewnem - jeszcze rozumiałbym jakoś te 25 kW

natomiast przy ekogroszku - czyli węglu po naszemu - nie widze potrzeby przesadzac z kilowatami

szczególnie, ze decydując sie na takie parametry do obsługi takiego kotła muszisz zatrudnic osobe z uprawnieniami energetycznymi/ lub zrobić kurs i uzyskac uprawnienia/ a pomieszczenie w którym będzie stał kocioł będzie wymagało /zdaje sie/ sporo przeróbek ...

dlatego ja bym / na Twoim miejscu/ nie był tak do przodu z tymi kilowatami ...

No dobra...

Szukam, szukam i znaleźć nie mogę... chyba nie potrafię obsługiwać forumowej wyszukiwarki :-? :-? :-?

Mam pytanie:

Jest komin wysokości 10,5 m o przekroju okrągłym fi 16.

Czy da się podłączyć pod to piec na paliwo stałe 25KW???

Może być problem czy taki komin uciągnie taki piec.

:o

brzoza kubatura 1115 m3, a z tym owsem to żart :wink:

Plan ogólnie jest taki - ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu, a w piwnicy osobny obieg na grzejniki (tyle żeby utrzymać tam zimą maks. ok. 10 st. C)

Co masz na myśli z tą kotłownią? Co by trzeba było zmienić???

Zaproś instalatora, niech Ci doradzi i wyliczy czy wybrać 17kw na ekogroszek czy lepiej 25kW

Z mojej wiedzy wynika, że tzw palacz z papierami jest wymagany w budynkach firmowych przy mocy powyżej 50kW, skąd pomysł, że jest potrzebny dla 25kW w prywatnym domku??

Pomyśl, czy chcesz konstrukcję tłokową czy jednak ślimakową.

Ile masz miejsca w kotłowni, tłoki są najczęściej wąskie, ale długie a ślimaki krótkie, ale rozbudowane na szerokość.

Jak ślimak, to pomyśl jaki palnik:

a) typowy na ekogroszek, czyli stalowa obudowa, stalowy ślimak, żeliwne palenisko

b) obrotowy z opcją spalania miału, najczęściej stalowa obudowa, stalowy ślimak, żeliwne palenisko

c) palnik II-ej generacji, całkowicie żeliwny na groszek i miał 0-31,5mm, żeliwny korpus, żeliwny i utwardzany ślimak, żeliwne palenisko. Produkty tego typu to palnik Brucer lub Ekoenergia.

Jak tłok, pomyśl jaki:

a) niektóre wymagają miejsca z 3stron

b) niektóre tylko z 2stron

tłoki mają różne poziomy zabezpieczeń kosza i różne palniki:

od najsłabszego palnika:

- stalowa płytka z nawierconymi otworami

- żeliwna płytka z nawierconymi otworkami

- odlew żeliwny dopasowany do kotła

Tłoki powinny mieć ceramikę w strefie spalania

Dobre tłoki powinny mieć też dysze powietrza wtórnego.

Podaj wymiary kotłowni i z grubsza opisz gdzie jest komin. Może da się określić, czy lepiej układać tam tłoka czy ślimaka.

brzoza kubatura 1115 m3,

jednak sporo do ogrzania ... :-?

Co masz na myśli z tą kotłownią? Co by trzeba było zmienić???

ja bym sie jednak trzymał mocy obliczonej przez projektanta /~ 22,5kW/

a nie szedł w góre bo z pomieszczenia w którym ma stac kocioł "wejdziesz" w kotłownie /czyli np drzwi niepalne w domyśle stalowe itp./

p.s.

to oczywiście w teorii - bo praktyka wiadomo jaka jest ...

inspektora z powiatu bardziej interesuje np swiadectwo energetyczne /którym mozna sobie tyłek podetrzec/ od bezpieczeństwa pozarowego /którego prawie nigdy/ nie sprawdza ...

Fi.160mm przy odpowiedniej wysokości komina to dla kotła z podajnikiem o mocach 17-25kW całkiem przyzwoity wynik.

Nie widzę problemu.

Problem bym widział przy fi.130 lub fi.140mm.

Jak zależy Ci na czystości szukaj ślimaka. Łatwiej zaprogramować sterowanie lub wybrać automatyczne, niech programuje się samo. Czyli autoadaptacja lub jakas forma algorytmu PID.

Ja uważam,że najlepsze na chwile obecną są palniki żeliwne typu Brucer lub Ekoenergia.