Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna połaciowe

Recommended Posts

Mają być Brugman Kompakt 22 600x960.

Nie wiem czemu tak szczegółowo dopytujesz. Mnie interesuje problem ogólny, czy dawać

1) jeden grzejnik przy drzwiach balkonowych - wtedy będzie wysokość 600 mm

2) jeden grzejnik pod oknem dachowym VELUX - wtedy będzie wysokość 900 mm, a szerokość odpowiednio węższa

3) dwa grzejniki: pod oknem dachowym malutki, pod drzwiami balkonowymi normalny

Pewnie wybiorę p 1) i doprowadzenie rury c.o. pod okno dachowe tak jak proponował deweloper. Wtedy w razie czego mogę podłączyć grzejniczek. We współczesnym domu jest mała szansa, że woda będzie się skraplać na oknie dachowym.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

grzejniki powinny być dobrane odpowiednio do pomieszczenia przy podobnym przeliczeniu dla całego domu np. 100W na m2 (trochę przewymiarowane)

dałbym jeden grzejnik patrząc przede wszystkim na układ pomieszczenia - jak najdalej od stref przebywania ludzi (łóżko, biurko)

pod oknem połaciowym daje się grzejnik także dlatego, że z takiego okna potrafi nieźle p..dzić

inna sprawa, że do tej wielkości pokoju wystarczyły pewnie tylko okna balkonowe, ale już pewnie po ptakach

witam,

a ja mam takie pytanie, mam w projekcie domu 5 okien połaciowych i mam taką ofertę:

Okna Velux modele GZL lub Okna OKPOL modele Thermo VBA.

Koszt taki sam, dlatego że Velux to model podstawowy a OKPOl to model bardziej dopasiony.

Czy ktoś doradzi co lepiej wybrac ?? gołego Merca czy wypasionego OPLA :) ??

pozdr,

tdw.

grzejniki powinny być dobrane odpowiednio do pomieszczenia przy podobnym przeliczeniu dla całego domu np. 100W na m2 (trochę przewymiarowane)

dałbym jeden grzejnik patrząc przede wszystkim na układ pomieszczenia - jak najdalej od stref przebywania ludzi (łóżko, biurko)

pod oknem połaciowym daje się grzejnik także dlatego, że z takiego okna potrafi nieźle p..dzić

inna sprawa, że do tej wielkości pokoju wystarczyły pewnie tylko okna balkonowe, ale już pewnie po ptakach

No tak, ale pewnie na oknie balkonowym są większe straty ciepła niż na oknie dachowym. Osobiście lubię okna dachowe, bo lubię światło w domu.

"Żeby te plusy nie przesłoniły nam minusów"

Miś

witam,

ten VBH kosztuje około 1070 zł

a zwykły GZL Velux około 800 zł

Mam około 30% rabatu na Okpol może dlatego, że biorę u nich dachówkę, więźbę i okna.

pozdr,

Też mam ofertę OKPOLa i porównywałam do FAKRO ( z wentylacją)

Wychodza podobnie technicznie i cenowo z tym, że OKPOL ma jakąś powłokę "samoczyszczącą"

Pooglądałam - jak tam ogromnej różnicy nie widzę

ale w hurtowni mi zwrócili na jedno uwagę- gwarancja na fakro czy velux - jak zakłada firma z autoryzacją

okpol - jak zakłada firma dekarska -

nie wiem czy prawda nie sprawdzałam.

Dla mnie chyba najważniejsze to prawidłowy montaż, pogadałam z naszym dekarzem i jak wspomniał o pewnych niuansach przy zakładaniu + dodatkowe rzeczy to wiem, że będzie dobrze.

I na 90 % bedzie okpol.

• 3 months później...

mam pytanie do użytkowników okien dachowych, ponieważ waham się nad drewnianymi i PCV, do łazienek i tak trzeba kupić specjalnie powlekana, więc może PCV jest tańszym i prostszym rozwiązaniem. Natomiast do pokoju boję się drewnianego, ponieważ obejrzałam tu na forum kilka zdjęć poczerniałych ram, znajomi też twierdza, że prędzej czy później czeka to każdego - PCV raczej nie poczernieją - ale co z przenikalnością cieplną takich okien, czy nie jest gorsza? plastik jest chyba zimniejszy od drewna, poza tym jak PCV to jakiej firmy, na allegro tylko fakro, velux i roto, ja znalazłam okna skylight - czy ktoś coś słyszał o tych oknach, jak się je użytkuje. Może jednak najlepszym wyjściem jest rezygnacje z tych okien, ponieważ z tego co przeczytałam z tymi oknami są same problemy.

Podsumowując, proszę o poradę czy drewniane, czy PCV (ale nie dyskusja te zdrowsze itd.., tylko które są bardziej funkcjonalne i dlaczego), a może w ogóle zrezygnować i nie stwarzać sobie problemu.

wszystkim z góry dziękuję za pomoc.

Jezeli okno do łazienki to najpewniejszy jest plastik bo nie bedzie pochłaniał wilgoci, nie wymaga konserwacji.

W innych pomieszczeniach najlepiej wyglądają drewniane. Przy oknach dachowych trzeba spełnic kilka warunków odnosnie montażu i odpowiedniego docieplenia (na forum była już o tym mowa) czyli:

*odpowiednio wykończone szpalety,

*grzejnik pod oknem

*odpowiedni montaż i docieplenie

*sprawna wentylacja w pomieszczeniu

*sprawdzony producent to też plus

... i wtedy nie bedzie problemu z szybkim niszczeniem drewnianych okien. Ludzie czesto otym zapiminają lub poprostu nie wiedza.

Czasem ramy czepnieją bo niespełnienie tych powyższych warunków powoduje zwiększoną kondensacje pary wodnej, która wychodzi na oknie bo jest najzimniejsze w pomieszczeniu i wtedy z okien się leje, drewno pochłania wilgoć, ktora je poprostu niszczy. Plastiku wilgoć nie zniszczy ale bedzie się lało z nich tak samo jak z drewnianych.

Poprostu trzeba dopilnować odpowiedniego montazu i docieplenia i wtedy bedziesz zadowolona z okien dachowych (drewnianych i plastikowych)

pozdr

nie wiem czy z tym spadkiem to było do mnie, jak tak to nie wiem o co chodzi, ale zapomniałam napisać o bardzo ważnej rzeczy, mianowicie nie planuje na górze grzejników, tylko podłogówkę, może w łazience będzie grzejnik, ale tylko na powrocie z podłogówki, czyli nie będzie grzał zbyt mocno. Czy w takim wypadku nie lepiej nawet do pokoju PCV?

a ja jeszcze ponowię pytanie, co zrobić jeżeli nie planuję w pokoju żadnego grzejnika tylko ogrzewanie podłogowe, w łazience grzejnik może być, ale na "powrocie", czyli też za gorący nie będzie. Jak w takiej sytuacji będą się zachowywały okna dachowe? Może wtedy dać sobie spokój, albo dać PCV? Nie wiem.